Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 12:42 1 094 42

Политолог: "Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но се оказа, че скърцайки, все пак работи

  • сглобка-
  • столична община-
  • бсп

Няма обществена и политическа обстановка в момента, която да изисква предсрочни избори, смята Теодор Славев

Политолог: "Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но се оказа, че скърцайки, все пак работи - 1

Отминаващата седмица прилича на един голям пазар, тържище за реализиране на партийни кадри и огромни икономически интереси. Това каза пред Радио "Фокус“ политологът Теодор Славев.

"В Столичния общински съвет, например, очевидно стана ясно, че са водени паралелни преговори за комисиите. Това ме навежда на мисълта, че умишлено изборът на председател се е бавил тези три месеца, за да се нагласи балансът на интересите. В момента сме в ситуация, в която спечелилият кмет фактически загуби мнозинство в Общинския съвет. Това е комплицирана ситуация, която оттук нататък ще се прояви в плаващи мнозинства и в размиване на политическата отговорност.

В някакъв момент е отворена торбата със съблазни и подаръци и очевидно е имало обещания. Това, че са предлагани или обещавани бъдещи взимания с някакви милиони, между другото, го казаха общински съветници от разцепилата се група на "Възраждане“. Подобен тип хвърляне в публичното пространство заслужава да бъде разследвано – имало ли е корупция и натиск, по какъв начин се случват тези механизми в Столичния общински съвет“, обясни той.

Според него нови избори в градския парламент не са добър вариант.

"Тази игра на избори до дупка я гледахме в националното управление. На едни нови избори за Общински съвет очакваме ли някакви радикални размествания на електронната подкрепа? Може и да има флуктуации, но общата картина няма да се промени в рамките на месеци. Т.е. най-доброто за нас, като граждани, беше да се отпуши работата на СОС и той да заработи.

Оттук нататък обаче идва големият тест – да видим как кметът ще работи с такъв Общински съвет. И нека имаме предвид, че в София "Продължаваме Промяната“ имат 19 районни кметове, така че балансът става интересен. Положителното нещо от такова тежко противопоставяне е политическите сили да се следят една друга за всяка крачка и да не позволяват злоупотреба с публичен ресурс“, поясни Славев.

След разцеплението във "Възраждане“ и снетото доверие на "БСП за България“ от столичните си общински съветници, политологът констатира:

"Очевидно текат политически процеси и сътресения в двете партии. Но изглежда, че местните структури в София, са бъркали дълбоко в торбата със съблазни, защото те на национални ниво са опозиция. Разбира се, на местно ниво винаги има детайли. Има общински съвети, в които абсолютно всички са управляващи, няма опозиция, но София е изключително важна, защото тук е съсредоточено общественото внимание.

В този смисъл ние трябваше да видим някаква униформена политика между това, което се проповядва в Народното събрание, и това, което се случва в Общинския съвет. То не се случи. Партиите имат механизми, чрез които да санкционират девиантно поведение“.

По думите на Теодор Славев, обаче, проблемът при "Възраждане“ е по-дълбок:

"Защото те нямат традиции в партийно структурно функциониране, а оттук нататък им предстои да избират и европейски депутати. Да не се получи същото и там – в един момент те да се усетят, че са крайно независими и да скъсат с групата, както се получи в БСП, с някой изключения. По-голямата група от членовете на Европейския парламент от БСП са в явен конфликт с ръководството на социалистите“.

"Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но се оказа, че скърцайки все пак работи“, обясни Теодор Славев по повод напрежението между управляващите партньори на национално ниво и допълни:

"Бойко Борисов би развалил това правителство в първия момент, в който види, че има друг партньор, с който да управлява, и това да не е ДПС – най-малко аритметиката показва, че може би такива гласове няма и да стигнат в Народното събрание. В настоящата ситуация такъв партньор няма, т.е. при едни избори 2 в 1 ние ще възпроизведем отново същото положение в парламента и ще трябва да започнат наново всякакви компромиси и договорки“.

"В момента, паралелно с договорките за правителство на повърхността, текат други договорки – за регулаторите, така че аз очаквам да се намери компромис и баланс. Много е важно да се види дали още с първия мандат ще има правителство, при втория политическата цена за правене на "сглобка“ се вдига“, изтъкна Теодор Славев.

"Тази коалиция, както я наричаме "сглобка“ и "некоалиция“, преглътна много неща, включително участието на Пеевски в писане на Конституция, в евроатлантическа външнополитическа ориентация и прочее“, коментира още политологът.

Според него какви точно ще са имената на министрите не е маловажно, но центърът на взимане на решения, центърът на тежестта на властта е изместен – вече не е в Министерски съвет.

"Ако по времето на Борисов имахме една изключително силна изпълнителна власт, която някои определят като "мек авторитаризъм в България“, всички решения се взимаха в правителството, а парламентът беше мокър печат, който просто подпечатваше решенията, в момента имаме обратната ситуация. Сега парламентът дори на моменти действа като конвент и със скандални законодателни техники променя Конституцията. Изпълнителната власт става като придатък“, поясни политологът.

Според него настояването на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява поста премиер с външен министър от една страна е искане и на самата Габриел: "Поради нейната биография и връзки в европейските институции. От друга страна – на Борисов това му е важно, за да може чрез държавния апарат да се чисти авторитета на ГЕРБ и да има външни канали“.

Протестите на земеделците месец преди ротацията не са случайни, смята Теодор Славев.

"Те имат влияние върху това как ще се случи ротацията. Тези протести са политически инспирирани, те поставяха политически искания за оставки на членове на правителството. И другото – тези протести не срещат обществена подкрепа, не могат да се превърнат в масови. Напротив, те се затвориха в изключително съсловни протести. Дори в очите на обществото изглежда, че едни хора искат повече пари, за да си купуват още по-скъпи лимузини. От друга страна, подкрепа трябва да се търси. По-голямата тема е как си представяме да изглежда нашето земеделие, здравеопазване, образование, национална сигурност след 10 години. Работи се на парче и това не е устойчиво, защото в състезанието с другите държави ние, за съжаление, изоставяме“.

Политологът призова управляващите да се върнат към първоначалната си позиция – да се направи оценка на всеки досега действащ министър и на тази база да се мисли за някакви промени.

"Това, което аз очаквам, е ротацията да се случи. Няма обществена и политическа обстановка в момента, която да изисква предсрочни избори и разваляне на споразумението за 18-месечното управление, като разбира се, нищо не е изключено“, заключи Славев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Кажете едно нещо което да е свършила Сглобката в полза на България?

    Коментиран от #3, #36, #41

  • 2 бай Иван

    12 0 Отговор
    "Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но се оказа, че скърцайки, все пак работи

    Не ги държи работата, а интересите. И посолствоТо разбира се .
  • 3 Тошито

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    3% шенген ! хаха

    Коментиран от #6

  • 4 Селянин

    10 3 Отговор
    Днес Възраждане блокира границите на България с Турция при Лесово, с Румъния при Йовково-Кардам и с Румъния при Русе. Управляващите престъпници се изгавриха с волята на 604 000 българи и погазиха конституционното ни право на референдум за запазване на българския лев. Сега е наш ред да отвърнем на удара! Тепърва почваме!
    Утре продължаваме, в цялата страна! Българи, подкрепете Възраждане в борбата ни за свобода и независимост!

    Костадин Костадинов
  • 5 Сглобката работи тихомълком

    11 0 Отговор
    За членовете си. Сдружение ала бала.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин

    12 1 Отговор
    Най малката птичка на света -колибри която тежи няколко грама има повече мозък от тези дебили които гласуваха за Тулупа,Киртака и Прасето
  • 8 Шиши

    7 2 Отговор
    Стига ни занимавате ,СГЛОПКАТА,пълна с крадци и мошеници,национални предатели. Товарайте ги на един кораб и в открито море!
  • 9 Абе продажници

    9 0 Отговор
    Да те лъжат и крадат, работа ли го наричаш?
  • 10 Хванали са го много пъти

    11 0 Отговор
    Този Борисов поръчва убийства и никой не го пипа! Е няма такова падение на Държава!
  • 11 БГ светлина

    3 0 Отговор
    Леке върху леке не се чисти ни с външни канали, ни с препарати
  • 12 скърцайки, все пак работи

    5 0 Отговор
    И на Бойчо главата продължава да се удря в дъската на спалнята. Ритмично и непрестанно
  • 13 Българка

    2 1 Отговор
    Вече не съм убедена, че заварката не трябва да бъде развалена и да ходим на нови избори. Реално ГЕРБ-ДПС продължават да управляват. Разликата е, че с малките подобрения Тази ОПГ се закичва, а всички неуспехи и провали ги лепят на ПП-ДБ.
  • 14 Мда

    2 0 Отговор
    Има само платени "политолози". Като този никому неизвестен Теодор Славев, който се носи по пп/дб/герб/дпс опорките...
  • 15 Факти

    5 0 Отговор
    Тази "сглобка" е една сбирщина от мошеници и предатели , които са за ЗАТВОРА !
  • 16 По-голямо..

    3 1 Отговор
    Дъно от тази сглобка никога не е имало.
  • 17 "Сглобката“ скърца

    4 0 Отговор
    Престъпниците ще се разберат. Някой ще ги застрелят вярно, но важната е сглобката, краденето, корупцията и Атлантизма .... данъци да плащаме и на Украйна да ги подаряват шепа кретени, САЩ да ни продават всичко по 5 щото са ни приятели и поне 400 министри и зам. министри да има и 50 хиляди кърлежа по министерства, комисии и институции и заплати от по 8- 12000 лева да взимат
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Отиваме на избори!

    3 1 Отговор
    Лошото е че едни избираме,а от посолството слагат други да управляват!Хора, Българи,Гласувайте! Само така може да разбием всякакви"сглобки"!
  • 20 За тези които не знаят

    3 0 Отговор
    Сглобка е сбор от два машинни детайла втулка и вал
    Пепе е втулката а ГЕРБ е валът

    Самата сглобка е широко ходова тоест свободно втулката може да се движи напред-назад по вала
    Терминологията е от машиностроенето но чудесно пасва на политическото състояние у нас в момента
  • 21 Лепилото марка козяк

    2 0 Отговор
    Лепилото за Сглобката се нарича козяк. И докато козяк ги слепва и държи, няма мърдане
  • 22 Доктор Гилотен

    3 0 Отговор
    И гилотината, и бесилката скърцат, но работят.
  • 23 Пуфи

    4 0 Отговор
    Работи за чекмеджетата не за България
  • 24 ха ха

    2 0 Отговор
    не работи , а заработва комисионни , вкарвайки ни в огромни дългове които няма как да изплатим
  • 25 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Кфа сглобка бреее! Територията я сготви краварчето за Плацдарм срещу Русия. Приключила е колонията вчера. Следва Официален Крах и нищо повече! И не забравяйте, че Путин е ВИНОВЕН! Хахахах
  • 26 Тома

    5 0 Отговор
    Сглобката е пунтамара както каза тиквата.Правят ни на прости със селския театър който играят.И всичко зависи от посолството за да са на власт
  • 27 Алчността е по-силна от Всичко!

    3 0 Отговор
    Алчността е по-силна от Всичко!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сглобката

    6 0 Отговор
    работи като 35 годишен дизелов голф, зареден с олио, използвано за пържене на риба незнайно колко време. Работи! Човекът в голфа е единственият, който смята, че да работи така нещото, е напълно нормално, е, и няколко откачалки, заклети почитатели на голфа.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пфф

    4 0 Отговор
    Сглобката от чужди агенти накрая ще се скара кой да ни смуче пръв

    Коментиран от #40

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тъп Народ! Слаба Държава!

    4 1 Отговор
    Тъп Народ! Слаба Държава!
  • 34 Роско

    0 0 Отговор
    Кога ще си намерят някаква работа-пазачи, шофьори и да ни оставят на мира? Стига с тези изпозвачи в изтъркани костюми и банални схеми! Не дават никакъв продукт само се роят!
  • 35 Блез Паскал

    1 0 Отговор
    Целта на Сглобката, която скърца, търпи удари, но скърцайки работи е
    Оцеляването на бокоМутроФ!
  • 36 Няколко неща:

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Изпра борисоФ
    Изпра Прасето
    Подчини Прокуратурата
    Подчини Конституционния Съд
    Още да изреждам ли!
  • 37 факуса

    0 0 Отговор
    кво значи работи бе дебил,кат държавата е подчинена на посолството
  • 38 Мутри вън

    1 0 Отговор
    Ще работи,къде ще ходи,парите не миришат!
  • 39 Кой реши? Че си политолог !?

    0 0 Отговор
    Кой реши? Че си политолог !?
  • 40 Те се карат от Пълвия Ден!

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пфф":

    Те се карат от Пълвия Ден! Кой какво и Колко!
  • 41 Разтурва я!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Разтурва я!
  • 42 аман от скърцащи кранти -за кюфтета

    0 0 Отговор
    Тя скърцайки работи, но какво е допринесла за години напред на държавата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове