Last news in Fakti

18 Юни, 2024 15:47 3 156 26

Единодушно: Конституционният съд отхвърли искане на „Възраждане“ и ИТН

  • конституционен съд-
  • възраждане-
  • итн

Двете формации искаха отмяна на Закона за ратифициране на споразумението за финансов принос между Република България и Европейската комисия съгласно член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета

Единодушно: Конституционният съд отхвърли искане на „Възраждане“ и ИТН - 1

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на „Възраждане“ и ИТН да бъде „отменен“ Законът за ратифициране на споразумението за финансов принос между Република България и Европейската комисия съгласно член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета.

Той беше приет на 13 декември 2023 г. на две четения в един ден, припомни "Лекс".

Депутатите на „Възраждане“ и ИТН в предишния парламент твърдяха, че това е станало в нарушение на Конституцията. Тя позволява приемането на закон на две четения в един ден, но само по изключение. В искането си от двете формации сочеха, че са искали да направят предложения между двете гласувания, но това право им е било отнето.

Оспореният закон има един член, който гласи: „Ратифицира Гаранционното споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета, подписано за Република България на 28 март 2023 г. и за Европейската комисия на 17 май 2023 г.“ и една заключителна разпоредба, която предвижда, че влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Предложението законът да се гласува два пъти в един ден е на Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Николай Дренчев от „Възраждане“ прави обратно предложение: „Нищо няма да ѝ стане на Украйна, ако не гласуваме днес на второ четене и втория законопроект и не дадем още 20 – 30 милиона допълнително точно днес. Дайте малко време между първо и второ четене, няма смисъл всичко да се приема в рамките на няколко минути. Имате мнозинство, вероятно ще имате мнозинство и другата седмица – гласувайте го тогава. Дайте си малко време да осмислите какво правите, защото после, когато пледирате, че не сте знаели какво правите, не знам дали съдът ще го кредитира. Благодаря“.

Председателстващата заседанието Росица Кирова му отговаря: „Искам само да Ви обърна внимание, че всъщност гласуваме ратификация, в която няма как да направим промени като начало, господин Дренчев. Смятам, че това е недостатък на Правилника ни, защото би трябвало да е ясно. Затова ще подложа процедурата, която госпожа Петкова предложи, на гласуване. Народното събрание ще се произнесе дали иска да гледа на второ четене въпросната ратификация. Господин Ганев, няма как да променим ратификацията между първо и второ четене“.

Какви са мотивите на КС ще стане ясно, когато бъде публикувано решението му.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    72 8 Отговор
    така наречения "конституционен съд" е изцяло собственост на ДпС. И основната роля на "КС" е да утвърждава властта на ДпС!
  • 2 вие си ги избрахте

    69 5 Отговор
    при следващата градушка потрошила ваше имущество или отнесла пътя до вас, си спомнете къде отиват вашите данъци с решение на КС, а на вас се казва, застраховайте се ....
  • 3 Загрижен

    62 6 Отговор
    Конституционният съд и той е васал на гроб и дпсто. Всичко е в разрез с интереса на българския данъкоплатец и гражданин.
    Много ще се радвам утре като се изнесат в белите държави нови 3 милиона българи нашенските тупани кой ще управляват... 30, 40 милиона има за окроинците, а за бедстващите в Карлово, за нова детска болница няма... Не народ, а м...а, ама това си ги знаем. Ае със здраве и... и по-зле ще бъде оттук нататък!
  • 4 гръндж

    55 2 Отговор
    Т.е. България пак ще дава парите си на вятъра. За болни,за деца,за нуждаещи се,за заплати и пенсии пари няма,но за у-крайната точка винаги има,така ли?!
  • 5 Всички гласувайте за това

    15 2 Отговор
    Не протестирайте
  • 6 Говедар

    41 3 Отговор
    Така ще е докато Стадото не се научи, че първо трябва да гласува. И второ, да спре да гласува за едни и същи управлявали политици, доказали се бандити.
  • 7 456

    42 5 Отговор
    Някой да е очаквал друго? Все пак КС е на ГЕРП. Те си сложиха хората там. А п0солството нарежда-давайте за Осрааайййна.
    Забравете вече законност и справедливост в България. Ще гладувате, ще воювате, ще измирате, но за Осрайна трябва да има. Така са еничарите.
  • 8 За какво иде реч

    12 2 Отговор
    НАСТОЯЩОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ФИНАНСОВ ПРИНОС се сключва между

    (1) Република България ("Вносител"); и

    (2) Европейската комисия ("Комисията"),

    съответно Страна по това Споразумение.

    КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ

    (А) С Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 г. за създаване на инструмент ("Инструментът") за предоставяне на подкрепа на Украйна през 2023 г. (макрофинансова помощ +) ("Регламент (ЕС) 2022/2463") Комисията се оправомощава да предостави подкрепа от страна на Европейския съюз на Украйна под формата на заеми с максимален размер до 18 000 000 000 евро, безвъзмездна помощ и лихвена субсидия.
  • 9 Сандо

    38 3 Отговор
    С такъв КС нямаме нужда даже и от Конституция.Както и от закони.То май вече и от държава вече нямаме нужда,щом като като народ сме си изгубили инстинкта за самосъхранение.
  • 10 За "помощ' на Украйна

    12 1 Отговор
    ) В Регламент (ЕС) 2022/2463 се предвижда, че държавите - членки на Европейския съюз (наричани заедно "Вносителите"), могат да допринасят за Осигурената подкрепа, доколкото тя не се покрива от други ресурси. За тази цел на 16 декември 2022 г. те изготвиха декларация относно финансовата подкрепа за Украйна, с която изразиха готовността си да сключат споразумения за финансов принос с Комисията, в съответствие с приложимите национални процедури и след тяхното приключване, когато необходимите суми не могат да бъдат предоставени изцяло или частично от бюджета на Съюза.
  • 11 Хаха

    6 1 Отговор
    ФИНАНСОВ ПРИНОС

    1.1. Финансов принос

    С настоящото Вносителят безусловно и неотменимо предоставя на Съюза до 100 % от своя принос към осигурената подкрепа, която покрива разходите за финансиране и разходите за управление на ликвидността и изключва разходите за обслужване ("Финансовия принос"), и съответно се задължава да плати на Съюза, при писмено поискване, отправено от 2024 г. до датата на изтичане на срока на действие на настоящото Споразумение ("Искането") исканата от Комисията сума, която е до 100 % от неговия финансов принос, в съответствие с настоящото Споразумение за финансов принос ("Исканата сума").
  • 12 Вносител

    7 1 Отговор
    НАСТОЯЩОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ФИНАНСОВ ПРИНОС се сключва между

    (1) Република България ("Вносител"); и

    (2) Европейската комисия ("Комисията"),

    съответно Страна по това Споразумение.
  • 13 Разбира се

    33 2 Отговор
    Задължили са се България да плаща за "помощ" на Украйна, каквото поиска европеската комисията в Брюксел. И конституционния съд казва, че това положение е okay... Какво да се коментира тук... Напълно нормални колониални взаимоотношения...
  • 14 Гей дружинка

    22 1 Отговор
    КС са хомо-джендърска дружинка за анални приключения. Начело е недоразвитият полу-идиот Филипчо.
  • 15 мхаа

    6 23 Отговор
    Нищо няма да им стане на копейките ако Путя сеоnутu.
  • 16 Артур Артуров

    20 4 Отговор
    Хора, граждани, като не гласувате, така ще бъде! Равнодушни и страхливци - за такива хора няма място на Земята! Вервайте на пропагандата!

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ето ви ярък пример

    19 1 Отговор
    как се източва държава за чужди интереси.
    И всичко е разбира се "законно" .., с поставен съд и управление.
  • 19 питам

    6 6 Отговор

    До коментар #16 от "Артур Артуров":

    И за кой да гласуваш, бе Артуре??? Когато идеш на пазара и всичките домати в щайгата са развалени, та чак гнили, ще си купиш ли??? Омръзнаха ни 35 години да гледаме едни и същи физиономии!Айде, стига!

    Коментиран от #22, #23

  • 20 ха ха

    8 2 Отговор
    зеленски е изказал признателността си за новото имение в холивуд
  • 21 Жалка работа

    9 0 Отговор
    Тия 12 карикатури, насадени там по разни партийно-политически, сексуално зависими и разни други корупционни схеми са просто чучела в червени парцали и герданчета, които придават на територията някакъв силно нескопосан вид на имитация на държава!
  • 22 Демокрацията е лъжа!

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "питам":

    Ами за БКП гласувай бе, а не за евроатлантически илюзии.
  • 23 Айде стига оправдания,

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "питам":

    че нямало за кой! За всяка партия,която е против нато,против това България да е васал на сащ!Това е достатъчно!
  • 24 Ти си

    4 0 Отговор
    Пеевски недава ......
  • 25 ПЕНКО

    5 2 Отговор
    СПОРЕД МЕН НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТОЗИ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД -ПОЛУФАБРИКАТ -- НО НЕ МИ ДОСТИГАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДСТВА ДА РЕША ПРОБЛЕМА !!!!!!!!!!!!!!
  • 26 хммм

    1 0 Отговор
    Кога ще назначават национален омубдсман?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове