Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 20:48 1 345 2

Йордан Цонев прогнозира: Ваньо Танов ще стане "герой" - на прокуратурата

  • ваньо танов-
  • прокуратура-
  • йордан цонев

Пивоварната на Михаил Михов е произвела 68 000 литра нелегален спирт

Бившият шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов ще стане „герой” на прокуратурата – това прогнозира депутатът от ДПС и председател на временната комисия за разследване на случая „Мишо Бирата” Йордан Цонев в ефира на bTV. Според него „няма никакви свидетелства” за намеса на президента Георги Първанов в случая.

Цонев изреди хронологично подробности от развитието на проверките на пивоварната на покойния Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Името му влезе в публичния дневен ред след изтичането през 2011 г. на запис на разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и Ваньо Танов, в който се дава устно разпореждане за спиране на проверката.

Нелегалният спирт

Йордан Цонев информира и за „много други интересни факти” около пивоварната на Мишо Бирата. „С някои отпадъчни продукти се вари спирт – той е под особен режим, акцизът за спирта е стотина пъти по-висок от този на бирата”, уточни депутатът.

„В една тетрадка, намерена от митничарите, има данни, че в периода до проверката за две години са произведени над 68 000 литра спирт – има и данни по колко градуса и какво количество. Нелегалното производство на спирт е престъпление по Наказателния кодекс”, изтъкна Цонев с уточнението, че пивоварната не е имала лиценз за производство на спиртни напитки.

„Мобилните групи на Митниците са намерили тетрадката, но за това в агенцията няма и следа – предстои прокуратурата да установи защо”, коментира още депутатът. По думите му, задачата на оглавяваната от него временна комисия е да обследва практиките и да установи какви са нанесените щети на държавния бюджет от дейността на Михаил Михов. „Щетите от бира са малки, но от спирт са големи”, коментира той.

Йордан Цонев коментира и ролята на Ваньо Танов в случая. Той се съгласи, че шефът на Митниците е изпълнил разпореждане на премиера, но допълни: „Ако премиерът ти изисква нещо, което е незаконно, си подаваш оставката.”

„Няма никакви свидетелства, че президентът Георги Първанов е замесен в случая”, подчерта Йордан Цонев, като припомни цитат на Бойко Борисов от записа, в който той казва: „Поел съм ангажимент, не съм като Първанов”.

Той намекна още, че съществува и оригинален запис на разговора между Борисов и Танов, който беше наречен „манипулира”, защото бил копие на оригинала. „Все си мисля, че на някакъв носител може да има и оригинален запис”, изтъкна Цонев.

Хронологично

Най-напред Йордан Цонев направи уговорката, че приема да се включи в задочния диалог по темата чрез медиите, който лидерът на ГЕРБ инициирал при участието си в предаването „120 минути” в събота. „Предизвикан съм – два пъти след началото на работата на комисията предметът на комисията – Бойко Борисов, си позволява да дискутира публично пред медиите факти от проверката”, мотивира се Цонев.

Той изрази възмущение от интерпретацията на Борисов, че с разпореждането за прекратяване на проверката в пивоварната на Мишо Бирата практически е изпълнил постановление на съда.

Според документите, проверени досега от комисията на Цонев, първата проверка на пивоварната е извършена на 9, 10 и 11 ноември 2009 г., а втората – на 13 март 2010 г., откогато е и записаният разговор между Борисов и Танов.

Йордан Цонев уточни, че съдът практически не е върнал лиценза на пивоварната, а е спрял предварително отнемането му. Агенция „Митници” е издала постановление за нарушения на 2 февруари 2010 г., въз основа на което е трябвало да бъде отнет лицензът на пивоварната.

На 9 март съдът постановява спиране на отнемането, но според документацията Агенция „Митници” е уведомена за това решение на 19 март. Според Йордан Цонев това означава, че Борисов е изпълнявал всичко друго, но не и решението на съда.

„Въпросната проверка, за която Борисов се обажда четири дни след издаването на въпросното решение и шест дни преди Агенция „Митници” да е уведомена за това решение на 19 март, за което има документ. Борисов уж изпълнява съдебното решение, а казва на Танов „Хайде прибирай ги от там, нали поехме ангажимент”, обясни Йордан Цонев.

„Той обаче е поел ангажимент към Мишо Бирата – той му се е обаждал и при първата проверка, която е извършена от мобилни групи с участието на Митница Лом”, обясни още председателят на временната комисия за проверка на случая.

Йордан Цонев обясни още, че пивоварната практически е имала право да работи, докато чака решението на съда за отнемането на лиценза й, но под митнически контрол, като на място всеки ден е имало митнически служител, който е запечатвал фабриката след края на работния ден.

„Защо на 13 март отива митническа проверка? Свидетели се обаждат, че в събота фабриката е работила, без да е уведомила контролиращия орган. Намират указание да се работи с намалено осветление, при тишина и т.н.”, обясни още Йордан Цонев.

„Митниците не са някаква охранителна фирма да се управляват по телефона”, коментира той взаимоотношенията между Бойко Борисов и Ваньо Танов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    0 1 Отговор
    Съгласен съм.Но защо нищо не казва ДПС за Бисеров?Все едно,че не е съществувал.
  • 2 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
    тоя пъ няма ли кой да махне тая измислена партия дпс
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове