Last news in Fakti

21 Март, 2024 09:35 1 013 26

Румяна Бъчварова: Изборите са решението, което отива в ръцете на гражданите, след като политиците не са успели

  • избори-
  • преговори за правителство

Ако има продължаване на преговорите, това трябва да стане с нови лица, които не са натрупали негативи, смята социологът

 Румяна Бъчварова: Изборите са решението, което отива в ръцете на гражданите, след като политиците не са успели  - 1

Много настойчиво се налага тезата, че българите не искат избори. Тя е доста неоснователна.

Това каза пред БНР Румяна Бъчварова, социолог, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в управлението на ГЕРБ, както и бивш посланик в Израел.

Резултатите, регистрирани от социолозите, са отражение на твърдите ядра, но има маса от хора, която предстои да направи своя избор, поясни тя.

Гражданите се оказват по-мъдри от политиците, когато се стигне до реален избор, заяви Бъчварова.

"Не знам имало ли е реални преговори", посочи тя за сегашните политически турбуленции. По думите ѝ е проблем, че "в толкова важни преговори от двете страни участват хора на различни политически нива".

"Ако има продължаване на преговорите, това трябва да стане с нови лица, които не са натрупали негативи", изрази позиция Румяна Бъчварова.

Според нея, ако има разбиране по общите въпроси и че не трябва да се стига до избори, има варианти – "може да се мисли и за програмно правителство до края на годината, без политически лица, но на това ниво на отношенията ще е трудно".

"Няма възможност за нещо устойчиво и работещо, ако няма минимум доверие. А това, което чухме в прав текст е, че те са похарчили своето доверие."

Кризата дава шанс на ПП-ДБ да натрупат опит в критични моменти, смята Бъчварова. Новите партии трябва да се учат в движение и много кратки срокове, допълни тя.

В отговор на въпрос кое е по-добро: избори или правителство, социологът отбеляза, че "съставянето на ново правителство е въпрос на политическа зрялост", а в механизма на споразумението "има много точни решения".

"От друга страна, изборите не са тази трагедия, която се опитват да ни представят. Изборите са решението, което преминава в ръцете на гражданите, след като политиците не са успели да го вземат. Не е толкова страшно да отидем на избори."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 8 Отговор
    Изборите са за баламите.

    Коментиран от #5

  • 2 гражданите

    5 16 Отговор
    Ние избираме какво да бъде решението. Няма да ходим на избори!
  • 3 12343211

    2 2 Отговор
    Че без натрупани негативи останаха ли хора?!
  • 4 БЪЧВАРОВА.....

    4 10 Отговор
    Трябва ли да пръскаме милиони народна пара за избори, щото пет човека не могат да се разберат...ПЛАЩА НАРОДА МИЛИОНИ, А НЕ ПОЛИТИЦИТЕ...

    Коментиран от #13

  • 5 10ДФФ

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    10 ГНИЛИ КАРТОФА КАК ДА ИЗБЕРА?
  • 6 Мнение

    7 4 Отговор
    Изборите отдавна са АЛА-БАЛА - или чували с фалшиви бюлетини, или заредено флашче с кода на машините, на който някой си е "поиграл", като оня нахилен заместник-министър на електронното управление, който знаеше, че нищо не могат да му направят
  • 7 !!!?

    7 1 Отговор
    Задунайская губерния - държавата на "Нотариусите" !!!?

  • 8 И кои ще са

    4 5 Отговор
    новите лица? То в бкп/пъ.пъ. и бкп–дъ.бъ само ..ад.ници без лица. А и мнооого г...еЮве....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Велев

    3 2 Отговор
    Избори!
  • 11 зрител

    2 4 Отговор
    НАРОДА ИСКА ИЗБОРИ....ВАС ВИ Е СТРАХ....ГОВОРИТЕ НЕИСТИНИ...
  • 12 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 2 Отговор
    Ако българите бяха мъдри отдавна БКП=БСП, ДПС и ГЕРБ щеше да ги сподели съдбата на НДСВ. Т.е. щяха да са отишли в историята.

    Да има мъдри българи, но днес те са само 25%-30%, когато мъдрите българи станат 55%-60% България ще започне да просперира.

    Със сегашните:
    10% червени бабички,
    25% Мария Габриел=Деница Цачева=...="калинки",
    15% рубладжии,
    14% ДПСкрепостни...
    няма как България да просперира.
  • 13 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "БЪЧВАРОВА.....":

    Трябва да пръскаве пари за избори.

    Но трябва промяна на Конституцията ни, така че срока на мандата за съставяне на правителството да бъде по 1 месец, а не 1 седмица какго е сега. И задължително партиите да нямат право да връщат веднага мандата за съставяне на правителство. А да трябва да изчакат да изтече 1 месец.

    Така даже и при политически кризи като сегашните, на избори ще се ходи най-малко през 6 месеца, а не като сега безсмислено са се бърза и да са през 3 месеца.
  • 14 инж. Ганчо Илков

    2 1 Отговор
    От "Гражданите" нищо независи. При тази Бедна България, може някой Политически Проект да Вдигне Мизата на Избирателния Глас. Но Болшинството е пренаситено от Комерсиалните Корупционни Игри на Проектантските Лидери, така, че след Парламентарните Избори отново ще се Търси "СГЛОБКА" или най-трудното за момента, което е почти невъзможно - КОАЛИЦИЯ. Борчове и Разруха това ще получат "ГРАЖДАНИТЕ". Няма Членска Маса, Няма Сплотена Общественост. Има "Играчи" преследващите с Не Пазарни Механизми Лично Обогатяване.
  • 15 ясно виждащ

    1 1 Отговор
    Какво значи , политиците не са успели . За 34 години успяха ли изобщо нещо , овсен да крадат за себе си ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тази лелка

    0 0 Отговор
    Започнаха всеки ден да я показват.
  • 18 Кирчо

    1 1 Отговор
    а тази не е ли по затворите, а?
  • 19 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ ОМОТОХ КОНЦИТЕ .................
  • 20 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    НАРОДА Е БЕЗСИЛЕН ..............СТРАХ ГО Е .............ОТ КОМУНИСТИТЕ ...........................
  • 21 За протокола

    3 0 Отговор
    По принцип с избори трябва да се решат проблемите, но у нас е ясно, че конфигурацията на Парламента няма да е по-различна от сега, така че какъв е смисълът след няколко месеца и няколко десетки похарчени милиона да сме пак в сегашното положение?!?!?! Няма нов политически субект, няма някаква промяна в основните политически играчи, няма нови идеи или нещо друго, което да привлече хората. Само загуба на време. Или някои смятат, че с повече "ала-бала" може да се оправи положението?!?!?!
  • 22 КРОКОДИЛА

    0 1 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КОЙ СА КОМУНИСТИТЕ / ЛОШИТЕ РАЗБИРА СЕ ..................
  • 23 така е

    2 0 Отговор
    Но дали на гражданите им се ходи на избори?!!! Кое да мотивира хората, които искат спокоен, нормален живот, без допълнително напрежение.
    Няма ден, в който политиците да не са в центъра на новините.
    Ами няма ли нещо по-стойностно в тази
    държава ? Не трябва ли партиите да спрат да си говорят през медиите, не трябва ли да правят изявления само тогава, когато има какво важно да съобщат на хората ? Хората решават на изборите, през останалото време очакваме избраните да работят тихо и мирно, за това, за което са избрани и сами са се кандидатирали.
  • 24 Трагедия

    0 1 Отговор
    ГЕРБ-ерите изпълзяха от дупките.
  • 25 Горно Уйно

    1 0 Отговор
    Никога не можах да разберем тая каква е, социолог, политолог или алабалалог.
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Цената на едни избори у нас е над 20 000 000 Евро. Пари хвърлени на вятъра в ПУТИНИЗИРАНАТА България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове