Last news in Fakti

25 Март, 2024 07:36 8 131 24

Хартиените касови бележки и ваучери за храна отиват в историята

  • касови бележки-
  • ваучери-
  • електронен вид

Търговците ще може да ги генерират в електронен вид и да ги изпращат на клиентите си по електронната поща или в техния профил в интернет сайт или мобилно приложение

Хартиените касови бележки и ваучери за храна отиват в историята - 1

Хартиените касови бележки скоро няма да бъдат задължителни. Търговците ще може да ги генерират в електронен вид и да ги изпращат на клиентите си по електронната поща или в техния профил в интернет сайт или мобилно приложение. Това съобщава "Сега".

С последните промени в Закона за ДДС бе въведена опцията за електронни фискални бонове и сега Министерството на финансите е подготвило и промените в Наредба 18 за фискалните устройства и отчитането на продажбите, които да бъдат одобрени до края на март.

Важно условие за издаването на електронни касови бележки е търговците да използват одобрен от НАП софтуер за отчитане на продажбите. Приходната агенция поддържа публичен списък на софтуери за управление на продажбите, т.нар. СУПТО, които отговарят на определен набор от изисквания, поставени от нея. Преди няколко години НАП се опита да задължи всички търговци да използват само определени софтуери, което създаде голямо напрежение сред бизнеса и най-вече отпор на производителите и дистрибуторите на такива продукти.

Електронните фискални бонове, също като хартиените касови бележки, ще доказват, че закупената стока или услуга е регистрирана в сървъра на НАП и за нея е платен ДДС. Всяка е-бележка ще получава уникален номер на продажбата, който трябва да се визуализира, а също така ще се изписва дата на откриването и приключването на продажбата, дължимата сума, начина на предоставяне на фискалния бон, идентификационния номер на клиента в клиентската програма или е-мейла му.

Важна подробност е, че търговецът трябва разполага с данните на клиентите си, за да им изпраща фискалните бонове по електронен път. При поискване той трябва да ги предоставя и на хартия, предвижда наредбата.

Издаването на фискални бонове по електронен път, без задължителното използване и поддържане на касови апарати и фискални принтери, е старо искане на бизнеса. Използването на съвременни технологични решения и начини на комуникация позволява на фирмите да съкратят времето и разходите си като генерират и предоставят електронни бонове при продажба.

Тази опция е особено подходяща при онлайн търговията, но и за търговските вериги, които масово въведоха клиентски програми и комуникират с клиентите си чрез мобилни приложения.

В крак с новите технологии са и наскоро въведените електронни ваучери за храна, които от 1 юли т.г. напълно ще заменят хартиените купони. Операторите на ваучери за храна вече предлагат издаването им на електронен носител под формата на пластика. Тези пластики се предават на работодателите, решили да въведат този бонус към заплатите на служителите си.

Големите търговски вериги като Billa, Lidl, Kaufland и "Фантастико" вече потвърдиха, че работят с електронни ваучери.

Ползите от електронните ваучери за клиентите са възможността да разплащат закупените чрез ПОС-терминал хранителни продукти с точност до стотинка, като балансът и остатъчната стойност могат да се проверяват в реално време. Освен това не е необходимо да се купуват излишни продукти на касата в магазина, за да не се загуби част от сумата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цифровото

    99 2 Отговор
    робство да започне сега. Къде си ходил, в колко часа, с коя съседка, къде и как си паркирал. Колко и за какво харчиш. Индивидуални въглеродни отпечатъци и забрани да шофираш в определени дни и часове. Социален рейтинг и лицево разпознаване с биометрични данни. Протестираш, няма пари в телефона. Не се ваксинераш няма пари. На ден определен лимит за харчене. Нямаш право на спестявания над 3000 цифрови евра. Договори само с определени големи търговски вериги. Мислите че се шегувам, това се обсъжда в ЕС и ЕЦБ.

    Коментиран от #7

  • 2 клюаря

    8 22 Отговор
    Че това във Франция е факт от повече от година.
  • 3 Нещо

    50 0 Отговор
    за офщорките, или там не се пипа, само за привилегировани, и за контрол над политици. А без кеш няма свобода.
  • 4 Име

    48 2 Отговор
    Това е голяма глупост - да ми задръстват и телефона с информация - наистина е още по-тревожно.

    По-добре - да направят някакви биоразградими бележки.

    Глупаво е отвсякъде.

    Коментиран от #20

  • 5 Ломския

    70 2 Отговор
    В с.Куртово Конаре дедо ви Пенчо ще получава касова бележка на имейла без интернет и на името на магарето си.
  • 6 Всички в НС

    40 3 Отговор
    преди няколко дни гласуваха тези Промени. Включително Възраждане. А в някои държави внесоха в Конституцията запазване кеш, и запазване на собствените си парични единица. Някои държави проведоха Референдуми за ЕС, евро и др. Дори вписаха в Конституции след референдуми таван на заемите теглени от правителствата, като Швейцария. Наближават евроизбори, цяла Европа протестира. Този път масово трябва да се гласува. Много зле е ситуацията в Европа. Швеция плаче, беше една от първите експериментални площадки.
  • 7 Хич даже не се

    42 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цифровото":

    Шегуваш! Само дето нито в ЕС, нито в ЕЦБ нещо се обсъжда - те само изпълняват нарежданията на едни хора, които отдавна вече всичко са обсъдили и решили! И са ни взели мярката!
  • 8 Свободата

    28 0 Отговор
    винаги е скъпа.
  • 9 Нещо права

    34 1 Отговор
    че не искаме мобилни услуги, и други? На радиостанцията ще ми пратите ли?
  • 10 факуса

    27 1 Отговор
    най добре да не издават никакви бележки,всеки касиер да е служител на нап
  • 11 Не е заради НАП

    30 2 Отговор
    това е лошото, иначе щяха да закрият офшорките и др. Заради тотален контрол и отнемане на свободи. А нямаме политици и елит. Как ще задължиш някои да ползват мобилни услуги, ако не искат. Други може да не искат банкови услуги, да са намерили някакъв начин.
  • 12 БАБАТА

    35 0 Отговор
    АЗОТ ЕЛЕКТРИНИКИ НЕ РАЗБИРАМ. КАТО НЯМАМ ХАРТИЕНА БЕЛЕЖКА КЪК ША ПРОВЕРЯТ КВО СА МИ ТАКСУВАЛИ В КООФЛАНД И НА КАКВА ЦЕНА. РИБА В МЪТНА ВОДА ЛИ ША ФАЩАМ.....
  • 13 ЕС е мор

    38 1 Отговор
    Баба утре ще си направи електронна поща, специално за слабоумното министерство!
  • 14 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    22 1 Отговор
    ЗНАЧИ ХЕПТЕН НИЩО НЯМА ДА ВЛИЗА У ХАЗНАТА НА КОКОРЧО
  • 15 Мдааааааа

    28 0 Отговор
    Знаят по всяко време какво си правил, купувал, къде си паркирал и т.н. Само не знаят още кога и къде си а кал. Затова вече и тоалетната хартия ще си я получавате в електронен вид на телефона. Как ще я ползвате си е ваша работа. Има и гъвкави телефони вече които могат да се мият.
  • 16 За жалост,

    26 0 Отговор
    докато системно отнемат права и свободи, сега в момента, в Народното Събрание, особено последните 3 години, българите спят. После ще правят Референдуми, но ще е късно, защото Референдумите в България вече са ЗАБРАНЕНИ. А ни чакат 90 вида бръмбари, които да получат лиценз за употреба. САК поне внесоха законопроекти за запазване Кеш, отделни щати. Еничарите са там в Народното Събрание, и няма невинни през последните 34 г. Искат власт, много власт и тотален контрол над човечеството. Живите ще завиждат на мъртвите.
  • 17 А който

    20 1 Отговор
    няма достъп до електронни устройства какво прави?????
  • 18 Качество на данъч. система

    13 1 Отговор
    За тези вучери плаща ли се вече Данък общ доход или е незаконен начин за избягване на данъка?
  • 19 Зъдължават го

    7 0 Отговор
    Най-лесно е да задължиш отделен човек. По-трудно е ТНК-та и корпорации, холдинги. Първо вкарват в институциите, после големите фирми, после малките. И последни най-малките, обикновените хора. Защо мислите, последните 3 години е имало масово теглене на кеш и прехвърлянето им в Южна Америка и Африка. Горките, мислят си, че са анонимни. Нито койни, нищо не ги спасява, ако не се надигнат от диваните и джиповете, скоро и джиповете ще ги забранят.
  • 20 Мухаа ха!

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Сам подсказа,колко сте станали зависими от Тилифона-.Не коментираш по опасното,а именно; Как ще проследиш и контролираш примерно покупките си във всяка верига.Там за един хляб или едно млеко, никой не отива.Те и към момента правят всякакви мушенгии с,номера..На рафта една цена,на касата - по скъпо.Хиляди клиенти вече се оплакват от надписани плащания с по няколко лева.Започнаха да използват и калкулатор.За да сравняват на каса.Това е масово в лидълчо,кауфчо и билчо.Сега ,колкото ти каже касиера- толкова.Какво? Ще се върнеш със всяка отделна покупка да пишеш колко е цената ли?Нашият се " загрижил" че ще му задръстят Тилифона!?. Започва да прозира,че уж" Конспирацията," за елетронен нашийник" изобщо не е конспирация,а добре планиран във времето сценарий.Ето и връзката с натиска за еврото.Единна валута,премахване без проблем кеша,на финалите всичко през Тилифона.
  • 21 Интел Ектааа

    7 0 Отговор
    Вместо за две секунди с поглед във фин.бон да видя цената съответства ли на обявената, ще трябва да влизам в сайта на търговеца и да вмъкна паролата си да изчакам и да изчета на слънцето в сила ли е обявената отстъпка измежду рекламите за мое"улеснение". Ами ако не съм със смартфон, а защо трябва всеки търговец да има достъп до мой Email?

    Коментиран от #24

  • 22 Има каси

    5 0 Отговор
    За кешово и безкешово плащане, там излиза цената, и можеш да върнеш стоката на секундата, на голям екран. Така че не е тази целта, а електронен нашийник. Само че на малкото екранче на телефона, без лупа не можеш да прочетеш съобщението. Но пък някой сърдит властоимащ съсед в реално време ще проследи скъпото шампанско на съпругата си, а вечерта джипа на съседа му ще е изчезнал, случайно!
  • 23 А същият

    0 0 Отговор
    съсед канещ съпругата ви на скъпи вечери, може в реално време да бъде следен в аптеката, когато с ел. рецепта си купи противоалергичен медикамент, и по случайност на интимната вечеря на неверниците в питиетата им да бъде сложен Алергенът. Затова имаме Харта на права и свободи, и Декларации. Нещо рядко ги цитират в последно време. Бащите Основатели и правнуците им не са били по-глупави от нас.
  • 24 ПРИПОМНЯНЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Интел Ектааа":

    „И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име.” (Откровение 13:16-17)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове