Last news in Fakti

30 Септември, 2023 17:52 2 611 41

Боян Дуранкев: Сивият сектор в България е най-голям в ЕС - 33% или 1/3 от Брутния вътрешен продукт

  • сив сектор-
  • данъчни промени

Разиграват ни театър, в който ролята на "лошото ченге“ се играе от Асен Василев. Има две и добри ченгета – единият е от ДПС,  другият – от ГЕРБ, казва икономистът

Боян Дуранкев: Сивият сектор в България е най-голям в ЕС - 33% или 1/3 от Брутния вътрешен продукт - 1

В момента гледаме един "красив“ театър, в който ролята на "лошото ченге“ се играе от Асен Василев. Има две и добри ченгета – единият е от ДПС, другият – от ГЕРБ. Това каза по Радио "Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев в коментар за пакета данъчни закони, който Министерството на финансите предлага.

"Добрите ченгета винаги предлагат милостиви мерки, но в случая просто печеленето на електорат е против интересите на страната и на обикновения български граждани. Затова твърдя, че тези скромни около 15 промени ще доведат до малко по-добро, но не до много добро“, добави той.

Според него предложенията за данъчни промени са много дребни.

"Вдига се много шум за нищо, тъй като се предлагат изключително скромни данъчни промени. Няма генерална промяна, която да направи данъците по-европейски. И затова дребнотемието при обсъждането на предлаганите промени очевидно взема връх, включително и по линията на тези скрити данъци и съответно тези 10% възнаграждение“, смята проф. Дуранкев.

Той припомни и общоевропейското изследване на т.нар. "сив сектор“, което приключи в края на миналата година: "На първо място в целия Европейски съюз с над 33%, това е 1/3 от брутния продукт, е именно сивият сектор в България. Такова разхайтено положение няма в никоя друга европейска страна. Очевидно е, че държавата е слаба, а голяма част от бизнеса са далавераджии – гледат да крият нещата. Светлата част на бизнеса пък бяга в офшорки, което също е неморално и непочтено. Същевременно рентабилността расте, както се вижда, навсякъде. Това означава, че икономиката не е в здравословен режим на функциониране“, поясни икономистът.

За връщането на 20% ДДС за ресторантьорите той обясни:

"Българинът, който средно ходи веднъж месечно на ресторант да пие една бира и да си поръча двойка кюфтета, това нещо той няма да го усети. Но трябва сериозен натиск върху педала на газта на държавата, защото голяма част от сивият сектор е точно в т.нар. "ресторантьорство“. Много внимателно слушах вчера изказванията на министър-председателя и на министъра на финансите Асен Василев. Твърдя, че този път Асен Василев беше много точен, когато каза: "Да, ресторантьорите имат предложения, само че не ги внасят“. Ако внесат предложения за изсветляването, включително с фискални апарати и т.н., е очевидно, че държавата трябва да си влезе във функциите и глезотиите да престанат“.

"Това дребничко нещо за възнаграждението от 10 на сто от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията, е насочено, както и в други страни – САЩ, Германия и т.н., към така наречените "инсайдери“ – вътрешни хора, които в големите корпорации по някакъв начин могат да разкрият неща, ако подадат съответната информация. Не става дума за продажбата на кебапче или на някаква дребна услуга. Става дума за един праг в размер на 3000 лева, което е сумата за данък в големи размери по смисъла на определението на чл. 93, т. 14 от Наказателния кодекс. Това предложение, което едва ли ще заработи сериозно и ще доведе до големи приходи в държавата, се преекспонира. Но все пак може по някакъв начин да се санкционират онези, които крият големите доходи. Няма нещо като голяма драма, няма нещо, което да е неморално в това предложение, но очевидно, че държавата, в лицето на Министерство на финансите и НАП, е слаба, кекава и трудно може да накажа тези, които извършват дейности в сивия сектор“, коментира още проф. Боян Дуранкев и даде за пример:

"Това лято наляво-надясно, на изток, запад, север, юг в България се строи, ремонтират се покриви и т.н. Няма какво да ловим бас, че повече от половината от това строителство е в сивия сектор. Също така, ако вземем даже стоматологичните услуги, на много места голяма част от приходите се крият. Очевидно е, че трябва доста сериозно затягане на примката около шията на тези, които са непочтени, а те са непочтени не към бюджета, те са непочтени към всички онези, които живеят на открити заплати, на открити приходи, и е напълно справедливо тази примка да се затяга около врата на далавераджиите. Това е общоевропейска, даже световна практика, и този либерален подход към криминалните типове в бизнеса трябва да продължи и да се развива. Вероятно така ще става и през следващите години“.

"Иначе дълго време ще гледаме и Еврозоната, и Шенген само по телевизията. Ние не отговаряме на средните европейски и, с извинение, донякъде вече и на средните световни критерии по някои от показателите. Включително бих добавил още нещо – за по-голяма социална справедливост и за по-голямо равенство, тъй като и по неравенството България е на първо място, е необходимо прогресивно данъчно облагане. Но многото шум за нищо подсказва, че управляващата коалиция или "(не)коалиция“ много симпатизира на бъдещето на българската олигархия“, добави проф. Боян Дуранкев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализатор

    12 0 Отговор
    Трима от снимката, са много добре окръглени !

    Коментиран от #35

  • 2 123

    7 6 Отговор
    33%. 33 - Фалшива новина!!!
  • 3 Само да попитам

    15 4 Отговор
    Тоя нещастник,изкочил от нищото да не е назначен за говорител на отиващото си,некадърно правителство?

    Коментиран от #26

  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 5 Отговор
    Откак разпродадоха и унищожиха държавната икономика и стана 99% частна, не могат да се справят със сива и черна икономика, сигурно и не желаят да се справят! Затова е и тая бедност в България и голямата ножица от малцината супер богаташи и огромни маси от бедняци.
  • 5 Мамул

    28 0 Отговор
    Единствените пари които ОСТАВАТ в държавата са от сивия сектор. Всичко друго се краде от веригите и банките. Най-големият крадец в света е банката.

    Коментиран от #19

  • 6 Е по голем

    18 0 Отговор
    сив сектор от сглобката има ли
  • 7 Тц тц

    15 2 Отговор
    Поне 80% са в сивия сектор. Затова Коки иска да си вземе парите от ддс с раздути цени.
  • 8 Майна

    15 0 Отговор
    Това успяха всички ,,демократични,, правителства- да направят ,,престъпници,, в данъчно отношение борещите се за оцеляване фирми с безумната си правителствена данъчна ,,политика,,
  • 9 Божеее ,

    8 0 Отговор
    виж кои са се потътрили подире му на Василев.......
  • 10 Майна

    15 0 Отговор
    Истинските крадци всъщност винаги са били в управлението..
    Ама народът ,,прост и глупав,,.., някакси се справя( това е глупостта му)

    Коментиран от #17

  • 11 АЛФА КЕНТАВЪР

    11 4 Отговор
    ВИЕ сте престъпници

    Коментиран от #15

  • 12 Боклук

    7 1 Отговор
    Изглежда Асен Василе се е преоблякъл в последният момент в мъжки дрехи
  • 13 ТО лошото ченге

    7 0 Отговор
    Среден род, единствено число! Успешно замислено, браво, отива му!
  • 14 Факти

    2 14 Отговор
    Съвсем нормално за една Руска губерния. Сивият сектор е минимален само на Запад.
  • 15 ДЕТЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "АЛФА КЕНТАВЪР":

    Браво чичо Вальо, много никове ползваш! Пичага си!
  • 16 Начи

    6 0 Отговор
    Ни му излизат сметкичи на Аслан Василев
  • 17 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Тройната ламя кога въведе плоските данъци и привилегиите за богаташите се надяваше да изсветлява икономиката, но и плоските данъци не помагат когато няма съдебна система която да осъжда и конфискува на богаташите, олигарсите и престъпниците всичко!
  • 18 Николай

    15 0 Отговор
    Еми много пъти хробвах в белия сектор но вие всеки път ме унищожавахте като предприемач. Държавата общината банката. ВСИЧКИ СТЕ КРАДЦИ. ЗАЩО АЗ ДА СЪМ ЧЕСТЕН?
  • 19 ТЕ са сред нас

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мамул":

    Точно така! Банките са големи крадци! Печелят от лихви без да си мръднат за.ника от стола!!! А баламите да ходят да теглят кредити да си задоволят материалните желания!!! Ако не знаеш как да живееш в днешно време (разумен живот) си загинал като ходещ труп!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 оня с коня

    4 5 Отговор
    Обявява нещо което ВСИЧКИ /вкл. и Европа/ го знаем - НАД 30% Сив сектор в БГ.КОЙ от Българите който е повикал майстор в Дома си или на велата за каквото и да е е получил Касов бон?А получават ли работниците освен Офиц. си Заплата и Пари в плик?Но по-нажното:След тая си констатация ще има ли Добрината Дуранкев да признае че именно поради тая "Сива икономика" по която БГ държи първенството в Европа СЪВСЕМ НЕ Е Най-бедната Държава в ЕС?
  • 26 Тиква

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Само да попитам":

    Тоя нещастник за който явно пишеш е професор от знаещ човек! Един от малкото българи които дават точно становище! При него ли си учил в УНСС?
  • 27 Щот

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Е мръсенпеерас

    Коментиран от #31

  • 28 Ползваш дума

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Която е заложена в компютъра им, и автоматично си аут! Сложи и в средата една запе,тая!
  • 29 ежко

    12 0 Отговор
    Значи аз да се гърбя да плащам данъци, а Асенчовите да подаряват туй-онуй на Украйна, да ми купуват скъпи оръжия от САЩ, да си уреждат родата и любовниците на скъпоплатени синекурни службици т.е. да хрантутя онези които се опитват ежедневно да ме съсипят,а?Само бартер с познати и това е!Е- няма да стане на вашата.Реформирайте си администрацията и се оправяйте!

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТЕ са сред нас

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "ежко":

    Ами като сте "умни" и спите и постоянно плувате в бъчвата и бидоня , ще плащате данъци я! Глу-паците ще плащат, а хитреците ще лапкат и живеят! Така се върти света! Продължавайте да плащате данъци, осигуровки, винетки, лекарски такси и т.н. за да живеят хитреците!!! Хехе
  • 33 инж. Ганчо Илков

    3 4 Отговор
    Има си хас да е нещо друго. Наличната псевдо Политическа Среда, в която всеки гледа да захапе Кокала, Среда в която Партиите се Издържат от Дарения - "Инвестиция" на Бизнесмен срещу Обществена Поръчка, и Държавна Субсидия. Бизнесмените не се Съобразяват с Изискванията на Пазара, а разчитат на Рекет към Потребители и Държава. Въглищните Бизнесмени Произвеждат Суровина за Топло Централите. На ясно са с Факта, че Топло Централите са Еко Замърсители. Рано или късно Производството им по отношение на тези Потребители ще бъде Преустановено. Пречеше ли да Реагират своевременно още при първата Заплаха. Да Разработят Проект за Плавното Закриване както на Въглищните Рудници, така и на ТЕЦ овете. Изчакаха и дойде време за Протести срещу Правителството и Искане на Държавна Компенсация. Реалната Пазарна Икономика изисква Създаване на Асоциации с Аналитично Логистичен Център, Следящ и Информиращ за Промените в Пазара. Правителството чрез съответните Министри са Посредници а Основни Играчи са именно Логистичните Центрове. Без съответните Пазарни Структури имаме Развитие на Сивата Икономика.
  • 34 ха ха

    6 0 Отговор
    "Това лято наляво-надясно, на изток, запад, север, юг в България се строи, ремонтират се покриви и т.н. Няма какво да ловим бас, че повече от половината от това строителство е в сивия сектор / Очевидно е, че трябва доста сериозно затягане на примката около шията на тези, които са непочтени / ясладжиите пак завидяха на работните и си искат % от името на държавата , сякаш държавата им е дала нещо , или пък е подсигурила труда им със закон
  • 35 бл.134 в Zап. парк

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "анализатор":

    Тъй,тъй. ...а какво да кажем за сивата държава , за корумпираната администрация избирана по това как най хубаво целува шефския и западноевропейски заддник.
    Какво да каже ,че от 3-4 години това което се нарича държава не спря да печати пари и да раздава ,унищожавайки 20 годишни спестявания на малкото нормални не купили си по 5-10 апартамента в София ? Нищо ,нали ... Ами тогава Ави пожелавам онова което се случва в нагорни Карабах и у вас.
  • 36 Шайка

    1 5 Отговор
    Ами комунягите ни докараха до просешка ТОЯГА РАДЕВ ВЕРЕСИИТЕ СЕ ВЪРНАХА С СТРАШНА СИЛА ХОРАТА ГЛАДУВАТ СЕГА И НА СТУДЕНО ЩЕ СА Това е ЧАЛГАРСКА НОМЕНКЛАТУРИЯ...А НЕ БГ жалко за народа...
  • 37 Циник

    3 4 Отговор
    33% преко сили са в белия сектор. Малка част от народа хрантути останалите, жалка работа
  • 38 Данчо

    5 0 Отговор
    Вехтият динозавър с комунистическо потекло Боян Дуранкев измисля глупави теорий да очерни ситуацията в България.
  • 39 Aлфа Bълкът

    6 0 Отговор
    Значи има едни 55млрд лева дето никой не знае откъде идват и къде отиват? Чак толкова не ми се вярва!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове