Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 07:31 1 991 21

Богомил Манчев: България трябва да изгради базовата си енергия и тя да е от установени ядрени мощности

  • ядрени мощности-
  • нови блокове в аец

Има огромен дефицит на специалисти в ядрената енергетика, казва председателят на Българския атомен форум

Богомил Манчев: България трябва да изгради базовата си енергия и тя да е от установени ядрени мощности - 1

Започва строителството на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй", обяви премиерът Николай Денков. Плановете са новата мощност да е готова до 2033 година. Днес правителството взема решението, с което се дава старт и за изграждането на 8-и ядрен блок - също в единствената ни атомна централа.

Решението е правилно, обясни пред БНР Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум.

"Когато поръчаш два блока, можеш да ги договориш за по-ниска цена. Ние се нуждаем от 4 нови ядрени блока в рамките на 30 години.

Това ще позволи постепенно да извадим от експлоатация въглищните централи, обясни експертът.

Решението е забавено с около 15 години, отбеляза той.

"България трябва да изгради базовата си енергия и тя да е от установени ядрени мощности".

Упоменатите срокове за включването им в енергийната система на страната са леко оптимистични, но са възможни, каза Богомил Манчев.

"Самото финансиране на проекта е най-трудната задача. САЩ биха могли да ни дадат необходимите средства, ако бъдат убедени от доставчика на технологията "Уестингхаус".

За такива колосални количества енергия, която искаме да ползваме, за да може да махнем въглеводородите от колите си и да имаме право да горим и природния газ, е нужна атомна енергия, обясни експертът.

Има разлика между инвестиционния контрол и експлоатационния контрол, отбеляза още той.

Има огромен дефицит на специалисти в ядрената енергетика, подчерта Манчев.

"Трябва да обучаваме млади хора".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    15 4 Отговор
    Нови блокове ще има, само ако кажат американците. Дано не са като самолетите ф16.

    Коментиран от #9

  • 2 Майна

    13 1 Отговор
    Ще изградиш, няма лошо..
    Ама кога?
    Утре?
    България има горивото в земята си!
    Което е независимост!
    Китай в момента пуска в експлоатация още 300, нови!
    Или те са недалновиждащи!
    Германия тази седмица внесе предложение за удължаване на работата на въглените!!!
    Колко взимаш за този вреден за България ,,анализ,,?!
  • 3 АЕЦ

    10 4 Отговор
    Богомил Манчев- червен атомен кърлеж, който смуче 30 години от държавата.
  • 4 Майна

    16 2 Отговор
    Американците ще чака..
    Смешник
    Къде стои ,,ядрения отпадък,,
    В българска земя ,щото преди руските го преработваха,което колко го правят..
    Ти нашата земя за какво я таксуваш-;за сметище?
    И ти ли за ,,остров,, се стягаш?!
  • 5 Боруна Лом

    10 3 Отговор
    А, ЗАЩО Я УНИЩОЖИХТЕ? КУНЕВИЦА ДА ГНИЕ ЖИВА!
  • 6 Денков

    8 0 Отговор
    Доскоро Манчев, пееше руски частушки !

    Коментиран от #12

  • 7 Мишел

    12 1 Отговор
    Във връзка със съобщението на Денков за началото на строежа на нов реактор в Козлодуй, някой може ли да даде информация кога е била процедурата за избор на изпълнител, кои фирми са участвали в нея, кой е победителя и колко ще струва на България нов реактор.
    Ако не бъдат намерени официални отговори на тези въпроси, съобщението на Денков за започване строежа на новите реактори в Козлодуй е само предизборна агитация с празни обещания.
  • 8 Някой

    12 1 Отговор
    Няма нищо по-лесно от това да започнеш АЕЦ в България. За последните почти 34 години почваха вече няколко пъти. След 1-2 годишния други морлоци (тези ще са натопли острови с милиарди от бюджета) ще почват поредната АЕЦ - я е Козлодуй, я в Белене.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Азззззззз

    12 2 Отговор
    Манчев да вземе да каже къде по света има работеща АЕЦ на Уестингхаус. На за друго, а защото няма такава.

    Коментиран от #21

  • 11 Майна

    8 0 Отговор
    Нямало специалисти!
    Ми как ще има?!
    Всичко кадърно или се преквалифицира или е в чужбина!
    Имаш специалисти и хора в ТЕЦ, които сега се търсят и в Германия!
    Затрийте и тях!
    Хората ще ви се молят да запазят работата си!
    Какво да кажа!
    Какво е това?!
  • 12 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Денков":

    Манчев е от ядреното лоби и неговото не се губи. Видя, че в близките 10 години нормален бизнес с руското блато няма да има и се преориентира
  • 13 ААА

    5 2 Отговор
    Къде са ЗЕЛЕНИТЕ нпота на клраварите да протестират ?

    Коментиран от #14

  • 14 БББ

    1 12 Отговор

    До коментар #13 от "ААА":

    А къде сте руските подлоги да протестирате защо реакторите не са руски?

    Коментиран от #16

  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    Браво
  • 16 Боруна Лом

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "БББ":

    ЩЕ Е РИСУНКА КАТО ВСИЧКО ПЛАТЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО НА КРАВАРИТЕ
  • 17 Дедо ви...

    7 2 Отговор
    Поредната далавера? ”След завода за електромобили, над 600 инвестиции, скоростни влакове, самолетни линии, 2 нови магистрали”Хемус”, З тунела под Стара планина, 5 моста над Дунав, дойдоха и 7-ми и 8-ми блок на ”Козлодуй”...
    1-во тази новина идва, ден след като стана ясно, че "Шенген" Киро и Асен ще го гледат през крив макарон
    2-ро площадката в Козлодуй няма международен лиценз за изграждане на нови мощности и това се знае още от сагата на колиционният им партньор Борисов с реакторите на Белене, които той искаше също да премести там.
    3-то може да се изградят в Козлодуй единствено 1-ви и 2-ри блок на абсолютно нова централа, която може да е в съседство с 1-ва атомна и това са Европейски правила и норми, но ПараПетите и "умният" Денков от де да ги знаят тези неща...
    4-то това решение взето в спешен порядък иде, за да хвърли прах в очите на гражданите заради гафа с Маришкия басейн и предстоящите стачки там, които ще оставят страната ни без ток и на режим...
    От всичко това става ясно едно, четейки между редовете ПараПетите със зъби и нокти ще се борят за съсипване на Маришкия басейн, ограбване на парите от ПВУ, съсипване на природата с добив на зелен водород!!!
    Договорите с "Уестингхаус" от друга страна са само за проучване и никой към момента не може да каже на какво основание МС взема това решение, да не говорим, че и пари в бюджета не са предвидени за това, и тези 500мил., които Денков каза, че ще доналеят не се знае от къде ще дойдат.

    Коментиран от #18

  • 18 Майна

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо ви...":

    Поздравления за задълбочения коментар..!
    Но кой го е еня , кажи ..?
    ,,Расова справедливост и човешки права не съществуват. Те създадоха репресивно общество, а ние сме техни неволни съучастници. Тяхното намерение да управляват се основава на унищожаването на съзнанието. Бяхме приспивани в транс. Те са ни направили безразлични към себе си, към другите. Фокусирани сме само върху собствената си изгода.”

    Ние също сме фокусирани само върху собствените си удоволствия, предразсъдъци и печалби. Нашите бедни и ниски класи също растат. Несправедливостта расте. Неравенството расте. Загрижеността за правата на човека почти липсва. Ние също сме били приспивани в транс, безразлични към другите.

    Забравяйки какво предстои, ние сме манипулирани да вярваме, че ако продължим да консумираме, да се подчиняваме и да имаме вяра, нещата ще се оправят. Но това никога не е било вярно за нововъзникващите режими. И докато усетим, че чукът се стоварва върху нас, ще бъде твърде късно.,,
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ххх

    2 1 Отговор
    Ако бяхме построили АЕЦ Козлодуй 2007-2015 година за "колосалната сума 10млрд евро" сега само отн бетона и желязото(сградите) щяхме да сме на печалба.
    Ама..... "Корепционен проект" Психодесни брътвежи...

    Защо в Турция не е корупционен проек? А??
  • 21 един

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Азззззззз":

    Не съм запознат къде има работещи реактори на "Уестингхаус",но със сигурност знам,че Полша скоро подписа договор за изграждане на 4 атомни реактора,така че спокойно,не сме първите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове