Last news in Fakti

12 Април, 2024 07:56 1 340 17

Куриоз: Съвременна медицинска техника за милиони левове събира прах в поликлиники и не се ползва

  • медицинска техника-
  • наредба на мз

Нормативната уредба е заспала някъде в 60-те години, някой трябва да я оправи, казва д-р Красимир Пейчев, управител на ДКЦ „Районна Поликлиника”-Казанлък

Куриоз: Съвременна медицинска техника за милиони левове събира прах в поликлиники и не се ползва - 1

Скъпа и изправна, но неизползваема медицинска техника събира прах в поликлиники в цялата страна, съобщи Нова телевизия. Десетки преносими рентгени, подсигурени с евросредства по време на пандемията, са доставени в ДКЦ-тата преди няколко месеца, но законова наредба на Министерството на здравеопазването не позволява те да влязат в употреба.

Същият проблем има в Стара Загора, Варна и Казанлък.

„Надявам се при промяна на някои административни разпоредби, които са в ресора на Агенцията по ядрено регулиране и Министерство на здравеопазването, да се подредят малко нещата и да потръгнат”, заяви д-р Станимир Андонов, управител на ДКЦ-I, Стара Загора.

Въпреки че не може да бъде използвана, новата техника генерира някои разходи, тъй като трябва да е включена в електричеството.

„Това е преносим рентгенов апарат с батерии, които, ако стоят много дълго време без енергиен заряд, ще се развалят. Те са почти една втора от цената”, обясни д-р Андонов.

„Техниката е изключително съвременна. Това е програма на министерството за подпомагане на извънболничната помощ и центровете за трансфузионна хематология при справяне с кризи”, заяви д-р Красимир Пейчев, управител на ДКЦ „Районна Поликлиника”-Казанлък.

Д-р Пейчев обясни, че в поликлиниката, която той управлява, е направена операционна, с 9 легла за лежащо болни и тази апаратура би била в помощ.

„Нормативната уредба е заспала някъде в 60-те години, някой трябва да я оправи”, заяви д-р Пейчев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 5 Отговор
    Кой ви каза, че тая техника е за Ганчо?
  • 2 Въпрос ?

    15 5 Отговор
    А премахването на нощната тарифа на ел.енергия и в същото това време драстичното повишаване на цената и вълнува ли ви ?
    Затова ли ходите да гласувате всеки път ?
  • 3 др Злобил

    19 1 Отговор
    Кой ти ползва мобилен ренгенов апарат, след като могат да напишат, че са го ползвали, за да източат пътеката и никой да не провери. Българските МБАЛ са ОПГ като всичко останало в Кочината.
  • 4 Гост

    12 0 Отговор
    Срам
  • 5 Ами НЕ

    16 1 Отговор
    Не е куриоз-а тотално ограбване и корупция...Схемата е следната-новата техника седи в мазето и като мине някоя и друга година се продава на частни клиники че уж вече е амортизирана за стотинки-а шефа на болницата лапа разликата...

    Коментиран от #16

  • 6 др.Бонев

    14 1 Отговор
    Mедицинската техника се купува заради комисионите на шефовете.А дали ще се ползва е друг въпрос.
  • 7 миcиp бг

    13 0 Отговор
    Така и не става ясно какъв е проблема с наредбата.
  • 8 ангелите на Смъртта

    11 2 Отговор
    Като умориха баба ми в Ковид отделението, после в епикризата пишеше, че са й правили скенер, мобилен ренген, ултразвук, всичките му видове маски и вентилатори. Източили са десет дни над 20000лв, докато я убият от глад.
  • 9 Ма всякъде

    6 0 Отговор
    в поликлиниките са се настанили частни лаборатории и ренгени и източване на свежата пара на поликлиниките и болници и те се чудят, как да си попълнят бюджета, а в същото време, в болниците не работят същите за клиенти и прегледи, а само за отделенията и то не навсякъде...
    Така си източва ЗК, а общинските заведения тънат в мизерия...но всички тези фирми, са все на политиците и бивши министри...
  • 10 Перо

    6 0 Отговор
    Необразовани, некадърни и корумпирани елементи от МЗ са направили програма за тази апаратура за места, където не намира приложение! Преносимият рентген се ползва за пациенти на легло и за операционните маси в болниците, а не в поликлилиниките! Скъпата техника, всяка по $200,000, вече една година събира прах в над 50 поликлиники в страната и се намаляват възможностите и срока на годност на батериите, чиято цена е до 50% от преносимия рентген! С този случай трябва да се занимава БГ и прокуратурата на ЕС!
  • 11 тука е така

    5 0 Отговор
    е нали хората са си взели комисионните за ренгеноте какво им пука дали ще ае ползват…
  • 12 еврофанатик

    1 0 Отговор
    е хем стои и не се ползва, хем е включена и хаби ток...тва е пак някво малоумие на авторите!!! Може ли да ни цитирате , коя законова уредба не позволява да се ползват и ЗАЩО? Иначе си оставяте едни плямпачи и преписвачи!
  • 13 Пич

    2 0 Отговор
    Истината е някъде там...... Та , дали тук истината не е , че не се работи с новата медицинска техника , защото медицинските лица са некадърни , и не знаят как се работи с такава техника..... ?!
  • 14 Ми То

    1 0 Отговор
    тази техника сама не може да работи а специалисти няма - отидоха на гурбет.
  • 15 Мобилен стационар

    2 0 Отговор
    Това не е куриоз, а обичайна практика в бг. Също като двата реактора за Белене. Важното е, че парите са похарчени и комисионните са взети.
  • 16 има ли държавно

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ами НЕ":

    има лапане. При частното няма крадене защото не може да откраднеш от себе си.

    Бъдещето е всичко да е частно. Ама не го разбирате.
  • 17 Тома

    0 0 Отговор
    И сега като се управи наредбата тази апаратура веднага се приватезира в частните болници без пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове