Last news in Fakti

3 Юни, 2024 11:36 1 656 18

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

  • ваучери-
  • храна

Над 750 хиляди са ползвателите на популярната социална придобивка, а лицензираните оператори на ваучери са 11

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни - 1
Снимка: shutterstock

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант.

От 1-ви юли те ще бъдат само електронни.

За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат хартиените ваучери - до изтичането на срока на валидност, изписан върху тях:

"Хората трябва да са спокойни, че ако на ваучера им пише, че той е валиден до 2025 г., няма опасност да загубят средствата си. При електронните ваучери срокът на валидност е същия, както е и на хартиените ваучери - в срок до една година след издаването. Така че хората трябва да следят тази валидност. Повечето оператори предлагат начини за проверка - най-често на мобилно приложение или по телефона. Първо се харчат, първо се "дърпат" средствата с най-кратка валидност".

Над 750 хиляди са ползвателите на популярната социална придобивка, а лицензираните оператори на ваучери са 11.

С държавния бюджет се определя годишна квота за издаването им.

Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно - за един работещ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съгласен, но не съвнем.

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Става дума за ваучери за храна, които се дават на работещи. А старите хора за които ти говориш са пенсионери. Там вече е друго ако искат да изплащат пенсиите само по карти, защото има пенсионери на 65 има и на 95. Едните са родени около 1959 година и някак си ще се научат да се справят с карта, но другите са родени 1929 година и те няма как да се научат.

    Коментиран от #5

  • 3 Дрън дрън та пляс

    2 6 Отговор
    Гласувайте с машина или банкята ще ви управлява
  • 4 Мнение

    13 3 Отговор
    Електронни ваучери???
    А защо тия доходи просто не бъдат добавени към банковите сметки на служителите???
    Защо трябва да носим още и още излишни карти???
    Кому пречеха хартиените ваучери?
    Или като е на хартия не можете да следите хората къде, какво и по колко пазаруват???

    Поредната стъпка към дигиталните валути, където мафията отново ще краде (понеже слугува на същите тия глобалисти съсипващи човечеството), но за простолюдието ще има геноцид!

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 крадците от ПП

    5 2 Отговор
    Да го духат бедните - каза Асен Василев !

    Коментиран от #17

  • 7 Защо ще спестяват данъци от купони

    4 2 Отговор
    Служителите са си изработили вече тези пари !
    Защо не се добавят към сметките им !!!

    Кому е нужно това следене !

    Не ви щем цифровизацията.

    И без това дерете кожи над 45% са данъците в България.

    Коментиран от #10

  • 8 Парата е в поддръжката на картите

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Затова е борбата, кой ще цоца държавата за поддръжката на картите. Освен това, ако се забрави сума или се просрочи ваучер какво става? Ако си забравиш 50 лева в якето и ги намериш след 4 години са си някаква сума, а като изфиряса електронен ваучер, кой ти гарантира че няма да го усвои някои хубавец с идеи и възможности. А какво става, ако си загубиш картата. Или я откраднат? Тя почти сигурно ще е безконтактна. Ей такива ми ти въпроси.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Минаващ

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Защо ще спестяват данъци от купони":

    Ваучерите за храна са добавка към заплатата, служителите не са го заработили, това е причината да се дават по друг начин

    Коментиран от #14

  • 11 В някои нормални държави

    2 1 Отговор
    имаш право на избор, дали да са електронни или на материални носители. Така е и с рецептите. Отнемането на правото на избор е Диктатура в най-реакционният й вид. А се започна "невинно" със задължително ползване на карта при получаване на заплати в държавни институции, а не кеш. Ще има и безработица, когато всичко стане електронно. Не дай Боже срив на ток и интернет.
  • 12 И какво правим ако хората не искат

    2 1 Отговор
    мобилен, засилваща се тенденция в западните държави. Или пак отнемане на правото на избор.

    Коментиран от #18

  • 13 Мисли преди да пишеш

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    1. Хариените ваучери са неудобни и се хаби голям ресурс - дървесина, хартия, печатници, лицензи и ...
    2. Тези пари несе добавят към заплатите защото не се облагат с данък, сумата на заплатата ти се облага с 43% данък който се води че се плаща от теб и от работодателя, но реално цялата тежест я изнася работодателя защото теб не те интерува какви са данъците а гледаш чистата пара в края на месеца.
    3. На картата за електронни ваучери не плащаш никаква месечна такса за обслужване и нямаш никакви допълнителни разходи за нея.
    4. Вместо да се мотаеш на касата в магазина и да плюнчиш хартийки 15 минути ще минеш за 15 секунди.

    Коментиран от #15

  • 14 Аха значи от въздуха идват

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Минаващ":

    Е как не са го заработили пък им го дават? Що за глупости. Заработено е и още как. Само дето минават транзит и не се плащат данъци нито от работодателя, нито от работника. Тоест един вид облекчени от данъци изработени от теб пари, които можеш да използваш само за написаното на тях.
  • 15 Слаб 2 седни си!

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мисли преди да пишеш":

    Ти мисли преди да напишеш глупостите.
    По т 1. За да работят сървърите се хаби многократно повече енергия и ресурс за поддръжка отколкото, ако ваучерите бяха за многократна употреба. Еднократните може и да излезнат на кантар с електронните.
    По т 2. Тук си прав. Това е дотация от държавата. Нито ти нито работодателя ти дължите данък за това.
    По т 3. Плащаш, но косвено. Защото някои си прибира парите за обслужването. Същите тези пари които са ти отнели като данък от неваучерната сума в заплатата ти. Държавата плаща с твоите данъци на оператора.
    По т 4. Хартийките не ги плюнча по 15 минути, а за двете минути дето чакам на касата да мине трансакцията на тоя преди мен съм ги приготвил с относително голяма точност за малко или никакво ресто.
    Ум трябва не главата само да държи ушите и косата.
  • 16 Голям ресурс????

    2 0 Отговор
    Защо не спрат законен и незаконен Дърводобив, или дивашкото презастрояване, изсичащо хиляди дървета, или унищожена земя за перки и фотоволтаици? Има материални носители, които не се изработват от дървесина. Но не са така "пропангандирани", защо ли?
  • 17 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "крадците от ПП":

    Това, което каза Асен Василев беше цитат!
    "Да го ... бедните" го пишат вашите тролове и съм го виждала многократно по форумите!
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "И какво правим ако хората не искат":

    ..........така се почва, най-напред задължително с маски, после задължително с ваксина, след което електронни ваучери и хоп, задължително с чип....Иоан 13;16 и принуждаваше всички човеци да им се тури белега на звяра на челото или на десницата,за да не може никой да купува или продава ,освен оня който носи белега на името на звяра
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове