Last news in Fakti

24 Януари, 2024 11:05 1 464 11

Росен Йорданов за жестокото убийство на мъж: Законодателството ни е доста остаряло в разбирането си за семейство

  • жестоко убийство-
  • криминален психолог

Имам много случаи, в които се създава т.нар. матриархатен модел – семейства, при които бащата е ограничаван, а активната роля има тъщата, каза криминалният психолог

Росен Йорданов за жестокото убийство на мъж: Законодателството ни е доста остаряло в разбирането си за семейство - 1

Имало е много сигнали, че може да се случи нещо лошо. Това каза в студиото на bTV криминалният психолог Росен Йорданов по повод жестокото убийство на мъж от неговата жена и тъщата му.

„Разбирам стратегията, която се прилага от защитата, но най-важното в случая е да погледнем малко по-отгоре на нещата. В моята практика имам много случаи, в които се създава т.нар. матриархатен модел – семейства, при които бащата е ограничаван, а активната роля има тъщата. Аз имам поне четири такива случая в практиката си“, обясни той.

Росен Йорданов посочи, че много бащи го търсят за съвет как да достигнат до „душата на тъщата“, за да могат да си виждат детето. Той смята, че това не е изолиран случай, не е толкова конкретен и не е толкова битов. За него този случай показва две тенденции – много майки се опитват да „майчинстват върху децата и внуците си“ и тези взаимоотношения не могат да бъдат уредени в съда, защото той ощетява съвестните бащи.

„Хората, с които работя, са интелигентни и с добър социален статус. Винаги, когато се случи такава трагедия, се опитваме да се разграничим от хората, които са го извършили. Ние имаме несъзнателно идеята, че това са друг тип хора, че те са някаква друга каста, някаква друга класа. Ние сме различни, ние винаги разчитаме на разума си. Но както виждате, тук не става дума за разум, а за подмолното протичане на един недобре работещ модел, които възпроизвежда деструктивни прояви“, каза още криминалният психолог.

Росен Йорданов смята, че в този случай не бива да се доверяваме напълно за нещата, които се тиражират в публичното пространство, защото те не винаги са верни. Въпреки това той смята, че могат да се направят някои изводи от съществуващите данни.

„Местопрестъплението и местопроизшествието са различни, което означава, че има някаква сложност на това деяние. Това означава, че са замесени няколко души, а не само един човек. Това не изключва възможността деянието да е започнало импулсивно, но то е прераснало в организирано“, обясни той.

Психологът обясни и какво е импулсивност в дадената ситуация. „Когато един конфликт тлее – вижда се, че има сложни отношения и трудности при уреждането на статута на бащата, то не можем да приемем, че тази емоция е избухнала изведнъж – в един определен момент. Сигурен съм, че е имало много сигнали, че може да се случи нещо лошо“, поясни още той.

Психологът е категоричен, че хората в един брак или съвместно съжителство „не лекуват своите отношения“, както и че законодателството ни е доста остаряло в разбирането си за семейство.

„Нашето законодателство приема, че майката е най-важният човек. Тя трябва да е с тежка зависимост и противообществени прояви, за да ѝ бъде отнето детето“, поясни Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е , поне

    15 0 Отговор
    от дипломати разбира - лъжкини , крадли и убийци ! Както и ДС кадри на по 70 години !
  • 2 вярно е ,

    8 0 Отговор
    а и удушаването . По малката дърпа макарите на сополькото той изпуска дъха си . Диплотактата му хваща и извива врата и го одушва с трасфикция . както Чората и Бореца в стара загора . За минутка са го приключили . Сега той е бил със стари дрехи . Молещ да види детето . Дали горят , ами разбирасе че негорят . Затова като по глупава ги е въглила със запалка и хартишка Дипломатката . Такива случаи са безброй . филмите са виновни . кой ражда дете и удушава бащата . ненормализъм е това . И кой прави дете в чужда връзка . хахахаха
  • 3 АГАТа Кристи

    16 0 Отговор
    Тия двете - не в Сливенския, а при загорелите доживотни в ЦСЗ.
    ТАМ да си изкарат старините !
  • 4 Проста истина.

    11 0 Отговор
    Колкото по далече от психолозите, толкова по-човешки ще живеете! Бой по майките и по семейството - като всеки бой и този е отвратителен, а това правят пситата днес с псевдонауката си. Те не решават проблемите, а създават нови!
  • 5 Смърфиета

    1 2 Отговор
    Този същия беше казъл за случаят в Маймунарника, че този който после го изкараха невинен и осъдиха другия, най-вероятно се е гаврил с трупа.

    Коментиран от #7

  • 6 Липсата на възпитание и ...

    7 1 Отговор
    Липсата на възпитание и зачитане на достойнството и правата на другия, пораждат проблемите! Явно Егоцентризма е основния проблемен момент за всяко негативно Деяние! – И… Ето желанието на ГЕРБ и Атанасова да овладеят Конституционния Съд е Ярък пример за Егоцентризъм! За да Удовлетворят Егоцентризма си за Власт и ограбването на Българската Държава и Българския народ! Както и Безнаказаност за користните промени в Българската Конституция.
  • 7 Да можеш

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Смърфиета":

    Да можеш да предполагаш е Добре! Но трябва да можеш ида го Докажеш! Преди да приказваш!

    Коментиран от #8

  • 8 Смърфиета

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да можеш":

    Дано си е научил урока Йорданов, защото други никога не се научават.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дали някой

    3 3 Отговор
    Е срещнал по "свободните сайтове да я публикувано нещо по повод годишнината от зверските бомбандировки над Враца когато са убити и ранени стотици хора и са разрушени знакови гради на града обстрелани са от ниско летящи самолети и невинни бягащи ужасени хора и са пострадали предимно деца от дребните лъскави бомби които се избухвали в ръцете им
  • 11 Нури

    2 0 Отговор
    убийци психопати садисти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове