Last news in Fakti

31 Януари, 2024 21:04 1 205 27

Лиляна Вълчева: Отпадане на таксите на студентите е хубава мярка, ако я направим така, че да стимулира младите хора

  • такси за студенти-
  • висше образование

Тази мярка съществува и в другите държави, но те са много напред във възпитанието и отношението към висшето образование, не само обществото, но и самите млади хора, каза професорът

Лиляна Вълчева: Отпадане на таксите на студентите е хубава мярка, ако я направим така, че да стимулира младите хора - 1

„Ако имаше добра мисъл в премахването на таксите за обучение на студентите държавна поръчка, тя щеше да бъде положена в закона и щеше да има някакви критерии за успеваемост, посещаемост и всякакви други отговорности за младия човек, така че той да знае, че държавата му дава, но и изисква от него нещо конкретно.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria университетският преподавател и председател на синдикат „Висше образование“ към КНСБ проф. Лиляна Вълчева относно предложението на правителството държавното висше образование у нас да стане безплатно.

Тази мярка съществува и в другите държави, но те са много напред във възпитанието и отношението към висшето образование, не само обществото, но и самите млади хора.

Според проф. Вълчева отпадането на таксите за обучение в университетите не е приоритет на системата и не е проблемът на висшето образование.

„Мисля, че „има нещо гнило в Дания“, ама много гнило“, коментира тя относно мотивите зад предложението.

Мярката е хубава, ако я канализираме и я направим така, че наистина да стимулира младите хора.

Проф. Вълчева посочи, че е имала разговор с акад. Денков в края на месец декември, когато той я уверил, че ще търси подкрепа за увеличението на възнагражденията в сектора, но не е ставало дума за отпадане на таксите за обучение в държавните висши училища.

„Аз съм разочарована от тези ректори, които веднага са казали, че са съгласни. Поздравявам голямата част от ректорите, които са се смутили и вече виждат, че имаме нужда от разговор по тази тема, защото се откриват много недостатъци“, каза още проф. Вълчева.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глупаво решение

    13 4 Отговор
    Това е глупава мярка на глупави хора, коието ни управляват. Така ще падне още качестството на студентите, тези пари можеха
    да се имзползват за увеличаване на мизерните запланти на професорите. Сега един професор получава колкото даскал в килийно училище или продавачка в супермаркет.Скандал !

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сапунов

    10 4 Отговор
    Това е популизъм от страна на правителството на акадечмика по сапуните!
  • 4 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Скоро ще плащат на ромчетата и сирийчетата да учат във ВУЗ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кой Коев

    11 2 Отговор
    Студентските такси отпадат, а съдебните такси се увеличават. Заплатите на преподавателите в университетите не се вдигат, а заплатите на магистратите се вдигат още. Един съдия на окръъжно ниво заедно с добавките взема 10 000лв на месец, а професорът, който го е обучавал 5 години получава четири пъти и дори пет пъти по-малко. "Справедливост" по Денковски! Съдебната власт, обаче, се управлява от Шиши. Докато не са го прибрали американците на топло, той ще "свири първа цигулка".
  • 7 асадемик Мренков

    9 4 Отговор
    Това е лицемерие и двуичие. Смъкват таксите, а мизерията остава-. мизерни условия, мизерно заплащане, липса на транспорт до университетите, лоши първобитни условия в общежитията. Най-добре всички- и преподаватели и студенти- да си вдигат гълбите и да се махат оттук.
  • 8 тиририрам

    2 5 Отговор
    А мен ме смущава съпротивата срещу мярката. Как го разбирате това "канализиране"?
  • 9 напротив

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "глупаво решение":

    Ще се повиши качеството, защото държавната поръчка ще е само за най-добре представилите се.

    Коментиран от #11

  • 10 Денков в МОЛ-а

    9 3 Отговор
    Понеже управляващите са безпомощни пред Дебелия, затова се чудят как да залъжат бедния електорат. Богатите стават още по-богати,бедните още по-бедни. Може ли преподавател в университет да получава заплата по-малка от касиерка в МОЛ ?
  • 11 до лятото ще управляват

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "напротив":

    Напротив, за всички ще е безплатно. Не си разбрал, другарю ПеПейски или Дебейски.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Не,

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "до лятото ще управляват":

    Ти не си разбрал, г-н Тролски.
  • 13 24 саата

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "до лятото ще управляват":

    "Таксите за обучение на студентите и докторантите от държавна поръчка ще отпаднат."
  • 14 дневник

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "до лятото ще управляват":

    "Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните университети, приети по държавна поръчка."
  • 15 Мой колега

    2 0 Отговор
    хабилитиран преподавател ходи в Австрия и отивайки да види свой познат в университета, го намира на изпит с кандидат-студенти. Пита го кога ще свърши изпита, че да се видят, а получава отговор веднага да пият кафе. -Ами нали си на изпит, кандидатите ще преписват ако ги оставиш? -Тия 20 души се борят за 2 стипендии от Сименс, да ги виждаш да си помагат? Нашият колега беше много опитен в това отношение и казва: Не само, че не си помагат ами се и крият един от друг.

    Коментиран от #17

  • 16 Счетоводител

    4 1 Отговор
    Поредното слабоумно решение на академика. Този човек имам чувството, че живее в свой измислен свят. Как ще направиш нещо безплатно, ще имаш повече места от колкото кандидати и ще имаш качество. Беше то някога 5:1 или 10:1, сега е 0.8-0.9 : 1. Познайте колко ще го е еня ромчето, че е прието в университет да учи примерно инженерство. Докато се дава превес на хуманитарните науки и на икономиките, ще сме на този хал. Разберете го бе петолъчковци, икономика се прави с млади хора, с хора техници, с хора имащи усет за иновации. Чак тогава са чиновниците, счетоводителите ( моя милост) и директорите.

    Коментиран от #18

  • 17 Продължение

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мой колега":

    Оттук и идеята която се ползва масово на запад. Вместо държавна поръчка фирмите нуждаещи се от специалисти с висше образование подават поръчки в МОН като заплащат таксата, субсидията и стипендията на студента. Парите отиват при студента спечелил конкурса и подписал договор да работи 5г. примерно във фирмата. Парите постъпват във ВУЗ и студента получава безплатна квартира, купони за стол за цялата година, учебници, учебни помагала, ток, вода, интернет също безплатно. Така могат да учат и най-бедните студенти. През лятото отива на дуално обучение във фирмата-спонсор.
  • 18 Един от най-големите

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Счетоводител":

    проблеми у нас е, че за щяло и не щяло се иска висше образование. Отам и нуждата от диплома която не е важно по каква специалност е. Най-лесно се учат икономика, мениджмънт, маркетинг, стопанско управление, Публична администрация, политология, журналистика и други хуманитарни "науки" където и лесно се защитава докторска степен и хабилитацията е едва ли не задължителна. Не се изискват публикации в Елсевър, Нейчър, ИЕЕЕ и други такива и всичко тече по мед и масло. Тези млади доценти и професори започват да управляват ВУЗ и се чудят защо колегите им главни асистенти по природните науки едвам станали доктори все още късат студентите на "безсмислени" според тях дисциплини след като при тях същите тия са отличници.
  • 19 Ромчо

    3 1 Отговор
    Младите хора са от ЕТНОСА и берат жилязууу
  • 20 софиянец

    6 0 Отговор
    Трябва да се съкратят юридическите факултети, сега са 9 за цялата страна. Те произвеждат безработни юристи. Тарифите за конкурсите стават от година на година по-високи и все в евро.100 човека се борят за две места. В същото време няма инженери, проектанти, строители, техници, работници в реалната икономика. Все повече млади хора си стягат куфарите за чужбина и тази тенденция ще продължава.
  • 21 Счетоводител

    2 1 Отговор
    До коментари 18 и 20 - напълно сте прави, преобладаващите професиите са юридически, икономически и хуманитарни, такива в които лесно се изкарва и не дават реален прираст на икономиката. Държавата направи реални стъпки в това отношение със защитени професии в които липсват технически кадри и горе долу имаше положителен ефект. Сега на това му се слага кръст.
  • 22 670753

    0 2 Отговор
    В Австрия висшето образование е напълно безплатно и не само там - в Дания също и в други от ЕС.Тук таксите са нужни за издръжка на университетите ,затова трябва да се компенсират.Но за студентите има голямо значение.
  • 23 Държавните

    1 0 Отговор
    университети предлагат обучение по държавна поръчка и платено. Истината е, че трябва да се намалят драстично бройките за държавна поръчка на тези специалности, които не се търсят на трудовия пазар. И трябва да имат задължението тези студенти да работят пет години в България, за да си изплатят таксите. Платеното обучение трябва драстично да бъде повишено, и така ще следват само мотивирани хора. Повечето от студентите идват в София да работят, и ползват общежития, без да ги интересува образованието.
  • 24 На младежа няма Бъдеще тук

    1 1 Отговор
    Държава нямате напускаме я държавата мафия след 7 февруари след 16:00
  • 25 Човекът няма бъдеще тук

    1 1 Отговор
    Сбогом ви Сл.Равно поле
    Сбогом ви Елин Пелин
    Няма да ми липсвате
  • 26 122333

    0 1 Отговор
    Теглят кредити държавни обаче - който може да бяга у руско че бурята идва
  • 27 Въпроса е на какво ще ги научите!

    0 0 Отговор
    Въпроса е на какво ще ги научите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове