Last news in Fakti

16 Септември, 2023 15:34 1 435 17

Адвокат Бораджиев за къмпирането у нас: Добрите управници регулират, а слабите забраняват

  • дончо бораджиев-
  • къмпинг-
  • къмпиране

"В България има решение на Върховния административен съд, който казва, че "Къмпирането е част от свободното придвижване на гражданите на територията на страната, гарантирано от Конституцията", посочи гостът

Адвокат Бораджиев за къмпирането у нас: Добрите управници регулират, а слабите забраняват - 1

Тази наредба винаги е срещала нашия отпор и всеки път, когато някой се е опитвал да я прокара тихомълком, ние сме излизали на протест. Тя е мъртво родена в идеята си още. Първо се намира в един доста спорен Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, което пак се бие с основното правило, че не могат да се прилагат различни закони на територията на страната. Това е един много грозен лобистки закон, който просто развързва ръцете на всички по Черноморието да правят каквото си искат. Тази конкретно наредба по много елементарен и очеваден начин забранява къмпирането. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Дончо Бораджиев, съавтор на Националната стратегия за къмпиране, който остро критикува и определи наредбите досега, че са в ущърб на български туризъм.

"Кметът на Царево затова толкова много настоява за тази наредба. И тази забрана се изразява по един много-много елементарен начин: “Забранява се къмпирането извън отредените места". Кой трябва да отреди местата за къмпиране - общините. Община Царево беше въвела този текст в собствена наредба, която два пъти съм събарял в съда, но в този текст, когато го обяви Община Царево, ние пуснахме писма и казахме - искаме да къмпираме на територията на вашата община, посочете ни отредените места. И отговорът беше “На територията на Община Царево няма места за свободно къмпиране", т.е. тази наредба не е наредба, която регулира къмпирането, тя е една забрана за къмпиране. И точно заради това и хора като Георги Лапчев и всички, които желаят и имат интерес да застрояват по Черноморието толкова много говорят за нея и я оправдават с желанието им да има регулация. Но всъщност, те само забраняват", ба категоричен адвокатът.

Запитан по какво точно се отличава тази Национална стратегия за къмпиране от досега правените наредби, Дончо Бораджиев посочи, че стратегията започва с думите "България си има свои уникални традиции в къмпирането и тя заслужава своите уникални правила". По думите му се набляга на един много сериозен факт, че добрите управници регулират, а слабите забраняват. През 2018 г. в Германия от къмпинг туризъм са отчетени 15 милиарда евро оборот. Новите кемпери и каравани, продадени в Германия за този период са 280 и няколко хиляди. Отдавна това е изключително разпознат туризъм, като хората отдавна са осъзнали, че той е туризъм без следа, той пази природата им. И много са интересни съпоставките с държавите как разсъждават, където има забрани, където има свобода за къмпиране. Навсякъде се толерира къмпирането под една или друга форма, дори и там, където формално е забранено, навсякъде хората къмпират, а забраната се ползва само от контролните органи, ако някой е прекалил или нарушил общоприетите правила“, обясни адвокатът.

"В Наредбата освен, че слагаме минимална, но необходима регулация на свободното къмпиране, която е в духа на общоприетите правила, неписаните правила, се опитваме да дадем насока за законодателни промени, които да улеснят регистрацията на къмпинги и къмпинг точки. За да привлечем богатите туристи, които са със скъпите кемпери, ние трябва да имаме къмпинг инфраструктура. Тази инфраструктура е нещо, което започва още в самия къмпинг да има няколко по-специфични устроени помещения и по пътищата в цялата страна трябва да има кемп- стопове, кемп-сервизи. Това би довело туристи, които иначе няма да дойдат", поясни експертът.

Той уточни, че къмпирането е отделен отрасъл от туризма, а свободното къмпиране заема не повече от 20% от нашата стратегия. "Ние сме обърнали много сериозно внимание на бизнес гледната точка и на улесняването на къмпингите", добави Бораджиев.

"В България има решение на Върховния административен съд, който казва, че "Къмпирането е част от свободното придвижване на гражданите на територията на страната, гарантирано от Конституцията", посочи гостът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    7 7 Отговор
    Руски практики - винаги с камшика, че е по-лесно...нищо че е контрапродуктивно !!!?

    Коментиран от #3

  • 2 1111

    8 1 Отговор
    България е известна по света с дефицита на добри управници. Иначе и най-развитата демокрация не е минала без забрани.
  • 3 всичко се променя

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    Руската практика вече търпи критики и на родна земя.
  • 4 Миризлив пор

    9 5 Отговор
    Софиянеца мрънка че не му дават да си паркира караваната на плажа. Нека да посочи ако някой селянин реши да си паркира караваната в София - на жълтите павета или в Борисовата градина ще може ли? Или той ще е "див селянин щото ни нарушава правата"?
  • 5 За протокола

    12 4 Отговор
    Нямам нищо против къмпингуващите, но след тях винаги остават боклуци и гадости.
    Винаги.
    Така, че изключенията са тези, които държат чисто, а не тези, които мърсят.
  • 6 НЕ ПО ВРАТ А ПО ШИЯ☝

    5 2 Отговор
    ДЕМЕК...ТИЯ(.....)ПО УЛИЦИТЕ
    НА ...ЕЛ.ЕЙ. ФИЛАДЕЛФИЯ И Н.ЙОРК..
    СЪЩО СА ....КЪМПИНГ,МАЙ😁...
  • 7 Мда

    3 1 Отговор
    Прав е !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дарт Вейдър

    9 1 Отговор
    Ключовата дума в мнението на господина е "придвижване". И кметовете със сигурност биха го подкрепили, ако така наречените къмпинги, не бяха превърнати в малки квартали от незаконни постройки, маскирани като каравани. Отворете сайтовете за обяви, и там ще намерите стотици "оферти" от така наречени "къмпингари", които притежават по 4-5 "каравани" , които в действителност са 150-200 квадрата бунгала, построени около караваната. Цени за нощувка - като за 5 звезден хотел, щото побират по 8 човека! Каравана за 8 , а? А колко от тях плащат данъци за това? Познавам хора, които се издържат от това, а реват по телевизиите, че им били нарушили правото на почивка! Багерите!
  • 10 само питам

    7 1 Отговор
    лапчев кмета на мичурин защо още не е в затвора? какво още трябва да се случи за да влезе в затвора един продажен кмет?
  • 11 само да кажа

    5 2 Отговор
    законите са законикогато кметове като лапчев вече гният по затворите по бързата процедура

    Коментиран от #14

  • 12 да сме коректни

    3 1 Отговор
    Пак го попитайте по въпроса този момък след като отново дойдат водите и изнесат $иганият@ от плажовете навътре в морето.............
  • 13 Турист

    10 0 Отговор
    Караваната е "подвижно устройство на колела , което предлага ограничени удобства за живеене при временно пребиваване на определените за това места". Тя не е постоянна къща и не може да стои вечно на едно и също място. Придвижва се заедно със собственика си и неговия автомобил.Софийската схема е ясна. Първо слагат каравани , след това заграждат караваните, окопават ги и си правят дворове, допълнителни навеси.......и т.н. От нищото се заформя Селищно образувание , с цел заграбване на чужди земи за частно ползване. Естествено без инфраструктура и комуникации. Някъде по Европа , такива хора отиват в затвора. Явно че трябва да има закон за къмпингуването и разполагането на каравани. Всички закони трябва да се спазват от ВСИЧКИ , без да се заравят в боклуци и нечистотии.

    Коментиран от #16

  • 14 Моше Ник

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "само да кажа":

    То какво е виновно момчето(кмета)?
    Просто от фамилията му е всичко... 😜😜😜😜😜😅
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Краси

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Турист":

    На Робинзон има каравани от 20-30 години. То вече май не са каравани , вдигнати на трупчета, без колела , пикаят зад караваните в гората, нямат тоалетни , абе пълна гнусотия. Че и имена на улици са сложили, да не се загубят. Общинарите си затварят очите. Докога?
  • 17 Иво

    3 0 Отговор
    Ако коментарите са от завист не е хубаво,нека всички собственици на каравани които са ги поставили за постоянно бъдат санкциониран,но да ми забранят да се движа с караваната си в страната не е ок,вижте как е в ЕС в който уж сме и ние,а за тия които пишат глупости много ми е интересно къде ходят да акат на плажа където няма тоалетни поставени от общините ,най лесно е да критикуваш но първо виж себе си ,каравани вече са с кас.тоалетни с химикали не ни преписвайте всичко на нас моля Ви
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове