Last news in Fakti

13 Март, 2024 06:33 1 837 22

Еленко Божков: Няма алтернатива на увеличението на цената за гражданите

  • еленко божков-
  • ток-
  • цена

От юли сметката за ток за двустайна панелка скача със 7-8 лева, заяви бившият служебен зам.-министър на енергетиката

Еленко Божков: Няма алтернатива на увеличението на цената за гражданите - 1
Снимка: БГНЕС

"От КЕВР уверяват, че няма да зависи от тях, ако има увеличение на цената на тока. С дефицита във Фонда за сигурност, който изчислявам на около 600 млн., а според председателя на енергийната комисия е 1 млрд., умерената прогноза е за 15-20% увеличение, моята в добрия случай е за 24%. В тях влизат и тези 7% от наредбата, която предвижда разходите на търговците за балансиране".

Това заяви бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му дефицитът е реален и идва от цената на квотите, които са установени на ниско ниво. Божков заяви, че никой не е взел предвид предупрежденията за предстоящо поскъпване при гласуването на законопроекта в края на миналата година. А целта е била да не се изпуснат пари на момента.

"Този дефицит ще се компенсира по един единствен начин - такса задължение към обществото, която ще е 1,8-2 ст. на киловатчас, което ще компенсира тези 600 млн. При една сметка в двустаен панелен апартамент с 400 киловатчаса месечно, това са 7-8 лв.", изчисли енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че разликата няма откъде другаде да се покрие. Като единствена алтернатива гостът посочи да се намали себестойността на електрическата енергия от атомната електроцентрала или НЕК.

"Но те са вече фатално ниски цените, които са под 180 лв., трябват ни поне с 20 лв. намаление. Остава това, за което говорих - нещата не седят никак добре, трябва да се молим да пораснат цените на пазара до 200 лв. Така ще могат да се компенсират гражданите", коментира още Еленко Божков.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Алтернатива

    5 22 Отговор
    Ако живеете извън града, можете да се изключите от енергото и да инвестирате в слънчеви панели, ветрогенератор и батерия.
    По-евтино е от сметките за ток за няколко години.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Госあ

    58 3 Отговор
    Как беше -“ чао, чао Газпром” , “чао,чао Белене” хахахаха простолюдие неземно ! Няма никакъв шанс за тая територия на лъжци и крадци. Бегайте, докато е време.
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алтернатива":

    Ти пробвал ли си ?!?!

    Коментиран от #9

  • 5 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 20 Отговор
    СЛУШАЙТЕ "ЕКСПЕРТА" НА .............. ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ....... ........ БАЙ ЕЛЕНКО БОЖКОВ (ТЕРОРИСТА ОТ МЕТРОТО) ............... ФАКТ !
  • 6 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 25 Отговор
    СЛЕДВА ИНТЕРВЮ С ............ ПОРЕДНАТА "ЕКСПЕРТКА" НА ............. ЧОРАПА , Д-р ГЪЛЪБОВА ПСИХОТО .............
  • 7 Майора

    37 0 Отговор
    Жалко Божков , докогс ще натоварвате потребителите с компенссциите зс токс и всичко друго? Откъде накъде ние ще плащаме компенсациите , докога ще ни изнудвате?
  • 8 Изкукуригал

    39 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алтернатива":

    И колко човека могат да си позволят тая инвестиция от 20 000 лв? И за колко време ще се изплати и с молби да няма голяма градушка че застрахователите не искат да застраховат панели?

    Коментиран от #10

  • 9 Соларна лампа

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Това е алтернатива по-скоро за селяни, а не за граждани, но ако към автономното електрозахранване се добави и малък дизелов генератор, всичко би трябвало да бъде наред. Повечето съвременни електроуреди работят на прав ток 5-12V, включително и лед осветлението, ако няма бойлер, готварска печка и нагревателни уреди, всичко друго работи.
  • 10 Ток и жица

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Изкукуригал":

    10 месеца Х 200лв Х 10 години. На панелите може да се сложи предпазна мрежа или поликарбонат.
  • 11 Гост

    14 1 Отговор
    Адреналинката - електричка твърди че цената на тока ще пада заради фотоволтаиците.
  • 12 Отменете

    17 1 Отговор
    тогава това решение на Василев да изпраща ЕРП-та и потребители на борса ток, да връща парите от ПВУ. Който е гласувал и подписал Законът да плаща от собствената си банкова сметка. Другият вариант е Булекзит. Друго масово гласуване на евроизборите, да се гласува за лидери срещу зелената енергия. Другото е да изкарате, че изборите на база Записи са били фалшифицирани ала бала, съответно всички меж. договори ПВУ, бежанци, се деанонсират. Може при предсрочни избори да се приеме закон за отхъвърляне квоти партиен избор КСъд, и да се търсят вратички за нищожност Забрана Референдум. Ако има желание, хиляди начини. Вчера се смях от сърце: "Овча купел не искала бежанци, и овча купел се заслушала и започнала да мисли".

    Коментиран от #14

  • 13 Шопо

    25 2 Отговор
    Премахването на нощната тарифа автоматично прави цената двойна, плюс увеличението от свободния пазар. Евроатлантически ценности !
  • 14 Кирил

    17 3 Отговор

    До коментар #12 от "Отменете":

    Референдум за ЕС и НАТО
  • 15 За ЕС и НАТО

    9 0 Отговор
    не зная, дали след Британия, не въведоха някакъв Закон, имаше предложение, че по меж. договори да нямаме право на Референдум. Не се заинтересувах дали са приели подобен.
  • 16 долу ЕС

    14 3 Отговор
    има, вън от ес, иначе скоро ще внасяме целия ток от сърбия румъния и турция..... и си ставаме африканска държа, то и населението ще се смени като гледам. България е обречена, защото вие си ги избрахте
  • 17 долу ЕС

    12 2 Отговор
    затова трябва да има ток на две цени, по евро регламенти и зелени сделки и без тях. Пазара ще реши, нали така жълтопавет и бо ци?
  • 18 един

    3 3 Отговор
    На това дърто комуне му нямам вяра!
  • 19 Енергетик

    4 1 Отговор
    Електрически ток е физична величина, по дефиниция представлява насочено движение на електрони и се измерва в Ампери. Електрическият ток нито може да го купиш, нито да го продадеш. Електромерът отчита друго нещо а не "ток". Толкоз по отношение компетентността на "експерта".
  • 20 Сега

    14 0 Отговор
    Ще бъде само първото увеличение на цената. Бруталното нарастване на цената ще бъде през 2026 когато вече домакинствата ще бъдат оставени на произвола на борсата и финансовите спекуланти там. ЕС тотално прецака енергетиката на държавите в Европа.
  • 21 Действащ енергетик

    6 1 Отговор
    Ще изключим това онова от мрежата пък сетне ще изкараме гражданите по площадите.
  • 22 25 % повишаване на цената на тока

    5 0 Отговор
    Такава ще е сметката след премахването на нощната енергия от 1 юли . . .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове