Last news in Fakti

22 Януари, 2014 15:28 990 0

Йотова: Докладите на ЕК се превръщат в оръжие за размяна на политически оценки

  • илияна йотова-
  • доклад-
  • ек-
  • оръжие-
  • размяна-
  • политически оценки-
  • българия-
  • европейска комисия

Стоилов: В доклада е отбелязано, че са спрени атаките от изпълнителната към законодателната власт

Толкова години вече излизат тези доклади на Европейската комисия и всеки път стават инструмент, оръжие в ръцете и на управляващи, и на опозиционни партии, да си разменят политически оценки. Това заяви пред журналисти в Народното събрание  евродепутатът от БСП Илияна Йотова. По нейно мнение сега едни ще кажат, че това е балансираният подход на ЕК, а други, че това е унищожителен доклад за България. Тя обясни, че многократно е задавала на ЕК въпроса за резултатността от мониторинговия механизъм. "Истината обаче e, че през тези години резултатите за страните, които са наблюдавани, в следствие на този механизъм, не са кой знае колко големи. За това много се надявам, че в следващия мандат на ЕК тя ще преосмисли целия този механизъм", поясни Йотова.

Евродепутатът подчерта, че има решение на ЕК и в момента чакаме първия доклад за състоянието на корупцията във всички държави членки. Според нея много по-важен е общностният подход, така че да има база за сравнение. "Иначе всеки път условията и критериите в тези доклади се променят и всеки път се намира нещо, за което двете страни да бъдат критикувани", каза още евродепутатът.

В докладите на ЕК не става въпрос за мерене на правителства, а за политики

Помолена да коментира защо докладът на Румъния в определени аспекти е по-положителен и ролите с България са разменени от предишните такива, Йотова отговори: "Срокът, в който комисията измерва Румъния, е много по-малък, отколкото времето на трите правителства, които се визират в доклада за България". Тя обясни, че Румъния е получила междинен доклад лятото на миналата година. Евродепутатът каза още, че България тогава не е получила такъв доклад, защото е било изрично условието на ЕК, той да излезе в края на календарната 2013 г. или началото на 2014 г. Тя подчерта казаното от говорителя на ЕК Марк Грей на пресконференция днес, че не става въпрос за мерене на правителствата, а на политики. "Към момента за политиките е очевидно, че имаме още много неща, с които да се справим", заключи Илияна Йотова.

Янаки Стоилов пък заяви, че в доклада е отбелязано, че са спрени атаките от изпълнителната към законодателната власт

Знаете, че коментарите в Доклада за сътрудничество и съответствие по напредъка на Република България, който беше представен, обхващат период от година и половина. Очаква се следващият доклад да бъде публикуван след около година. Поради тази причина не трябва да се правят еднозначни коментари, заяви Янаки Стоилов.  „Самото становище на ЕК е, че тя оценява по-скоро политиката, а не правителствата. Това, което трябва да отбележим, специално за сегашния период е, че за последната половин година, са прекратени преките атаки срещу съдебната власт от страна на изпълнителната”, допълни той. Според него това съответства и от заявеното от правителството при неговия отчет за половин година управление, че в България до голяма степен е преодолян страхът и има разделение между икономическата власт и дейността на институциите съответно между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

„В България вече е създадена, за всички изминали години, необходимата законодателна рамка. Но тя не се използва в достатъчна степен и поради тази причина най-общата оценка е, че напредъкът е недостатъчен и неустойчив. Това, че България трябва да прояви много по-категорична политическа воля, лидерство и освен стратегия, да бъдат предприети конкретни стъпки, които показват изпълнението на изразените препоръки”, поясни Стоилов. Зам.-председателят на ПГ на КБ е категоричен, че и сега България е предприела няколко стъпки в правилната посока и е подобрила процедури за назначаване, а главния прокурор предприема някой полезни управленски мерки. „Също така се отбелязва полезността на инспекторатите към отделните органи на изпълнителната власт, които могат в още по-голяма степен да допринесат за констатиране и предотвратяване на злоупотреби и корупция”, обясни той. По неговите думи проблемните зони остават тези, които и преди са отбелязвани -  все още недостатъчно ефективните резултати на съдебната власт, нивата на корупция и липсата на резултати в противодействие на корупцията по високите етажи и др. 

Критични са оценките за БОРКОР и Комисията за защита от конфликт на интереси

„Недвусмислено критични са оценките по отношение на дейността на широко рекламираната служба БОРКОР, комисията за защита на конфликт на интереси се е дискредитирала във връзка с подозренията за политическо влияние. И специализираният съд, и прокуратурата, все още не са показали убедителни резултати в разследването на важни дела”, каза Стоилов.

Според него е правилно изразеното очакване, че докладът ще бъде възприет много сериозно от българските институции и в следващия период те трябва да покажат ясна воля и конкретни резултати. „От нашата страна можем да изразим препоръка към този механизъм, че той трябва да бъде по-ясно фокусиран върху определени цели, чието постигане е измеримо, т.е. със стандартизирани показатели, за да може това да не се превръща в рутинна процедура, която се развива вече дълги години, а за да могат наистина да бъдат оценявани всички действия”, категоричен е той.

По неговите думи механизмите за контрол върху България, които се развиват и по линия на ЕК, и на Парламентарната асамблея на съвета на Европа, могат взаимно да се допълват. „И в това отношение ние очакваме правителството да създаде стройна организация, която да координира отделните мерки, защото се признават действията на едни или други институции, но все още координацията се оценява като недостатъчна, за да могат тези частични резултати да дадат осезаемо отражение върху цялостната ситуация”, заключи Янаки Стоилов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове