12 Юни, 2024 19:51 1 890 41

Първан Симеонов: Вече трети ден ние си говорим за „Величие”, а не за правителството. Това е голям проблем

  • първан симеонов-
  • величие-
  • трети ден-
  • правителство-
  • проблем

На фона на тази ниска активност сега да има пълноценен политически кабинет ДПС-ГЕРБ е почти самоубийствено от политически план. Решението е нещо по-отдалечено от ярката политика и нещо с по-широка подкрепа. Лошото е, че всичко е пробвано, коментира политологът

Първан Симеонов: Вече трети ден ние си говорим за „Величие”, а не за правителството. Това е голям проблем - 1
Снимка: БНТ

Обществото не е готово за кабинет ДПС-ГЕРБ. Обществото тихо ще се събира някъде и ще се излее в поредната „Възраждане”, Ваня Григорова, "Величие" или проект на Радев. Резултатът, който тези избори дадоха е, че трябва да се търси вариант, който е легитимен сред по-големи обществени групи. На фона на тази ниска активност сега да има пълноценен политически кабинет ДПС-ГЕРБ е почти самоубийствено от политически план. Решението е нещо по-отдалечено от ярката политика и нещо с по-широка подкрепа. Лошото е, че всичко е пробвано. Това заяви политологът Първан Симеонов в предаването „Още от деня” по БНТ, цитиран от novini.bg.
"Ние затъваме. Ако някой смята, че начинът, по който българите сега са гласували в една доста русофилска крайност, може да се пребори с натовска крайност, не е вярно. Една крайност не се бори с друга крайност. Единственият начин да се преборят крайните настроения в България е да се появи политически субект, който да улови тези крайни настроения и да ги канализира в проевропейска и пронатовска посока. Тоест, субект, който говори на техния език на тия хора, но да не ги пусне да отидат при „Възраждане” и „Величие”, но който говори на техния език с натовски и европейски послания. Там навремето се целеше Борисов, там вероятно ще се цели и Радев. Несъмнено тези избори са отворена покана за Румен Радев на терен", обобщи той.

„Величие” са леко конспиративни в мисленето си. Аз ги следя от години. Галъп интернешънъл ги показахме във финалната прогноза, защото ги видяхме. За мен не са изненада. Те са оранжевия картон, Ваня Григорова беше жълтият картон. Не ми се мисли какво ще има на едни нови избори. Начинът тази крайност да се пребори не е да даваме още повече от същото лекарство. Очевидно ние сме сбъркали някъде в терапията, за да се появяват такива патологически политически управления. Трети ден ние не чуваме Борисов, защото си дава сметка, че полк. Марков взе шоуто на Борисов, а и на ДПС, как тези избори са смъртта на протестите от 2020 г. Огромен резултат за Пеевски, но Борисов е 130 000 гласа надолу. Вече трети ден ние разсъждаваме какво ни каза избирателят, съвсем друг е дневният ред – ние си говорим за „Величие”, а не за правителството. Това е голям проблем", обясни Симеонов.
"Аз не виждам достатъчно легитимна формула за съставяне на правителство. Трябва да се смирят и да намалят партизанщината. Последното, което избирателят иска е още от същото, той точно това наказа. Политиците сами си докараха до това, те не трябваше да развалят сглобката. Тя беше пактът за ненападение. Два субекта, когато не могат да се победят, трябва да работят заедно", призна политологът.

„Ако аз съм на мястото на Борисов ще хвърля веднага топката в полето на "Продължаваме промяната –Демократична България" (ПП-ДБ) и ще им кажа да участват в евроатлантическо мнозинство. Христо Иванов е архитект на всичко, което се случи и чест му прави, че пое политическа отговорност. По-заплашени от изчезване са "Продължаваме промяната", предупреди той.

"Величие" е израз на ситуацията. Приличат ми на ранната "Атака". Трябва да внимаваме да не започнат да се роят. Приличат ми по-скоро на аморфна маса", каза още Първан Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Козяк

    21 6 Отговор
    Имайте търпение пече се в Посолството скоро, ще ви го сервират и трудно, ще го преглътнете!

    Коментиран от #39

  • 2 Пръц

    29 2 Отговор
    В предишната статия единия не ги бе чувал.Този пък ги следи от години.БОЖЕ,БОЖЕ
  • 3 провинциалист

    22 1 Отговор
    "Обществото не е готово за кабинет ДПС-ГЕРБ" - ами то това общество и за "прехода" не беше готово, ама вече 7 петилетки го демократизират ударно.
  • 4 Агенция баба Ванга

    22 0 Отговор
    Ми като не говорихте преди изборите, ще говорите сега.
  • 5 нее

    21 0 Отговор
    Изобщо не е проблем. "Величие" са си оплели кошницата и са в парламента, а правителство няма да има.
  • 6 провинциалист

    21 1 Отговор
    "Тоест, субект, който говори на техния език на тия хора, но да не ги пусне да отидат при „Възраждане” и „Величие” " - защо? Ако хората ги изберат, това ще е победа на демокрацията! Нали зорът е за демокрация на първо място?
  • 7 провинциалист

    20 5 Отговор
    " „Величие” са леко конспиративни в мисленето си." - е, да, друго си е да кажеш, че Русия цяла година не може да превземе две села, но не я ли спрем колективно в Украйна, ще прегази цяла Европа, че и пък ние сме били следващите по ред...
  • 8 провинциалист

    25 3 Отговор
    " Аз ги (партия Величие) следя от години. " - оппаааа, "Основана 25 юли 2023 г.; преди 10 месеца" - от Уикипедия. Аз лично на Първанчо му се начетох.

    Коментиран от #38

  • 9 учуден

    9 1 Отговор
    Не е така. Говорим най вече за Пеевски. Не знам дали ако Алексей Петров не го бяха ликвидирали Борисов и Пеевски щяха да имат този резултат.
  • 10 Мъдрият

    27 8 Отговор
    Симеонов, говориш глупости!

    Бъдещето на България не е в евро-атлантическата позиция! Напротив!

    България трябва да бъде силна, независима и неутрална държава. И по никакъв начин да не се меси и да не взема страна в никакъв чужд конфликт!

    Така, че бъдещето е на партии, които не ни водят към изкривената и пълна с гееве европа, и прогнилият ЕС!

    Според мен Възраждане ще има все по-силни позиции, и Величие, ако имат такива виждания - също! Ще се появят и други такива партии.

    Но бъдещето на България е като силна и независима държава, и без НАТО и ЕС!

    Коментиран от #27

  • 11 Име

    8 2 Отговор
    Рекламата е поръчана от Посолството!
  • 12 Кенет Мертен

    15 3 Отговор
    До понеделник ще съм готов имайте търпение роби!

    Коментиран от #17, #26

  • 13 Ивелин Михайлов

    11 1 Отговор
    Аморфна маса сте вие цоциолозите и шаманите политолози!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 стагнация

    2 0 Отговор
    На Първан му побеля косата от избори.
  • 17 кабинет няма да има

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кенет Мертен":

    Не е нужно да чакаме до понеделник, за да разберем, че ситуцията е безизходна.
  • 18 Пантагрюел

    15 1 Отговор
    ,,Трябва да внимаваме да не започнат да се роят. "
    ---------
    Този политолог чия собственост е? Защо се държи като партиен функционер под прикритие?

    Коментиран от #21

  • 19 Ум царува, ум робува, ум патки пасе

    9 3 Отговор
    Докато в България се гласува за чужди интереси, а не за български нямаме никакви шансове. Всички, които си правят труда да отидат до урните гласуват не за бъдещето на България, не дори и за собственото си бъдеще, а за Путин, Байдън, Борисов, Доган, Пеевски, Костадинов, Слави Трифонов и ред други подобни. Другите пък изобщо не гласуват, защото чакат някой друг да се появи от нищото и да им подреди живота.После си оплюват брадите, че това не било демокрация. Ами не е! Демокрация е тогава, когато народа държи на къса верижка и за всяко нещо търси отговорности на политиците, когато сам си ги е избрал. Никъде по света няма демокрация, която политиците насилствено са наложили на народа.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Невежествота е велика сила

    10 3 Отговор
    Всички "експерти", пиари, гювечар, политолозии всякакви ози, наблюдатели и съблюдатели, журналисти и прочее глисти демонстрират дълбоко невежество по въпроса за ПП Величие! Половината от тях твърдят, че тева е проект на Русия, другата половина залага на САЩ!?Но и двете половинки залагат на това, че Величие са популисти!? Ето това е пасмината, която ви информира (манипулира)!
    поради тази причина не гледам ТВ, не чета вестници, не гласувам!!! Информирам се от мрежата!
  • 23 Васил

    6 2 Отговор
    Обществото не е готово за диктатор и магнитски.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мдаа..

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Мъдрият":

    Бъдеще от въшльовци и копейки еднодневки.
  • 28 Копейки

    6 4 Отговор
    Защо Възраждане не стана първа политическа сила? Коментирайте.
  • 29 Сам

    5 1 Отговор
    Отвратително ми става само като го гледам това момченце, което ни диктува и учи на политика от платената трибуна. Явно сме много ниско интелигентни и конспиративно мислещи и нищо не вдяваме та да се учим от него.
  • 30 Име

    5 1 Отговор
    Планът е Подмяна на Възраждане! Вторият етап ще бъде насочване отклонения електората във фашистки мероприятия.
  • 31 Сам

    6 2 Отговор
    Първанчо е взел едни пари от неговите сутеньори и сега се чуди как да ги оправдае с клевети и помия.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ганев

    5 0 Отговор
    ....ГОЛЕМИ ОЧИЛА.....ТАЛИБАНСКА ..БРАДА
  • 34 Зрител

    10 2 Отговор
    Вече трети ден слушам как Цветанка Ризова не била чула за такава партия.Нищо не знаела за нея,нищо не е еидяла за нея.Даже каза нещо от сорта,че името е Единство.Толкова обикновени хора са чували или гледали интервюто с Марков,журналистката обаче нищо не е чула.Ами тя тогава е световно некадърна или изказваниятс й са поръчкови!
  • 35 ганев

    2 0 Отговор
    .....АААА...ТОВА Е....ВИЕ...ГО ВИЖДАТЕ
  • 36 Иван

    6 1 Отговор
    ГЕРБ е дългогодишна бедност, неглижиране на крайни квартали, бедност, пълна егоизма, ако има такава дума.

    Бедността на ГЕРБ - няма как - тя ще си върви, явно сме по "сценарий", няма какво.

    Западняците ги дразнят - славянското ни мислене.

    Коментиран от #41

  • 37 Буха ха

    5 1 Отговор
    Да, защото банкянското каче се крие и чака нарежданията на Галя от посолствоТО.
  • 38 Симеон

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "провинциалист":

    Партията е основана сега,но Марков се изявява от няколко години.
  • 39 Хаитянина от Козяк

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Радио Козяк":

    Приготвил съм ви колбас по тексаски с гарнитура от бели бъбреци
  • 40 Пенсионер ОСВ

    5 0 Отговор
    Единствения начин е за да се промени този сбъркан модел е тоягата и калъча...
    Както преди 80 години,може би доста като мен се сещат какво е станало тогава..
  • 41 Хай Ванча

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    Запомни, че който и каквото да ти говори, бедния народ е руско мислене и това е доказано от над век. Народа трябва да е напълно зависим от управниците, да страда и да се моли на различни инстанции за всеки проблем без гаранция за успех. Да няма собствени мисли, мнения и да мисли както отгоре му наредят. Човек, който мисли, стига до различни изводи, които в повечето случаи, но не съвпадат с тези на управляващите и става много опасно. Може да се стигне дори до революция. В такава голяма държава това е най лесния и изпробван още от царско време начин да държиш народа в подчинение до фанатизъм. Затова в цялата си история Русия вечно има само врагове и вечно някъде дрънка оръжие.Тогава ще обвинят за всичко външното влияние, но ще е твърде късно за овладяване на положението. Затова на всяка цена народа трябва да е беден, послушен и за всяка крачка зависим от управляващите. Дори това да води до физическата му смърт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол