Last news in Fakti

22 Януари, 2014 12:31 983 1

ЕК иска да види по-бърз напредък в България

  • българия-
  • европейска комисия-
  • годишен доклад-
  • марк грей

Марк Грей: София има още работа за вършене

ЕК би искала да види по-бърз напредък в България. Това заяви говорителят на Европейската Комисия Марк Грей пред журналисти по време на представянето на докладите по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България и Румъния.

София има още работа за вършене и във връзка с борбата срещу конфликтите на интереси и в областта на обществените поръчки. Грей подчерта, че са нужни промени в законодателството за обществените поръчки. В същото време, институционалната рамка по отношение на конфликтите на интереси не дава резултатите, на които се е надявала ЕК.

Грей все пак припомни, че България продължава да отчита прогрес.

 Наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка продължава и следващият доклад ще бъде след около една година.

Според документ България е отбелязала слаб напредък от последния доклад на Комисията, който бе публикуван през лятото.

Въпреки напредъка в някои области, прогресът на страната остава слаб и крехък. В същото време остават и много проблеми. Като проблемни теми Грей посочи спорните назначения на ръководни постове в България, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, както и бягството от правосъдието на фигури от организираната престъпност и поредицата от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система. Той подчерта, че фактът, че в рамките на 18 месеца България е имала три различни правителства не помага за постигане на консенсус. Грей все пак допълни, че ЕК не дава оценка на правителствата, а на процесите в страната.

Според доклада продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край.

Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените препоръки за реформата в съдебната система, професионалната етика и борбата с корупцията и организираната престъпност.

ЕК вече е казала „да” на България и Румъния за Шенген. Това заяви на свой ред говорителят на ЕК Микеле Черконе.

Той обяви, че България и Румъния вече са оценени по критериите за влизане в Шенген и имат категорично „да”, затова двете страни нямат нужда от повече одобрение.

Всички други критерии и политическо обвързване между докладите и готовността на двете страни за членство в зоната идват от страните членки на Шенгенското пространство, с чието единодушие трябва да влязат двете държави.

По повод доклада председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви: „В доклада се посочва, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка.“

Какво се казва в днешния доклад?

В днешния доклад се заключава, че от последния доклад на Комисията от юли 2012 г. досега България е предприела няколко стъпки в правилната посока. Направени бяха някои подобрения на процедурите за назначаване, главният прокурор предприе някои полезни управленски мерки и Висшият съдебен съвет постигна известен напредък по въпроса за натовареността.

Цялостният напредък обаче все още не е достатъчен и остава несигурен. Повтарящи се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени шефове на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система, подкопаха общественото доверие. Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край.

Тези въпроси са в основата на модернизацията на българското общество: за да успее процесът на реформи, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество. Фактът, че този период бе белязан от управлението на три различни правителства, не спомогна за изграждането на този консенсус. Въпреки това събитията показаха, че в обществото съществуват широки нагласи за реформа.

Докладът съдържа редица конкретни препоръки в областите на независимостта, отговорността и интегритета на съдебната власт; реформата на съдебната система; ефективността на съдебната система; корупцията; и организираната престъпност.

Какви са следващите стъпки?

Комисията счита, че сега България трябва да ускори реформите и да демонстрира убедителни резултати във всички области. Следващият официален доклад се очаква да бъде изготвен след около една година с цел да се осигури необходимото време, за да се оценят резултатите и техния ефект. Отсега до изготвянето на следващия доклад Комисията ще следи отблизо и редовно напредъка с редовни мисии, както и посредством редовен диалог с българските власти и с други държави членки.

Комисията счита, че процесът на мониторинг посредством МСП, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, и конструктивният ангажимент на Комисията и редица държави членки продължават да оказват ценна подкрепа за реформата в България. Комисията приканва България да ускори напредъка по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Иванов

    1 0 Отговор
    От както станахме ЧЛЕНОВЕ на Европа живота ма претисна Европеѝски цени Български заплати
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове