Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 11:23 938 3

Лекари и фармацевти отново влязоха в спор

  • български лекарски съюз-
  • български фармацевтичен съюз

Позиция на БЛС беше разпространена до медиите

Лекари и фармацевти отново влязоха в спор - 1

Нов спор между Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз заради замяна на лекарства. Позиция на БЛС беше разпространена до медиите и ви я представяме без редакторска намеса:

Български лекарски съюз за пореден път е възмутен от манипулативните твърдения и откровени лъжи, публикувани в Отвореното писмо на Български фармацевтичен съюз, адресирано до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. Прави силно впечатление, че в писмото водещата роля на лекаря е тотално неглижирана.

В написаното от БФС, подвеждащо се заявява, че: "Замяната на предписан по търговско наименование от лекаря лекарствен продукт с лекарствен продукт на друга фирма (същото активно вещество, лекарствена форма и доза) става по ясни правила и САМО СЪС СЪГЛАСИЕТО на пациента. Освен замяна на оригинал с генерик, може да се осъществява и обратно замяната на генерик с други генерици или оригинал, но това се решава от пациента. Генерична замяна в аптека се прави на практика в цяла Европа, в България не.“

Горепосоченият текст манипулативно внушава, че у нас замяна на лекарства може да бъде правена само със съгласието на пациента, без да е необходима и санкцията на лекар. Внушение, което противоречи на сега действащото законодателство. В Чл. 34 от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти ясно е посочено:

Чл. 34. (1) 1. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт.

(2) Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър- фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.

Нещо повече: цитираното твърдение на Български фармацевтичен съюз съдържа и откровена лъжа по отношение на генеричното заместване в Европа. Истината е, че в страните от ЕС, в които е позволено генерично заместване, то се случва при стриктно спазване на определени правила, сред които:

- Заместването се позволява, само след разрешение на лекуващия лекар и съгласието на пациента;

- Генеричното заместване винаги следва правилото заместване с медикамент с по-ниска цена и в полза на пациента и др.

В страните от ЕС не само, когато става въпрос за генерично заместване, а изобщо за продажба на лекарства по лекарско предписание, те се отпускат от аптеката стриктно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас.

Ясно заявяваме, че Български лекарски съюз не е против въвеждането на възможността за генерично заместване на медикаменти, то обаче не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар и без неговото изрично съгласие, както и без съгласието на пациента. Лекарят е този, който е отговорен за лечението на своите пациенти, отпускането на лекарствата е еднократен акт, а контролът върху лечението и състоянието на пациента продължава във времето. Още повече, че дори и при еднакви активни съставки в лекарствата, отделните пациенти не реагират на тях по еднакъв начин.

От Отвореното писмо оставаме с впечатление, че стремежът и амбицията е заместването на лекарства у нас да става свободно, без контрол. Преди по-малко от две седмици обаче, по време на пресконференция за недостига на лекарства у нас, бяха изнесени данни, че в страните, в които е разрешена свободната замяна на лекарствени продукти, това е довело до нелоялна конкуренция, липса на отделни групи медикаменти, а цели компании са се изтеглили от пазара.

И още: по време на същото събитие от Изпълнителната агенция по лекарства обявиха, че много често затрудненията в осигуряването на даден медикамент у нас не са свързани с недостиг на национално ниво, а става въпрос за липса на конкретно лекарство в конкретна аптека. За това и БЛС смята за недопустимо свободното заместване на медикаменти само заради липсата на наличност, в една или няколко аптеки, на даден медикамент.

Български лекарски съюз настоява, в интерес на пациентите, за лекарите и фармацевтите да бъде осигурен достъп до информация за наличността в страната на разрешените за употреба лекарства. Реално ако ние, лекарите знаем, че даден медикамент не е наличен, ние няма да го изпишем на нашите пациенти. Нещо повече, при наличие на такава информация, ще имаме възможността да обсъдим с нашите пациенти, още в кабинета, терапията, която те могат да си позволят финансово и която да е оптимална като действие за тях.

Не на последно място: БЛС подкрепя фармацевтичния съюз в искането им за включване в ЗЛПХМ на текстове за свързаните лица по смисъла на Търговския закон, които да ограничат вертикалната интеграция в лекарствоснабдяването, но сме против тенденциозните опити за фаворизиране на отделни лица от екипа на министъра на здравеопазването, за сметка на самия проф. Христо Хинков, който носи цялата отговорност за политиките в областта на здравеопазването, включително и за лекарствената политика.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА

    1 0 Отговор
    Тия пак си бъркат по отворите
  • 2 Ами да

    4 0 Отговор
    Хубаво преплетена емблема! Точно такива са им отношенията в лекарската мафия?
  • 3 Мда

    1 1 Отговор
    Не копувайте лекарства от "Шайка фарма", произвеждат фалшификати и подкупват лекарите да им предписват боклуците. Ако искате родителите ви да живеят още малко веднга им изхвърлете боклуците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове