Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 07:31 4 101 41

Светослав Иванов: В Ада сме

  • светослав иванов-
  • ад

Десетилетия на мирни усилия рухнаха в мига, в който терористите от "Хамас" започнаха целенасочено да разстрелват невинни граждани – мъже, жени и деца по улиците на израелските селища

Светослав Иванов: В Ада сме  - 1
Снимка: bTV

Коментар на журналиста Светослав Иванов в предаването "120 минути" по bTV

Още от репортерските си години зная, че да пишеш и да говориш за събитията в Близкия Изток, наподобява стъпване върху много тънък лед. Осъзнах го в Рамалла през 2009 г. и на път за Газа година по-късно.
Мислил съм за този тънък лед, докато се опитвах да си обясня врящият политически живот в Ливан, липсата на надежда в Афганистан или контрастите в разтърсвания от няколко паралелни граждански войни Ирак.

Но Израел и Палестина е нещо много по-различно и по-крехко. През годините създадох приятелства - искрени и истински с хора много скъпи до сърцето ми - евреи и палестинци. И днес аз чувствам тяхната болка като своя.

Като някакво проклятие, по тези земи, родина на трите големи монотеистични религии - юдаизма, християнството и исляма, крайностите и трагедиите винаги са диктували събитията. Джубран Халил Джубран има една известна мисъл - "За да се разкрие истината" – казва арабският поет – "потребни са двама – един, за да я изкаже, и друг, за да я разбере".

Но какво се случва когато истината е изказана от двама, но нито един от тях не разбира и не приема казаното от другия? За съжаление, след случилото се на 7-ми октомври в Израел, този въпрос вече няма значение. Десетилетия на мирни усилия рухнаха в мига, в който терористите от "Хамас" започнаха целенасочено да разстрелват невинни граждани – мъже, жени и деца по улиците на израелските селища.

Тук някои казват – "Това се случва с нас от години!", но простете, някой опитвал ли се е да оправдава с подобен аргумент действията на терористите от 11 септември? Или терористичните атаки в Европа от последното десетилетие

Нищо на този свят не може да оправдае терористичен акт, особено ако той ще причини още повече мъка и страдание на хората, в подкрепа на каузата, в която терористите твърдят, че са го извършили. Но не всички палестинци могат да бъдат отъждествявани с "Хамас" и "Хамас" не е събирателен образ на всички палестинци. Тероризмът е работа на дявола във всичките му религиозни форми.

Израел е държавата, в която през последните три години имаше пет предсрочни вота. Политическият блокаж и разделението в обществото направиха премиер отново Бенямин Нетаняху, който се опита да подчини съдебната система чрез спорна реформа. Това още повече разпали искрите в израелското общество и за момент сякаш Израел остави сигурността си на втори план. Звучи невероятно, но е факт.

От друга страна, палестинците, разделени от цели 16 години между две враждуващи фракции, каквито са "Фатах" и "Хамас" потънаха в информационния поток на света, който насочи своите погледи към войната в Украйна. От първа страница, случващото се в Близкия Изток мина във вътрешността на вестника, отстъпи към края на емисиите, докато не изчезна съвсем от световните агенции. Информационната буря погълна "Вечният конфликт" и той се превърна в част от пейзажа - нещо, което някъде се случва, но не знаем какво става, защото нищо не се чува. Докато не се взриви отново.

Междувременно порасна цяло "Поколение на окупацията в Газа", а много от останалите палестинци, онези на Западния бряг на реката, в която Йоан покръстил Исус, които живеят под юрисдикцията на признатата от Израел - Автономна власт в Рамалла, постепенно започнаха да се радикализират. Защо? Защото живеят зле. Не виждат перспектива. Според списание "Икономист" голяма част от тях смятат лидерите си за корумпирани, които не могат да ги защитят, нито да гарантират техните интереси.

Така се стигна до ситуацията - обществото на потъналия в политическа криза Израел да започне да се бори за институциите си, а палестинците да започнат да се борят не само за каузата си, но и помежду си. Смъртоносна комбинация.

Всички сме свидетели на глобалния процес на радикализация – усещаме я всекидневно във всички аспекти на живота. Само, че в Близкия Изток този процес има други и много по-кървави измерения. Това е урок, че когато едно общество не е единно и се разклати, позволи различията в мненията да се превърнат в огромни бездни на омраза и ненавист, първо отслабват институциите, след това хората и напред излизат най-тъмните и низки страсти, криещи се в тъмните кътчета на човешката душа.

Тогава става лесно, прекалено лесно за някой отвътре или отвън да драсне клечката и да взриви всичко. След този момент събитията стават неуправляеми, а хаосът е този, който със своето огнено безредие тръгва по своите смъртоносни разклонения, които раждат още повече хаос и жажда за кръв.

И тъй като започнах с цитат на един от най-известните арабски поети, ще завърша с цитат на един от най-големите израелски писатели. Амос Оз казва: "Какво е ад? Какво е рай? Нали всичко е само вътре в нас. В нашият дом. И адът и рая могат да се намерят във всяка стая. Ето така: мъничко гняв - човек за човека е ад. Малко милост, малко щедрост - и човек за човека е рай".

Достигнахме до този момент. И това е тъжната истина. Сега сме в Ада.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идея

    43 11 Отговор
    Ами да си омитат крушите от ада в Газа, като са окупирали чужда територия какво очакват
  • 2 Мдаа

    50 10 Отговор
    Индиеца покани всички видове евреи дето можеше да се сети!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гаглей

    32 1 Отговор
    Да де ама като се радикализираш и избиеш мирни граждани, по добре няма да заживееш!!!
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 3 Отговор
    Войните са опиат Печелят търговците на смърт
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ама

    26 7 Отговор
    с тая Zглобка къде да сме ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 варненски пенсионер

    41 16 Отговор
    това сорософенче не го понасям !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ха ха ха така така

    8 25 Отговор
    Палестинците са измислен народ , и като такъв са просто сбирщина от ислямисти -терористи , нека се сърдят сами на себе си , те си избраха Хамас да ги ръководи и командва , значи те ще си носят отговорността за това, което ще им се случва след зверствата на избрания от тях Хамас ......

    Коментиран от #28

  • 14 дядо поп

    27 8 Отговор
    Този много на сериозно се взема , кога стана калайджия , кога ти почерня задника бе млади момко?

    Коментиран от #20

  • 15 Все едно

    27 5 Отговор
    На чужд гроб недей да плачеш , виж своя. Щото споменаваш бъдещето. Според статистиките 60 процента от населението в Газа са юноши около 15-16 години. Нашата средна възраст е 47 години . Бъдещето принадлежи на този , който умее да се възпроизвежда , и възпитава своите деца в някаква силна религия , или идеология.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахо

    30 6 Отговор
    Американския грантов стипендиант пак е написал есе по поръчка. Утре ще може да си пусне фактурата за свършената работа и да си получи доларите.... Такава е нашата журналистика. Който плаща той поръчва музиката, пардон статиите

    Коментиран от #19

  • 18 ИВАН

    15 4 Отговор
    Нате гачите на никого не са приятни, особено с индийски черти на лицето.
  • 19 Мнение

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хахо":

    Според мен му ги пишат, а той само рецитира с артистичност и малко музьичка за фон. Общо взето манипулация през тв практикуват тия мозъчни бандюги.
  • 20 Шушляк

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "дядо поп":

    Ма тоя си е калайджия по рождение, шорошен шушляк.

    Коментиран от #24

  • 21 Aлфа Bълкът

    11 4 Отговор
    Твоята религия Индуизмът е трета най-голяма религия бе кух. После е будизмът и въобще не зная къде
    е юдаизмът който е по-скоро сектантство, отколкото религия.
  • 22 Пешо

    12 2 Отговор
    Жалка работа..Както по соца го обработваха общественото мнение и сега пак същата схема,но тогава Виетнамската война ,бе единственият по сериозен конфликт.
  • 23 ........

    10 1 Отговор
    По принцип Земята си е ада,но има и долно ниво за прегрешилите в земните си изпитания.От хората зависи как ще си го направят.Имат право на избор и по кой път да тръгнат.
    Войните ги правят хората и само те могат да ги спрат.
  • 24 Aлфа Bълкът

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Шушляк":

    Недей бе, ще го разсърдиш.
    Иван Гарелов като му го каза, и тоя ревна БраунЛайвМета.
  • 25 Недоумявам...

    9 3 Отговор
    Кога , защо и кой промени това момче?! Или може би КАКВО? Да не би да са парите?!

    Коментиран от #41

  • 26 жоро

    10 2 Отговор
    там ни е мястото щом позволяваме да ни управляват продажни американски марионетки
  • 27 Исторически парк

    9 4 Отговор
    Тоя, ако бяхме 1876 щеше да обяви Априлските въстаници за терористи
  • 28 Алфа херинга

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха ха така така":

    Направо са като едно други, които се оставиха да ги води един зеленясал наркоман, а нацистите им избиваха невинни хора в Донбас и Луганск. И те си заслужават съдбата, ама там настана голям рев, че агресора бил друг. Сега защо не се реве срещу агресора, който иска да си вземе ивицата Газа?
  • 29 Ком

    10 2 Отговор
    Талибаните са създадени в Пакистан със съдействието на САЩ.
    Ислямска държава основните и поставени в София по нареждане на САЩ.(с активното участие на Николай Младенов)
    ХАМАС създадена от Мосад.
    И срещу какво воюва Западът?

    Коментиран от #33

  • 30 Коко

    10 2 Отговор
    В ада си да когато нормалното положение на тялото ти е силно наведено и слугуваш на телевизията на сатана.
  • 31 Жалко е

    6 1 Отговор
    Жалко е когато етнос който евреите считат за непълноценен,точно такива ренегати да ронят крокодилски сълзи.
  • 32 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    5 1 Отговор
    СЛИЗА ОТ ЕФИР ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ДЕПУТАТ
  • 33 Научавене няма

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ком":

    Срещу собствените си Франкенщйни, които винаги излизат от контрол. Иби-учи,йеби-учи ,иуууй се изтрива, научаване няма.
  • 34 Този и той

    7 1 Отговор
    кога започна да разбира от близкия изток? Нещастник…
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ИНЖ

    2 8 Отговор
    Всички тези народности и племена, съставящи т.нар. "арабска общност", са мързеливи и неуки, а от там и неспособни!!! Затова и са в Средновековието. Просвещението при тях все още не се е случило. И затова искат да върнат Свободния свят назад в развитието му. Да "изтрият" едни 400-500г. Както РФ иска да "изтрие" Зелената революция и да сме зависими от техните въглеводороди. Мисля си, че не трябва да им го позволяваме.
  • 37 Стига си приказвал глупости на кукловоди

    5 1 Отговор
    Защо не погледнеш от другата страна а!!!!!!!!!!!!! Май Ви еудобно да повтаряте като папагали. А дане би Метаняху да не е виновен за това една удобна война Ще го задържи на власт с безгранично правителство.
    Нищо не разбирате ВИЕ ДЖУрналята нищо. вие сте си мисирки, каза ви го божеството!!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 а де..

    2 0 Отговор
    анче?!Този замазан с гел,пъдпъдък ще падни в дупката...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове