Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 05:08 1 362 25

Проф. Александър Томов: Харчим, без да мислим

  • александър томов-
  • икономика-
  • политика-
  • демография

Изчезваме като нация след 20-25 години, смята политикът

Проф. Александър Томов: Харчим, без да мислим - 1
Снимка: БГНЕС

България е 11-ата най-бързо изчезваща нация в света и 25-ата най-застаряваща страна. НСИ прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Всеки български гражданин трябва да бъде притеснен. Хората могат много да направят. Първото нещо е да се върнат към урните. В момента имаме най-бързо умиращата нация. При това ниво на смъртност, при тази раждаемост и емиграция ние изчезваме като нация след 20-25 години. Демографията се решава с нова и дългосрочна стратегия, насочена към едно - хората да останат да живеят тук. Елитът на нацията излиза зад граница".

Това заяви политикът и университетски преподавател проф. Александър Томов за Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че при 4,5 млн. души население 60% ще бъдат пенсионери и няма да има кой да ражда деца, алармира той.

"Главният проблем не е в платените гласове, а защо не гласуват 70%. Защото знаят, че гласът им ще бъде откраднат; знаят, че има купуване на гласове. Шефът на МВР на последните избори каза: "Всички купуват". Това е безобразие! Това разпадане не може да продължава. Трябва комплексна реформа, държавата да се ангажира с конкретни програми. Икономиката ни цялата е от картели", настоя Томов в "Денят ON AIR".

Гостът цитира прогнози за 2028 г., които показват, че още повече ще изостанем от Румъния, Чехия и Унгария при параметрите от макроикономическата рамка на настоящия кабинет.

"Главното е, че много се харчи. Харчи се, без да се мисли. Влияе и кризата в Европа. При този бюджет, когато се реже от инвестиции, а се раздават пари без да се мисли, няма как да свиеш инфлацията. Дефицитът формално отговаря на критериите за Еврозоната, но останалите неща не отговарят. Ще ни отложат, дано не е с повече от една година. Първи януари 2026 г. е реалистичен вариант", каза още проф. Томов.

"Най-зле сме по смъртност. Здравеопазване не се прави само в София, Пловдив, Варна и още няколко града. Липсата на медикаменти и навременна намеса в малките градове е масова. Голяма част от децата са с един родител, подкрепата за семействата е нищожна. Много жени гледат сами децата си. Всичко това българските управляващи се правят, че не го виждат. Скоро ще предложа система от мерки как това да се преодолее. Тези никой не ги е избирал, избирали са ги 10-15%", настоя гостът.

Предложението за премахване на таксите в университетите Томов определи като комедия и предложи стимули за завършващите и връзка между икономика и образование.

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса е връх на голямата политическа криза, която се отразява на икономиката и на хората, смята политикът.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо

    24 1 Отговор
    А ти харчиш от Кремиковските парички

    Коментиран от #4

  • 2 ха ха

    16 2 Отговор
    Още един хленчи за благодарност. Благодарим ти, бе Саше, че ни докарахте дотук! Паметник искаш ли?

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Ами.....

    7 2 Отговор
    Като не гласуваш! Гласуват само техните поддръжници и те остават на Върха! Просто ксато Фасул! Все пак по-малкото Зло! Е по-добре отколкото По-Голямото Зло!
  • 4 Човека

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "дедо":

    Човека Говори по принцип! Когато няма Говедо за което да Гласуваш! Е по-добре да избереш да Гласуваш за По-Малкото Зло!

    Коментиран от #11, #18

  • 5 Хайде

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Хайде Върви в Парламента бе ХА ХА! Пръдня мирлизлива!
  • 6 И аз не го харесвам

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    И аз не го харесвам! Но е Прав!
  • 7 АГАТа Кристи

    11 3 Отговор
    Отврат !!!
    Тоя комунист-мошеник за президентската партия се предлага... Да го видят и да си спомнят за него.
  • 8 Сашко ,

    11 2 Отговор
    един грозен граовец и първокласен крадец и разсипник !
  • 9 Нар. съд

    13 1 Отговор
    Този ликвидира Кремиковци и фалира- окраде ЦСКА, помним!

    Коментиран от #17, #23

  • 10 Хуманист

    3 2 Отговор
    Готов съм да осеменявам и подпомагам раждаемостта и млади булки, те готови ли са или само за чужденците и с обещания за благо бъдеще в чужбина отварят кълки?
  • 11 Моарейн

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Човека":

    Във всеки случай "умните" и кресливите принадлежите към голямото зло. И не само защото сте американски под.логи, а преди всичко защото с всяка минута, не, с всяка секунда в Народното страдание вашите дупедати демонстрират юридическа неграмотност и управленска им.по.тентност с галактически мащаби. Пред Иванов, Йорданова, Атанасов и вся остальная .... Дани де Киро и другите герберасти изглеждат като академици. Ето защо (и не само) гласът ми никога няма да отиде за вас, некадърници такива.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГЕНЕТИК

    3 2 Отговор
    Нация родила такива като тебе е най-добре да изчезне.
  • 15 Бай Тодор

    7 2 Отговор
    Харчат без да мислят тези, които не са си изкарали парите с труд като ... обикновените хора нямат за хляб. Типичен див капитализъм.
  • 16 безпартиен

    6 1 Отговор
    По брой на професори и генерали сме за Гинес-най много на глава от населението в света!
  • 17 БСП в Бунището

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Нар. съд":

    Следователи и прокурори събират 26 ТОМА доказателства за престъпленията на този Индивид....,," Независимия съд" в България го Оневинява и осъжда Прокуратурата...Изплатени са му 100 000 лева щети!!!
  • 18 Никой

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Човека":

    А не човека,професора дето ни окраде!
  • 19 Проблеми

    9 0 Отговор
    Сглобката харчи харчи. Да спрете правене купища злини и подлости на народа като:

    Планиране на въвеждане на еврото сзадължително купуване на съмнително безнадежни италиански и испански ценни книжа, отказване от на дерогацията (превилегиите), тровене на народа с украински ГМО и радиоактивни храни, разрушаване на енергетиката със зелената сделка, разпродажба на земята, подараяване на оръжие, пропагандиране на джендаризма, износа ни по номенклатура на третия свят, заеми за потребление - заплати и пенсии, липса на високите технологии, смяна на конституцията за двойното гражданство, заплащане на остаряло оръжие и самолети, които няма да бъдат доставени, подаряването бългатски самолети, ракети и БТР-и, ханенето ни с червеи и бобулечки, незачитане на волята на народа. изразена чрез референдуми и и тн. и тп.
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от САЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за антибългарска, антируска и антипрезидентска пропаганда.
    По данни 29.12.2023 с над 4 млрд. лева само за месец се увеличи дългът на България за месеците октомври-ноември
  • 20 ЕЙ тук съм

    4 0 Отговор
    Апашо не го ли съдиха за някакви изчезнали пари от ЦСКА?

    Коментиран от #21

  • 21 Левскар

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЕЙ тук съм":

    Намериха ги в швейцарска банка - 6 милиона евро...Обаче били негови,щото спестявал от закуските ...Чисто нов и Изпран е ,Сашо Апашо..Сега очакваме да фалира пак ЦСКА - дай Боже!!!
  • 22 един

    1 0 Отговор
    е лупо и той не е политик а як крадец ТАКИВа юнаци ограбиха българските банки под флага на червеното знаме дето ги народи на 9 44 ИЗхарчиха и изнесоха капиталите обявиха фалит на БЪЛГАРИЯ но те не фалираха Фалират обаче днес защото свършиха кражбите А И МАГНИТСКИ ПРОГОВОРИ извода е не допускайте подобни до властта
  • 23 ограби

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нар. съд":

    и ПРАМОД МИТАЛ еди н индиец който досега ни продаваше руда и дойде да прави метал в кремиковци ДАЖЕ му беше зачислен и ЦСКА за добавка А като преведе милионите купоните и банкетите свършиха АМА лупо не е виновен КАТО има телета има и касапи
  • 24 О спи ли Бог, о Бог не види ли

    0 0 Отговор
    И лупи ли стана професор?!
  • 25 Сашо Апашо

    0 0 Отговор
    Анализа е правилен, човекът не е глупав, но точно той да бъде социален и политически ментор е доста нагло.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове