Last news in Fakti

20 Февруари, 2014 11:32 1 564 0

Ще има обвинение срещу Сидеров, трети терорист в Сарафово

  • цацаров-
  • обвинителен-
  • сидеров-
  • акт-
  • сарафово

Главният прокурор Сотир Цацаров ще предложи на Висшия съдебен съвет декларация към политиците и обществото по повод протестите в Пловдив

Ще има обвинение срещу Сидеров, трети терорист в Сарафово - 1
Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи за трети терорист, участвал в атентата в Сарафово. „Няма да има внесен обвинителен акт по делото за атентата в Сарафово, тъй като по делото има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно“, заяви главният прокурор  преди заседанието на Висшият съдебен съвет.

„Поради тази причина, действията продължават с други международни съдебни поръчки. Това не означава, че внасянето на обвинителния акт се отлага за неопределен период от време, напротив, това означава, че ще ни е необходимо още малко време. Ще разполагаме с далеч повече доказателства. Досега бяха установени две лица, вече са три”, уточни Сотир Цацаров.

По отношение на другите две лица, не е решено дали ще бъдат предадени на друга държава каза Цацаров и добави, че отговори още няма, но е направено запитване по съответния ред.

 До този момент бяха известни имената на Мелиад Фара - австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан - канадски гражданин. До истинските имена на заподозрените МВР стигна цяла година след нападението над черноморския ни аеропорт. Властите оповестиха още, че двамата предполагаеми терористи са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности, наемали са и автомобили, с които са се придвижвали на територията на страната.

Цацаров обаче отказа да поясни дали новоизвестният терорист е чужденец. До момента българските власти бяха установили две лица, замесени в кървавия атентат на летището в Бургас на 18 юли 2012 година, при който загинаха петима израелски туристи и български гражданин, бяха ранени и 35 граждани. И двамата заподозрени са чужди граждани.

Миналото лято последните два доклада за атентата в Сарафово, които страната ни изиска от Канада и Ливан, бяха внесени в прокуратурата. Дни по-късно стана ясно, че България е получила от САЩ анализ на документите за самоличност на двамата известни участници в бургаския атентат, в който се съдържат допълнителни данни, водещи към "Хизбула".

Прокурорът заяви, че ще бъде внесен обвинителен акт по делото срещу Волен Сидеров.

„Не мога да кажа, в какъв срок ще бъде внесен актът, но ще бъде, в непродължителен срок. Далеч съм от мисълта, че по това дело, ще възникне такова обстоятелство, каквото е възникнало по Сарафово, напротив. По делото трябва да бъдат разпитани и народните представители, но има известен проблем с тяхното призоваване, защото призовките се изпращат чрез ръководството на Народното събрание”, каза Цацаров.

„Това дали ще повдигнеш веднага обвинение или ще повдигнеш обвинение на финала зависи от това с какви доказателства разполагаш в конкретния момент. Прокуратурата осъществява функцията по обвинение, но тя трябва да бъде и обективна. Нека бъдат разпитани и свидетели, за които се твърди, че ще дадат показания в подкрепа на обратната теза. Това за нас няма да промени намеренията да внесем обвинителен акт”, обясни още Сотир Цацаров.

Той  беше категоричен, че решението Волен Сидеров да бъде обвинен не е променяно

Относно случилото се в Пловдив, главният прокурор каза, че ще изпълни задълженията си.

„Позиция ще има, предложил съм, с още четири колеги, ясна и категорична декларация, която се надявам Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме днес“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, в отговор на въпрос дали ще има позиция за случилото се в Пловдив и това, че съдът е купен.

Подобна декларация е насочена към политиците и към обществото”, заяви Цацаров.

„Относно случилото се в Пловдив, ще изпълня задълженията си, които имам като главен прокурор. Такива дела има, но те са граждански, не са в територията на прокуратурата. Говоря за ескалацията на етническо, гражданско и всякакво друго напрежение. Никой не протестира, когато съответните закони бяха приемани, сега протестите се пренасят пред сградите на съда”, каза главният прокурор.

Според него Пловдив е толерантен град и не е град, който е свикнал да вижда запалени джамии, и гражданите на Пловдив не са хора, които биха атакували гръцко или турско население.

„Ако някой мисли, че на територията на Пловдив или, който и да е град, може да разиграва тази карта, с етнически и политически цели, с министър Йовчев сме на едно становище - няма да успее, така както не успя в Пловдив”, допълни Сотир Цацаров.

По - късно ВСС единодушно прие декларация, с която осъжда събитията в Пловдив от миналия петък.

Същия ден се състоя протест пред Съдебната палата в града, докато Пловдивският апелативен съд разглеждаше дело по жалба на община Карлово срещу решение, с което на главното мюфтийство се връща собствеността върху Куршум джамия в Карлово. 

В декларацията се изразява тревога от поведението на общинските власти, които позволяват събирания пред съдебни сгради, заявява се, че ВСС не може и няма да толерира подобни прояви, които са форми на посегателство върху независимостта на правосъдието.

Главният прокурор Сотир Цацаров цитира мотиви в искането за разрешаване на протест пред палатата в Пловдив, където е посочено, че повод за протеста е "предотвратяване на незаконно съдебно решение". Имах възможност да кажа на представителя на общинските власти, разрешил протеста, че слава Богу, не той определя какво е законно, каза Цацаров и добави, че това е елементарно реализиране на политически цели. Според него е много важно ВСС да каже ясно, че не приема такива форми на натиск върху съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове