Last news in Fakti

8 Юни, 2024 19:39 1 672 20

Психолог за домашното насилие: Стремящите се към контрол върху другите най-малко контролират себе си

  • домашно насилие-
  • самоконтрол

Насилието има за цел да наложиш себе си върху волята на другия и неговия интерес, каза д-р Пламен Димитров

Психолог за домашното насилие: Стремящите се към контрол върху другите най-малко контролират себе си - 1

Как се стига до домашното насилие и защо то се случва в нашето общество, коментира психологът д-р Пламен Димитров по NOVA NEWS.

„В по-малките общности, в които родовият и съседският живот е по-активен, има превенция при домашното насилие. Хората търсят подкрепа и я получават при свои близки, съседи и приятели”, каза Димитров.

Той смята, че в обществото няма контрол върху принудата да наложиш с насилие върху другите нещо, което им вреди.

Психологът посочи, че поведението на „насилника показва мощта, която си представя психопатът, когато едва ли не не убива жертвата си. Това се нарича свръхкомпенсация – чувстваш се малоценен, превръщаш го в комплекс и за да го преработиш искаш превъзходство”.

Той посочи, че домашното насилие във всичките му форми е най-недокладваното и несподеляното. „Ранното детско развитие е моментът, в който се попиват примерите, че насилието е средство, което не се санкционира и с него се постигат цели”, обясни още психологът.

По негови думи насилието има за цел да наложиш себе си върху волята на другия и неговия интерес.

„Силата и култа към превъзходство, да не смяташ другия за значим и достоен, е спусъкът, който отключва при много хора насилнически импулси”, допълни още Димитров.

Той уточни, че затова е важно децата да имат достъп до програми, за да формират умения за живота.

„Свръхжеланието за контрол прераства или в насилие, или в принуда, или в манипулация. Ако се огледаме в обществото, ще видим, че стремящите се към контрол върху другите най-малко контролират себе си”, смята още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барбароса

    3 4 Отговор
    обръсни се бре психоложе
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Демократ

    6 6 Отговор
    Решението е само едно свободна продажба на огнестрелно оръжие

    Коментиран от #6

  • 4 Крумов

    2 6 Отговор
    Не съм удрял човек, много рядко всъщност и - то - като предупредително, тоест - съм пребивал човек, не прав този психолог.

    Много са причините - първото е бедността, когато мъжът е притиснат е - гневен.

    Второто - жените умеят да ти "опъват" нервите, особено - като правят неща, няма значение - сега те си работят и няма такива проблеми - всеки си има "бюджет".

    Коментиран от #12

  • 5 Червената шапчица

    7 2 Отговор
    Този тип има странен поглед... нещо не е наред с него...
  • 6 Да бе да

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    Както са оставили лудите на свободен режим да си щъкат навсякъде, само оръжие в ръцете им липсва. Не гледаш ли какво става в САЩ? По 20 000 убийства с огнестрелни оръжия имат на година, а ранените сигурно са тройно.

    Коментиран от #7

  • 7 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе да":

    Е да де ще се въоръжиш срещу лудите
  • 8 Анонимен

    3 6 Отговор
    Господин психолог виждам че си на моите години. Трябва да знаеш преди 89 година какво е било.......учих с деца от тогавашната номенклатура..... дори и деца на членове на ЦК на БКП и деца на министри ядаха шамари на поразия от учителите ..психолога беше учителя. . .в последствие се оказа че самите родители са дали пълномощията за шамарите въпреки че са били на власт .....едва ли има някой над 50 години който да не е шамаросан преди 89 но въпреки всичко уважава учителя който му е ударил шамар

    Коментиран от #10

  • 9 Анонимен

    2 3 Отговор
    Чудя се след като има домашно насилие защо жертвата не напуска а продължава да живее с насилника...... доктора какво ще предприеме ако съм мощна жена и когато се прибере доктора да го бия че е пил бира с приятели.....

    Коментиран от #11

  • 10 Мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Времената са други вече! Цивилизовали сме се за 30-40 години. Насилието поражда насилие. Няма как да уважаваш насилника си! Трябва да си някакъв мазохист.
  • 11 Психолог

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Жертвата не напуска насилника си, защото той я манипулира. Измъкването от спиралата на домашното насилие е много, много труден процес. Жертвата се пристрастява към хормоналното "скоростно влакче", в което агресивният партньор-насилник я поставя. Това е като пристрастяващ наркотик. Насилтикът не е през цялото време лош. След насилието следват извинения, сълзи, подаръци, кратки изблици на нежност, когато „се държите добре“. И после отново изневиделица насилие и побой. Тялото на жертвага минава през сътресения, заради високите нива на стресовия хормон Кортизол, съчетани с Допамин, когато се подава някаква нежност като награда. Трудно е за разбиране от хопа, които не са били в това състояние.

    Когато това се повтаря многократно, организмът ви се пристрастява.
  • 12 По-точно

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Крумов":

    Коментарът ти, че жените умеят да ти "опъват" нервите, не ти дава право да ги пребиваш, ако си психически нормален човек! Цивилизованите хора се разделят!!! Не се бият като неандерталци! Има много добри и свестни жени, но ти явно търсиш такива, които "ти опъват нервите"!

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мъдрият

    4 1 Отговор
    Дайте сега първо да се уточним: КОЕ ТОЧНО Е ДОМАШНО НАСИЛИЕ?

    Защото да пошлапнеш детето си по д-то като не слуша и се инати или гевези - НЕ Е ДОМАШНО НАСИЛИЕ! А това е твое задължение като родител - да наказваш при непослушание, защото ако не го направиш - после детето ще ти се качи на главата!

    Да, трябва да наказваш справедливо и разумно! Има и значение полът на детето, защото момчетата са по-буйни и за тях пръчката трябва да играе по гърбината им, когато не слушат!

    А и още преди хилядолетия най-мъдрият човек в историята на човечеството - цар Соломон казва следното: КОЙТО ЖАЛИ ПРЪЧКАТА - НЕ ЖАЛИ СИНА СИ!

    И хилядолетия родителите са възпитавали така децата си - И ТОВА РАБОТИ!

    Впрочем аз не съм привърженик детето да се бие за щало и нещяло! Примерно дъщеря ми - само един път съм я пошляпал по д-то - първия път, когато не искаше да ме слуша и противоречеше. И след този случай до 19 г. тя ме слушаше и не съм имал проблеми. Синковеца беше малко по-непослушен и него съм го пошляпвал 3-4 пъти, но по принцип и той ме слушаше. Аз възпитавах децата си строго, но с много любов и себеотрицание. И те и досега много ме обичат и уважават.

    За мен за домашно насиле може да се смята само при насиле между съпрузите в семейството. (Или към децата - ако родителят е изверг и ги пребива, или ги бие постоянно и силно) За това съм категорично против!

    Не, че жена ми 1-2 пъти не е била за бой, но съм се въздържал.

    Така, че стига вече с тези съвременни либер
  • 15 Мъдрият

    4 0 Отговор
    Продължавам, че не се събра текста:

    Така, че стига вече с тези съвременни либерастки възгледи, с които развалихте и разглезихте децата! И после се чудите защо ставали наркомани и дебили? - защото таки ги възпитавате!
  • 16 Крумов

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "По-точно":

    Аз жена не съм удрял - особено - по брутален начин - най много да се скараме. Ние сме физически по-силни, но не и да имаме власт кой знае каква.

    Който е бил женен - знае - че има доза "нерационалност" у жените, но не - повод да ги бием. Ама - все пак.
  • 17 Крумов

    2 1 Отговор
    Познавам "разглезени" деца и - свършват лошо, много лошо.

    В училище ни накараха да сме дисциплинирани и - да не крадем поне. Имахме възпитание към закона.

    Наскоро посетих едно частно училище - нямат дори книги - нямаха нищо по стените като библиотеки.

    Най-лошото е да си разглезен, честно, жалко, че бащите не можем да упражняваме контрол, майките ни се намесват и - разглезват.

    Не може ли една жена или едно дете - да упражняват труд - то е за тях.
  • 18 Име

    1 0 Отговор
    Много точна характеристика!
  • 19 домашното насилие

    3 0 Отговор
    Е най разпространено в САЩ и най ненаказуемо също в САЩ ! Няма друга държава която дори на 50 % да се доближава до тях. Втори са Южна Корея....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове