Last news in Fakti

3 Май, 2023 23:30 1 653 0

Важните новини във ФАКТИ на 03.05.2023 г.

  • етажна собственост-
  • битоля-
  • бойко борисов-
  • българин-
  • долно уйно-
  • десислава атанасова-
  • димитър стоянов-
  • татяна дончева-
  • взрив-
  • убийство-
  • иван гешев-
  • николай нанков-
  • костадин ангелов-
  • асен василев-
  • йорданка фандъкова-
  • атентат-
  • станислав балабанов-
  • томислав дончев-
  • главен прокурор

С промените се дава възможност общото събрание на собствениците да се провежда в присъствен и в онлайн формат

Важните новини във ФАКТИ на 03.05.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

МС прие важни промени за етажната собственост

Министрите от служебния кабинет „Донев” приеха промени в Закона за управление на етажната собственост. Целта е да се улесни достъпът до парите за енергийно обновяване, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на Люпчо Георгиевски

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на Люпчо Георгивески, председателят на закрития Български културен клуб “Иван Михайлов” в града. Обвинението е за предизвикване на омраза, раздор и нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, както и за продължаващо престъпление - разпространение на расистки и ксенофобски материали чрез компютърна система, разкрива БНТ.

Бойко Борисов разпуска от НС на футболното игрище

Дори в разгара на политическата криза в страната, Бойко Борисов не загърбва футбола. Лидерът на ГЕРБ се отдаде на любимия си спорт в следобедните часове, след като приключи заседанието на Народното събрание.

Руски военен канал показа ареста на българина, обвинен в подготовка на преврат в Крим

Военният канал "Звезда" разпространи видео от ареста на българина с украинско гражданство, който беше задържан по-рано днес в Русия по обвинения в подготовката на атака в анексирания от Владимир Путин Крим. Задържани са общо седем души. Все още няма информация от Министерството на външните работи.

Протест в Долно Уйно срещу безхаберието: Професор Иван Илчев спира да плаща данъци за къщата си

Бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев спира да плаща данъците си за къща, която закупил през 1986 год. в кюстендилското с. Долно Уйно. Това става ясно от писмо на известния ни учен до кмета на Община-Кюстендил Петър Паунов, съобщи БНР.

Десислава Атанасова: Имаме кандидат за премиер

Имахме преговори с Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), положихме доста усилия, направихме много компромиси от ГЕРБ-СДС за един нормален тон. Добър знак е, че двете антагонистични партии вече могат да говорят заедно, изготвихме и обща законодателна програма. Третият етап беше да коментираме споделеното управление с кабинет, дали с първия или втория мандат. Това не се случи, защото колегите не ни уведомиха за своя състав на кабинет. Многократно по каквито и управленски въпроси да сме искали да говорим, те казваха, че няма да говорят повече с нас. След като колегите по детски и на инат приключиха преговорите, ние сме длъжни да проведем разговори с останалите парламентарни групи. Те ще бъдат на експертно ниво. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Димитър Стоянов посочи кой е виновен за състоянието на армията ни

За днешното състояние на Българската армия трябва да се срамуват онези политици, които ни внушаваха, че друг ще ни пази и не е нужна армия, оборудвана с високотехнологично въоръжение. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на церемонията, на която представители на военно-патриотични съюзи и организации, военнослужещи от запаса и резерва бяха наградени от министъра на отбраната и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Татяна Дончева: Да дойде някой с 64 депутата и да иска правителство на малцинството - не може, не става и не трябва

Компромисите и общите действия имат някакви граници, коментира пред БНР лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Ясен Тодоров за инцидента с Гешев: Процесът на разследване ще е дълъг, не очаквайте за три месеца да приключи

Няма нито една готова експертиза към момента. Тя не може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни. Процесът на разследване ще е дълъг, не очаквайте за три месеца разследването да приключи, то ще е изключително сложно. Това каза заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров пред журналисти по повод разследването на взрива, който избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци, съобщи БТА.

Жестокост: 19-годишен е обвинен в убийството на майка си

Деветнадесетгодишен младеж е задържан и привлечен в качеството на обвиняем за убийството на майка си, съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново, цитирани от dariknews.bg.

Разследването по образувано досъдебно производство за убийство на 52-годишна жена се извършва от Окръжната прокуратура в Ловеч. По данни на прокуратурата жената живеела на квартира в апартамент в центъра на Ловеч заедно със сина си.

На 20 февруари т. г. той обявил в районното управление на МВР в Ловеч, че майка му от 13 февруари е напуснала квартирата и оттогава е в неизвестност.

След като през април в блока започнала да се носи неприятна миризма, собственикът на жилището бил повикан от София, отключил мазето си и там било открито тялото на жената.

Деветнадесетгодишният ѝ син е установен като извършител на престъплението и задържан на 1 май първоначално за срок от 24 часа, а след това с постановление на наблюдаващия прокурор - за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за постоянен арест.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура в Ловеч.

От ПП - ДБ искат да знаят кой е бил с Иван Гешев по време на експлозията

Кои са лицата, придружавали главния прокурор Иван Гешев, по време на експлозията преди ден и защо той е бил с кортеж - това пита варненската депутатка от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова във въпрос до вътрешния министър Иван Демержиев.

Нанков за ПП-ДБ: Искат дигитализация на жп релсите и влаковете. Разделят България не на региони, а на кътчета

ПП-ДБ искат дигитализация на жп релсите и влаковете. Това коментира народният представител от ГЕРБ - СДС Николай Нанков по време на брифинг в парламента по повод преговорите за управленска програма с ПП-ДБ, цитиран от actualno.com. Той уточни, че именно дигитализация на е една от мерките, която от коалицията са предлагали в управленската си програма.
Той обаче видя известен прогрес в идеите им за регионална политика, като отчете, че първоначално приоритет са им били бездомните животни, а фокус нови пет моста над река Дунав. По думите му в управленската програма бездомните животни вече не са фокус, а за мостовете над Дунав са се задоволили с провеждане на двустранни срещи.

Проф. Ангелов за ПП-ДБ: Отидохме с 13 точки, заложени от нашите експерти. Не виждаме почти нищо в тяхната таблица

Отидохме с 13 точки, които нашите експерти бяха заложили. Не виждаме почти нищо в представената от тях таблица. Точката за увеличаване на заплатите в здравеопазването я няма в управленската програма. По отношение на детската болница, единственото, което е разписано, е обявяване на прозрачна обществена поръчка за построяване на детска болница. Основните аспекти са прозрачността, но без да има уточнение какво трябва да се направи. Това каза Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, предаде репортер на "Фокус".
По думите му няма нито дума за проекта за Спешна помощ по въздух.

Асен Василев за думите на Борисов: Опази Господ

"Опази Господ". Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира изказването на лидера на ГЕБР Бойко Борисов, че му е единственият приятел.

Фандъкова: Строителните обекти са под заплаха от спиране

Ще предложим на Столичния общинския съвет списък с обекти от капиталовата програма за финансиране на Столична община, които са избрани на база вече сключени договори и започнала работа по обектите, за да може да продължим дейността по тях. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на ремонтните дейности на "Чепинско шосе".

Липсата на държавен бюджет е вече много голям проблем, заяви кметът и допълни, че това ги изправя пред ситуация, в която ще се наложи постепенното спиране на работата. Предлагането на списъка с проекти е временно решение, каза Фандъкова. Вече сме май месец, наближава средата на годината, държавата няма бюджет, по тази причина и общините нямаме приети бюджети, обясни тя.

По думите ѝ досега Столичната община се справя с липсващ бюджет, което е безпрецедентна ситуация. Средства има, защото хората плащат своите данъци, но ние не може да инвестираме тези средства в обекти, които са жизненоважни за жителите, поради липсата на държавен бюджет, обясни кметът. Такива обекти са например детски градини, детски площадки. Фандъкова призова общинските съветници да подходят отговорно, като с гласуването на списъка покажат желанието и визията си София да продължи да се развива

Кметът на София, каза, че очакват от Народното събрание да разгледа и приеме държавен бюджет, за да могат да предложат и общинския проект на бюджет. Тя посочи, че той е изготвен от няколко месеца, но чакат и работят с това, което имат.

Експерт за опита за атентат: Изобщо не става въпрос за 3 килограма тротилов еквивалент

Продължава разследването на взрива срещу колата на главния прокурор Иван Гешев. След извършения втори оглед на мястото, следователи иззеха множество допълнителни улики. Очаква се да стане ясен химическият анализ на взривното вещество, съобщи Нова телевизия.

Балабанов: Асен Василев е човекът, сринал финансовото състояние в държавата

“Василев е човек, който срина финансовото състояние в държавата. Този човек не трябва да се сдобива с власт. Такъв кабинет на малцинството, с втори мандат, при положение, че първият още не е даден, е абсурден, и няма да мине”.

Това заяви Станислав Балабанов от ИТН в кулоарите на парламента.

“Кабинет на малцинство от хора, които говореха преди, че това са "котки в чувал", а сега с идеята да се облагодетелстват, казват, че това е най-важното за държавата, е лицемерно и егоистично особено с кандидат за министър на финансите Асен Василев”, каза още Балабанов.

Възможностите, според мен, е или през първия, или през третия мандат. Ние сме готови да получим третия, ако се стигне до него”, заяви още Балабанов, след което уточни, че в духа на парламентаризма ИТН ще се отзоват на разговори ако получат покана.

“Ние ще се опитваме да бъдем гарант този парламент да работи, защото държавата има нужда от спокойствие. Ролята ни е да осъществяваме контрол, да заставаме на страната на истината, ние ще подкрепяме всички, по възможност, практични решения в законодателната институция”, подчерта още той.

Балабанов определи покушението срещу главния прокурор Иван Гешев на 1 май като "брутален опит за убийство".

“Особено като са замесени косвени хора и части от семейството на главния прокурор. Става въпрос и за неговите деца, представете си ако се беше случило най-лошото, тези деца да бъдат косвени жертви на счупеното в държавата и институциите. Това беше покушение срещу държавна институция, трябва да има адекватно разследване и виновните да си понесат отговорността”, подчерта депутатът от ИТН.

Томислав Дончев: Ситуацията не е розова. Твърдението, че средствата в резерва са 10 млрд. лв., това не е така

Томислав Дончев от коалицията ГЕРБ – СДС коментира в кулоарите на парламента, че от пръв поглед е видно, че освен дефицитите, които се очертават в бюджета, предложените мерки, обещания и така нататък, които са преоразмерени, са минимум 7-8 млрд. лв.

Калоян Методиев: Има много неясноти около опита за атентат срещу главния прокурор

"Независимо кой и защо е организирал това покушение, това е лош сигнал за България, за състоянието на държавата, за перспективите пред Шенген и пред еврозоната. Това говори за хаос в държавата. Единственият начин да се излезе от тази ситуация с минимални поражения, е максимално бързо разследване - да има арестувани, разпитани, иначе ще го говорим три-четири дни по медиите, ще заглъхне и ще остане като черно петно върху държавата. Значи в момента по случая не се нуждаем от нищо повече от истината". Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политологът Калоян Методиев в отговор на въпроса какви политически капани се залагат в контекста и на заложените бомби срещу главния прокурор.

Методиев не е оптимист по отношение на резултатите от разследването на атентата срещу Иван Гешев: " За 33 години опит по отношение на поръчкови убийства, атентати, по които сме шампиони в Европейския съюз, мисля, че няма доведени докрай разследвания. Така че няма как да съм оптимист и да имам претенции да говоря публично. По-скоро съм песимист".

"Криминалният контингент надигна глава, побоища, престъпност, свързаност с полицията – това е цялостният хаос в държавата, безредието, което произлиза от политическата криза. Политиката, това е управлението на една държава, това е редът, който се слага. След като политиката е в криза, нормално е всички останали системи да блокират една след друга. И това са резултатите. Слабата държава ражда силна улица", анализира ситуацията политологът.

Липсата на реакция след атентата от страна на президента Радев, от лидера на ГЕРБ Б.Борисов, както и определението на ген. А.Атанасов от ПП-ДБ, че това е "многоцелево активно мероприятие, което на първо място има за цел да героизира жертвата", Методиев определи като внимателно поведение и притеснение от коментари.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол