Last news in Fakti

14 Март, 2024 08:37 7 148 68

Георги Касчиев: “Турски поток” практически няма връзка с нашата газопреносна мрежа, той само минава през страната

  • турски поток-
  • пътна карта

Цялата идея е била замислена в Русия, в Газпром от енергийните стратези на Русия с цел да могат да доставят природен газ към Централна Европа, без Украйна, каза експертът

Георги Касчиев: “Турски поток” практически няма връзка с нашата газопреносна мрежа, той само минава през страната - 1

Не може да се говори за развитие на българската газопреносна мрежа в контекста на “Турски поток”, тъй като “Турски поток” представлява един транзитен газопровод, който, доколкото е известно, няма никакви отклонения за захранване на български потребители. Той прекарва руски природен газ към Сърбия, Унгария, доколкото разбираме и до Австрия. Това каза е ефира на Euronews енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

По думите му вероятно поради тази причина дълго време е била укривана информация как се е стигнало до създаването на този документ - Пътна карта за развитието на газопреносната мрежа на България, къде е създаден и как е изпълняван.

От тази информация, която беше разкрита, става ясно, че цялата идея е била замислена в Русия, в Газпром от енергийните стратези на Русия с цел да могат да доставят природен газ към Централна Европа, без да има нужда да се ползва мрежата на Украйна. Замислена по този начин, тя е била много ревностно изпълнявана от тогавашното правителство на г-н Борисов, начело с министър Теменужка Петкова.

“Турски поток” практически няма връзка с нашата газопреносна мрежа, защото само минава през територията на България. Сметката показва, че таксите от преминаване на тази мрежа са около 220 млн. за година, каза още енергийният експерт.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    10 26 Отговор
    Дреме ми на дантеленитепрашки!
  • 2 не е вярно

    58 12 Отговор
    ИМА ВРЪСКА С НА БОКО СМЕТКАТА
  • 3 честен ционист

    54 9 Отговор
    Турски поток извира от Банкя.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 црррр

    13 0 Отговор
    Отнякъде няма ли да се появи и "Ирански водопад"?
  • 6 Кнаус 485

    65 13 Отговор
    Написаното в статията е вярно..... Голямата тиква клекна пред Русия и построи тръбопровода с нашите пари..... Но това не пречеше да не облъчва че България ще стане газов хъб..... България щеше да бъде газов хъб, ако не бяхме клекнали пред краварите и беше изпълнен първоначалния замисъл на Южен поток..... Ердоган беше изненадан от глупостта на българските управници и умело се възползва от нашата глупост и слугинаж на евро атлантиците ..... Преди години България изнасяше ел енергия на балканите и беше сигурен доставчик.... За 34 години демокрация България се превърна вносител на ел енергия, но така ни е било отредено.....

    Коментиран от #31

  • 7 Един не трол

    19 14 Отговор
    Това не означава, че не могат да се направят разклонения. Въпроса е да има търсене.
  • 8 Трол

    9 3 Отговор
    Г-н Ердоган не е лош човек. Още в първия момент, в който се хванем за палците и останем без газ, той ще ни позволи да си построим връзка.
  • 9 Кокорчо

    22 4 Отговор
    200 милиона пари ли са!? И те се харчат, сал споменът остава!

    Коментиран от #22

  • 10 замислен

    37 11 Отговор
    Когато се проектира и прави "Турски Поток" обстановката беше друга, Меркел се прегръщаше с Путин, Германската икономика разчиташе на евтин руски газ и бележеше висоти. В същото време имаше проблеми с преноса през Украйна която редовно "си отклоняваше" част от транзитния газ и заплашваше да врътне крана като остави Европа без газ - както и се случи по едно време. Просто западна Европа искаше да си осигури алтернативен коридор за доставка на евтини енергоносители.

    Коментиран от #15

  • 11 Изобщо не е вярно

    14 8 Отговор
    Балкански поток има 5 точки, в които може да има връзка с мрежата на Булгаргаз. Трансфер на газ няма по 2 причини:
    1. Не е имало нужда в България да влиза газ от този газопровод. Нашата консумация е малка и съшествуващите връзки с Гърция, Турция, Румъния и Чирен осигуряват достатъчно приток.
    2. Налягането в Балкански поток е по-високо и за да се подаде газ към мрежата на Балкангаз трябва да се прави регазификация, което е неудобно ако не се налага.
  • 12 До 3-4 години

    12 6 Отговор
    ще се включим в тоя поток и ще разчитаме на него.
  • 13 чушки

    19 5 Отговор
    “Турски поток” практически няма връзка с нашата газопреносна мрежа, той само минава през страната с 200. Газ до дупката в Австрия!
  • 14 Пацо

    21 8 Отговор
    Турски поток е врътка на путя и толупа за кражба на 3.5 милиарда
  • 15 россиян..

    24 6 Отговор

    До коментар #10 от "замислен":

    Не от всяка тиква,баница не става..тиквун закопа над седем млрд.лв.в белене,барбар с два реактора и оборудване за аец..що били на вова,.тоо тиквун от банкя направи на вова и турски поток за над два млрд.лв.директно за австро-унгария през београд,поне до чирен да беше направил отклонение,а тиквениците сега му плескат..що е със сглобкаджийте.

    Коментиран от #27

  • 16 Опа

    27 9 Отговор
    Турският поток няма отношение към нашата газопреносна мрежа, точно затова питаме, защо е платен с парите на България? Тези милиони можеха да се използват за детски болници и градини, за нови пътища, за помощи, за транспорт и за други дупки в българската икономика.

    Коментиран от #25, #29

  • 17 зевзек

    9 4 Отговор
    и за какво ни е да се свързваме, после да кажат че помагаме на Русия срещу Украйна, като черпим неин газ, да си минава, и да си заминава по пътя тоя газ, не ни интересува
  • 18 Демократ

    24 6 Отговор
    Хората,които знаят истината и я казват, нямат място в България, която е превърната в държава на лъжата, или Пинокиоленд. Тези,които вярват на лъжите за България, са срещу държавата си и са най-кресливите национални предатели,които се правят на патриоти. Всичко в политиката е обърнато с краката нагоре и 80 години се води битка срещу истината за историята на България. Понеже лъжците са във властта, държат парите и контрола над всичко, изход не се вижда. Честните хора биват наказвани, а мошениците ни се хилят от първия ред в парламента, вместо да са в затвора и да сме ги забравили. Необразованият, циничен и нагъл охранител пожарникар борисов е срам за нацията, но 23 години командва държавата,защото сценаристите от ДС-КГБ решават съдбата ни.Гласът на народа е заглушен с нечестни избори и рекет.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Интелект

    28 5 Отговор
    Ние сме си виновни, че го търпяхме този боклук БОКО!
  • 20 Краси Марков

    16 4 Отговор
    Най-хубавото е, че имаме държавен мъж с чекмеджета, пълни с кюлчета злато и евро, но неприкосновен за т. нар. ни прокуратура.
  • 21 зевзек

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Демократ":

    как да не ти сложи плюс човек, а решение нещо предлагаш ли
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 СТИГА БЕ

    7 11 Отговор

    До коментар #18 от "Демократ":

    На БСП петолъчника все Борисов му е виновен....тоя дето от 14 години гази другарите на избори....все изборите им виновни, щото все били манипулирани...понеже БСП путинистите винаги губят и сега са пета глуха в парламента.
  • 24 оня с коня

    11 6 Отговор
    Енергийният Експерт говори строго политически насочено с цел да омаскари Борисов и ГЕРБ щото идват избори.Добре че има Интернет където пише всичко,а тав черно на бяло фигурира ГОДИШЕН ПРИХОД от Транзитни такси за Държавата ни 200-350 милиона- в зависимост от Транзитирания газ.След като обаче транзитирането на Руски газ през Украйна приключва,това значи че Транзитът през България ЩЕ СЕ УДВОИ и всички тия Приходи в Хазната се дължат ИЗКЛЮЧИТЕЛНО на ПРОЗОРЛИВОСТТА на Борисов,построил тръбата изцяло със Средства на БГ,т.е. тя е 100% Бълг. Частна собственост,което пък дава възможност за периодично ВДИГАНЕ на транзитните такси.Вярно е че Потокът няма разклонения за България защото ползваме Гръцкия Хъб в който имаме Финансово участие,но това е защото НЕ Е ВЪЗНИКНАЛА Необходимост,а и Полит. Ситуация в ЕС .налага Ембарго на руския Газ.
  • 25 ТУРСКИ ПОТОК

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "Опа":

    Носи комисионни около 250 милиона евро годишно на БГ от трансфера на азерска и арабска газ за Западна Европа. Тръбата се изплаща за 6-7 години и после става чиста печатница за евраци. С наши пари е построена, на наша територия, ние сме собственици, ние лапаме комисионните.
  • 26 Факт

    10 9 Отговор
    Проруския пудел на Путин Борисов му построи газова тръба за да обслужва руските интереси.

    Коментиран от #28

  • 27 СТИГА БЕ

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "россиян..":

    Строежа на Белене започна при царя, продължи при тройната коалиция с премиер другаря Станишев. Реакторите поръчаха па време на Р.Овч......кой ли закопа милиарди в Белене.
  • 28 АЙДЕ ДЕ

    5 7 Отговор

    До коментар #26 от "Факт":

    Затова сега по тръбата тече азерска и арабска газ, а милиардите газови евраци заобикалят Путин. Нека пие една студена вода.

    Коментиран от #32

  • 29 Стамат

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Опа":

    Ами не е платен с парите на България , платен е със заем , който заем ще изплатим за 8,5 години . Защо Кокорчо при толкова заеми не построй болница , не запълни дупки , не построй магистрали , а искаше да дигне таксите вместо да врътне кранчето ? Май това което пишете НЕ вярно.
  • 30 Нищо ново

    8 1 Отговор
    Няма в обобщението на г-н Експерта. Той напоследък много ходи по медии и нещо май го удари по инерция. Едно и също за АЕЦ, там нещо проблем стана? Сега се прехвърли на газовите потоци? Да е жив и здрав!
  • 31 ЮЖЕН ПОТОК БЕ 100% ЗАВИСИМОСТ

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Кнаус 485":

    От Путин....при тия санкции, щяхме да се "радваме" на празните газови тръби на Южен поток...и отново закопани милиарди народна пара, по вижданията на другарите...
  • 32 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "АЙДЕ ДЕ":

    По тръбата тече 100% газ от Газпром. По нея не тече НИКАКВА друга газ.

    Коментиран от #34, #37, #55

  • 33 АЗЕРСКА И АРАБСКА ГАЗ ПО

    0 10 Отговор
    Турски поток.....милиардите евраци се насочиха към азери и араби....Путин пак прецакан.

    Коментиран от #35

  • 34 И ОТ КЪДЕ ИДВА

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    Тази руска газ.....че нещо не се разбра...при тези яки газови санкции срещу Путин....

    Коментиран от #36

  • 35 Факт

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "АЗЕРСКА И АРАБСКА ГАЗ ПО":

    Няма такова нещо. Дай си източниците за тези твърдения.

    Коментиран от #41

  • 36 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "И ОТ КЪДЕ ИДВА":

    "при тези яки газови санкции срещу Путин...."

    Срещу Путин няма НИКАКВИ газови санкции.

    Явно задачатата ти е да обясняваш, че построеното от Борисов не обслужва Русия.

    Коментиран от #38, #44, #49

  • 37 ЧУДНО

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    Азерската газ и арабската газ от терминалите в Гърция и Турция откъде минават през БГ за Западна европа

    Коментиран от #51

  • 38 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Факт":

    Колко милиарда евраци от газ за ЕС получи Путин след като ЕС му врътна кранчето на "паричния поток" за Русия.
  • 39 Българските турци

    6 2 Отговор
    Днес Българите дотолкова са ослепели и заслепени политически и икономически от настоящите си "покровители",че не са в състояние да прозрат новото оформяне на световния икономически , политически и военен интерланд.Оформят се нови икономически центрове и се чертаят нови търговски пътища в добавка към настоящите.Така са ви изкривили огледалата и са ви разстроили настройката на призмите,че сте принудени да пропускате истинските си национални интереси и отчаяно да се блъскате в един изкуствен вътрешно политически и икономически хаос.Лъчите на светлината, издигаща се от изток, са се насочили към вашата страна и са ви превърнали във фокусна точка на новосъздаващия се търговски път...и на света не е останал никой освен вас, да не е забелязал този неимоверен геополитически авантаж.Векторите на всички сухопътни и железопътни търговски и енергийни артерии които пресичат Дарданелите и през Босфорските мостове и тунели се насочват към Капитан Андреево и Лесово.Някои поне успяха да прокарат газопровода ,който в оригинала си беше чист "Български поток" и който заедно с АЕЦ Белене бяха умело измъкнати от ръцете ви !Канадско протеже беше с мисията да отклони векторите към Гърция и Северна Македония...и до голяма степен успя ! Всички наоколо са се разшетали и араби,и евреи ,и гърци, само българина спи и продължава да се гърчи в своята люта туркофобия... Докато вие си правите дребните си сметчици"Шаранът" пак ви се изплъзва !...

    Коментиран от #42

  • 40 Предаде ни Боко

    3 6 Отговор
    на кремълскияплъх. Ще му тегне до гроб това престъпление и дано бъде наказан подобаващо за тази заплаха за националната сигурност.
  • 41 АЙДЕ БЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Факт":

    Терминалите в Гърция и Турция колко газ вкарват в БГ по гръцкия конектор за ЕС.......по ТАНАП колко газ иде от Азърбайджан за ЕС.....колко милиарда газови евраци получи Путин за доставената от него газ по турски поток, че нещо не се разбра....НУЛА.

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КОЛКО МИЛИАРДА ЕВРАЦИ

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Факт":

    Получи Путин от турски поток, след като ЕС му резна квитанцията за газта......?????

    Коментиран от #45

  • 45 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "КОЛКО МИЛИАРДА ЕВРАЦИ":

    "след като ЕС му резна квитанцията за газта.

    Да повторим, това, че срещу Путин имало санкции ЗА ГАЗА е руска лъжа.

    Коментиран от #50

  • 46 реконструкция

    3 0 Отговор
    Помия се излива в помийна яма .
  • 47 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "АЙДЕ БЕ":

    Факта, че се опитваш да смесиш (руско-) Турски поток с терминалите за газ в Гърция и Турция ясно показва, че целта ти е да прикриеш ролята му за руския контрол върху него.

    Що така?

    Коментиран от #48

  • 48 КАКЪВ КОНТРОЛ БЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Факт":

    Колко милиарда евраци получи Путин от турски поток след санкциите....НУЛА. Турски поток е построен с български пари, на българска територия, собственост е на България.... тоест на ЕС....кво ли контролира Путин тогава.....
  • 49 АЙДЕ БЕ .....

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Факт":

    Немало газови санкции срещу Путин....Затова ли Норвегия,азерите, арабите заляха ЕС с газ......
  • 50 НЕКА ДА Е РУСКА ЛЪЖА

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Факт":

    Ама за ЕС газовите санкции са в сила....реално.
  • 51 През България не минава газ за Европа

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "ЧУДНО":

    Поне засега. Има техническа възможност, но Азербайджан не е предложил такива количества по това направление. А и не е само Азербайджан играчът на този пазар. Балкански поток е тръба с голям диаметър и високо налягане. През нея не е рентабилно да се пренасят малки количества и инцидентно. Ако Унгария си купи голямо количество азерски газ, примерно 1-2 милиарда кубометра годишно, ще бъде рентабилно тази газ да влезе през интерконектора с Гърция, по мрежата на Булгаргаз да стигне до възлова точка на Балкански поток, да се напомпи до работното му налягане и да се транспортира нататък. Вероятно е рентабилно да се транспортира газта на няколко LNG танкера от Александруполис ако някой си купи.

    Газта не е като електроенергията да се произвежда в момента на консумацията. Може да се складира във възлови точки като Александруполис, Чирен, Баумгартен. Всичко е въпрос на организация и интерес.

    Коментиран от #53

  • 52 ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО

    0 1 Отговор
    За турски поток, щом Путин не е получил едно евро от него, след като ЕС му фрасна газовите санкции.....
  • 53 ПРАВИЛНО КАЗВАШ

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "През България не минава газ за Европа":

    Въпрос на организация и интерес.....ИНТЕРЕСЪТ е Путин да не получава милиарди от турски поток след санкциите на ЕС....и тези санкции действат....или не...
  • 54 Патриот

    8 1 Отговор
    Като няма връзка с нашата газопреносна мрежа, защо не се завърти кранът и газопровода бъде спрям? Не ме интересува Борисов какво игри играл, още по малко за някаква си Теменужка. Спира се газопровода и това е. Австрия по въздушно капков път да си достави газ от Русия.

    Коментиран от #59

  • 55 Така е

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    по газопровода, тече 100% газ от Газпром. Другото е приказки за наивници. ЕК знае това, защото Австрия е безкрупулна, натиснала ги е и всички си трайкат.

    Коментиран от #56, #58

  • 56 Апропо

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Така е":

    таксата за пренос през България, трябва да е минимум 1 милиар евро годишно. А, не смешните 220 милиона.

    Коментиран от #57

  • 57 ТАКСАТА Е 1000 ЕВРА

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Апропо":

    На 10 000 м. Кубични газ. Споразумение между държавите.
  • 58 ЕС НЕ ЗНАЕЛ......

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Така е":

    Че по турски поток уж ТЕЧАЛА. руска газ.....да не верваш....и колко милиарда евра получи Путин за тая "руска " газ по турски поток....0. или Путин дава газ без пари на ЕС....ИСТОРИЯ ЗА НАИВНИЦИ.
  • 59 СПИРАМЕ ГАЗОПРОВОДА И

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Патриот":

    Губим милиони евраци от транзитни такси....това ли искат другарите

    Коментиран от #61

  • 60 Мечо

    5 1 Отговор
    Тоя е пишман експерт. Газопровода има връзка с нашата газопреносна система. Ако не знае да се интересува. Живея там където такава връзка бе изградена.

    Коментиран от #62

  • 61 Патриот

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "СПИРАМЕ ГАЗОПРОВОДА И":

    Не искат това нашите другари, защото са лакомички, ами има едни по големи другари от Брюксел, дето са определили транзита и толкоз. Наште другари, слушкат, де шъ вървят.
  • 62 Знаещ

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "Мечо":

    Я стига лъга, Касчиев е прав.
  • 63 Хладния разум

    1 3 Отговор
    Доставяме жизненоважна суровина по тръбата на враждебно настроената към нас Сърбия. Ей на това му се вика геостратегическа мисъл.
  • 64 Незнаещ

    0 1 Отговор
    При толкова ниски такси за пренос, излиза, че в най-добрия случай тази тръба ще се изплати за не по малко от 15 г., което излиза, че за България е супер неизгодно, защото ние дадохме парите за нея близо 2 млрд. долара! Освен това не черпим никакъв газ от нея, следователно не трябваше изобщо да я правим!
  • 65 Един

    2 1 Отговор
    Това са пълни глупости. Тоя не е никакъв експерт. На картата на Булгартрансгаз лесно може да се провери откъде тръгва за да стигне до сръбската граница. Това е голяма лъжа от уж някакъв експерт.

    Коментиран от #66

  • 66 Наблюдател

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Един":

    Георги Касчиев не е просто някакъв експерт. Той е най добрият експерт в тази област в РБългария. Ценен капитал за държавата.
  • 67 Апел

    3 1 Отговор
    Спрете незабавно транзита на газ по тази тръба. Австрия трябва да бъде наказана, както тя наказа нас, като ни отряза от Шенген. Въздушно капковият Шенген е прах в очите. Бъдете достойни българи, никога не на колене.
  • 68 Бикинестата

    1 0 Отговор
    Сенилен старец...не го кльопам...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове