Last news in Fakti

16 Ноември, 2013 12:15 3 817 4

Десетки хиляди скандираха за ГЕРБ в Пловдив (обновена 13.23 ч.)

  • герб-
  • пловдив-
  • митинги-
  • оставка

Това е първият политически митинг на партията срещу кабинета

Десетки хиляди скандираха за ГЕРБ в Пловдив (обновена 13.23 ч.) - 1
Снимки: БГНЕС

В Пловдив на пл. „Централен“ десетки хиляди привърженици на ГЕРБ се събраха с искане за оставка на кабинета. По официални данни те са били около 25 000 души в началото на проявата, а около 13.20 часа - към 35 000 души. В късният следобед пък от пресцентъра на партията вдигнаха бройката до 52 000 участници.

Митингът започна с концерт на група „Българе“, на площада звучаха и песни от македонския край.

С изпълнение на песента "Хубава си моя горо" присъстващите изразиха съпричастни със студентите в София. Присъстващите скандират "оставка". Развяват се български знамена и знамето на ГЕРБ, издигнати са лозунги "Апатията убива. Докога ще търпим" и др.

70 автобуса от цялата страна вече са пристигнали в града на тепетата, а продължавмат да се стичат и още.

Балони с хелий издигнаха в небето над Сливен голям плакат с надпис „Оставка“. След този символичен акт, многобройна група от ГЕРБ - Сливен отпътува към Пловдив. Симпатизанти и членове на партията тръгнаха към Града на тепетата и от Котел, Твъдица, и Нова Загора.

"Нека днес в Пловдив в 12 часа покажем, че сме много и сме силни. В противен случай означава, че си заслужаваме това управление", написа Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

"Днешният митинг е в резултат на призивите на хиляди хора Бойко Борисов да оглави заедно с ГЕРБ протестите срещу правителството, които продължават вече над 150 дни", обявяват от пресценътра на партията.

Това е първият политически митинг на ГЕРБ срещу правителството на Пламен Орешарски. Минути след 12.00 часа се очакват първите речи на лидерите на партията.

Искаме оставката на правителството, заявяват поддръжници на опозицията от цялата Пловдив област – Карлово, Асеновград и др., дошли с личните си автомобили и наети автобуси.

„Изкара ни недоволството от сегашните управляващи, които направиха много глупости“, коментира един от тях. Сега не беше най-подходящият момент за митинги на управляващите, заяви той, а предупрежденията за уволненията и наказания на държавни служители определи като поредната заплаха на премиера Орешарски въпреки твърденията на БСП, че у хората вече няма страх.

"Искаме Бойко", казват симпатизантите. Цветан Цветанов се появи с надпис „оставка”, залепен отпред на якето; Бойко Борисов също е на площада сред протестиращите.

Актьорът Роберт Янакиев, общински съветник от ГЕРБ, заяви: "Над един милион сънародници гласуваха за ГЕРБ и се присъединяват към останалите протестиращи. Целта е оставка на правителството на БСП, ДПС и "Атака".

На площада е и бившият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова, която подчерта, че хората са дошли по собствено желание, а не са "докарани" като електората на ДПС например. Г-н Орешарски загуби уважението на хората като политик и като експерт, защото не можеш да говориш на хората си такива неща, коментира тя вчерашното изказване на премиера и добави, че главният прокурор трябва да се самосезира за изявлението му.

Ние не търсим конфронтация, нашите симпатизанти изразяват подкрепата си към нас, както я заявиха на 12 май, когато станахме първа политическа сила. Ние сме позитивни хора, при нас няма полиция с щикове, изтъкна Атанасова. 

Новата тройна коалиция срина държавата, обяви от трибуната Цецка Цачева, която откри изказванията на митинга. Златният пръст на Сидеров прави мандата на Пламен Орешарски, каза тя, при което се чуха освирквания. Днес сме тук, за да кажем "Стига", искаме стабилност, откритост и компетентнос, аргументира Цачева искането за нови избори.  

Само изборите в една ситуация като днешната могат да отпушат това противопоставяне между хората, между столица и останалата част на България. Ние първи обявихме, че днес ще бъдем тук, в Пловдив, със симпатизанти, членове и привърженици, каза още Цецка Цачева, а изказването й беше прекъсвано с възгласи „червени боклуци”.

ДПС управлява държавата, каза Цвета Караянчева - депутат от ГЕРБ. БСП васално е навела глава, а ДПС я язди безпрецедентно. "Орешарски грубо погази Конституцията като каза, че ще уволнява всички държавни служители, които днес са тук. Ние не се страхуваме от вас, ние знаем как се работи за благото на държавата. Господин главен прокурор, отнемете властта на г-н Орешарски, той няма право грубо да погазва човешките права. Г-н Орешарски време е да вдигате седянката, да се омитате от управлението, заедно с вашето некадърно правителство", призова Караянчева.

„Бият нашите деца, уволняват нашите симпатизанти само и само, за да запазят властта си”, каза депутатката Менда Стоянова, представена на трибуната като един от най-добрите финансисти в държавната. "Само за пет месеца успяха да вземат заем от един милиард лева, за догодина са предвидили четири милиарда. Тези пари им трябват, за да продължат да властват, да имат време да ги откраднат, да наказват непослушните, но тези кредити ще плащат нашите деца”, коментира тя.

"Мафията управлява страната. Ние не искаме олигарси да дават оценка на правителството на ГЕРБ!", заяви от трибуната зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Той сподели съмненията си, че управляващите ще започнат и да изселват политически опоненти и отново подчерта, че не при ГЕРБ е имало полицейщина, а сега, когато бият студентите. "Ние сме достатъчтно силни да издържим на тази репресията, защото демокрацията е по-силна. Когато победим на следващите избори, ще върнем демокрацията и европейската ориентация на страната, обеща бившият вътрешен министър.

„Много бяха българските мюсюлмани и българомохамедани, които видяха, че има друга партия освен ДПС и това е ГЕРБ. Благодаря им за тяхната смелост, шест години изграждахме структури, правихме демокрация в тези региони. Сега се върнаха хората, които уволняват масово”, каза още Цветанов.

Аплодисменти и скандирания "Бойко" приветстваха излизането на лидера на ГЕРБ пред множеството: "Нека малко да пъмълчим - прекъсна ги той. - Искам да ви благодаря, че сте дошли, защото и ние сме хора и имаме нужда от мотивация и подкрепа. Искам да се извиня на гражданите на Пловдив, които не мислят като нас, затова ще бъдем кратки".

"Днес има и други протестиращи..., чакайте - студентите", прекъсна освиркванията на поддръжниците той. После добави: "Ако не е батко Доган, БСП я докараха дотам да не могат да направят сами митинг".

Бойко Борисов нарече Орешарски обида за думата "премиер" и каза, че самият той трябва да бъде уволнен или да си подаде оставката, защото днес е на партиен митинг.

"Управляват БСП и ДПС и НДСВ – спират всички фондове на ЕС, идва ГЕРБ – пускат всички фондове, идват БСП и ДПС и "Атака" и пак спират всички фондове. И Станишев казва – това е заради ГЕРБ. Когато ГЕРБ беше на власт, нямаше нито едно спряно евро, допълни Борисов, като коментира и "наглостта" на вицепремиера Зинаида Златанова във връзка с нейни изказвания по тази тема.

"Ако не ми оздравее детето от това, което му причиниха с това висене пред дома ми, с този тормоз, няма да имам пощада към тези хора. Да питам Станишев, Доган, Местан, когато управляваше ГЕРБ, кога някой не ги е пускал да излязат от домовете си? Като гледам, днес площадът е пълен, улицата е пълна, не можем ли да намерим стотина души, които да отидат и да викат пред техните домове - каза още Бойко Борисов. - Тези наглеци са си сложили днес на митинга „Не на омразата”, а кой я насажда? Ние ли отидохме пред техните домове, да ми поболеят детето сега. Искам да ги предупредя, че ако детето ми не се оправи от това, което му причиниха, няма да имам пощада към тези хора", закани се Борисов (по-късно пред журналисти той отказа да даде повече разяснения какво има предвид).

Конституцията е написала, че частната собственост е свещена, личният дом е личен, който иска да протестира. Кога ГЕРБ е ходил по домовете на хората, запита риторично той.

Борисов призова политическите конкуренти на ГЕРБ за малко разум, защото, както са подкарали с полицейщината и противопоставянето на митинги един на друг, ще е пагубно за България.

Той призна, че също е правил политически грешки, но си е извадил много сериозни поуки от тях. И напомни, че си е подал оставката, за да не се пролее и капка кръв, а когато има напрежение в държавата, трябва да се правят нови избори.

Лидерът поднесе извинение на студентите, че ги заливат с помия заради ГЕРБ, и изтъкна, че нямат общо с организацията на протестите им, но ги подкрепят.

"България е в ЕС, България е в Европа, България не е сама. Тя рано или късно ще излезе от това блато, в което Станишев с меката си политика на възпитана дама доведе да се случи днес в България. На всички партии пожелавам успех на предсрочните избори, които е задължително да бъдат проведени”, каза в заключение лидерът на ГЕРБ

Митингите трябва да са като футболните мачове - да скандираме и на другия ден да се връщаме на работа, пошегува се Борисов, а дълго след изявлението му звучаха скандирания "Бойко, Бойко".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 avatar

    2 1 Отговор
    YUUUUUUUUUUU PLATENI .... EDIN MAFIYOT PROST, PITISTA BIL MI NAPRAVIL, KIDE SA TEZI PITISTA BEE.. NAPRAVI TAM EDNA OTSECKA KOQTO SE PROPADNA, NA GIRBA NA BILGARINA, KOITO OSTAVI BEZ HRANA, PROSTAK NEGRAMOTEN...
  • 2 Слонобикотръбозъб

    4 1 Отговор
    До съществото с име"аватар".И името ти и правописът ти "аватарски"тоест заместители.Поне пиши на Кирилица .
  • 3 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    4 0 Отговор
    Егати и антикомуниста - поканен на посещение на Зюганов от Първанов и там предложен на бригадира от червеното разузнаване за главен секретар на МВР. Такива са лъжците от ГЕРБ. Няма спасение от комунисти и мутри.
  • 4 dhcp

    2 0 Отговор
    Понеже съм от малък град в който се чува и знае всичко... Всичко работници в общината бяха извозени с рейсове към големите градове за да присъстват на протестите. Давате ли си сметка какви хора са били на протестите? НЕ ПОДКРЕПЯМ ПОДОБНИ ИЗКУСТВЕНИ ПРОТЕСТИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове