Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 10:09 1 217 25

Експерт: Само за 7 блок ще се необходими 300 висококвалифицирани и до 10 000 средноквалифицирани кадри, а имаме ли ги?

  • нови блокове в аец-
  • парламент

Става дума за поне 30 - 40 млрд лв., които ще плати България, а реално става дума за много повече пари, а новите блокове на АЕЦ ще започнат да се изплащат след 15 години, каза Славчо Нейков

Експерт: Само за 7 блок ще се необходими 300 висококвалифицирани и до 10 000 средноквалифицирани кадри, а имаме ли ги? - 1

Три принципни въпроса за решенията на парламента за изграждането на нови ядрени мощности – 7 блок на АЕЦ Козлодуй, постави пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

"На първо място не ми стана ясна защо беше това бързане. Второ - на какво правно основание НС се занимава с тези теми, въпросът ми е свързан и с кадрите и подхода за изграждане на тези мощности. Третият принципен въпрос за ядрената енергетика, за напълно новото развитие на енергийните пазари, че досега никой от политиците не каза как ще се изплатят тези вложение“, попита енергийният експерт.

„Аз съм в изгодната позиция, че не съм политик и нямам претенции за постове в държавни институции и с интерес наблюдавам всички изказвания. За мен има принципни въпроси свързани с политиците и парламента, на които още няма отговор“, аргументира питането си Нейков.

И сподели: "Никога не съм криел поддръжката си за ядрената енергетика, но бързането е смущаващо. В рамките на по-малко от 2 месеца, има две решение на НС за новите мощности и се създава усещането по-скоро, че някой ни уведомява за решения без детайли, вместо да ни убеди предварително като общество, защо са необходими тези решения и каква ще е ползата от тях. Става дума за поне 30 - 40 млрд лв., които ще плати България, а реално става дума за много повече пари."

„Ако погледнете самите решения в Държавен вестник, единственото правно основание е от Конституцията, където по принцип парламентът взима решения. По Закона за ядрена енергетика се дава право за решения на изпълнителната, не на законодателната власт. Тези въпроси имат нужда от ясен отговор – къде е прозрачността. Не става дума за контрол върху изпълнителната власт, а за пряко вземане на решение от парламента. Този принципен въпрос за прозрачността и законосъобразността на парламента има нужда от отговор“, коментира Нейков.

Той допълни, че има финансови въпроси свързани с тези решения и припомни, че „министърът на енергетиката беше в Украйна, където е ставало дума за продажбата на оборудването на АЕЦ Белене и парите трябва да влязат в предприятието за новите мощности“.

„В НС има още една комисия, която има пряко отношение по въпроса – за пряко участие на гражданите и гражданското общество по такива ключови теми. А тази комисия мълча при промените на Конституцията, мълча и кой да бъде назначен в Конституционния съд, и сега мълчи по тема за харченето на толкова много пари и то по проект с въпроси, свързани за ядрената безопасност на населението. Има нарушаване на правовия ред от гледна точка на правила определени от Евроатом и конвенцията за опазване на околната страна. От парламента ясно да се чуе, на какво правно основание се занимава с тези въпроси“, коментира експертът в ядрената енергетика.

Според него когато се даде отговор на правните въпроси, ще се стигне и „до това детайлите и провежданата процедура, това е друг въпрос“.

Нейков обясни, че за изграждането на 7 блок ще се необходими 300 висококвалифицирани специалисти и до 10 000 средноквалифицирани кадри - заварчици, работници: „И поставих въпроса, откъде ще ги вземем? Как ще внасяме хора за изграждане на ядрени мощности? Дори да се намерят тези хора ще искат инфраструктура – болници, жилища, училища!“

„Никой не говори от политиците, как тези пари ще се възстановят. А ние говорим за проект, който ще започне да се изплаща след 15 години. Някой трябва да направи тези сметки като прогнозира какво ще стане след 15 години“, коментира Славчо Нейков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споко, ще

    4 5 Отговор
    ги внесем от Индия, не че тук си нямаме индийци...

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    10 6 Отговор
    Българските ядрени енергетици, доколкото са останали, масово са записали курсове по турски език, ти си отговори на въпроса, с какво разполагате. Козлодуй има бъдеще само като депо за отработено ядрено гориво и то от целия ЕС.
  • 4 Пич

    8 4 Отговор
    Абе , не питай глупости , експерте ! Сега въпросът е - как едни хора да гепят едни пари !!!???
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 4 Отговор
    АЕЦ "Козлодуй" - построена за ЧЕТИРИ години и вече ЧЕТИРИДЕСЕТ години произвежда ПОЛОВИНАТА от тока в България ❗
    ТОВА Е ПРИ ЛОШИЯ ТОШО ❗
    Колко нови АЕЦ има построени от
    ДЕМОкраДциТЕ ❓❓❓

    Коментиран от #12

  • 6 име

    10 5 Отговор
    Бързат за да заробят държавата и да вземат комисионни. Чехите правят конкурс с условия и декласират Уестингхаус щото не давали гаранция и срок, а нашите продажни козяци директно подписват с тях. Да не коментираме че до скоро козяците лаеха как няма нужда от нжви ядрени мощности, щели да са на загуба, тока да пада, а сега мълчат като "мъже".
  • 7 Слушател на БНР

    3 1 Отговор
    Абе Красьо,вашата редакция да не би да е в студията на БНР,ХОРИЗОНТ"????
    Егати и ФаТките сте...
  • 8 Който

    6 1 Отговор
    Който Търси! - Намира! Зависи колко Ще Платиш!

    Коментиран от #20

  • 9 Фори Светулката

    10 2 Отговор
    Имаме кадри!:) Братчетка ми дето е само на 69 г. е ядрен инжинер и цял живот е работила в АЕЦ !:) Едвам успяха да я накарат да се пенсионира миналата година! :) Вярно че взе да свети не само през нощта , а и през деня , ама нищо и няма !:) Може да поработи още!:)
  • 10 Обикновено се случва така:

    10 2 Отговор
    Нито точно днес са нужни 10 000 строители, нито 300 специалисти. Строители в страната има достатъчно и с добри заплати и условия на труд ще дойдат в Козлодуй. Това ще вдигне заплатите (надниците) по места и ще оскъпи останалото строителство. Това ще привлече неработещи към тази професия. Ако нивото на заплати е достатъчно могат да дойдат и чужденци.

    Със специалистите е малко по-друго. Който днес кандидатства във ВУЗ или специализира може да се насочи към специалността Ядрена енергетика. Ще има осигурена добре платена работа.

    Коментиран от #21

  • 11 От Варна

    10 3 Отговор
    Най-после един умен човек да постави най-важния въпрос-кадрите! Откъде специалисти? Атомна централа не е нито бозаджийница, нито баничарница. Всички набедени “ експерти”, предимно пенсионери, каканижат по студията едно и също- парите, парите… Парите се заемат, печатат, крадат, харчат се необмислено на вятъра. Но хората, специалистите? Тях нито можеш да ти нарисуваш, нито да изваеш. Нито да ги обучиш в ПУЦ(за който не знае, Промишлено Учебен Център. При соца ги имаше в големите заводи и вършеха прилична работа за ограмотяване в дадена операция от производството) Имайки предвид данните за функционална (не)грамотност на голям процент от младите хора-положението е трагично !

    Коментиран от #14

  • 12 Много здраве от Козлодуй

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Първата копка на строежа е направена на 14 октомври 1969 година от министъра на строежите Пенчо Кубадински.
    Първият ѝ реакторен блок с мощност 230 мегавата е открит официално на 4 септември 1974 година. От 20 години е изведен от експлоатация.
    Правиш ли разлика между 230 мегавата на национален обект и бъдещи 1000 мегавата в днешните условия?

    Коментиран от #24

  • 13 Перо

    4 3 Отговор
    Колония не се създава за да развива наука и ядрена енергетика и специалисти, а крепостен слугинаж в метрополията!

    Коментиран от #15

  • 14 Балчик

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "От Варна":

    ПУЦ беше Професионален учебен център, съседе. Днес съществува с името Център за професионално обучение - ЦПО.
  • 15 Къро

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Професионално обученият слугинаж се търси повече, Перо. Дали ще се развиваш или ще останеш на ланшното ниво е твой личен избор.
  • 16 Електро рибар

    4 1 Отговор
    Тя рибата още не се знае дали ще дойде те голямия тиган готвят да слагат,
    Пет милиона народ колкото една голяма столица дали и трябват още реактори....народа ще плаща а стотина лапачи. ще обират каймака не ни трябват повече мощности...
  • 17 Артилерист

    3 4 Отговор
    Много убедително! Остава сега някой да събере кураж и да направи сравнение, какво сме плащали на Съветския съюз и как ни ограбват сега нашите колониални господари американците. Това е много важно да го чуват нахалните платени атлантици и целият български народ, за да се открои ясно и категорично КАК РУСНАЦИТЕ СА НИ ПОМАГАЛИ ДА ИЗГРАДИМ СТРАНАТА СИ И КАК АМЕРИКАНЦИТЕ НИ ЛЪЖАТ, ОГРАБВАТ И ЗАТРИВАТ КАТО СТРАНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ. Хубаво е всичко точно да се поставя на кантара, за да се засрамят американските пропагандатори. Аз за повечето получени от Съветския съюз оръжия знам, че са плащани с домати, грозде и прочие селскостопанска продукция. И то най-модерна за времето си военна техника като оперативно-тактически и тактически ракетни комплекси, 130мм.оръдия образец 1976 година-по-съвременни от Ф-16, които сега уж ни продават американците, още по-новите реактивни системи за залпов огън БМ21 ГРАД и тн. А сега американците ни продават за милиарди излезли от въоръжение таралясници...
  • 18 Мохамед

    6 0 Отговор
    За 12 до 14 години, колкото години ще се строят реакторите, ако не може да се обучат поне 500 човека , значи за нищо не ставаме вече!
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Жалък манипулатор си Славчо. Тия 10 000 работника как ги виждаш на 8 дка площ, а???
  • 20 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Който":

    Ако съм аз , веднага бих регенерирал Строителни войски ! Разбира се с по актуално название , например -"Чуждестранен строителен легион" !... Сирийците , кюрдите и афганците които са около Банябашията са все кадърни и здравословни строители ... с един простичък политически ход бих създал най образцовата Мигрантска строителна армия в Европа , върху съществуващия фундамент и дългогодишен опит натрупан през миналото и лежащ днес в архивите на безжизненото ГУСВ в квартал Лагера на столицата !...В България няма политици с калибър , които да се сетят да съберат фатмаците, които ни юркаха едно време по софийските строежи и да им вземат мнението преди да са измрели всичките !...
  • 21 Краси

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Обикновено се случва така:":

    С обикновени строители не става. Трябва си строители монтажници, които са виждали какво е това "лепеска". Някога имаше един бай Динко, водеше международна бригада от двеста и петдесет човека все майстори минали през първи до шести блок, химията във Враца, Червена Могила и много други промишлени обекти. Не случайно беше два пъти герой на труда.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Почете се от турците, как пък за 5века

    2 0 Отговор
    Нищо не научихте?!?! Те още като се взе решение ще ще строят нуклеярки изпратиха хиляди студени на пълна държавна издръжка да се обучават и продължават да пращат въпреки, че първите вече са обучени и са на терен.
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Много здраве от Козлодуй":

    Един ПО-ЗДРАВ и от мен❗❗❗
    Правя разлика и знам какво пиша❕
    Айде сега поздрави ме с първата копка в Белене и кога кога произведе ПЪРВИЯ ЕДИН ВАТ ( не кWт) ❗
  • 25 Гост

    1 0 Отговор
    Имаме го. Бойко от Банкя е навсякъде и е достатъчен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове