Last news in Fakti

4 Февруари, 2014 10:00 2 530 5

Първанов: Делян Пеевски стои над БСП (обновена 11:02)

  • делян пеевски-
  • бсп-
  • абв-
  • дпс-
  • георги първанов-
  • ахмед доган

Империята на Делян Пеевски е пример за фирмите, облагодетелствани както от предишната, така и от настоящата власт

Първанов: Делян Пеевски стои над БСП (обновена 11:02) - 1
Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов отхвърли тезата на председателя на БСП Сергей Станишев, който преди дни обяви, че „никой и нищо не стои над БСП и над България”, съобщиха от bTV.

„Делян Пеевски диктува ключовите решения и на голямата партия в коалицията. Има човек над БСП и той се произнася”, категоричен бе лидерът на АБВ.

Първанов посочи „империята на Делян Пеевски” като пример за фирмите, облагодетелствани както от предишната, така и от настоящата власт. Той се закани да съди всеки, който заяви, че той стои зад установяването на подобни зависимости в БСП.

Георги Първанов отрече твърденията, че дължи победата си на президентските избори през 2001 г. на гласовете на ДПС и лидера Ахмед Доган.

„На първия тур 2001 г. заедно с г-н Ангел Марин имахме преднина от 4%, а тогава ДПС имаше кандидат-президентска двойка и водехме още на първия тур”, аргументира се президентът.

„Това обаче не бива да обезценява подкрепата на ДПС. Но една подкрепа преди 12 години не е индулгенция за грешни ходове, които се правят сега. Моята критика е насочена не към неща от преди 15 години, а към това, което става днес”, обясни още президентът.

„Аз съм задължен на Ахмед Доган, но в минало време, това задължение не ми връзва ръцете да критикувам коалицията за кадровите решения и грешните политики”, допълни той.

„ДПС никога не е прескачала границата, но аз никога не съм правил компромис с предизборните си обещания”, категоричен бе президентът.

Подобно на колегата си Румен Петков, който разкритикува БСП, че не е посочила АЕЦ „Белене” като свое „непреодолимо условие” за управлението, както ДПС е посочила като такова запазването на плоския данък, Георги Първанов обясни: „Вчера Янаки Стоилов направо сдъвка позицията на БСП за „Белене”, а неговия колега от парламента Йордан Цонев беше много категоричен – 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” – да, АЕЦ „Белене” – не”, заяви Първанов.

В продължение на критиката си към коалиционната политика на ДПС в настоящото управление президентът изрази недоумение от схващането на резултатите от изборите за Европейски парламент като аргумент за управлението на кабинета „Орешарски” или свикването на предсрочни избори.

„Съвместното броене на гласовете е непонятно – евродепутатите на БСП ще бъдат част от европейските социалисти, а на ДПС – от европейските либерали. Какъв е аргументът да се броят заедно?” попита Първанов, според когото Европейските избори не бива да се обвързват с вътрешнополитически въпроси от този вид.

Президентът твърди, че никога не е произнасял и „една критична дума към управлението”.

„Кадровата политика не се прави от правителството, а в партийните централи. Критикувам правителството, че не си иззема правомощията и не командва парада”, категоричен бе Първанов.

„За АБВ ДПС е конкурент, както и БСП. Ключовият конкурент обаче е ГЕРБ, а с останалите се конкурираме на полето на идеите”, посочи президентът.

„За АБВ властта не е самоцел, искаме да променим българската политика, не става само с избори до дупка, а с тежки дискусии”, категоричен бе Георги Първанов.

Въпреки че очаква силно представяне на АБВ на изборите за Европейски парламент, лидерът на движението разграничи евровота от парламентарните избори и декларира, че формацията му има амбиции да реализира национална политика, но не бърза да управлява.

„Доброто управление е аргументът за оцеляването на правителството, а не резултатите от евровота. Предсрочни избори не са необходими, искаме кабинетът да бъде стабилен. Не че няма кусури, но ще ги критикуваме за отделни постъпки, а не като цяло”, заяви Георги Първанов.

„Аз винаги мога да се дръпна встрани, да чета, да пиша. Наложи се да се върна, защото ми се струва, че бих могъл да помогна. Нямам амбиции за формална длъжност. Мечтал съм да стана писател, което не изглежда особено амбициозно на фона на мечти като полицай и премиер”, сподели Първанов.

„И човек в сянка не искам да бъда, защото виждам колко порочна е система, в която сив кардинал диктува правилата”, обяви президентът.

„Ако от нашите трима депутати зависи победата на ПЕС, бъдете сигурни в тази победа”, категоричен беше Георги Първанов. Той изрази убеденост, че водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин и бъдещите членове на Европейския парламент, издигнати от формацията, ще бъдат добре приети в ПЕС.

„АБВ ще има своя листа и мисля, че няма да има никакъв проблем листата и депутатите да бъдат приети в ПЕС. Листата се регистрира на името на коалицията, кои ще бъдат партиите в нея ще бъде обявено около обявяването на листата”, каза лаконично Първанов.

Той не пожела да разкрие кои партии ще участват в коалицията с аргумента, че „сега има тежък натиск върху лидерите на тези партии”. Той сложи точка по тази тема: „Няма да играем на да и не, ще видите коалицията в пълния й състав, когато е готова листата.”

Българските партии, които членуват в ПЕС, са две – БСП и Български социалдемократи, които в българския парламент са обединени в Коалиция за България. За да бъдат евродепутатите от АБВ членове на ПЕС, тяхната листа трябва да бъде регистрирана от член на ПЕС, което означава, че отцепниците от левицата ще бъде подкрепени от партньорите на БСП.

Георги Първанов изрази съмнения във футболните познания на Сергей Станишев, който оприличи поведението на АБВ като смяна в 90-тата минута. „90-тата минута мачът вече е приключил, а ако вече губиш с 0:5…” коментира лаконично той.

„Очевидно Станишев стои стабилно и ще стои още дълго, но това не означава, че няма нужда от лява формация, която да реализира държавни политики. Хората трябва да имат по-богато меню за избор”, обясни Първанов.

„АБВ е достатъчно да бъде коалиция на формации, обединени от желанието да правят нова политика. Демографската политика идва да покаже именно, че националната е по-важна от партийната политика”, обясни още той.

„В политиката нищо не е изцяло ново. Ако говорим за цялостна визия, ще заложим на идеята за родолюбието, националния интерес, през модерния прочит на патриотизма. Не съм видял това да е акцент в програмата на която и да е партия, с изключение на националистическите, но те са друг тип”, обясни още президентът.

По случай 17-тата годишнина от 4 февруари 1997 г., когато под натиска на граждански протести БСП върна мандата за съставяне на правителство, Георги Първанов не пожела да определи събитията като „спасение” или „предателство”. „Историята показва кой е крив и кой е прав. Тогава обаче не проляхме кръв”, отбеляза президентът.

„Ще публикувам една част от документите на Изпълнителното бюро, в които се вижда, че ръководството не застава зад нас и решението ни е своеволно според устава. В стенограмата ще се види, че няма възможност за ново правителство, имаше заплаха за сигурността на страната, от международна изолация”, обясни още Първанов. „Председателят на бюрото каза, че нямаме подкрепа и очевидно ще трябва с Кирил Добрев да вземем сами решение. Искахме да внесем нов кабинет, но в крайна сметка решението беше друго”, допълни той.

Именно след тези събития партията напуска и Ивайло Калфин. „Процесът на изтегляне на няколко души от партията започна доста по-рано. Аз бях този, който върна Калфин в политиката, аз го приобщих отново като секретар в президентството. Самият Калфин призна грешката си. Още по-тежко би било ако ние го заклеймим завинаги – видя се че той получи много голяма подкрепа като кандидат-президент”, коментира 17 години по-късно президентът.

„Видя се, че аз не съм снел доверието си от него, ако можем да използваме актуалната формулировка”, заяви Първанов с нотка на ирония към решението на БСП.

По повод шегата, която лидерът на БСП Сергей Станишев отправи през уикенда, към членовете на новосформираното движение АБВ и лидерът му, Георги Първанов заяви:

„Щеше да ми е смешно, ако всичко беше наред, отделно ако и вицовете бяха смешни. Но както се казва - за стари вицове по 20 стотинки, от това АБВ може да спечели. И без това не сме много добре финансово.“

Първанов припомни, че шегите откъм „Позитано“ 20 са познат прийом.

„Знаете ли, аз познавам тази практика, двамата с Борисов много се замеряха с вицове и така от виц на виц ние губихме избори след избори. Впрочем има една такава приказка, няма избори, които Сергей Станишев да не е загубил. Няма рима, но е вярно, както се казва в друг виц“, обобщи Георги Първанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    3 0 Отговор
    Абе задава се мътна и кървава, ама да видим...
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Точно така-"мътна и кървава"
  • 3 мечока

    2 1 Отговор
    Абе аз като гледам само бате Бойко може да го завре тва л..но у дупката му. Хубав-лош, немаме друго.

    Коментиран от #5

  • 4 мечока

    1 0 Отговор
    Аз предпочитам Цецо да подслушва а не Делянчетата
  • 5 скар фейс

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "мечока":

    А бе мечок какви ги пишеш? Още ли не си разбрал, че са един отбор "юнаци"!? И стига с този бойко (умишлено с малка буква), че ми писна от наглостта му.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове