Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 10:22 799 24

Ваня Григорова: Столична община трябва да мотивира младите хора да останат тук, вместо да емигрират

  • ваня григорова-
  • софия-
  • кмет

Цветелина Пенкова представи своя законодателна инициатива в Европейския парламент, свързана със стартъп индустрията – възможността чрез осигуряване на регулаторна рамка иновативните начинания на тези предприемчиви млади хора да получат облекчение при старта и регистрацията на бизнеса си

Ваня Григорова: Столична община трябва да мотивира младите хора да останат тук, вместо да емигрират - 1
Снимка БСП

Как да бъде осигурен по-добър живот за младите хора, за да останат в България – този въпрос бе поставен във фокуса на дискусията “Открито с Ваня и Цвети. София за младите”, която се проведе съвсем символично на открито, в градската среда пред Народния театър „Иван Вазов“ в столицата.

Основните участници бяха кандидатът за кмет на София Ваня Григорова и евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, които представиха своята визия и идеи пред млади хора в една дискусия извън политическите клишета. В събитието се включиха председателят на БСП –София Иван Таков, кандидати за районни кметове и общински съветници от МК “БСП за България”, както и представители на младежкото обединение в БСП – София, организатори на проявата заедно с депутата в Европейския парламент Цветелина Пенкова.

“Времето продължава да е слънчево, но вятърът на промяната задуха съвсем отчетливо. Затова аз съм сигурен, че след две седмици това ще го видим и в деня на вота”, каза председателят на БСП – София Иван Таков, който е и кандидат за общински съветник, във встъпителните си думи и изрази категоричното си мнение, че „София е тежък длъжник на младите хора през последните 33 години“.

Той и кандидатът за кмет Ваня Григорова подчертаха, че София трябва да се превърне в приветливо място с добре поддържана градска среда и да се създадат такива условия, които да мотивират младите хора да останат тук, вместо да предпочетат емиграцията.

Те заявиха, че за целта е необходимо да се използват богатствата и ресурсите, с които столицата разполага – като близостта на Витоша и възможността да имаш планински ски курорт на 20 минути разстояние от центъра на столицата или като 25-те минерални извора, от които се използва само един – този в Банкя. Трябва да се осигурят условия за масов спорт, не само за професионален, а за всички столичани.

Иван Таков подчерта, че Столична община е отделила за масов спорт едва 1,5 млн. лв. или 0,02% от бюджета на София, а в същото време е дала 12 млн. лв. за изграждането на арт пространството „Топлоцентрала“.

„Необходима е промяна и в жилищната политика – чрез възможността да се използват повече общински жилища, за да бъдат привлечени и мотивирани да останат в София медицински кадри, работници в транспорта, младите учени и университетски специалисти, каквито липсват в момента“, подчерта Ваня Григорова. Иван Таков направи равносметка, че от 120 хиляди през 1989 г. в момента са останали само 6 хиляди общински жилища.

Друга изключително важна политика е осигуряването на място в детските градини за всяко дете. „Необходимо е да се ревизира и материалната база на училищата, като се изравнят условията и се повиши нивото в кварталните, за да не се допуска борба само за шепа елитни училища, както е в момента. Най-доброто училище трябва да е най-близкото училище“, подчерта Иван Таков.

„Този двоен стандарт, това приоритизиране на част от гражданите е нещо, което за нас е крайно неприемливо, то илюстрира неравенството между едни и други групи, между елита и останалите,“ подчерта Ваня Григорова и заяви: „Е, ние сме тези, които искаме да направим така, че гласът на нечутите да бъде чут.“

Тя направи равносметка, че по същество всички предлагат леви политики и дават за пример такива – като управлението на „червена“ Виена, но в същото време пречат по всякакъв начин тези леви политики да се прилагат в София. Трябва да спрем изтичането на пари, подчерта Ваня Григорова, визирайки практиката на узаконена корупция чрез раздаването на концесии.

„Време е да кажем „край“ на тази грабителска политика, на това раздържавяване – както в столицата, така и в цялата страна. Но ако кажем ясно „хайде, стига толкова!“ в София, това ще даде началото на промяната и в България,“ категорична бе тя. „Очевидно е, че тези хора подменят дневния ред на обществото. Ние сме здраво стъпили на земята. И е крайно време здравият разум да надделее,“ призова Ваня Григорова.

Изключително интересна перспектива към темата за младите хора даде евродепутатът Цветелина Пенкова, която представи своя законодателна инициатива в Европейския парламент, свързана със стартъп индустрията – възможността чрез осигуряване на регулаторна рамка иновативните начинания на тези предприемчиви млади хора да получат облекчение при старта и регистрацията на бизнеса си, както и да им бъдат осигурени облекчени условия за развитието му. В същото време това ще даде възможност на младите хора да се реализират в ЕС, а продуктът им да остане в България. Крайният резултат – уседналост и по-голяма заетост на младите хора у нас.

Пенкова се присъедини към казаното и от Ваня Григорова, че по дефиниция младите хора искат леви политики, но в България ги търсят другаде: „Интересно е да слушаме как нашите опоненти дават примери с неща, постигнати от леви политици и които са базирани на леви политики със силно социален елемент.“ Ние често забравяме, че младите хора в България са леви, но намират олицетворението на онова, което търсят, в други партии, което е един сериозен конфликт“, заяви Цветелина Пенкова.

„От една страна, те искат лява политика, но по една или друга причина ориентацията им не може да бъде фиксирана в правилната посока. Именно затова е важно да говорим по тези теми. Защото лявото, освен всичко друго, е насочено към прогрес, то е насочено към иновации, към новите неща, които ще движат икономиката занапред“, изтъкна Цветелина Пенкова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    11 7 Отговор
    Кака Ванче е сигурна за балотажа !!! Остава да видим , срещу нея , ДС ли ще е , или - Хекимян !!!
  • 2 БОЦ - ко

    10 10 Отговор
    Ееех, ГАНЯ, ГАНЯ,
    РОМКАТА ваня,
    Напира да те омае,
    Но за тебе Ганя, НЕ ХАЕ !
  • 3 Таки Брашнаров

    7 8 Отговор
    Джипсито да каже за тоалетните

    Коментиран от #11

  • 4 Мдааа

    5 8 Отговор
    Абе я за по сигурно с номер 42 !
  • 5 Местен

    8 8 Отговор
    Ваня е гола вода. По-зле и от Хекимян.
  • 6 Русофил

    7 7 Отговор
    Ванчето иска пак софиийско жителство като привилегия и София - червена комуна.
  • 7 БКП

    5 5 Отговор
    изчезнете вдън земя бесепари, ще се гласува за Ваня само да объркаме сметките на сглобката, иначе нищо не става от бандитската ви партия...Таковци, Ниновци, стари комуняги, герберасти и пеперасти...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СЕЛЯНИН

    8 0 Отговор
    Кой ще иска да бяга от България, при МРЗ 933 лв . (€460) ? Как въобще някой може да си помисли, че е по-добре да бачкаш цял месец за тези пари, вместо да вземеш същите под формата на детски надбавки в Германия , без да си мръднеш пръста.
  • 10 Няма бира

    11 2 Отговор
    За Ванчето пишете повече от Хекимянката и Васето взети заедно. Мх има нещо съмнително тук.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 На снимката

    6 2 Отговор
    Само забележете обстановката наоколо , май всички са на някаква дрога ,щом не им пречи

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Те ако

    6 1 Отговор
    чакат общината да ги мотивира , значи са обречени , ма !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 007 /агент/

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    В сравнение с теб, кон ските мухи са като Божи кравички !
  • 17 ма честно лиииии

    6 2 Отговор
    леле колко хитроумна комунистка
    тцтцтц не се бях сетил
    ти да видиш
    олелееее
  • 18 Младеж

    5 0 Отговор
    За голямо съжаление, багажът ми е вече изпратен, а полетът е на 30-ти. Успех в красивата, но продънена от корупция и нечистоплътни политици България!
  • 19 АБВ

    9 2 Отговор
    Тая се чуди какво глупости да плещи .МНОГО АНТИПАТИЧНА ЛИЧНОСТ
  • 20 Григорова,

    4 3 Отговор
    Мотивирай се да се пръждосаш.
  • 21 Пссс ха ха ха ха ха ха ха

    1 1 Отговор
    ...ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Охххх, и как ги мотира по-точно ?
    С 33-ри години държавен рекет,геноцид и престъпления които се толерират от държавата ?!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 факт

    5 1 Отговор
    Бърка нещо.Емиграция към София има от всички села в България.Софиянците отдавна живеят в чужбина.За това в града става все по-зле.Простотията и силния вятър нямат спиране !
  • 24 Злати Минкова

    4 0 Отговор
    Попитайте ромската перла какви са тези червени звезди зад нея? Комунистическите символи са забранени със ЗАКОН, нарушителите подлежат на наказателно преследване! Къде е прокуратурата, къде са службите ни, къде е ДАНС, преврат ли чакаме да стане, за да се събудим?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове