30 Май, 2024 20:11 11 807 38

Младежкото обединение в БСП поиска да не се поставя пиеса на Бърнард Шоу на сцената на Народния театър

  • пиеса-
  • народен театър-
  • младежко обединение в бсп

Причината - според младите социалисти тази пиеса "петни името на загиналите български войници"

Младежкото обединение в БСП поиска да не се поставя пиеса на Бърнард Шоу на сцената на Народния театър - 1

Младежкото обединение в БСП скочи срещу поставянето на сцената на Народния театър "Иван Вазов" пиесата на Бърнард Шоу “Оръжията и човекът”. Според младите социалисти това е "подигравка с бългаската армия".

Ето и текстът на тяхното изложение на посочената теза:

Омаловажаването на постиженията на българската армия и подигравката с успехите ѝ е неуважение към хилядите млади мъже, които са дали живота си за свободата на България.

В Народния театър “Иван Вазов” се проведе кастинг за набирането на актьори за пиесата на Бърнард Шоу “Оръжията и човекът”, комедийна постановка, която осмива българската армия по време на Сръбско-българската война през 1885г. В този период нашата новоосвободена държава се бори за национално единство. Сърбия е недоволна от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и обявява война на България, насочвайки своите армии към София.

Тогава българската армия прави героичен преход, невиждан по света, изминава разстоянието от границата с Турция до тази със Сърбия за 3 денонощия и директно се впуска в битката. Армията ни се състои основно от 18 - 25 годишни войници и капитани, които се бият и ръководят военните действия с изключителен успех, въпреки крехката си възраст и неопитност.

Българската победа в тази война, наричана „капитаните побеждават генералите“, е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия. Близо 5000 младежи оставят костите си или биват ранени по време на тези боеве в името на свободата и съединението на България. За тях в стихотворението “Новото гробище над Сливница” Иван Вазов не се сбогува със загиналите, а се прощава с думите “Юнаци, лека нощ!”.

Ние от Младежко обединение в БСП не приемаме в Народния театър “Иван Вазов” да се играе постановка, която петни името на загиналите български войници. Без тях нашата държава нямаше да съществува. Призоваваме директора на Народния театър Васил Василев незабавно да спре това безумие и да отмени опитите за провеждане на подобна антибългарска постановка.

Дълбок поклон към загиналите за свободата на България!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    9 72 Отговор
    Освен Бесната ЦЕНЗУРА ЛИ? Какво толко ще стане от ДРУГАТА ПИЕСКА! Нали било ДЕМОКРАЦИЙКА БРЕ! Смех да е у Пародията на останките.
  • 3 Уволнете всички от народния театър

    128 19 Отговор
    Всеки истински българин не иска, само соросоидните лекета са за.

    Коментиран от #6

  • 4 Пенчо

    122 10 Отговор
    Те настоящето обругаха, че какво остава за една памет!
  • 5 Град Симитли

    112 9 Отговор
    джон маймункович да постави "Под игото"!
  • 6 Бай Орков

    28 108 Отговор

    До коментар #3 от "Уволнете всички от народния театър":

    Не българите, а само „путенофилите“! На всеки 10 ч. 2-ма са много умни, 2-ма са „откачалки“ и останалите 6 са между тях. Белята е, че „путенофилите“ са най шумни и агресивни. Но пък има свобода на словото!

    Коментиран от #36

  • 7 Софийски

    54 93 Отговор
    Комунета а знаете ли че сърбетата са накарани от рассия на ни нападнат в гръб, шумкарчета нИедни

    Коментиран от #23, #35

  • 8 🍊🍋🇧🇬

    27 94 Отговор
    Епа, точно харата БКП/БСП дойдоха на власт без долни гащи и са кво, Бернад Шау им виновен, “бийшш” ли?
  • 9 Сталин

    65 8 Отговор
    5% от хората мислят,други 5% мислят че мислят,а останалите 90% по скоро биха умрели отколкото да мислят.

    Бърнард Шоу
  • 10 Сандо

    37 38 Отговор
    Срещу Посолство не се рита!А младежите на БСП вместо да пише изложение да научи как са се борели техните предшественици от РМС.Макар че какво ли социалистическо е останало в партията им,да не говорим за марксизма,от който те се отрекоха за да прегърнат капитализма и далаверата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Политкоректен

    90 5 Отговор
    Плащаме от джоба си пари, за да ни се подиграват на нас и на загиналите войници за България. И то откакто ДПС сложи ръка на Народния театър.
  • 13 Хейт

    105 3 Отговор
    Навремето българските студенти във Виена са влетели в театъра и са спрели тази позорна пиеса. Да видим дали българските студенти в София ще си мръднат пръста.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    60 4 Отговор
    Първи издигна глас на протест Недялко Недялков, а не МБСП.

    Коментиран от #16

  • 15 Деца,деца

    30 58 Отговор
    Представа си нямате къде сте отишли да членувате.Партия,която си унищожи интелигенцията,изби десетки хиляди без съд и присъда,
    учеше децата на вярност към Партията,да предават дори родителите си ако я хулят,направи от един сплотен народ стадо ,пълно със злоба и омраза.Мога да пиша страници за ,,грижата им към човека",защото половината ми живот мина при тях.Такаче послушайте
    съвета на един стар човек и си плюйте на петите,ако
    искате да се запазите хора и още не са ви отровили
    душите.

    Коментиран от #31, #34

  • 16 12340

    29 2 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    На Устата/Иван Динев/ беше първия.
  • 17 Само така

    91 4 Отговор
    Похвално,браво ,поздравления за позицията!Подкрепям!
    Но любопитно кой е инициатора на тази поставка и защо актьорите се съгласили ?Защо Народния театър е приел да се играе унижаваща българската армия пиеса и то театър с името на Иван Вазов който написа " Българийо за тебе те умряха ".за героите на Сливница.Защо американския актьор от хърватски произход е дошъл да се подиграва с нашите герои ?И в която пиеса има цитат че нашите войници са по слаби от едно куче".Как е възможно тази идиотопатия,освен умишлено унижаваща българския народ.

    Коментиран от #28

  • 18 А господина

    89 4 Отговор
    Джон Малкович да си прибира партакешите и адиос!Не е дошъл с добри намерения и повече не е желан!И да си върне хонорара!Кой е режисьора и сценариста на тази пошлост ?
  • 19 Като се замислих

    79 5 Отговор
    Вероятно е умишлена провокация ,защото тази пиеса е непозната в БГ като вярвам,че няма да се допусне да се играе,но по-скоро целта е да предизвика полемика да се говори, за да смачка самочувствието на българите.Няма нищо случайно ,както направиха Шелом под чужда диктовка срещу спасяването на бълг.евреи.Опитват се да ни удрят срещу събития които са свидни за нас
  • 20 Ами,

    77 5 Отговор
    Джон Малкович е дошъл да създава провокации на Балканите в момент когато това е крайно неудачно. Самия текст създаден без никакви достоверни факти ,но по поръчка и по всяка вероятност добре платен на времето от заинтересовани страни.
  • 21 Когато изпиташ

    12 64 Отговор
    на гърба си бесепарската злоба много ще си помислиш дали да подкрепиш тези лумпени. Те ненавиждат обикновения човек, но го маскират умело с патриотически статийки и декларации. Младите комунделчета ще казват какво може и какво не може да се играе в Народния. Малко циркове е виждал Малкович, та сега и този бесепарския пътуващ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ироничното е

    14 23 Отговор

    До коментар #7 от "Софийски":

    че комунетата изкуствено създадоха С. Македония и Ууукрайна, но шорошките либерасти днес са по-големи комунета от комунетата и те подпират тези инвитро “държави”…
  • 24 Бай Ху (By Who)

    42 2 Отговор
    ЮНАЦИ ЛЕКА НОЩ И СБОГОМ! Не сме достойни за вас!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Перо

    37 1 Отговор
    Поредната ционистка уйдурма на соросите!
  • 27 Ваня

    32 1 Отговор
    Поздравявам ги за позицията !Тази пиеса не трябва да се допусне да се играе на българска сцена !
  • 28 редник

    37 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само така":

    Така е - признателният ни народ помни героите, а Вазов ги възпя:

    Българио, за тебе те умряха,

    една бе ти достойна зарад тях,

    и те за теб достойни, майко, бяха

    И твойто име само кат мълвяха,

    умираха без страх.
    ...
    Почивайте под тез могили ледни:

    не ще да чуйте веч тръба, ни вожд,

    ни славний гръм на битките победни,

    към вечността е маршът ви последни.

    Юнаци, лека нощ!

    1885 г. "НОВОТО ГРОБИЩЕ НАД СЛИВНИЦА"

    Поклон и вечна слава!
  • 29 Ханс

    8 33 Отговор
    Аз май съм единственият тук чел пиесата и ви казвам че нищо анти - българско няма в нея. Шоу е литературен гений. А срещу анти - българските пасквили на сноба и алкохолик Алеко Константинов защо не протестирате ?!?
  • 30 Някой

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Край":

    Точно така! Браво!
  • 31 Стършел

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Деца,деца":

    Няма да те послушат за съжаление! Те са за далаверата там-така са закърмени.
  • 32 МАТЕЙ

    26 5 Отговор
    Браво на младите! Такива мухоморки да се забранят в България! А тия западни простаци, сега не се къпят! Като ги гледам лятото в Слънчака- пълна скотщина! Егати цивилизацията!
  • 33 До "15Деце,деца"

    25 10 Отговор
    Кого избиха бе, за фашагите ли жалиш! А те колко избиха? ГеоМилев, Страшимиров, Вапцаров! А деца кой избиваше, деца, които са викали ...чичко не ме убивай, аз съм малък /Астребино/! За тия ли скърбиш, фашаго! Такива като теб съсипаха България! Комунистите ви виновни!
  • 34 Срхитектор

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Деца,деца":

    Стар човек не значи честен или достоверен
    Много стари маризматици живеят с омраза, каквато за младитее непостижима
    И този дъртак лъже безочливо за хилядите избити и то на невинния културен елит, а за идеологическата принуда и цензура, както и за обезбългаряването на нацията и лакейската продажба на национален суверинитет, поради старческото слабоумие визира и днешния "демократичен" свят на българите
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БОЛЯРИН

    1 0 Отговор
    Ами тогава да поставим пиеса в памет на хилядите българи, загинали в комунистическите лагери на смъртта и в храма "Света София" при атентата, дело на КОМУНИСТИТЕ !!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове