Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 09:56 2 196 39

Печалбата на банките у нас расте главоломно

  • печелба-
  • банки

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, в края на август 2023 г. са 273 млн. лв., с 9 млн. лв. (3.4%) повече от начислените към 31 август 2022 г.

Печалбата на банките у нас расте главоломно - 1

Печалбата на банките се увеличи с почти 68% за първите осем месеца на тази година, спрямо същия период на миналата, отчете БНБ. Към 31 август 2023 г. печалбата на банковата система стига 2.3 млрд. лв., с 941 млн. лв. повече на годишна база.

Приходите от такси и комисиони стигат 1,241 млрд. лева, показват още данните на БНБ.

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, в края на август 2023 г. са 273 млн. лв., с 9 млн. лв. (3.4%) повече от начислените към 31 август 2022 г.

Активите на банковата система нарастват с 2.1 млрд. лв. (1.3%) до 162.8 млрд. лв. На месечна база се увеличава размерът на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане (главно поради нарастването на парични салда в централни банки) и делът ѝ в структурата на балансовите активи се повишава до 17.4% (при 16.7% в края на юли).

Спрямо края на юли депозитите в банковата система нарастват с 1.9 млрд. лв. (1.4%) до 139.5 млрд. лв., като е отчетен растеж при всички институционални сектори, пише Pariteni.bg. Основен принос има увеличението на депозитите на бизнеса (с 1.2 млрд. лв., 2.6%).

Нарастват също депозитите на домакинства (с 265 млн. лв., 0.3%), на други финансови предприятия (със 174 млн. лв., 3.9%), на кредитни институции (със 152 млн. лв., 1.9%), както и на сектор държавно управление (със 117 млн. лв., 3.0%).

Балансовият собствен капитал на банковата система спрямо края на юли се увеличава с 310 млн. лв. (1.7%) до 19 млрд. лв. с приноса на месечното повишение на печалбата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    65 0 Отговор
    Кефи ме, как само в България банките дерат овцете с такси и комисионни за милиарди, а в ЕС няма почти такси за обслужване на сметки, че дори и за банкови преводи

    Коментиран от #8, #21, #22

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    53 0 Отговор
    Ами приемете им още удобни закончета и ще нарасне още повече!
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    52 0 Отговор
    Самата държава им дава възможнот да ни крадат,а от там и самата държава да забогатява,защото банките са ръце на държавата...уж са частни.......банките,но се отчитат на държавата.Не може за нищо правене да ти вземат паритеи да им дължиш.последно увеличиха 100% ,таксата за закриване на сметка.Хвалейки се колко сте модерни с банковите карти не знаете накъде ви "водят"и къде "отивате" с тези карти....
  • 4 Реалист

    34 0 Отговор
    Не е луд този, който яде баницата. А народът не спира на смени да "пече баницата" за алчните банкери.
  • 5 Като не можем сами!

    41 1 Отговор
    Мафиотска държава с много беден и ограбван народ, богати банки, те крадат народа с всичко, високи такси, застрахователни брокери - кай им е разрешил това, естествено управлаващата ни 35 години мафия!
  • 6 кръвопийци

    33 0 Отговор
    Банкстерите ще горят в ада...
  • 7 Заспала нация продажна

    42 0 Отговор
    Време е за други мерки от народа - време е !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Радио Ереван

    38 0 Отговор
    Попитали български банкер: "Защо таксите за банкови услуги в България са най-високите в целия свят"? Банкерът отпил от скъпото си сингъл малц 30 годишно уиски, дръпнал небрежно от хавайската си пура свивана на бедрото на 18 годишна кубинка и казал : "Така е в Бългейра, Правим го защото можем"
  • 10 Стадото

    32 0 Отговор
    бавно въври към кланицата.
  • 11 Незнаещ

    15 0 Отговор
    Някой знае ли какво плащат банките за кожодерския бизнес на държавата?
  • 12 Шкембе Войвода

    42 0 Отговор
    Е как няма да са на голяма печалба, когато нито лихви ти дават на влога който имаш, и при всяко теглене на пари ти взимат процент от тях. В Европа такова нещо няма.

    Коментиран от #15, #29

  • 13 Фалитбанк ЕАД

    21 1 Отговор
    Ми как няма, по време на ковид кризата имаше мораториум върху лихвите и тиквеното правителството отпускаше безлихвени милиончета на частни банки на наши хора. Те си вдигнха таксите, излъгаха балъците да се набълбучат с ипотечни кредити и сега като се вдигнаха и лихвите, хем таксички, хем лихвички.
  • 14 тлъст банкер

    19 0 Отговор
    депозити ядец, нанай ха ха ха
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Девиза им е:

    21 0 Отговор
    Колкото не ни е срам!
  • 17 Вихо

    19 1 Отговор
    Да се въведе данък банка. Има банка плаща процент на държавата.

    Коментиран от #28

  • 18 Банкстер

    17 1 Отговор
    Ама ние имаме ОГРОМНИ разходи свързани със сигурността. Затова увеличаваме такси и комисионни. Ама вие продължавайте да плащате с банкови карти. Ние от вас пари не вземаме. Вземаме по 1.8-3% от търговците. Пък търговците трева пасът и не начисляват тези разходи в цената. :)
  • 19 Много

    17 0 Отговор
    са им били пораснали разходите - броят 10 банкноти за 7 лева!
  • 20 Ина

    17 1 Отговор
    Сглобката ликвидира Лукойл ,а в банките са техните престъпни босове и трупат милиарди за сметка на народа !
  • 21 Българин

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кефи ме, че няма ни една българска банка и тази печалба заминава към белите ЕС страни. Мутренските перачници не ги броя за банки

    Коментиран от #27

  • 22 РЗС

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Живея във Великобритания и имам няколко сметки с няколко банки. Само за една сметка плащам месечна такса от 12 паунда, като това ми е съвместна сметка със сестра ми и си делим по 6 паунда на месец за такса. Води се сребърен акаунт и има пътна застраховка за багаж до 500 паунда, пътна помощ във Великобритания и застраховка за телефона ми. Тия трите неща са и за двамата със сестра ми, за по 6 паунда на месец. Отделно банката има застраховка против измама, с гаранция да ви възстанови парите ако сте превели на някой измамник. Другата ми сметка с тях няма никакви такси. Пари се теглят от всеки банкомат във Великобритания независимо на коя банка е, Безплатно! С друга банка имам кредитна карта, с която тегля пари при пътуване във всяка страна по света от банкомат БЕЗПЛАТНО! парите се самообменят по настоящия курс на мастъркард, който е най добрия в света без никаква такса! Банките във Великобритания са на по 3-400 години!
  • 23 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Продължаваме Промяната":

    Кат та гледам душа и сърце немаш. Май дпе си дал?
  • 24 мани беги

    17 0 Отговор
    напераха високи такси за абсолютно всяка една операция, коят се извършва ... има си хас и лапачката им да не е огромна ... лошото е, че от бая години им влянахме в гнусния капан ... но опции все още имаме де ... но все по-тегаво ста
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Шемет

    16 0 Отговор
    Нормална с тези такси и лихви, мошеници!
  • 27 грешно се кефиш

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    не е точно така,както си представи,но общо взето банките(всакакви) си дерат с такси.тва е
  • 28 оня

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Вихо":

    От кого мислиш ще го вземат този процент за да го дадат на държавата?:))
  • 29 Съвременник

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шкембе Войвода":

    Войводо, като теб всички тук пишат истини, гневно и повече от сърдито- и какво от това!? Напротив, с всеки нов банков "регламент" положението ни се утежнява . Например, основна банка на " социализъм" позатвори клонове/офиси в софийския Младост под различен претекст, като напоследък хората там обосновано се съмняват и в честите привършвания на пари в банкоматите, при което последните отпускат "максимуми" под нормалното, договорното и така принуждават хората да извършват многобройни явявания, тегления и естествено преразходи за такси за теглене и справки. Проблемът си е същият, като при безпомощно наблюдавана спекула на стоките в хранителните магазини.
  • 30 откриване на сметка

    12 0 Отговор
    Западните банки дават по 300-500 долара при откриване на сметка или 50000 км летене безплатно. Нашите взимат 5 лева за откриване и многобройни такси.

    Нашите банки са с чужди собственици и печелят от нетипични за банките такси и дейности. Ограбват народа.

    Коментиран от #37, #39

  • 31 радан мънев

    9 0 Отговор
    тия безобразия до кога ще продължат,,,,, данък свръх печалба е задължителен,,,,,жалко че управляващите нямат топки а са с жъладчета помежду краката
  • 32 Мп1234

    4 0 Отговор
    Не е луд този който изяда двата зелника а знаете кой...
  • 33 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    На запад правителствата пуснаха дцк и дават големи лихви по тях з ада накарат банките да вдигнат лихвите по депозитите.
    Нашето тъ по правителство тегли кредит на 4.75 процента вместо да пусне дцк на 3.5 пр и по този начин да заема по евтино и да принуди банките да вдигнат лихвите.
    Това вече работи в сащ, Англия и Белгия
  • 34 Хахаха

    6 0 Отговор
    Такси за всичко, лихви по депозити няма, за сметка на това жестоки лихви по кредитите. Как няма да има печалба. Парите само трябва да се въртят и за банките нищо да не остане.
  • 35 Гай Турий

    5 0 Отговор
    Надзорът в БНБ какво прави? Нищо. Защо не принудят банките да вдигнат лихвите по депозитите?! Какво е това кощунство. 8 % лихви по кредити и № % по депозити. Това си е грабеж. Да им се вдигнат данъците на банките двойно. Асан като иска пари - на ти печеливши банки!
  • 36 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    Между другото БНБ за разлика от американските и европейските банки е с буфер от 12 пр. На запад в Европа този буфер е 1 пр. А в сащ е 0. Но вече ЕЦБ заговори за вдигане на резервите на банките. Така парите в обръщение а и кредитите ще намаляват а банките ще бъдат принудени да вдигат лихвите по депозитите за да привлекат свеж капитал.
    Има някои банки дават 1.7 пр. годишна лихва по евро и 3 пр по щатски долари.
  • 37 Кой не скача е червен

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "откриване на сметка":

    Така е в дерЬмокрацията, свиквайте.
  • 38 Го го

    1 0 Отговор
    А за влизане в банката - такса вход и евентуално такса изход кога?
  • 39 РЗС

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "откриване на сметка":

    Аз си реших проблемите като заминах за чужбина. Понеже в България всеки се оправя поединично и не може нищо да се организира, мисля че взех най доброто решение в живота си. За 11 години в чужбина там където големи мениджъри в бг не са за цял живот. Не ми беше първото излизане обаче, но от втория път се получи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове