Last news in Fakti

28 Юни, 2024 12:41 1 308 61

За трудовия ни пазар трябват 268 000 души, затова търсим непалци и бангладешци

  • параз на труда-
  • непалци

За последните 10 години с 900 хил. души е намаляло трудоспособното население в България, каза адвокатът от Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова

За трудовия ни пазар трябват 268 000 души, затова търсим непалци и бангладешци - 1

Търсим бангладешци, търсим непалци. Официалната цифра от Агенцията по заетостта от началото на 2024 г. е 268 хил. души, които са ни нужни.

Това каза адвокатът от Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Направихме този анализ, защото пазарът на труда наистина е пресечната точка на живота и там се случва интеграцията, когато говорим за мигранти или бежанци. Българският пазар на труда наистина страда от недостиг, който вътрешното снабдяване не може да снабди. Бургас е на първо място, следван от София. Преброяването през 2021 г. показва, че за последните 10 години 900 хил. души в е намаляло трудоспособното население, допълни тя .

"Тук е мястото да напомним, че миграцията е нещо положително, тя е движещата сила на човешката история, тя е основата на икономиката в икономическия анализ се минава за кратка история за това как миграцията по принцип исторически е влияла в трудовия пазар на световно ниво. Ние нямаме балансирана политика върху това как миграцията може да бъде цялостно регулирана, така че да вземем ползите от нея", каза още адвокатката.

"Голяма част от идващите като икономически имигранти са с доста високо образование. Тези, които идват от трети страни, са с доста по-високо образование от тези, които идват в ЕС. Когато говорим за бежанци, те са принудителни мигранти. При всичките поредици от избори миграцията единствено се дискутира в контекста на сигурност, на заплаха, на борба срещу нелегалната миграция", посочи адвокатът.

Най-големият проблем е интеграцията и там българският език е основна част, смята Радославова.

"Ако нямаме програма, субсидирана, ако нямаме подпомагане на работодателите както с осигуровки, но и с българския език, отново опираме до цялостния подход на интеграция. Голяма част на реформи беше извършена, но все още системата е много бюрократична. На работодателите основният проблем е процедурата.

От друга страна достъпът откъде да намерят тези хора и цялата бюрократичност на системата. Информираността, подпомагането, ролята на синдикатите става все по-важна - тяхната видимост и мониторингът за условията на работа", коментира адвокатът.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готино

    32 2 Отговор
    Търсим 268 000 души. Бюджета ни е 26 800 000 на месец. Има ли желаещи?
  • 2 Сталин

    65 2 Отговор
    Още една еврейска змия,която иска да заменя българите с тези сигани ,също ще си внесем политици,адвокати и съдии в България от Бангладеш

    Коментиран от #15

  • 3 Ало Дияна

    51 1 Отговор
    Тези хора се размножават като скакалци вие луди ли сте да ги внасяте ми то след 10 год.те ще бъдат 10 милиона а ние малцинство.
  • 4 Стига сте

    76 0 Отговор
    лъгали хората. Бюрата по труда са пълни с безработни. Това е политическа поръчка.
  • 5 с хора и пари няма да се познаем

    16 1 Отговор
    300 000 души и 200-300 000 милярди долари помощи . уха
  • 6 Трябват нормални надници

    50 1 Отговор
    Като в Европа. И да не се работи по 12 часа. Работа без пари не е работа , нарича се ангария.
  • 7 От Буркина Фасо....

    37 2 Отговор
    Кога ще потърсите?
  • 8 анон

    42 0 Отговор
    толкоз българи нема ли или просто искате да бачокотят без пари :)))
  • 9 брях

    41 1 Отговор
    А хамали с пет езика не търсите ли. Първо се научете да плащате. Непалците и индийците няма да ви излязат по-евтини. По-голямата част като разберат с какви андрешковци си имат работа и няма да завторят.

    Коментиран от #20

  • 10 Момчил

    64 0 Отговор
    Пристигащите от трети страни били висококвалифицирани и с висше образование 🤣 Тая ни взе за много прости явно. Тия от Бангладеш и Индия сигурно не могат да четат и пишат дори на собствения си език,а имали висше образование 🤣 Работна ръка в България има предостатъчно,но...никой не иска дава достойна заплата на квалифицираните кадри. Българският бизнес не плаща,това е.
  • 11 Обаче

    56 1 Отговор
    Като нямате камериерки, то спрете да строите хотели. Стройте си хотелите в Непал, където не живеят българи , а живеят непалци.

    Коментиран от #17

  • 12 ха ха хааа

    6 11 Отговор
    Абе , те са в Руzия бе ...🤭😁 СВО бойци ..
  • 13 Одиоти вън

    52 1 Отговор
    Изгонихте българите сега ще внасяте цигани ваща цяла рода!!!
  • 14 Опорка

    30 0 Отговор
    Държава, която работи за частни интереси и малоумни идеологии. Но, сами сте си я направили такава.
  • 15 Висарионович ,

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Ми , бегай да работиш бе ..
  • 16 А защо

    40 1 Отговор
    няма политика да върнете образованите бели българи, които са над милион в Европа..., или за такава национална политика ЕС не разрешава ??

    Коментиран от #44

  • 17 Защо ни пробутват

    34 0 Отговор

    До коментар #11 от "Обаче":

    бангладешци, вместо да привлекат българите от Холандия.
  • 18 123456

    39 1 Отговор
    Управляват ни крадливи идиоти ! Време е за тояга !
  • 19 Да...

    33 1 Отговор
    ...това е страхотна идея, само че те милите, като дойдат и "поработят" за година - две, за без пари и ще избягат през глава я в съседна Грърция, я още по на Запад ;) . В БГ само Българите издържаха да работят, и само на един гол патриотизъм!

    Коментиран от #25

  • 20 Опорка

    35 0 Отговор

    До коментар #9 от "брях":

    Наистина ще излязат по-евтини, но точно това е проблема. Средния българин с кредит за жилище, автомобил и определен стандарт на живот ще бъде заменен със същество, живеещо в мръсна дупка, ядящо всякакви боклуци носещо едни и същи дрехи и къпещо се само когато вали. Това в угода на частни интереси.
  • 21 Най-алчните и безскруполни друкраки

    26 0 Отговор
    "500 адвоката на дъното на океана, едно добро начало!"
  • 22 Феникс

    32 1 Отговор
    Абе нема да се плашите просто заменят белите овчици със друга порода малко по чернички! Но така се подменя едно стадо което даже и не блее вече :)
  • 23 ДОСТ

    26 1 Отговор
    АЗ В МОМЕНТА СЪМ БЕЗ РАБОТА. ДАВАЙТЕ ПО 120-150 ЛВ. НАДНИЦА ПОЧВАМ РАБОТА ВЕДНАГА. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА ЩЕ Е. ДОРИ И НАЙ-ТЕЖКАТА ДА Е.
  • 24 Деций

    40 2 Отговор
    Абе на Вас кой ви каза ,че може да пълните държавата с тарамбуки?Ако искате работници първо ги създайте, оптимизирайте си производството и променете си отношението към работниците,и давайте адекватни заплати които да стигат за нормален живот!Това означава не по малко от 6000 лв на двама работещи и това трябва да е минимума след данъци и осигуровки!
  • 25 Обаче

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да...":

    най некадърните с по 10 деца, ще останат тук в гетото за социални помощи и нощни придобивки.
  • 26 А колко са

    31 1 Отговор
    младите хора у нас дето не учат, не работят, здрави са и са на социални помощи? Знаете ли какво ще стане с тези бангладешциинепалци? Ще се изпоженят за древните индийци живеещи у нас и още повече социално слаби с по 10-15 деца?
  • 27 Ние сме ЕС.

    9 3 Отговор
    Други да работят вместо нас.
  • 28 хммм

    20 1 Отговор
    Тая сиган ка иска да ни заменя с ма н г у с та н ц. Какво падение за България от такива!!

    Коментиран от #48

  • 29 Ромчо

    1 6 Отговор
    Бухахахахах гяуриииии

    Коментиран от #30

  • 30 хайде троле

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ромчо":

    слизай от дървото, и на тръстиката.
  • 31 Другарко Радославова,

    16 0 Отговор
    когато хората намаляват, намалява и потреблението, а оттам нуждата от увеличаващо се производство. Фалират фирми, хората си намират работа в другите и няма липса на работна ръка.
  • 32 Неактивните хора

    8 2 Отговор
    на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще", предаде БНР. Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град. Неактивните лица на пазара на труда са огромен неизползван работен потенциал, подчерта на форума изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Той допълни, че предстои създаването на регистър за неактивните.
  • 33 Трол

    17 0 Отговор
    Със сигурност г-жа Радославова ще се радва много на непалците и бангладешците.
  • 34 Анонимен

    29 0 Отговор
    А защо не търсиш Швейцарци,а Непалци и тем подобни?
    Кажи си направо, че се търсят роби за смешни пари.
    Вие ако плащахте нямаше да избягат българите по чужбина!
  • 35 Тези,които започват да липсват са в Евро

    20 0 Отговор
    Тези,които започват да липсват са в Европа.Там минималното заплащане е 2200 евро - 4400 лева при 5 дневна работна седмица.12 - 15 евро на час.
    .Достатъчно е да знаеш поне разговорен английски..Навсякъде има Бюра за временна заетост,за да започнеш.Осигуряват квартира и седмично заплащане...
    Приватизатори и Олигарси в България получават един здрав шут отзад !!!


    Не съм виждал до сега обяви за работа със заплата от държавен или общински бюджет!!
    ?Няма!?
    А там са "само" едни над 700 000 души и то при намаляване на населението ни до 6 млн.!!!!!
    Решението е НАМАЛЯВАНЕ с поне 30 на 100 на всички на бюджетна издръжка!
  • 36 ГОЛЯМАТА ЗАМЯНА

    12 0 Отговор
    Българи, опитват са да ни заменят онези с кинтите богаташи.. трябва отпор и революция
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 абе,

    15 0 Отговор
    Диана Радославова,ще прелъжете бангладежци и непалци за един сезон, после ще тръгнат към западноевропейските държави.Тук не може да ги задържите с нищо.После къде ще търсите будали? Може би на Марс.Такива като вас некадърници и корпоративни слугинажи напълнихте европейските държави с боклука от цял свят.Анатема.
  • 40 Пешо

    5 1 Отговор
    Внасяйте китайци . Ще ви изпратят едно село и готово .
  • 41 българина

    12 0 Отговор
    това нпо се занимава само с подмяна на бг етнос. Една от бухалите на америка срещу България ! вместо да задържим българите тая иска да внесем нечовеци
  • 42 Методиевич

    6 1 Отговор
    А на борсата и на социални помощи има 1 млн. пкърлежи които смучат социалната система. И да, не са само цигани! А и защо майчинството е 24 м-ца? И в колко държави в ЕУ е толкова?
  • 43 Артилерист

    11 3 Отговор
    900 000 трудоспособни липсват. Като прибавим нетрудоспособни родители и деца липсващите маже да надхвърлят 2 милиона. Но пък "високообразовани" непалци и особено бангладешци ще запушат дупката от незаети работни места. Впрочем за 35 години демократическо развитие България със сигурност е стигнала нивото на Непал и Бангладеш. А бяхме на 26-то място по икономическо, културно и всякакво друго развитие в света. А сега достигнахме шерпите. Мутрата Борисов, магнитския Пеевски, натовския Паси, жълтопаветния умнокрасив Ристю, харвардските парашутисти просто Киро и Асан и прочие демократи дали ги четат тез неща...
  • 44 Методиевич

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "А защо":

    Абе като гледам как гласуват българите в чужбина( за СлавитУ, Копейката и за Полйовника) разбирам, че има изтичане на з@дници, а не на мозъци!
  • 45 Дааааааам

    9 0 Отговор
    Под благовиден предлог, гужата от нам кво си НП0, подменя българското население с патладжанести акадимици, което е мого застрашаващо за националната сигурност. Вместо да вдигнат заплатите и да привлекат БЪЛГАРИ от общностите в чужбина.
  • 46 Правец

    7 0 Отговор
    Гнусна егейска моцуна. Вземи си ги увас.. мисля че е крайно време за народенъ съдъ.
  • 47 Румен

    12 0 Отговор
    Какво търсите? Интелигентни маймуни да работят за 1000 лева. Няма да стане. Мафията и морето умират. Хората почиват в други държави.
  • 48 Ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "хммм":

    Прав сте, от километър се вижда че тази адвокатка е от лилавите веци и затова натиска да идват още бройки от породата. Пък и Сорош добре плаща в НПО-тата.
  • 49 Кратункосл

    3 0 Отговор
    Ами като не давате пари,как искате да ви се работи?За без пари 800-1000 лева пълно с работа
  • 50 Немаора

    4 0 Отговор
    Той и зеления има недостиг от 500 000, но няма от къде да ги внесе.
  • 51 А читави и честни депутати, съдии и

    5 0 Отговор
    прокурори от къде ще вкарваме?
  • 52 Гост

    7 0 Отговор
    В държавната и общинска администрацията има излишни,които може да се съкратят.
  • 53 факуса

    4 0 Отговор
    и що не казвате колко ще получават и кой ще плаща за жилище ток вода
  • 54 Троян

    4 0 Отговор
    Ами аз съм заварчик на CO2 и Argon. 6000 лева заплата. Като ви потрябвам ме потърсете.

    Коментиран от #56

  • 55 Какво сега?

    4 0 Отговор
    Какво сега? Ще внасяме долнокачествена стока от пропадналите краища на света ли? Гениално! Защо не си внесете от Германия или Франция?
  • 56 бл.134 в Zап. парк

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Троян":

    В гробищата е пълно с работници.Идрте ги ровете , да ви бачкат ,баровци
  • 57 Ради

    2 2 Отговор
    При един милион не искащи да работят българи търсим и внасяме работна ръка от чужбина.Защо от моите данъци плащате помощи на т.н. социално бедни.
  • 58 Срамота

    2 0 Отговор
    За без пари, търсете маймуни, коне, мулета...
  • 59 Фончо

    5 0 Отговор
    Миграцията е нещо положително? Я вижте Германия, Белгия, Франция.... квартали в които не стъпва бял човек. Второ и трето поколение мигранти, милиони, които не искат да се интегрират. Това ли искат работодателите и тук?
  • 60 споко

    3 0 Отговор
    Споко споко. В крайна сметка ще се окажат афганистанци и сирийци и то не 280000, ами двадесет пъти по толкова. На всичкото отгоре не да работят, ами ще ни ги натресат да ги закриляме, обгрижваме, почитаме и т.н., щот някои се канят да приберат по 20000 евра на глава добитък. България е напълно приключена, погледнете катунът наречен НС.
  • 61 ха ха

    4 0 Отговор
    бизнеса пак реве за субсидии
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове