Last news in Fakti

5 Април, 2024 12:03 2 073 37

Президентът поиска от Димитър Главчев щателен анализ на държавната хазна

  • румен радев-
  • държавни финанси-
  • държавна хазна

Първият е с ликвидността на социалната система

Президентът поиска от Димитър Главчев щателен анализ на държавната хазна - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев изрази притеснение относно финансите на държавата. Той върна лентата година назад, когато тогавашния служебен премиер Гълъб Донев е предупредил, че продължаване на популистките политики във финансите реалният дефицит ще бъде 6,8%

„Силно се притеснявам, че този дефицит от 3% в края на миналата години са резултат от особени финансови гимнастики и насилствено натискане на дефицита с изпразване на Фонда за сигурност на енергийна система, където оставихме 850 милиона, с декапитализация на енергийни дружества в огромни размери, игри с ДДС и с парите на общините – „тука има , тука няма“ и още много други неща, които трябва да бъдат анализирани“, заяви президентът.

Радев призова Димитър Главчев да направи щателен анализ на финансите на държавата в МФ и да излезе ясно да обясни за какво става въпрос.

„Този насилствено наложен 3% дефицит и редица гимнастики, има опасност тази година да избие нагоре, както и инфлацията“, добави държавният глава.

Притеснения за публичните финанси изрази на срещата на „Дондуков“ 2 и депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова „През последните няколко дни се появи информация, че се извършват разходи в големи размери. Това е притеснително и крие съществени рискове. Първият е с ликвидността на социалната система, как ще се отрази това на бюджета на фона на стремежа към еврозоната“, посочи тя. Петкова заяви, че поведението на финансовият министър в оставка Асен Василев е много притеснително.

„Взехме решение за лимитиране на извършване на разходите от служебния кабинет, трябва да бъде проверени тези разходи“, призова още тя.

Лидерът на „Възраждане“ също взе отношение по темата като заяви, че се манипулират и фалшифицират данни на официалната статистика у нас

„Председателят на НСИ отрече, но безпрецедентно след 3 дни получихме писмо от служители на Националната статистика, които заявяват точно обратното и цитират писмо от шефката на Евростат – това е българката Марияна Коцева, която преди това беше шеф на НСИ. В това писмо Евростат заявяват, че виждат нередности в работата на НСИ. Това се върши под диктата на финансовия министър, за да влезем в неговия фетиш от дефицит 3%“, заяви Костадинов. Той добави, че днес ще имат среща в Националният статистически институт като призова Димитър Главчев да се направи проверка, защото сигналът е от служители и е на база данни на „Евростат“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе , ппгб , герб и дпс

    15 19 Отговор
    Забъркаха пумията. Българите са ощетени. Президента да им е оправя.

    Коментиран от #5, #28

  • 2 Анонимен

    28 18 Отговор
    Вече виждам след няколко месеца Кирчо и Кокорчо в раирани костюмчета, като млади булки

    Коментиран от #7

  • 3 гражданин

    17 3 Отговор
    фетиш било, ако всичките основни партии, сте против еврото, еми кажете си, и престанете с напъните, не това е само фетиш, еврото самото то, не е ли и то фетиш, ще ви лъснат истинските намерения накрая, ще запеете народната песен, дето я пее Коцето с неговите другари
  • 4 Мда

    8 2 Отговор
    Коалиционната сбирка мина по план и всички партньори говориха в един глас.
  • 5 да бе да

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе , ппгб , герб и дпс":

    няма кво да им управя, кой квот си постелил там да ляга у панделата....те така да ги управи.....
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 8 Отговор
    Главчев да ревизира Главчев🤔
    Нещо като Райков назначи Райков❗
  • 7 Тулупа ги изработи

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Употреби ги , даде им да лапнат , после им показа делаверите на джурналята преди избори.
  • 8 жалко

    18 13 Отговор
    хайде, каквото беше, беше. Дотук с вдигане на пенсиите. Нарушавала се социалната програма и е време старчоците да измират, или да бачкат и след пенсия докато могат и докато не тупнат на стълбището на някоя болница. Браво Радев, а уж БСП-то те издигна. Или това го правиш само щото мразиш А.Василев и трябва да докажеш как е ограбил държавата за да изпълни социалните програми. А кой е държавата, ако не хората в нея? Ама не тези дето ги разнасят държавните автомобили и за 2-3 дни в седмицата изкарват колкото пенсионер за 1 година. Голям м.р.ъ.с.н.и.к излезе Радев, голям, плюя на сурата ти.

    Коментиран от #13, #22

  • 9 Щатален

    2 1 Отговор
    Може би имахте предвид "щателен"?
  • 10 Радев и Борисив са руски еничари

    13 13 Отговор
    Имате вече кабинет на коалицията "Турски поток" - Радев, Борисов и Пеевски, всички което осигуриха политически проекта и продълженията му. Триото тогава си свърши работата да махнат от власт в условията на избори на хора, които могат да им попречат, като запазят тези, които са им нужни. Имат си министър на МВР - който е гаранция, че ще се купуват и манипулират избори, безнаказано. И ще пазят тайните им.
    Имат и служби, които ще правят рейдове, прокуратура, която ще обвинява за ОПГ, главен прокурор, който вече отстрани чрез заплахи главния секретар. Ще имат министър на отбраната, който да купува оръжия от САЩ за милиарди, за да купи индулгенции, и най-важното ще си имат и министър на енергетика - архитект и главно действащо лице в най-големите корупционни схеми - Турски поток, Булгаргаз-Боташ, разширението на Чирен, блокирането на Вертикалния Газов коридор.
    Малинов е централната фигура в управлението и реализацията на газовите интереси на Русия, не случайно дойде след преждевременна смърт на предишния шеф на БТГ, който не беше особено сговорчив с Газпром.
    След като не успя да изпере имиджа си - Пеевски и Борисов ще Орбанизират България - и неговия модел на проруски корупционен евроатлантизъм. Всичко заради личните интереси на двама души - Борисов и Пеевски, които не виждат своята лична сигурност и запазване на натрупаното благоденствие извън властта.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Извънредно

    22 3 Отговор
    От зайчарника обявиха, че са готови с резултатите от изборите, но ще изчакат гласуването.
  • 13 тато

    5 12 Отговор

    До коментар #8 от "жалко":

    радев не гласува ни пенсии ни заплати, а вие пенсионерите само ревете за пари, че ние дето работим да не сме укапани бе........

    Коментиран от #19

  • 14 Тиква Стайл

    16 3 Отговор
    Мафията остана на диета и сега си иска плюскането. Пенсионери, менсионери да го ...., няма вече вдигане на пенсии, пак на хляб и кисело мляко. Щото трябва са има за всички ченгета, дето си връщат държавата. Кви са тия ПП че да им развалят рахата. 1996 идва.
  • 15 Прав е президента

    9 12 Отговор
    И има право да се притеснява, като министър на финансите е доказан крадец и лъжец от партията на шарлатаните. Като чухме в записите как ще бягат по островите. Та има повече от основание да се притеснява президентът.
  • 16 имат цел и задание

    13 10 Отговор
    Много ясно лъсна взаимодействието на Радев с Герб и Дпс както и с любезното съдействие на Възраждане и Итн за поредната победа на мафията над държавата.
    Ясно. Атаката е срещу Асен Василев и няма да се спрат дотук.Цел....няма Евро зона,няма падане на Шенген.
    Време е Путин да дойде!
    Това е целта!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сандокан

    2 6 Отговор
    Малиииии ще започват арести на виновните лица?
  • 19 Коментар до #13:

    11 7 Отговор

    До коментар #13 от "тато":

    Радев не ги гласува, той само иска да се преразгледат социалните политики (провеждани от Асенчо), щото много му се види харчалъка там. И защо да е много? А вие работещите какво? Ами поне вдигнаха минималната работна заплата, не е много, но от години не е правено, така че е нещо. А колкото до пенсионерите не знам защо ти пречат. Там където работя (а съм в пенсионна възраст) половината са като мен. И не защото началството иска това, а защото няма, НЯМА млади хора за тази работа. И ние работим, докато можем. Но не мога да си кривя душата, че тия новите (Кирчо, Асенчо и Корнелията също има дан) за пръв път вдигнаха заплати и пенсии, така че аз като пенсия (макар и работеща) очаквам с тревога идването на ГЕРБ на власт. Нищо добро не видяхме от тях- само постни пици.

    Коментиран от #36

  • 20 Бухаха

    4 9 Отговор
    Чорапа беше ли силно притеснен като си купи мерцедес за милион и половина
  • 21 Задунайска губерния

    11 6 Отговор
    Служебен кабинет ГЕРБ - ДПС - Радев.
    В служебния кабинет Главчев - Радев са калинки на ГЕРБ, хора от продънената съдебна система и комсомолци от НРБ.
    В служебния кабинет на ГЕРБ-ДПС-Радев е отново скандалната фигура на Калин Стоянов за вътрешен министър, който явно е незаменим кадър на ГЕРБ в схемата с осигуряване на изборни гласове. Там е и заместничката на Сарафов, за правосъден министър, от прогнилата съдебна система, контролирана от ДПС-ГЕРБ, срещу която се борят хората. За капак имаме за министър последния първи секретар на Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз Росен Карадимов. Стана ясно, че другият важен министър за изборите - на електронното управление е отново кадър на ГЕРБ. Владимир Малинов за министър на енергетиката, който е участвал във всичко съмнително в енергетиката през последните години.
  • 22 отговор

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "жалко":

    Не сте точен/а. Размерът на пенсиите ще се увеличи по т.н. Швейцарско правило - с 11% от 01.07. Не е достатъчно, но пак е нещо. А президента Радев, няма нищо общо с пенсионната политика.
  • 23 Фуражка сирак

    7 3 Отговор
    Ушатия глупак освен да се "силно притеснява" друга работа някаква върши ли?? Никъде не го канят..никой не идва да го вижда освен да декламира празните речи по разни измислени празници друго май не върши..факт е че довърши последната институция в България понеже главата му е куха чак дрънчи
    ЯВНО НЕ МОЖЕ ДА ПРЕЖИВЕЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА ВЗИМАТ ПО-ГОЛЕМИ ПЕНСИИ ОТ РУСКИТЕ
    НЕ Е РЕДНО НАЛИ ДРУГАРИИУУУ
  • 24 Защо

    5 3 Отговор
    непрекъснато служебните правителства правят ревизии, те да за избори и да поддържат само оперативната работа. Никакви политики.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този Анализ

    3 3 Отговор
    Този Анализ няма да реши никакъв проблем !
  • 27 АМИ ЩОТО

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Защо":

    Е ХАРЕСАЛ КОКОРЧО ФИЗИЧЕСКИ
  • 28 Може! Ама Не ЩЕ!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе , ппгб , герб и дпс":

    Може! Ама Не ЩЕ!
  • 29 Радост

    2 3 Отговор
    Асенчо е на път да стане хит в някой панделен клуб на различните.
  • 30 Тоя и..

    2 2 Отговор
    ТОй не забравя кой му е сторил зло. И ще ги унищожи за да си отмъсти. Не, че те ставт. Всичко у тази държава е отмъщение деление и поставяне в позиция за грабеж. Отмъщение няма само за най големите крадци. Те са срастнали със държавата ни.
  • 31 Тоя и..

    2 1 Отговор
    ТОй не забравя кой му е сторил зло. И ще ги унищожи за да си отмъсти. Не, че те ставт. Всичко у тази държава е отмъщение деление и поставяне в позиция за грабеж. Отмъщение няма само за най големите крадци. Те са срастнали със държавата ни.
  • 32 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 2 Отговор
    Хе, хе ... нагледахме се на ревизии на управлението на предишните. И Кирил Петков прави ревизия на предишните. После и Стефан Янев и Гълъб Донев правиха ревизии. И Мая Манолова прави комисия за ревизия на предишните управляващи...

    И какъв е резултата от тези ревизии? НУЛА РЕЗУЛТАТ.

    Сега когато народа намрази думичката РЕВИЗИЯ и я заменят с думичката АНАЛИЗ. Все тая как ще го наричене, резултата пак ще е НУЛА.

    Проблема е СТРУКТУРАТА НА ДЪРЖАВАТА, т.е. Конституцията и ремонтираната на ПП и старата от 1991 г. на БСП. Само че 70% от народа е толкова прост, че ни може да го разбере. Народа си мисли, че като смени един човек с друг човек нещо ще се промени. Не нищо няма да се промени, вече го правихме няколко пъти. Сменихме БСП д ГЕРБ и Станишев с Борисов. И какво се промени? НИЩО!!! Полусменихме ГЕРБ с ПП и какво се промени? НИЩО!!! Нищо не се промени, същото си е, ДПС продължават да са във млоста. ГЕРБ+ИТН свалила ПП от власта и какво се промени? НИЩО не се промени!!! ...

    Коментиран от #35

  • 33 то е ясно от повече

    3 2 Отговор
    хазната е отдавна ошушкана.
    Да не е имал в предвид анализ на чекмеджета и общ поръчки с кухи бушони с проследяване на банкови трансфери където лесно се проследяват ама не се прави
  • 34 Мдааа

    3 2 Отговор
    Президента подготвя харчовете за да не влезнем в еврозоната никога или да фалираме .... !
  • 35 Е какво искаш да се промени

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Когато избираш измамници и шарлатани като пп, дб, герб и дпс? Колкото и да гласуваш за такива, повече от лъжи и кражби няма да получиш!
  • 36 копи пейст

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Коментар до #13:":

    ....тия новите (Кирчо, Асенчо и Корнелията също има дан) за пръв път вдигнаха заплати и пенсии,...тия хубавци "ИСКАТ С ТРИЦИ МАЙМУНИ ДА ЛОВЯТ" /поговорка на мъдрия БЪЛГАРСКИ НАРОД/
  • 37 Анджо

    1 0 Отговор
    Сега ли се сещаш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове