Last news in Fakti

4 Януари, 2024 06:43 3 028 141

4 януари 1878 г.: София е освободена от османско робство

  • софия-
  • освобождение-
  • генерал гурко-
  • османско робство

Генерал Гурко е посрещнат триумфално в града с цветя и сълзи

4 януари 1878 г.: София е освободена от османско робство - 1
Снимка: Фейсбук
Преди 146 години на 4 януари руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София, пише dariknews.bg.

Само една година след Освобождението, в далечния януари на 1879 г., по предложение на жители на София тогавашната градска управа приема решение всяка година 4 януари по нов стил да се отбелязва тържествено. Този ден по стар стил тогава е 23 декември – навечерието на Бъдни вечер за християните. И се сбъднала тази Бъдни вечер и пребъдва и досега, защото каузата е била за свобода; свобода на братята по православна вяра.

Януари 1878 година. София е скована от студ. От няколко дни жителите на града чуват топовните гърмежи на задаващата се руска войска. Плевен вече е свободен. София чака. Турският военен началник Осман Нури паша предупреждава консулите на Франция, Австрия и Италия да напуснат града. Леандър Франсоа Рьоне льо Ге, Йозеф Валдхард и Виторио Позитано обаче решително отказват. Остават в София и това спасява града от опожаряване.

Турците са гневни; след падането на Плевен тук са докарали огромни количества храна и боеприпаси. Осман Нури паша обаче е наясно, че битката за София е обречена и заповядва изтегляне към Перник. В нощта преди да отстъпи, той издава нареждане градът да бъде подпален, а българското население избито. Протестът на европейските консули срещу унищожаването на града и хората заплашва да предизвика дипломатически усложнения. Проявените от тях решителност и хуманизъм в защита на населението и града, въпреки плановете за по-нататъшните им геополитически интереси на Балканите, е един от най-първите знаци на европейско единство. Това довежда до отмяна на заповедта.

След много проведени битки, в нощта срещу 4 януари голяма част от турските войски напускат София, въпреки численото си превъзходство. Това е моментът, в който руските полкове решават да атакуват. Превземат конака и свалят турското знаме.

Операцията по превземането на града е по заповед на император Александър II, защото София се явява изключително важна стратегическа точка за по-нататъшно настъпление на руските войски в Тракия и основен пункт за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби.

Преди 146 години на този ден генерал Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    120 17 Отговор
    Точно така "Факти", робство е единствената дума с която може да се определи 500 годишното турско управление на българските земи. Думи като владичество, присъствие и други подобни нямат място в българската народопсихология.

    Коментиран от #106

  • 2 Пелян Деевски

    80 11 Отговор
    Освободил я е американският посланик и войските на НАТО!

    Коментиран от #54, #80

  • 3 Не тъй

    64 13 Отговор
    Турско робство другари, турско.
  • 4 Бай Хой с Магарето

    93 13 Отговор
    Как не ви е срам да пишете такива неща!? Това си е държавен преврат. В София трябва да има паметник на Осман Нури паша, който геройски защитава града от руските нашественици.

    Коментиран от #11

  • 5 Слава!

    95 8 Отговор
    Слава на Велика братска Русия!

    Коментиран от #134, #141

  • 6 Браво

    99 7 Отговор
    Да живее Русия. Поклон пред загиналите руснаци и българи, дали живота си за свободата на България, за да може днес , велики крадци и некадърници , като Киро, Кокорчо и Бойко, да ни управляват.
  • 7 фейк

    82 7 Отговор
    Я пак ,че нещо не разбрах. Кой освобождава България ? Нещо бъркате , не може да са лошите руснаци , а
    освободителите на България са краварите и англосаксонците .

    Коментиран от #116

  • 8 Българин

    86 12 Отговор
    Ген.Гурко освободи София от турците, а Путин ще я освободи от джендарията и западния слугинаж!

    Коментиран от #22, #133

  • 9 ссср

    78 7 Отговор
    Сега говедарите ще почнат да ни обясняват как това е било лъжа , и всъщност ние не сме били под турско робство а руснаците са нахлули незаконно на наша територия и са ни поробили .
    Слава на братска Русия.
  • 10 Балкански

    73 4 Отговор
    Поклон! И вечна памет към загиналите братски руски войни! Да живее Русия и България!
  • 11 ген КЪСТЪР

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Хой с Магарето":

    Т.Е на франсе джендър сменило вярата
  • 12 говедари

    68 8 Отговор
    Помнете рософобски мъ-р-ши кой ви е освободил , „че сега щяхте да биете глави в земята пред джамиите.

    Коментиран от #55

  • 13 Изхвърлете всички

    66 6 Отговор
    Руски спомени и доказателства и се хвърлете в краката на Ердоган, в знак на прошка. Не може да бъде. Русия не ви е освобождавала. Проверете по архивите пак! Да не би другите "велики сили" да са ни освободили? Ама недейте, че.ще ги намерите как другите постоянно са ни вземали от територията и са ни налагали непоносими репарации... Единствено само Русия до сега се е застъпвала за нас.
  • 14 Българин

    66 4 Отговор
    Как ви разрешиха господарите да публикувате такива статии ? Това е в разрез с евр0-ге-с-ките ценности.
  • 15 Механик

    17 58 Отговор
    Робството е така жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия.

    Коментиран от #96, #99

  • 16 Народ

    37 3 Отговор
    ВЕЧНА СЛАВА!
  • 17 Не е вярно бе

    45 4 Отговор
    Ръдърфорд Хейс с 120 каубой и 120 индианеца е дошъл от сащ и изгонил турците що лъжете

    Коментиран от #29

  • 18 Доротея

    22 54 Отговор
    И Румъния, и Сърбия, и Гърция се освобождават от османска власт в резултата на войните между Руската и Османската империи. Но никога и никой техен историк не си е позволил да пише, че дължат свободата си единствено на Русия! Никъде в тези съседни страни няма да видите доминиращи руски и съветски окупационни монументи, засенчващи техните собствени национални паметници. Никъде няма да видите техни храмове, посветени на измислени руски светци. Никой техен политик не би и си помислили да каже, че не са се освободили сами от "турска влада", "stăpânire otomană" и "Τουρκοκρατία", или че дължат собствената си свобода на някой друг.
    Това може да го прави някой наистина робски в своето самосъзнание народ. Никой друг народ!

    Коментиран от #31, #86, #101, #135

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Народ

    29 3 Отговор
    ВЕЧНА СЛАВА!
  • 22 Българин

    14 44 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.

    Коментиран от #76, #132

  • 23 Истината

    13 51 Отговор
    Неграмотните руски лакеи дори не знаят, че руснаците по време на войната 1877-1878 година са влагали иронично - пренебрежително и подигравателно значение в обръщението "БРАТУШКИ". Т.е. за да бъда по-ясен и за да ме разберат русофилите ще кажа, че за руснаците сме били толкова „Братушки", колкото са ни „БРАТЧЕДИ" някои етноси от българския народ.
  • 24 От архивите

    6 16 Отговор
    На руските историци
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истината

    14 36 Отговор
    По Сан-Стефанския договор Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява на Сърбия! Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там

    Русия отнема от Турция Северна Добруджа, територия от 15 500 км. км. и я подарява на Румъния заедно с българите там. За какво освобождение тогава може да стана въпрос. За сравнение Княжество България, което е васално на Турция е с територия от 63 752 кв. км. и има население 2 007 919 души.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Наблюдател

    14 43 Отговор
    От нас много методично и последователно е скриван историческият факт, че ходът на войната е обърнат не от могъщата руска армия, а от шепата опълченци и украинските части, които са се били заедно с тях. Опълченците обръщат хода на войната, защото оттатък Черно море той вече е обърнат - турската армия вече гони руската обратно нагоре.
    Ако беше минал Сюлейман пеша през този проход, да се съедини с други турски армии в Северна България, абсолютно различен щеше да бъде ходът на войната - руската армия щеше да бъде обратно изтласкана по своя път.

    Коментиран от #35, #38, #77, #92, #104

  • 29 ген КЪСТЪР

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Не е вярно бе":

    ТОИ ДОСТАВИ МОДЕРНИ ОРЪЖИЯ НА СУЛТАНА-И ОБУЧАВАШЕ АСКЕРА ДА БОРАВИ С ОРЪЖИЯТА
  • 30 География

    5 24 Отговор
    Посрещане с" цветя и сълзи" в този сезон откъде ли са ги намерили тез цветя през 1879?
  • 31 хаха

    26 6 Отговор

    До коментар #18 от "Доротея":

    Ооо дрислотея ама много рано си седнала да чатиш ма , ти мъж нямаш ли да му направиш закуска ?
    Ама какви ги говоря и аз , естествено ,че нямаш мъж вие евро робите признавате само еднополови бракове .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пушкин

    4 3 Отговор
    Избягали щото имало коронавирус
  • 34 Само питам

    5 27 Отговор

    До коментар #32 от "много ако бе идииотче":

    Не знаеш ли, че баба ти е руски джендър? Затова сега си русофил.

    Коментиран от #39, #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 00001

    6 23 Отговор
    Докато нападахте и ограбвахте другите народи заедно с Осмаанците до 1700г, Османците баха хубави. Като свърши грабежа,лесната плячка и роби, Османците станха лоши и се хванахте гуша за гуша защото и двете нации са мързеливи и не им се работи, а гледат да крадът. след като разформирват 50 000 християнски български войнишки корпу се появяват разбойниците къджалии и хаидути.Кой ограби добитъка на половин Унгария и отведе народа и в робство?
  • 37 а стига бе

    24 4 Отговор
    Авторе , объркал си се нещо . Нали нашите разправят че окраинците са ни освободили , заедно с поляците и румънците .....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Само питам

    14 4 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    А ти моеш ли ми осмука любовния мускул , а мамул ?
  • 40 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    19 3 Отговор
    ЗАЩО В СТАТИЯТА НЕ СЕ СПОМЕНАВА РУСИЯ ТО НЕ БЕ ЦЕНЗУРА НЕ БЕ ЧУДО
  • 41 Само питам

    10 3 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    Тишо , а аз мое ли те опраша че да цъфнеш напролет ?
  • 42 От съседните държави

    9 27 Отговор
    Които също са били част от османската империя никой не се нарича турски роб освен България и това е благодарение на 45г руско робство

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Ха ха ха ха

    26 9 Отговор
    Робството не е османско, а турско. Така са казали съвременниците от това време. Те по - добре знаят каква е истината.

    Коментиран от #51

  • 44 Само питам

    14 2 Отговор

    До коментар #42 от "От съседните държави":

    За кои 45 години говориш ?
  • 45 свирчо

    16 3 Отговор

    До коментар #42 от "От съседните държави":

    Вазов в кои 45 години е живял ?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Циник

    24 4 Отговор
    Фейк нюз. И децата знаят, че ни освободила бабата на Мончо Паси под знамето на Атлантическия Клуб
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 не е вярно

    18 2 Отговор
    Освободили са ни краварите . Те две години са плавали с канута докато стигнат до Европа и после още една година пеш за да стигнат до София ......
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Джон

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Пелян Деевски":

    Със сигурност не са я освободили комунистите. Абе, хора, правите ли разлика между Русия (-1917) и Сесесере?

    Коментиран от #56

  • 55 Сесесере

    6 15 Отговор

    До коментар #12 от "говедари":

    Царска Русия ни освободи, не съветска. А ти, шумкарю, как не те е срам да подкрепяш палача на Царска Русия???

    Коментиран от #57

  • 56 Само питам

    5 4 Отговор

    До коментар #54 от "Джон":

    И каква е разликата ?

    Коментиран от #66

  • 57 Се на се рем

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Сесесере":

    Ко речи брат ?
  • 58 Левски

    10 16 Отговор
    Никому не се надявайте... Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…

    Коментиран от #60

  • 59 Само питам

    7 3 Отговор

    До коментар #53 от "Само питам":

    Ясно си жендър не до кла те н .

    Коментиран от #61

  • 60 баце

    13 3 Отговор

    До коментар #58 от "Левски":

    Тия писания са фалшификати - доказаха го отдавна . Много си го закъсал с пропагандата .

    Коментиран от #67

  • 61 Джон

    7 8 Отговор

    До коментар #59 от "Само питам":

    Няма какво да отговориш пред фактите, нали?
    Има ли гражданска война между Русия и болшевиките? Губи ли Русия войната? Престава ли да съществува? Правят ли нова държава, с нови общества, класи и ценности?
    Казват ли болшевиките, че техния най-голям смъртен враг не е фашистка Германия, а царска Русия?

    Коментиран от #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Джон

    11 10 Отговор
    Българите мразим комунстите, не Русия. Ние не искаме да бутаме паметника на Цар Освобител, нали? Смешно е, че комунистите се опитвате да си пришиете историята на царска Русия, с която сте се били в кървава война.

    Коментиран от #71, #79

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мамул

    16 2 Отговор

    До коментар #61 от "Джон":

    Като има гражданска война в краварника , за това ли изтрепаха индианците ?
  • 66 Джон

    4 6 Отговор

    До коментар #56 от "Само питам":

    Каква е разликата между Царска Русия и болшевиките? Освен, че са две противиположности, смъртни врагове, които се избиват и са противиположни култури?

    Ама, че сте смешни.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Само питам

    3 7 Отговор

    До коментар #64 от "Само питам":

    Що не питаш пра баба си от къде е набрала цветята ? Сигурно нейната розичка е предлагала бе соросче .
  • 69 Шаран БГ

    3 2 Отговор
    " На готовата работа, на свършеното дело, колкото всичко да е добро, ВИНАГИ ще се намери някой, дори най-големият простак – за да намери кусур !!!"
    Така често казваше един варненски работяга на име Мирко Караколев - Бог да го прости....
    Историкът по-горе пропуща нещо много важно.....Големият град София тогава е имал около 8 /осем/ хиляди жители.По-вече от половината население се е било пръснало по околните /14 на брой/ планини, хълмоме и възвишения, и изпокрили в горите им. Близо една трета /1/3/ от населението обаче са били евреи. И изключително голяма роля за спасяването на града, освен категоричният отказ на консулите Позитано, Леге и Валдхард да напуснат града, изиграва и подкупът от злато, който равинът на евреите Габриел Алмоснино харизва на Осман Нури паша !!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ти не си българин

    7 2 Отговор

    До коментар #63 от "Джон":

    И мразиш даже себе си като се погледнеш в огледалото ...мммм...

    Коментиран от #75

  • 72 Българин

    15 4 Отговор
    СЛАВА СЛАВА СЛАВА РУСИЯ!!!!!!!!

    Коментиран от #78, #84

  • 73 Само питам

    1 5 Отговор

    До коментар #70 от "Само питам":

    Ти ли ме блокираш бе мамул ? Цялата ти рода да и з п у к а до края на годината . амин .
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Тая

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Опорка се изтърка,измисли нещо друго.

    Коментиран от #85

  • 77 Ко речи?

    18 5 Отговор

    До коментар #28 от "Наблюдател":

    Тогава не е имало ОсРайна бе к@Унь. Било е Малорусия. Ама де толкова ум в еврогейската гаванка. Тая галина съвсем ви е изсмукала мозъчетата.
  • 78 Само питам

    5 12 Отговор

    До коментар #72 от "Българин":

    На коя Русия бе приятелю? Какво общо имат днешна Русия и психопата Путин със събития от 19 век?

    Коментиран от #82

  • 79 а бе козленцата

    7 2 Отговор

    До коментар #63 от "Джон":

    нали знаете че написаното остава . кой ще води дружинката един ден на екскурзия до белене

    Коментиран от #90

  • 80 факуса

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пелян Деевски":

    водени от женерал кастър,после го убили индианците
  • 81 уйко калеко

    17 5 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Прочети нещо от ВАЗОВ,ЛЕВСКИ,БОТЕВ,РАКОВСКИ И ДР ВИДНИ БЪЛГАРИ ОТ ТОВА ВРЕМЕ И ЩЕ ВИДИШ ДАЛИ ТЕ СА ПИСАЛИ ДУМИ КАТО ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ ИЛИ ВЛАДИЧЕСТВО.ВСЕ ПАК ТЕ СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ.НА ТЯХ ЛИ ДА ВЯРВАМЕ ИЛИ НА ТЕБ.ДУМАТА РОБСТВО НЕ Е НАСАЖДАНА ОТ ОТ ЧУЖДИ ХИРА ,А ОТ САМИЯ НАРОД.

    Коментиран от #113

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Ццц

    10 3 Отговор
    И днес ни се иска да запалим конака на улица Козяк 16. Ама ги няма русите..
  • 84 Джон

    6 7 Отговор

    До коментар #72 от "Българин":

    Слава на коя Русия от двете - Царска или Съветска?
  • 85 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #76 от "Тая":

    НАПЪЛНО АКТУАЛНО Е ЗАКЛЮЧЕНИЕТО, ЧЕ :" Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.

    Коментиран от #93, #131

  • 86 Ко стаа ма?

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Доротея":

    Не щат ли да спират тираджиите?
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    4 9 Отговор
    Истеричният русофилски вой е музика за ушите ми!
  • 89 Сляп чоляк

    9 2 Отговор
    Лъжете! Американците освободиха българите!

    Коментиран от #91

  • 90 Джон

    3 6 Отговор

    До коментар #79 от "а бе козленцата":

    Аз пиша истини, че е имало голяма гражданска война между Русия и комунисите, която Русия губи, че после се създава с нова държава, с нова култура, ценности и общество. Че двете държави са противоположни. Че след втората световна война болшевиките признават, че техния най-голям смъртен враг не е хитлеристка Германия, а царска Русия. Е, да поставяш знак на равенство между два смъртн врага е налудничево.
  • 91 Джон

    6 2 Отговор

    До коментар #89 от "Сляп чоляк":

    Със сигурност не са ни освободили комунистите, каскет
  • 92 факуса

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Наблюдател":

    кой осраински цар ги доведе те части

    Коментиран от #95

  • 93 Изчезвай

    10 2 Отговор

    До коментар #85 от "Българин":

    бре булгараш еврогейски. Много са те лупали по кауня в най - ранна възраст, та ти личи от всякъде.
  • 94 Хе хе хе

    6 4 Отговор
    Не политкоректно това, руска агресия и окупация е било, срещу османското присъствие.
  • 95 Осраински цар

    5 2 Отговор

    До коментар #92 от "факуса":

    Зеленко 1.
    Като Ванко 1 но Зеленко.
  • 96 А какво е оправданието

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    За сегашната сервилност към новите ни господари? Купища зелена хартия?

    Коментиран от #117

  • 97 Госあ

    12 1 Отговор
    Простолюдието нито помни миналото, нито мисли за бъдещето. Единствената му ценност е да се облагодетелства на момента без оглед на морал и закони.
  • 98 Факти

    1 8 Отговор
    Няма робство!Тази война е незаконна и трябва територията да се върне на наследниците!

    Коментиран от #103

  • 99 катран

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    смени си чипа..и чужди знамена от терасата си.. когато нямаш аргументи все някой ти е виновен..русофобство е болест..срамна..
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Знаеш ли защо?

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "Доротея":

    Защото нашите са страхливец. Вместо сами да се освобождаваме от чужди робства, все чакаме някой друг да ни освободи!! А днес, кого чакаме?

    Коментиран от #107

  • 102 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Знам от дядо си – най хубавите и вечни български цветя са ГЛАДИОЛА, ШИБОЙ, БЕГОНИЯ И ТРЕПЕТЛИКА !!!
  • 103 куку

    9 0 Отговор

    До коментар #98 от "Факти":

    точно така ..половин турция.принадлежи на българи,гърци,арменци и др...те са наследниците...

    Коментиран от #105

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Никея

    5 1 Отговор

    До коментар #103 от "куку":

    Не е вярно, мала Азия принадлежи на източната римска империя, защото от Троя никой не е предявил претенции.
  • 106 Тишо

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Виж колко софиискипедерасти са ти маркирали минуси
  • 107 Доротея

    6 14 Отговор

    До коментар #101 от "Знаеш ли защо?":

    Доброволните руски роби никой не може да ги освободи.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 И в края на краищата какво

    5 8 Отговор

    До коментар #108 от "Сандо":

    Се случи половин България освободена другата половина турски васал .България е разделена и управлявано от руски губернатори задължена да изплаща дълг на Русия и идръжка на руската армия.После знаем отношението и срещу обединението ни с Изт.Румелия
  • 111 руско турска война

    6 8 Отговор
    Руснаците са завзели нова територия с цел създаване на нова руска губерния!
  • 112 Сутрешно

    1 4 Отговор
    По колко пъти тази сутрин бяхте в тоалетната по рядка нужда червени бетонници ,олекна ли ви...
  • 113 турско робство -руски термин

    3 8 Отговор

    До коментар #81 от "уйко калеко":

    Руснаците са насадил термина робство след 1944г у нас. Факт!

    Коментиран от #128

  • 114 БМДТ

    1 9 Отговор
    Не знам защо, но се пропускат няколко факта.
    1. През 1876 започва война между Сърбия, Черна гора и ОИ. Която в момента на влизане на руски войски е катастрофална за Сърбия и Черна гора. Сърбия подписва примирие с ОИ и е заплашена да загуби 1/3 от територията си. Черна гора още води военни действия.
    2. Сюлейман паша(воювал срещу Черна гора), с кораби е докаран и после с влак до днешно Раднево и от там пеш към Шипка.
    3. Осман паша(победил Сърбия) се придвижва до София и от там в Плевен.
    Хайде сега да ми кажете, след като В Указа за започване на войната НЯМА БЪЛГАРИ И БЪЛГАРИЯ, а пише "да помогнем на братята християни", НА КОГО ПОМАГАТ РУСКИТЕ ВОЙСКИ???
    Всъщност те искат образуване на Задунайска Губерния, като част от Руската империя.
    Това, че в Берлин другите велики сили НЕ го позволяват, всъщност създава България.
    Иначе щеше да се сбъдне пророчеството на Дякона.
    " ТОЗ КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ"
    За справка вижте предната война от 1828 - 1829 г и съдбата на българските опълченци и по конкретно на кап. Георги Мамарчев.

    Коментиран от #123

  • 115 Коментар

    9 3 Отговор
    Виждате ли колко много жертви са дали за свободата ни?А сега някакви с двойно гражданство искат да ни продадат държавата и да ни направят като кюрдите...народ без държава.Тези с двойното гражданство са срещу българското знаме в Рожен,българските традиции,българския национален празник и даже кирилицата.Искат само да окрадат каквото може от България и да си бягат на някакви острови.Нямат намерение да си живеят тук.После ще гледат по телевизията как страдаме и ще си казват:"Ех,добре,че не останах там".

    Коментиран от #121

  • 116 Е ама то си пише

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "фейк":

    Градът не е опожарен заради протестите на европейските консули.Така, че не са пропуснати... Още тогава благодарение на тази грижа и Гурко е успял...
  • 117 За съжаление

    6 0 Отговор

    До коментар #96 от "А какво е оправданието":

    зелената хартия е без златно покритие
  • 118 Будител

    6 3 Отговор
    Е хубава работа....до сега , цяла година се напъвахте че руснаците са окупатори....че е нямало турско робство...и сега тая статия....
  • 119 Ахааа, значи

    8 1 Отговор
    все пак е било не турско, а османско робство... не просто османско присъствие...
  • 120 Сандо

    5 1 Отговор
    Срам нямат козяшките тролове,и съвест нямат,и признателност също.Имат само непрекъснат ламтеж да спечелят по някой пробит долар дори и на цената на национално унижение и предателство.А можеха поне в тоя ден да помълчат.А и ФАКТИ можеха по-малко да трият.
  • 121 БМДТ

    1 7 Отговор

    До коментар #115 от "Коментар":

    Знамето в Рожен е ТУРСКО. Изработено в Турция.
    Румбата се оправда, че в България нямало фирма която да го направи.
    Язък дето е от Хасковски. В Хасково има 2 фирми, които могат да го направят.
    Но пък съм забелязал, че русофилите са по далаверата, подкупа,.... Плюете по всичко европейско, но ходите в Европа. Пишете против Ердоган, но сте на опашката на кап. Андреево.
  • 122 Ачик

    4 6 Отговор
    След което сме под Съветско робство. И така до ден днешен.

    Коментиран от #127

  • 123 Да те светна

    5 0 Отговор

    До коментар #114 от "БМДТ":

    Нещо си се объркал. Пише се ЛГБТ
  • 124 бай Ставри

    4 0 Отговор
    Казионна статия. Постижение за "факти" е допускането на некоректните думички "Османско робство". Все пак пасажа "Проявените от тях решителност и хуманизъм в защита на населението и града, въпреки плановете за по-нататъшните им геополитически интереси на Балканите, е един от най-първите знаци на европейско единство." е стъпка в правилната посока и връщане на правия път на политкоректността. Може да се допълни, че тези "най-първи знаци на европейското единство" доведоха до върхове в европейската цивилизация, като .... първата и втората световна война.
  • 125 Будител

    3 0 Отговор
    Идиот до идиота, мила моя майнольо...Не щем ник робство ни тиранство ....знаете ли що е....
  • 126 !!!???!!!

    0 6 Отговор
    Руските окупатори са посрещнати със сълзи и цветя, за да допълнят проклятията от народа ни !!!
  • 127 Болярин

    1 4 Отговор

    До коментар #122 от "Ачик":

    От "ден-днешен" са само фактите, че никога повече няма да ги допуснем тия окупатори, дори в спомените си !
  • 128 уйко калеко

    4 1 Отговор

    До коментар #113 от "турско робство -руски термин":

    НАЙ ДОБРИЯ РОМАН ЗА ТОЗИ ПЕРИОД СЕ КАЗВА ,,ПОД ИГОТО,,.И пак ти пиша.НАРОДА ИЛИ ПОТОЧНО ХОРАТА ЖИВЕЛИ И УМРЕЛИ ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ СА ГО ЧУВСТВАЛИ ТАКА.ТОВА СИ ЛИЧИ И ОТ ФОЛКЛОРА НИ И ОТ ПИСАНИЯТА НА ВЪЗРОЖДЕНЦИ И Т, Н,.КОИ СМЕ НИЕ СЪВРЕМЕННИЦИТЕ ,ЧЕ ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ И ИЗМЕНЯМЕ ПОНЯТИЯ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ ЩОМ НЕ СМЕ ЖИВЕЛИ ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД.ЕДИН ОТ НАЙ ТЕЖКИТЕ ДАНЪЦИ НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИ,А ВЪОБЩЕ ЗА ХРИСТИЯНИТЕ Е БИЛ КРЪВНИЯ ДАНЪК ВЪВЕДЕН В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ОЩЕ ПРЕЗ 1380.ТОЙ Е ПРОСЪЩЕСТВУВАЛ ДО 1826 Г.ТОВА КАК ДА ГО РАЗБИРАМ ДА ДОЙДАТ ДА ТИ ВЗЕМАТ ДЕТЕТО ЗА ДА ГО НАПРАВЯТ ЕНИЧАРИН.ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НАЧОВЕК КОЙТО НЯМА НИКАКВИ ПРАВА .ЧОВЕК БЕЗ ПРАВА Е РОБ.
  • 129 Чест и почитание за автора

    5 0 Отговор
    Най-накрая една нормална статия за братска Русия - тази, която ни освободи от робството в Османската

    империя и ни създаде държава - третата българска държава - целокупната Сан-Стефанска България!

    Да живее България!

    Да живее братска Русия!

    "Нам Русия е надежда,

    руский цар е наший спас -

    никой друг не ни поглежда,

    не помисля зарад нас.



    Немци, френци, англичани

    наши са враждебници,

    дружни с нашите тирани,

    с нашите изедници.



    Спекуланти са омразни -

    интерес им покажи,

    че да виж дела проказни

    и чифутски в тях лъжи."

    Петко Р. Славейков, март 1877 г.
  • 130 Евроатлантик

    3 2 Отговор
    Ама турски робство не е имало!!! Тва с робството е руска пропаганда!!! Било е мирно съжителство м/у българи и османци! Стига сте изкривявали историята. Според най-ново американски изследвания, баташкото клане е извършено от хайдути и приписано на мироопазващите османски войски!

    Коментиран от #138

  • 131 Марш от тук бе

    3 0 Отговор

    До коментар #85 от "Българин":

    ТРЕТОПОЛОВ
  • 132 Марш от тук бе

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    МНОГОПОЛОВ
  • 133 Бай Митко

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    ДАЙ БОЖЕ ПО СКОРО ДА СТАНЕ ТОВА НЕЩО!!!
  • 134 Бай Митко

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Слава!":

    Слава на братска Русия!!!
    Слава на нашата освободителка!!!
    Поклон пред жертвите дадени за освобождението на България от турско робство!!!
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Историк

    1 3 Отговор
    Руснаците не са освободители, а окупатори, които заместват османската империя и продължават още по-свирепо да мачкат българския етнос и самосъзнание, и до ден днешен.

    Коментиран от #137, #140

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 очаквам

    5 0 Отговор
    скоро опълченците на шипка да ги обявите за терористи и да бутнете и шипка.....алан колу по голяма шизофрения от това няма
  • 140 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #136 от "Историк":

    Руснаците са мачкали единствено османци и евреи, ти от кои си!?
  • 141 Гневен бургазлия

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Слава!":

    Слава и поклон пред хилядите жертви дали свободата ни !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове