Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 10:34 995 13

Кънчо Стойчев прогнозира предсрочни избори най-рано в края на годината

  • кънчо стойчев-
  • избори-
  • българия-
  • ес-
  • украйна-
  • ойна

Освен това Европа от една енергийна зависимост от Русия, отива в друга енергийна зависимост – от САЩ

Кънчо Стойчев прогнозира предсрочни избори най-рано в края на годината - 1
Снимка: БНР

"На този етап няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Това ще стане вероятно към края на годината, тъй като основните политически играчи имат да си решават проблеми".

Това прогнозира пред БНР социологът Кънчо Стойчев.

Според него битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори.

В предаването "Преди всички" той коментира процесите в Европейския съюз. По думите му притеснителното в днешния ден е, че войната вече е достатъчно вероятна. И добави също, че доскоро най-красивият и успешен проект за мир в човешката история – ЕС, в момента го виждаме като проект за война.

В Европа има и много изострена криза на легитимността на политическото управление, смята Кънчо Стойчев, като подчерта, че има фатално раздалечаване между волята на хората и това, което се случва в администрацията.

Той очаква изненадващи резултати на предстоящите европейски избори с голямо засилване на присъствието на по-крайни партии в ляво или дясно и нова конфигурация на европейско равнище.

"Каквато и конфигурация да се получи, накрая по някакъв начин се постигат едни споразумения, които са главно между Франция и Германия, и се въвежда едно управление, което много бързо се откъсва от настроенията и желанията на хората".

Освен това Европа от една енергийна зависимост от Русия, отива в друга енергийна зависимост – от САЩ, коментира социологът.

Според него Европа се срива в момента. Ключовите европейски икономики са в рецесия, подчерта той и добави: "Виждаме, че основни бизнеси всеки ден се изнасят по посока на САЩ".

По думите му това е криза, която няма нищо общо с регулярните кризи - тя е много по-дълбока.

"Разбира се, че Европа следва да развива своя отбранителен потенциал, но като че ли това се случва много късно", смята социологът.

Според него воденето на васална политика от страна на Европа по отношение на САЩ не е от вчера и от днес. Това е основен проблем в европейската политика в последните 15-20 години, подчерта той.

Стойчев изтъкна също, че в момента Европа е в криза на лидерство. Като че ли васалната позиция е официализирана, добави мнението си той. И продължи:

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че тя е непреодолима. Американският военнопромишлен комплекс победи. Десетилетия напред Европа ще бъде въоръжавана с американско оръжие, а не със свое собствено – Европа не може да го произведе в нужните количества и качество, защото пропусна момента, когато имаше тази възможност".

Масовото настроение в Европа е за прекратяване на войната, а елитите разказват как тази война трябва да продължи до последния човек, даде пример той.

Стойчев коментира и днешната дискусия "Консервативно и/или либерално". По думите му това са доста многолики тенденции, но няма общество, в което те да не съжителстват. Въпросът е в тяхната мярка и във вида на варианта им, смята той. Според него и по отношение на консерватизма, и по отношение на либерализма най-опасното е когато се отива в крайности. И в двата случая нещата се израждат и настава бумеранг, посочи той.

"Този дебат всъщност касае нашата европейска цивилизация, цивилизацията на "белите хора". Всички ние взети заедно по света сме не повече от 1 млрд. души. В свят, който е 8 млрд., разбирате, че има 7 млрд. други хора с други култури, с други ценности, съответно с други разбирания за либерално и консервативно. Това е огромен проблем на нашето мисловно пространство – че ние някак възприемаме Европа и Запада като всьо и вся, а ние сме една малка частица, едно малцинство в света, в който живеем".

В европейския политически живот има определено разпределение на политическото пространство и нашите партии са принудени да членуват в някоя от групите, напомни Стойчев и изказа мнение обаче, че "табелките, които си слагат, често нямат нищо общо с действителността у нас". По думите му по същия начин стои въпросът за лявото и дясното. Според него най-смислените и дълбоки десни реформи в България са проведени от БСП преди 20 години. И обратно:

"Партии, които се кичат с табелка "дясно", са не просто леви партии в България, те са левичарски. ПП е една левичарска партия. Там няма грам дясно".

В икономически смисъл ГЕРБ имат основание да се представят като десни, те имат поведение на дясна партия, коментира Стойчев и добави, че най-силно поведение на дясна партия има ДПС.

Дясната партия е онази, която постоянно поставя в центъра на дебата и дейността си условията за правене на бизнес в съответната страна, обясни Кънчо Стойчев. В този смисъл той изказа мнение, че в нашата страна такава партия няма. По думите му условията за създаване на блага в България са отвратителни. Той отбеляза административната тежест в бизнеса, прекалената бюрокрация и неефективността на обществените системи:

"Няма такава партия. Те се боричкат за власт и за позициониране в тази власт".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 14 Отговор
    Веднага след мобилизацията.
  • 2 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Кви Уж Изборчета бреее! Козяк врътка и тва си е.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Оле мале

    0 1 Отговор
    И този като циониста. Прогнозираше пе Северна ще ни бие, ама ги бихме нссред Скооие, на картофената нива.
  • 5 В канала

    7 3 Отговор
    Юни месец ППДебетата имат шанс да са трети а след евроизборите най-много четвърти или изтичат в канала като СДС и НДСВ.

    Коментиран от #7

  • 6 И сега кво?

    2 2 Отговор
    Да бе да!!!! Че некадърните политици не могат да си разделят баницата ние ще гласуваме през половин година! С едни и същи хора от десетилетия нищо няма да се промени. Ама никой от тях не се отказва от държавната хранилка. По този начин ще си тъпчем на едно място, колкото и избори да проведем.
  • 7 Ханку брат

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "В канала":

    И така да стане ти сигурно ще цъфнеш и ще вържеш с вождове като Боко и Шиши.
  • 8 Тримата

    6 4 Отговор
    социолози Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов са отявлени путинисти. Досега никакви прогнози не им се сбъдват. Чисто и просто са руски агенти на влияние, като полу президента, който ката ден хока българския народ.

    Коментиран от #9

  • 9 Сила

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тримата":

    СОЦИОЛОГОГОЛФЪРА ПУТИНИСТ КЪНЧО...... КЪНЧО Е ПОТОМСТВЕН ГОЛФЪР И СОБСТВЕНИК НА ШАТО
    ......

    КЪНЧО, КЪНЧО, КЪНЧО....

    "ЧОВЕК ЗА ЕДНАТА ЧЕСТ И КРАСНОТО СИ ИМЕ ЖИВЕЙ"...... Иван Вазов "ЧИЧОВЦИ"монолог на Рачко Пръдлето
  • 10 ЗДраве

    6 0 Отговор
    Този е луд да сваля сглобката, като има да краде 17 млд евро ЕС пари. И това не е всичко.

    Ако влезем в еврозоната има още за разпределяне межд "наши фирми" 70 млд лева от гаранционен фонд за борда.

    За тях още от намаляване на осигурителните фондове на влоговете ни в банките от 10% на 1 процент . По мои изчисления 6.3 млд лева.
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    КЪНЧО "ПРЕДРИЧА , ZAЩОТО ТАКА МУ СЕ ИСКА ......... ФАКТ !
  • 12 Морски

    0 0 Отговор
    Кой го слуша това деди!
  • 13 Казуар

    0 0 Отговор
    Кънчо, да не би да се страхуваш, че ще ти олекне паницата, та плюеш постоянно срещу ППДБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове