Last news in Fakti

12 Февруари, 2014 15:20 752 2

„Партия на зелените” с колективен иск срещу държавата заради Странджа

  • партия на зелените-
  • странджа-
  • колективен иск-
  • министерство на околната среда и водите

Поводът е заповедта за промяната на току що влезлия в сила Общ устройствен план на Царево

„Партия на зелените” с колективен иск срещу държавата заради Странджа - 1
Снимка БТА

Политическа партия „Партия на зелените” подава колективен иск срещу държавата в лицето на Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите по Закона  за отговорността на държавата и общините за вредите, причинени на гражданите и юридическите лица от незаконосъобразни актове и бездействие.

Поводът е заповедта за промяната на току що влезлия в сила Общ устройствен план на Царево, издадена от министър Десислава Терзиева, която нарушава основни права на собствениците на земи в Община Царево, включително и тези от Лозенец, Синеморец и Малко Търново. 

Частичната промяна на плана на практика означава изработването на нов. Валидни са всички изисквания като определяне на фирма изпълнител (обжалваемо), срокове и процедури. Тези действия заедно с времето, необходимо за публично обсъждане,  конкурс за избиране на фирмата, която ще изработва екологичната оценка (също обжалваемо) и процедурите по влизането в сила на т.н. „Частично изменение” на Общия устройствен план на Царево, ще отнеме най-малко три години.

Процедурата, предприета от Министерство на регионалното развитие за промяна на Общия устройствен план на Царево е всъщност заобикаляне на съдебното решение на Върховния административен съд, което категорично и ясно казва, че „общите устройствени планове, съгласно Закона за устройство на територията, са необжалваеми”.

Най-обезпокоителното в случая е, че под натиска на меркантилни зелени организации се създава изключително тревожен прецедент. Действително законът регламентира, че е възможна частична промяна на Общия устройствен план, но никъде не е казано,че това трябва да стане два дни след влизането на плана в сила. Логиката на законодателя е била, че обществото, технологиите и приоритетите през годините се променят и допуска възможността за промяна на Общия устройствен план.

Заобикалянето на Закона показва липсата на държавност и създава порочни практики. Така за всеки устройствен план 300 души в София и по още 30 в Пловдив, Бургас и Русе ще влияят на живота на стотици хиляди.

Министърът в желанието си да тушира протестите на еколозите забравя един основен факт - че Общия устройствен план на Община Царево освен, че засяга едва 0,42% от територията на парк „Странджа”, регламентира възможността няколко стотин собственици на частни земи и гори да могат съгласно Конституцията на Републиката да се разпореждат със собствеността си.

В зоните НАТУРА, които са 36% от територията на страната са включени 700 000 частни парцела, с 1  200 000 собственици, на които е отнето правото да владеят земите си. Прибързаното действия на Министерство на регионалното развитие, Министерство на екологията и Министерство на инвестиционното проектиране създадоха поредната недомислица и вместо да се спазва закона в пълната му цялост отново по български се правят промени на парче. Тези действия отново не уреждат трайните обществени отношения, не спомагат за опазване на околната среда, но за сметка на това обричат цял един регион от страната на застой. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диана Красимирова

    0 0 Отговор
    България ще получи поредния шамар от Брюксел и българите ще плащат, защото министърката се поддаде на натиска на Тома Белев и неговите напушени зелени идиоти и спря общия устройствен план на Царево. Сега докато се направи нов, най-вероятно от фирма на Белев ще минат 2 години. Белев ще гушне пари, а хората в Царево ще гладуват. А и всички ние българите ще плащаме да се пълнят джобовете на Тома Белев.
  • 2 Mimi Dimi

    0 0 Отговор
    Тома Белев натисна държавата и без капка срам обрече хората в областта на бедност. Но иначе си застрои Поморие без ОВОС и си прибира милиони в джоба от пропаганда
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове