Last news in Fakti

13 Март, 2024 07:13 1 839 9

Промени в Закона за висшето образование ще обсъдят депутатите

  • депутати-
  • промени-
  • закон за висшето образование-
  • обсъждане

Измененията са относно промяна в заплатите на преподавателите в държавните висши училища, както и в стипендиите на докторантите

Промени в Закона за висшето образование ще обсъдят депутатите  - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще разгледа на второ четене промени в Закона за висшето образование, предават от БТА. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента. Измененията са относно промяна в заплатите на преподавателите в държавните висши училища, както и в стипендиите на докторантите. Средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да е не по-ниска от 170 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, предвиждат промените, приети на първо четене. Очаква се и стипендиите на докторантите да се определят в размер не по-нисък от 125 % от минималната работна заплата за страната.

Предвижда се минималната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се определя ежегодно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

На второ четене се очаква да бъде разгледан и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение. В проектопрограмата пише още, че парламентът ще обсъди на второ четене промените в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние. Приетите от социалната комисия изменения предвиждат отговорността на работодателя да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудова злополука, като е допуснал груба небрежност, както и в случай, че при работа от разстояние пострадалият не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд.

Проектопрограмата за работа на Народното събрание включва още второ четене на промени в Закона за насърчаване на заетостта и второ четене на Закона за ограничаване изменението на климата. Очаква се парламентът да разгледа годишните отчети за 2022 г. на Съвета за електронни медии и на Комисията за защита на личните данни, както и доклада за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране за 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    5 0 Отговор
    Приетите от социалната комисия изменения предвиждат отговорността на работодателя да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудова злополука, като е допуснал груба небрежност, както и в случай, че при работа от разстояние пострадалият не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд. / поредната вратичка в "закона" , в 100% от случеите работниците са изпълнявали разпореждане
  • 2 Ще досъсипят

    11 0 Отговор
    образованието. Така стана с енергетиката, Конституция, борса газ и ток, референдум евро, мигранти. Тези хора нямат спирка, докато не ни унищожат няма да се кротнат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гражданин

    7 0 Отговор
    олигарсите не им дреме за образованието в България, техните деца са в чужбина от осми клас нататък
  • 5 Вече в

    2 2 Отговор
    Йейл и Харвард са въвели курсове по история на Укр. и изучаване и преподаване на укр. език, като сериозно се защитават "тезите", че Укр. има принос в строеж на пирамидите, фараони, доказани фалшификати на карти се представят за истински и други. За Харвард очаквах, оттам да си намират младите лидери, но Йейл?
  • 6 Анонимен

    3 2 Отговор
    Образованието е като работника без предпазни колани и дрехи. Идвайки си отвън, защо нямат строителите, за мен бяха роми, щото не им е нито до диплими на олигарсите, нито до народа. Те не могат двама души, мъж и жена да се разберат, а уоравляват цяла България. Лично мнение.
  • 7 Като

    4 0 Отговор
    писахте за "колани", вчера е използван "умен автомобил" с камери на ЦГМ, обсъждали са се "дигитални глоби", но трябвало решение на СОС. Как се "обжалват дигитални глоби", теглят директно глобата от сметката ви, и дори може и да не разберете. Изводът е бързат, много бързат. Без публични дебати.
  • 8 Депутати

    6 1 Отговор
    без висше образование ще обсъждат промените в такова?! Що за дебилизъм е това?!
  • 9 Перо

    4 0 Отговор
    Системата на правителството, че парите следват студента, както и държавното финансиране да се разпределя от ректора, както намери за добре и да си връзва гащите като “решение” на академичен съвет е дълбоко порочна система! Също и чуждото финансиране на програми и факултети и налагане на чужди идеологии в образователната система, която определя и занижените критерии за научни титли, на послушните, неолиберални научни работници е вредна за БГ! Кьораво и сакато стана професор, като сега имаме най-много професори на глава от населението в ЕС, които със своите “знания” са бреме за науката и социалната система! Както е известно ПП/ДБ е категорично против законодателство за чуждестранни агенти от страни, извън ЕС! Властта сега ще определя възнагражденията, но не и нужните академични критерии и начина на оценка на трудовете за даване на научни степени. Случаят с проф. Кисьова и плагиятството на един доцент показват вредните практики във ВУЗ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол