Last news in Fakti

10 Март, 2024 14:14 2 318 47

При предсрочни избори: Президентският проект Трети март може да влезе в НС и да обърка сметките

  • избори-
  • президентски проект-
  • дпс

ДПС търси електорално разширяване, за да излезе от техническата ниша, в която се е самолегитимирало и конституирало като господар и владетел, смята Любомир Стефанов

При предсрочни избори: Президентският проект Трети март може да влезе в НС и да обърка сметките - 1

При предсрочни парламентарни избори ще има възпроизвеждане и правителството отново ще е евроатлантическо. Но има вероятност и президентският проект Трети март са влезе в НС и да обърка сметките.

Този сценарии коментираха политолозите Петър Чолаков и Любомир Стефанов в интервю пред БНР.

"Гледайки електорално картината, при нови предсрочни парламентарни избори за 50-и парламент ще има възпроизвеждане на това, което е сега, ако не се появи нова политическа сила. Дотогава месеците може да се окажат достатъчни за "Трети март", това че са 3 месеца, са достатъчни за бърз старт на политическия проект, който вече е пуснат на вода. "Трети март" спокойно може да реализират проценти и да объркат сметките на всички", прогнозира Петър Чолаков.

Той коментира електорална картина, според "Алфа рисърч, ако изборите бяха края на февруари началото на март т. г. - 24 % ГЕРБ, 19 % За ДБПП.

"От гледна точка на чисто политическата ситуация в момента едно такова правителството остава и има голяма доза вероятност пак такова правителство. И оттук нататък остава външнополитическият фактор, който се оказва решаващ за тези формации да влязат и заедно да управляват с ДПС, е много валиден – войната в Украйна", каза Чолаков.

Той обясни, че "Възраждане отбелязват ръст - към 13%, БСП и ДПС са с по 10%, ИТН е са малко над 5%".

"Но казвам, че тези сметки могат да се объркат от нови играчи, зависи кога е хоризонтът за нови предсрочни парламентарни избори. За мен като избирател най-добрият вариант е да има евроатлантическо правителство България", допълни Чолаков.

Позицията му споделя и неговият колега Любомир Стефанов: "Тези социологически изследвания не регистрират потенциал за нова партия. Ако се случи, би могла, само в един, единствен сценарии да обърка сметките и то е, ако се появи в къс период преди потенциални избори. Защото, ако трябва да се разказва обстоятелствено, тя няма да може да се напълни със съдържание. Това е феномен, който наблюдаваме доста често. Единствено къс старт преди изборите позволява някакво натрупване на буквално някакъв неориентиран електорат, който просто се премества, защото има нещо различно, без да е наясно какво е това различно – емоционално гласуване."

Стефанов обясни този феномен с "функционалната грамотност за съжаление и култура на българските граждани са на критично ниски нива".

"Като се сложи и историческата ни неграмотност, става драматична картина. Но в момента България няма нужда от нови избори. На път сме да завършим логическата рамка на 35 години преход , да затворим онова, което си бяхме пожелали без да си го представим как ще го извървим този път. 35 години вървим да станем пълноправни членове на ЕС - Шенген и еврозона и само по този начин ще докажем, че сме интегрирани", обясни Любомир Стефанов.

"Големият въпрос е, как може да се прехвърли политическа легитимност и електорална тежест. 39% имат доверие в президента, 38% нямат. Как ще се прехвърли това доверие, да се кредитира един политически проект? Отговорът е, че много трудно се случва на практика. Разговарях с хора близки до президентството. Основният проблем е с лицата, какъв ще бъде етикетът и как ще бъде брандиран проектът. Патриотична ниша, гледайки образа на президента, по-скоро да, тогава обаче как ще се спогодят с формации като "Възраждане". Данните от изследванията не са оценили електоралните нагласи спрямо този проект", коментира Чолаков.

И допълни: "Когато вече има яснота, тогава знаем, че има лица като Стефка Костадинова, Петър Витанов. Но как ще се брандира – ляволиберален или нещо по-скоро агресивно в патриотарската ниша, да се заиграва със симпатиите към Русия".

Според Стефанов "донякъде публичната заявка и реалността се припокриват".

"ДПС търси електорално разширяване, за да излезе от техническата ниша, в която се самолегитимирало и конституирало като господар и владетел. От друга страна съм съгласен с Чолаков, че Пеевски преживява ренесанс и е на първа линия в НС, и крепи не само правителството, но прокара и конституционните промени. Пеевски е усмихнат, активен и ходи на работа, което означава, че има втори план на действие. За тази реанимация на ДПС със сигурност е той отговорен", коментира Любомир Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хус хут

    34 29 Отговор
    Ще обърка сметките ама на Копейкин и Корнела щото ще им крадат електората.

    Коментиран от #3, #19, #40

  • 2 ВИЖДА СЕ

    54 32 Отговор
    Радев е единственият БГ., политик, който милее за държава и народ. Всички други са като гладни хиени за власт и пари.

    Коментиран от #9, #46

  • 3 Всъщност

    19 46 Отговор

    До коментар #1 от "Хус хут":

    Изсраждане се разпадат,и тъ нъ изчезват и освобождават място за Мунчова партия.Купейкин отива в затвора.
  • 4 Последния Софиянец

    27 16 Отговор
    С полковник Марков на Летището бяхме 30 души а сега когато престъпници мигранти почнаха да бият жени и деца всички искат да се запишат при нас в Доброволните отряди.Такива са българите.
  • 5 ЕДГАР КЕЙСИ

    15 19 Отговор
    ТЕZИ ДВАМА КОМУНОПИТЕЦИ , ZAЩО ............. СИ ЧЕШАТ САМО ЕZИЦИТЕ .......... ИZБОРИ НЯМА ДА ИМА .....,....... ФАКТ !
  • 6 ТаУмВзе

    3 6 Отговор
    Кражбията е само у Сметки! Да бейби. Гепия на уж Приходи и пречка да е. Хахаах
  • 7 Интелект

    42 21 Отговор
    Радев появи ли се половината НС ще изчезне в този си вид!Тиквун ще рони крокодилски сълзи, а и в Централния софийски не е лошо да поседи крадеца долен!

    Коментиран от #10

  • 8 Умен по цялата глава

    28 29 Отговор
    Как Президента ще влезе е Изпълнителната Власт бе...Тва , Конституцията за нищо я нямате вече...Не Импийчмънт,с Шутове трябва да бъде изгонен от Президенството зеления чорап....
  • 9 Радеф е

    21 36 Отговор

    До коментар #2 от "ВИЖДА СЕ":

    Зеленото човече на Путян. Ролята му е отново да пороби България в интерес на имперска Русия която съществува единствено заради ненаситното си кръвопийство от чужди държави и народи
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    18 31 Отговор

    До коментар #7 от "Интелект":

    ЧОРАПА Е БИТА КАРТА .............. ФАКТ !
  • 11 Българин

    26 6 Отговор
    "На път сме да завършим логическата рамка на 35 години преход , да затворим онова, което си бяхме пожелали без да си го представим как ще го извървим този път. 35 години вървим да станем пълноправни членове на ЕС - Шенген и еврозона и само по този начин ще докажем, че сме интегрирани", обясни Любомир Стефанов." На път сме към доразграбване на държавата. Този Стефанов е просто смешник и напълно зависим човек, за да говори подобни небивалици.

    Коментиран от #14

  • 12 Българка

    15 22 Отговор
    Нероден Петко с прокремълските феи щял да пренарежда НС? Смех!

    Коментиран от #18

  • 13 Иван Крумов

    16 10 Отговор
    Съсипахме една пълноценна система - макар и соц - леля ми беше в търговията и - правеха сделки - макар и да са ни с руснаците и какво от това - имахме по едно време пари.

    Нищо де - царе сме на хаоса, да ни дадат права и - асфалта ще си продадем - за без пари.
  • 14 Напротив

    10 10 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Човека си е наред. Клоунът си ти

    Коментиран от #22

  • 15 Максим Загоричански

    10 2 Отговор
    Подскадвате, а?! Да ви имам специалността – политология...
  • 16 Демократ

    21 5 Отговор
    34 години един и същи сценарии за непроменяне на статуквото, което ограби и погуби България. Сценаристите са много активни и особено от 2020 година,когато много хилядните протести на хората срещу Борисов, Гешев и мафията, работят денонощно. Нароиха много бързо много партии- ИТН, Възраждане, ПП, Ние идваме, забравих името на тази на Стефан Янев, сега пък на Радев, на Божков и на кой ли още не еднолични партии.Това огромно творчество с огромен излишен разход на средства за избори е с една едничка цел --нищо да не се промени и никой бандит да не бъде наказан, за да запазят откраднатите от народа пари, властта и контрола. През 2001 г. агента на КГБ Симеон вкара слугата си ББ в политиката като гл.секретар на МВР, после го направиха кмет,после вечен премиер и най-просташкия незаобиколим фактор в българската политика. Същият Симеон каза през 2001 г.,че България няма нужда от партии. През годините 2001-2024 това е така и се вижда, че има Герб на ББ, защото това е едноличната му партия и ДПС на КГБ агента Сава- Доган. БСП се върти в кръг. Всички други пръкнали се партии уж реформаторски дрън-дрън, Атака, ВМРО, НФСБ бяха смляни от ГЕРБ за цвят, после добавиха и СДС в името, с което напълно го обезличиха, после смята СДС извън Герб на ДБ и не знам какви си демократи, ама все техни хора, и все празни приказки и сега продължава още от същото. Сценарият се изпълнява, няма партии с различни политики и стратегии,както е в нормалния свят, има разни имена и фигури от
  • 17 Алън Дълес

    9 7 Отговор
    Савата на турската партия е наш човек и на Путин.
  • 18 Българин

    11 13 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Какви прокремълски феи, ма?! Радев няма нищо общо с Русия. Той е чист слуга на САЩ, също като всички останали, но понякога говори в подкрепа на Русия с оглед на интереса си. Като излезе в чужбина веднага започва да говори в угода на американските си господари. После в България пак се прави на русофил.

    Коментиран от #47

  • 19 фашагите на Са(т)урн

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хус хут":

    И вашия електорат ще оредее скоро казват че на Белене започнали да боядисват порталните врати . Острова отново ще се "оживи " а прасетата чакат ......
  • 20 Русо-пytе-нист

    5 18 Отговор
    От Фейсбук профила на Иво Сиромахов

    Нека да говорим с факти.

    Преди 1989 година българите бяхме 25 милиона.

    Всяко семейство живееше в осемстаен апартамент с луксозни фототапети и остъклен балкон. Тия апартаменти струваха между три и пет лева.

    Във всяко българско домакинство имаше каталог на „Некерман“, небрежно оставен на масичката в хола. Всеки българин беше прочел тоя каталог, а не като тия днешните, дето нищо не четат.

    Армията ни беше най-силната в света. Имахме 150 хиляди танка и два милиона изтребители. В казармата момчетата ставаха мъже, а някои от тях - жени. Но важното е, че ставаха!

    Бозата струваше шест стотинки, кашкавалът - осем.

    Всяко лято почивахме безплатно в Китен - първа смяна от 15 май до 30 юли, втора смяна - от 1 юли до 15 октомври.

    Българските филми всяка година печелеха "Оскар", българските жени бяха най-красиви в света, а българските мъже най-потентни.

    Японците купуваха български компютри, германците – български автомобили.

    Пенсионерите вземаха пенсии по десет хиляди лева и почиваха на Дубай и Малдивите.

    Всяка зима валеше по два метра сняг, но съветските снегорини го изчистваха за четири минути.

    Тодор Живков беше светец, мъдър държавник и покровител на изкуствата. Той построи всичко на този свят, а сега няма кой да го боядиса.

    Дъщеря му спаси българската култура.
  • 21 стига стари дъвки

    5 9 Отговор
    След пет последователни опита за провеждане на предсрочни НЕизбори в продължение на повече от две години, които традиционно провеждаме с НЕгласуване, избрани пет поредни НЕпарламента и четири пъти НЕжелания за сътавяне на правителства от спечелилите НЕизборите заради много НЕпредвидимото бъдеще на кабинет, чак на петия път успяха да сглобят една НЕкоалиция, която се осмели да поведе една НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА поне малко напред вместо да продължава да марширува на място. На другия полюс се оформи една НЕсглобка, състояща се от една почти НЕподвижна столетница, която едва стои изправена благодарение на НЕофициалната подкрепа от две патерици ИМА ТАКЪВ НАРОД и ИМА ТАКИВА ВЪЗРОЖДЕНЦИ, а вместо бастун един двукратно избиран също с НЕгласуване президент, който открито демонстрираше НЕжеание да даде възможност на НЕкоалицията да предвижи напред НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. Дори не крият НЕжеланието за бъдеща самостоятелност на НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, а макар и НЕофициално да бъде прикрепена към една друга държава, която да решава всичко вместо нас. Тя за пореден път да ни "освободи" от безсмислените усилия сами да си градим бъдещето, а за сметка на това да ни оформи като една "безаналгова" армия, която да прати на дълги празненства с денонощни фойервеги 365 дни в годината. Голяма част от изпратените няма даже да се върнат, но тези които успеят от признателност ще построят най величествените паметници в центъра на всяко селище, за да напомнят на поколенията за големите празненс
  • 22 Българин

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "Напротив":

    Вярно ли аз съм клоунът? Или ти и той сте клоуните, които обичат неправедни печалби и хич не ги засяга какво се случва? Викаш, щом сме в Еврозоната и Шенген всичко е точно; нищо, че през тези 35 години няма никакво правосъдие, населението е спаднало с милиони и повсеместно магистрати и политици са корумпирани?

    Коментиран от #26, #29

  • 23 Сипиро

    16 8 Отговор
    ЗА ГЕЙ СЕКТАТА ППДБ-ЛГБТ ЕДВА ЛИ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ И 3% БУДАЛИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ.
    ТАКА,ЧЕ ТЕЗИ ДАННИ СА ПОРЕДНАТА ИЗМИЛЛЬОТИНА НА НАПАЗАРЕНИТЕ ОТ ПОСОЛСТВОТО И АМЕРИКА(ЗА)БЪЛГАРИЯ МАНУПУЛАТИВНИ СОЦИОЛОЗИ.
  • 24 То е ясно !

    14 6 Отговор
    Радев ще ги попилее.

    Коментиран от #34, #36

  • 25 Град Симитли

    12 4 Отговор
    Много врачки му бабуват на тоя "проект", ама всичките ще останст с пръс в г. з!
  • 26 Напротив

    6 14 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Не ни занимавай с носталгичните си гърчове по соца и сесесера. Ние сме част от най-богатата и напреднала част от света - Европейски съюз.

    Коментиран от #27

  • 27 Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #26 от "Напротив":

    Ти си прекрасен пример за така наречения твърд електорат в България (а и в цял свят го наричат по същия начин). Вълнува те само дали ТИ ще имаш пари и някакви евтини наслади (почивки, жени, пиене, ядене). Никой човек, който е част от световноисторическия процес и се занимава с наука, изкуство, философия, държавно укрепване и развитие, не говори като теб. Твърдият електорат е готов да се продаде за пари на всеки, който му предложи и изобщо не го интересува нищо, ако ще цялото население на държавата да бъде изтребено и всички овластени хора да са престъпници и корумпирани до краен предел. За тези "люде" е важно само да се наслаждават на пари днес. Какво ще стане утре, грам не ги е грижа.

    Коментиран от #31

  • 28 инж. Ганчо Илков

    6 3 Отговор
    При нови Парламентарни Избори ще настъпи Политически (Политическо Проектен) Хаос. Изборът ще се Реши от Участниците Дарители (Олигарси). Предимството е на страната на ГЕРБ. "Победителят" няма да състави Еднолично Парламентарно Мнозинство. При липсата на Политическа Функционална Грамотност и Коалиционна Култура, Стабилно Правителство не е възможно да бъде съставено. Отново "Сглобка", отново боричкане и Противопоставяне, Обиди, "плюване" и нищо ново. Псевдо Опозицията ще се консолидира. Ще се намесят Експертите на Логистичния Център на генерал Решетников. Корнелия и Костадинов ще бъдат външно обединени с Подкрепата на Президента Радев и ще се Забърка Каша във Външната Политика, която ще отсрочи реализирането на Демократична Европейска Ценностна Система. Общественоста в по-голямата си част ще бъде Наблюдател. Про Руските Анонимни Тролове ще бъдат Доволни. Дано, да не съм Прав в Прогнозите, но нищо Добро за България няма да се случи. Бойко и подобните Проектни Лидери ще понапълнят Кесиите си от Дарителите и толкоз.
  • 29 Barман

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Как пък ги сметна 35 години. Правосъдие ням от 9. 9. 1944. А от 35 години се опитваме постепенно да го възтановим

    Коментиран от #30

  • 30 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Barман":

    Като гледам как възстановявате правосъдието с Нотариуси, Еврота, "Червени пирати", "страхуващата се" за живота си съдия Цариградска, която онзи ден, седнала до Рашков в парламента, се смееше с пълно гърло, защото е "смъртно уплашена"; като гледам Зартови, жени на Нотариуси, които са разследващи полицаи, пък навремето са се снимали в списания за леки жени, започващи с английската буква P; изобщо като виждам всичко това непоколебимо вярвам, че се опитвате да възстановите от тридесет и пет години правосъдието.
  • 31 Напротив

    3 8 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Хубаво, ама не се отнася за мен. Продължавай да философстваш! Интересно ще ми е да чуя каква алтернатива виждаш за България? И още нещо да ти напомня: българите бяхме с 2 мил. повече защото ком партията беше наредила да се дават по 30 дни дом. отпуск на всеки граничар застрелял в гръб всеки българин опитващ се да напуне страната към Гърция.

    Коментиран от #35

  • 32 Ех тези Баби

    9 0 Отговор
    Ех тези Баби... Пак се сбраха и взеха дза намилат и врачуват! Какво ще стане ако така! Какво ще стане ако иначе! Без да гледат нещата по Същество!
  • 33 Трети март

    7 5 Отговор
    Нищо не може да обърка защото ако има такава партия то тя ще отнеме гласове от ИТН и от партията на Янев и няма да има повече от 5%.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Напротив":

    Какво общо имам аз с комунистическата партия? Никой от родителите ми нито е бил член на БКП, нито е бил доносник в ДС. Защо на секундата се започва с обвиненията, че всеки, който не мисли като някой анализатор, е носталгичен по соца и т.н.?

    Коментиран от #37

  • 36 Но.....

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "То е ясно !":

    Но....... Не се Вижда да го иска!
  • 37 Импотенцията не може

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Импотенцията не може да излезе от Импотентността!

    Коментиран от #39

  • 38 Голем смях

    3 4 Отговор
    ХАХААХАХ Ще обърка сметките на рубладжиите ....хахаха Никой истински българин няма да гласува за агент на Мацква и предател.
  • 39 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Импотенцията не може":

    Не знам какво влагаш в израза, написан от тебе, но е крайно пропагандно и обидно всеки човек да бъде окачествяван като комунист, русофил, путинист, рашист и т.н., само защото критикува някакъв анализатор, за когото всичко е перфектно. И защо да не е перфектно? Има пари анализаторът в момента и дори светът да се срине - какво му пука? Я си го представи без нищо, пък да видим дали ще говори със сладки приказки за завършване приобщаването на България към ЕС.
  • 40 Значи,от политолози

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хус хут":

    жълтопаветници какво да очаква човек!Аз мисля,че Възраждане ще са първа сила в следващи избори!Също така по високи резултати ще имат бсп и итн,защото са за мир и преговори в Украйна!"Евроатлантическите партии,които са против Русия,ще претърпят пълно фиаско! Ако не се случи това,значи изборите отново са манипулирани! Гласувайте масово!!!

    Коментиран от #42, #45

  • 41 Трети март на

    4 2 Отговор
    Радев най много да обърка сметките на костя и корнелия .Друго е невъзможно да обърка..
  • 42 Значи от копейки

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Значи,от политолози":

    какво да очаква човек?
    Ако се случи това, което драскаш значи изборите отново са манипулирани.
  • 43 Шайтан фатмака ако обяви проекта си

    2 2 Отговор
    Ще престъпи конституцията и ще има основание за импийчмънт.

    Коментиран от #44

  • 44 Но преблема е че

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Шайтан фатмака ако обяви проекта си":

    Тогава президент ще бъде Илияна Йотова а тя е целувачка на ръце паднала на колене пред руския патриарх Кирил, който е действащ агент на КГБ. Та от трън на глог.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 И как милее

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВИЖДА СЕ":

    като дрънка наляво и надясно глупости
  • 47 Стършел

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    И бсп ли е проамериканска партия?! Щото помним, какво каза идьотова на чорапов, когато го цаниха за пРезидент-да не забравя, КОЙ го постави на това място!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове