Last news in Fakti

14 Февруари, 2014 18:18 886 0

Засилени са мерките по отчетността на публичния инвестиционен фонд

  • орешарски-
  • мерките-
  • отчетността-
  • публичния-
  • инвестиционен фонд

Постарали сме се да разпределим средствата максимално равномерно, включително и за населени места, които дълги години не са получавали бюджетно финансиране, отбеляза Орешарски

Засилени са мерките по отчетността на публичния инвестиционен фонд - 1
Снимка:БТА

Около 350 млн.лв. от публичния инвестиционен фонд са разпределени по общини, а останалите са или за национални програми, или за пътища. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на традиционната си среща в Министерския съвет с представители на граждански организации. „Тези 350 млн.лв., които пряко засягат общините, сме се постарали да ги разпределим максимално равномерно.

В това число, за разлика от друг път – да има средства и за такива населени места, които са малки и до момента не са получавали бюджетно финансиране дълги години”, подчерта премиерът. Той добави, че също така има доста важни обекти и в големите градове, в това число – София, Пловдив, Бургас.

Министър-председателят посочи като пример Варна, където има три проекта – за реконструкция на спортната зала, за изграждане на съдебна сграда и за стартиране на проект за Пристанище Варна. Премиерът изтъкна, че в общините като цяло преобладават обекти, свързани със социалната инфраструктура. „Съобразявали сме се с много критерии, в това число и достъпа на съответните общини до европейско финансиране”, каза премиерът Орешарски по отношение на разпределението на средствата.
Министър-председателят обясни, че парите от фонда, който е с общ размер от 500 млн.лв., ще се разходват по начина, по който се разходват средствата от публичните инвестиционни програми. „Няма никаква разлика, с изключение на засилени мерки от страна на Министерството на финансите по отношение на отчетността. Ще се дават периодични отчети пред Министерството и ако то установи, че средствата не се изразходват по предназначение или че се бави разходването им, е запазено правото да преразпределя средства”, каза премиерът Орешарски. Той подчерта, че през определен срок трябва да се докладва степента, в която са усвоени средствата и как върви изпълнението на целите. Има и още един срок, до който ако средствата не са започнали да се усвояват, могат да се преразпределят в посока на други проекти, които са в листата на чакащите. Министър-председателят напомни, че има заявени проекти за над 2 млрд.лв. и не всички могат да се реализират.

По отношение на проблемите с канализациите и пречиствателните станции по курортите премиерът отбеляза, че те са видими и е въпрос на много средства да бъдат обезпечени. „Проблемът за чистия въздух в градовете също е финансов, но не е само на общината, а на цялото общество. Прекалено малък брой от българските граждани имат възможността да карат нови автомобили със съответните катализатори. Без да защитавам Столична община, се опитвам да разбера, че не е толкова лесно да се подменят еднократно всички стари автобуси“, каза министър-председателят. На въпрос за Топлофикация -София премиерът Орешарски изтъкна: „Говорили сме с г-жа Фандъкова за подобряване на системите за управление“.

Няма, не е имало и не се предвижда да има разговори на тема отмяна на мораториума за шистовия газ в България, подчерта по време на разговора с представителите на гражданските организации министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Министърът съобщи, че в РИОСВ в Бургас няма внесени и не се процедират инвестиционни намерения в района на Кара дере. В Силистар също не се процедират инвестиционни намерения. „Районът на Аркутино е резерват и там е наложена пълна забрана за строителство“, подчерта  Михайлова. Тя обърна внимание и на изграждането на схема за устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове