Last news in Fakti

28 Януари, 2014 15:51 1 074 0

По смисъла на устава, участниците в АБВ, са се поставили извън БСП

  • дъбов-
  • устава-
  • бсп-
  • абв

На заседанието в събота са поканени Първанов и Петков

На днешното заседание на ИБ на БСП бе коментирано предложението, което миналата седмица ръководството на партията отправи към онази част от социалистите, които са включени в реализацията на проекта АБВ, да прекратят реализацията на проекта, който срок бе до вчера. Досега няма реакция, което означава, че по смисъла и съдържанието на устава на БСП те са се поставили извън устава на БСП, извън членството си в БСП и е на лице фактът, че те са прекратили членството си в партията. Това обяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на партията Димитър Дъбов. По думите му този въпрос ще бъден финализиран на заседание на НС на БСП тази събота.

На въпрос, дали ако на пленума дойдат Първанов и Петков те ще бъдат допуснати, Дъбов отговори: "Те, естествено, са поканени, тъй като до 01.02.2014 г. те са членове на НС на БСП. След обсъждане на този въпрос, те ще имат възможност да изложат своите виждания".

Сергей Станишев с най-много номинации за евроизборите

Дъбов обяви и, че до момента са проведени 261 заседания на конференции за издигане на номинации за представители в ЕП, като остават да се проведат 37 конференции, които ще приключат до петък. „Имаме 171 номинации за депутати в ЕП, като с най-много е председателят на БСП Сергей Станишев – 221“, каза още Дъбов. Той обясни, че не всички от предложените лица са подписали и дали декларация за съгласие за участие. „Практически от тези 171 имена, около 50 са дали съгласие да бъдат обсъждани като кандидати за депутати в ЕП“, добави Дъбов. По думите му, след Станишев с най-много номинации са както следва:  Илияна Йотова – 208; Георги Пирински – 121; Янаки Стоилов – 78; Деница Караджова – 61; Евгени Кирилов – 56; Петър Курумбашев – 51; Корнелия Нинова – 41; Маруся Любчева – 39; Кристиян Вигенин – 37. „Ивайло Калфин има 13 номинации до момента, в който е декларирал, че не иска да бъде обсъждан за листата на БСП. Номинации има и Георги Първанов“, каза още зам.-председателят на партията. Той допълни, че на конференциите в Монтана и Ковачевци за водачи на листата са били издигнати едновременно и Сергей Станишев, и Ивайло Калфин.

160 конференции с декларации срещу проекта АБВ

Димитър Дъбов обяви, че на 160 конференции са приети декларации, които не одобряват действията, свързани с проекта АБВ. „Използват се различни квалификации и определения на тези действия като предателство, безпринципност, зловредност и всички са категорични, че това може да доведе до намаляване на изборните резултати на БСП, което е директна услуга за нашите преки конкуренти. Искам да отбележа, че на всички проведени до момента конференции, в големите градове делегатите са около 200, а в по-малките – по-малко, затова средно ги изчисляваме на 75 делегати, което означава, че около 20 000 социалисти са взели участие на тези конференции“, заключи Димитър Дъбов.

Илияна Йотова: Петков и Първанов да дойдат и дадат обяснения на заседанието на НС на БСП

Настоявам обявилите, че ще оглавят АБВ да дойдат на заседанието на НС на БСП. Нека да се изслушат аргументите за тази листа и от Георги Първанов, и Румен Петков. Това заяви на пресконференция в централата на БСП европедутатът и член на ИБ на БСП Илияна Йотова. По думите и като членове на БСП Първанов и Петков неколкократно са заявили желанието си да останат в партията и трябва да са достатъчно искрени и да кажат тази листа как и кога ще бъде регистрирана, за да може всеки член на НС и структурите на БСП да си направят своите заключения. Тя обясни, че до този момент не е виждала различия с тях по отношение на евроизборите и това какво трябва да прави ЕП в следващият си мандат. "Нека да чуем какво ни разделя в тази посока. Ако те дойдат на заседанието, ще настоявам да го кажат гласно", категорична бе тя. По нейно мнение напоследък има все повече различия във вътрешнополитически план и не е чула от тях в последните дни нито една реакция по актуални събития

Страницата АБВ трябва да се затвори

"Може би това заседание ще бъде най-важното преди изборите, защото тогава ще се отграничат позициите на всеки един от нас. Очевидно става въпрос за друг политически проект, за едни разделителни линии, по-големи отколкото ни се струва на преден план.  Тогава ще си отговорим на въпроса наистина ли тази инициатива е, защото има междуличностна нетърпимост и отношения или нещата са по-дълбоки", каза още тя. Според нея очевидно става дума не за разширяване на влиянието на левицата, а за битка за БСП.

По думите й последните стъпки на Изпълнителното бюро са били опит за протегната ръка. "Мислехме, че все още има вариант, в който могат да се изчистят определени противоречия с АБВ. Очевидно тази протегната ръка беше възприета като ултиматум. Силно се надявам, че на заседанието на НС на 01.02. страницата АБВ ще бъде затворена за нашата партия", коментира Йотова.

БСП започва подготовка за изборите с единна, консолидирана листа

Евродепутатът обясни, че БСП започва подготовката за изборите и ще се приемат и нужните документи на предстоящото заседание. Тя допълни, че веднага след него ИБ ще вземе решение за конкретните мери, изграждането на щабовете и практическата и организационната работа по изборите.

Тя категорично отрече твърденията, че БСП ще се яви на изборите с две листи. "Ние ще имаме единна, консолидирана листа, която ще стане ясна в началото на следващата седмица. Всички останали листи ще играем на равно, така, както с останалите политически субекти. АБВ не е паралелна листа, а отделна листа на отделен политически субект", категорична бе тя. „Ще водим една наистина европейска кампания с проблемите и на страната, и на Европа и нека по-добрите да бъдат избрани от хората"", заключи Илияна Йотова.

 

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове