Last news in Fakti

1 Юли, 2024 09:29 3 000 29

Калоян Методиев пред ФАКТИ: В БСП вървят процеси на узурпация и реваншизъм чрез апаратни хватки

  • калоян-
  • методиев-
  • бсп-
  • гуцанов-
  • лагери-
  • независим депутат

Естественият лидер е само и единствено Корнелия Нинова, казва независимият депутат

Калоян Методиев пред ФАКТИ: В БСП вървят процеси на узурпация и реваншизъм чрез апаратни хватки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БСП в парламента е разделена на два почти равни лагера, а процесите на разцепление в партията започнаха след оставката на председателя Корнелия Нинова след изборния срив на вота на 9 юни. Коалицията „БСП за България“ получи едва 151 560 гласа, равняващи се на 7,06%. Социалистите взеха само 19 депутатски места в новото Народно събрание. В парламента влезе Калоян Методиев, но „изненадващо бързо“ стана независим депутат. Какво се случва при социалистите? Пред ФАКТИ говори Калоян Методиев.

- Г-н Методиев, как изведнъж се превърнахте в „големия“ проблем на БСП. Даже и разделихте партията…
-
Нищо не съм разделял. Казах истината за подготвяния преврат, за саботажа на кампанията, за софийската и варненска клиентела, за бизнес интересите и зависимостите на превратаджиите. Няма как да ми го простят. И тук въпросът не е за БСП, а за държавата и партийната система. Подобни хора нямат място в политиката. Това е личното ми мнение. Нямам намерение нито да го променям, нито да отстъпвам. Това са най-антилевите и антисоциални хора в идеен и битиен план, които съм виждал. Повечето само се бият в гърдите – „аз съм трето, четвърто поколение социалист, знаеш ли кой е баща ми…“ и т.н. Лявата идея възниква като реакция срещу привилегиите и наследствените права. Още по време на Френската революция. Да няма барони, графове и децата им да ползват социалните блага по право. Едната от трите думи е равенство - равен старт, равни възможности. Тези са антитеза на ляво и социалното по силата на теория и практика от последните 300 години. Да не говорим за битието им на олигарси, бизнеси за милиони, експлоатация на миналото, ретроградност... В кампанията видях как някои от тях лъжат редовите честни членове по събранията. И не на последно място, пробутват дъвката за обединение заради самото обединение. Или са необразовани, или са лъжци. Може и двете. Разговорът в това идейно пространство започва с идеята за класова борба. Животът е борба. Разбира се, в различни вариации през вековете. Не съм чел за фанатизирано повтаряне на обединения, единства и т.н.

- Още аха да положите клетва и вече изключен от парламентарната група на БСП. Какво се случи?
- Е, изключиха ме силово, апаратно и мутренски в нарушение на устав, решение на ЦИК, закони и Конституция. Беше като в булеварден роман. Гуцанов надвесен прав над депутатка от Шумен с вдигната ръка и я гледа в лицето, докато гласува, а сливенският им депутат пуши пура, отвън си домъкнали охранители… Пишман мафиоти. Държаха се просташки и неуважително с Корнелия Нинова, която ги призова за разум, за законност, за спазване на правила, за уважение и неколкократно за запазване на достойнство. Чете им нормативни актове… Глас в пустиня. Не дадоха мотиви на мен, Свиленски и Ченчев, които ги питахме: „Защо?“. До ден днешен гласувалите за изключването ми не са дали мотиви. Нито на заседанието казаха някакви. Нито в изминалите седмици. Обладани от реваншизъм, злоба и юридическо малоумие. За мен лично, така е по-добре. Нямаше да издържа тази групировка да ми е ръководство, да ми определя политика и поведение. В моите очи нямат грам авторитет, осанка, визия, идея, възпитание... Събрани са по силата на една превратаджийска алчност и от устава за обществените поръчки. Такива заслужават само празно презрение. Свършиха мръсната работа и вече са непотребни. Тежат и никой няма да ги иска.

- От депутат от БСП, до независим депутат… Много бързо стана…
- Мълниеносно. Буквално преди клетвата ме изключиха, което е прецедент в парламентаризма. От глупост отредиха на себе си и на мене място в историята.

За тях като апотеоз на глупостта, а за мене като статистически факт на първия изключен преди да е приет.

Както и да е. Минало. Виждам, че броят на независимите нараства, така че скоро може да имам цяла група в ролята си на техен доайен (смее се). Като независим депутат имам свободата да наблюдавам от последния ред случващото се – динамиката на отношенията, езикът на тялото, групови поведенчески модели (имаме си маймунарник), как се привикват някои, как се завират по стаите да се предлагат други. Само на две седмици съм – тепърва се уча как функционира парламента, как вървят процедури и т.н. И да потретя, понеже жълтите медии и превратаджиите спрягат името ми за подкрепа на първи и втори мандат. Категорично нямам такива намерения и желания. Гласувал съм против кандидатурата на Назарян от ГЕРБ. Не участвам в никакви преговори и договорки. Следвам си своя път.

- Какви процеси вървят в БСП. Корнелия Нинова остава депутат, а изборът на лидер предстои…
- В БСП вървят процеси на узурпация и реваншизъм чрез апаратни хватки, фалшифицирани на кворуми. Тези не могат да стъпят на малкия пръст на Нинова. Правят някакви браунови движения, внасят нейни законопроекти от минали събрания и си ги преподписват като свои, държат се като инфантили, като след всяко изказване - ходят се потупват и да си удрят юмрук в юмрук все едно са отбелязали точка в някакъв мач. Контрастът между депутатите около нея и превратаджиите е много ярък. Във всеки едни смисъл, но най-вече като образование, компетентност и морал. Тя беше човекът, който държа през годините анти-ГЕРБ и анти-Борисов линията, анти-ДПС, Радев да ги ползва за гумен печат, не даваше партията да бъде разкъсана от различните лобита и интересите им, даде им допълнителна перспектива и живот след краха на кабинета Орешарски… Така че естественият лидер е само и единствено Корнелия Нинова. Превратаджиите нямат нито лидер, нито морал, нито компетентност – следователно нямат и бъдеще.

- Казахте, че „не бихте се учудил, ако нещата не спрат дотук“. Какво ще последва…
- Те могат да държат нещата само апаратно и сградно. На избори вече не могат да ходят. В парламента няма да влязат. Тресе ги страх.

Страхливите хора са отмъстителни, опасни, склонни към подлости.

Виждам, че приемат абсурдни решения на Контролна комисия, че Нинова не можело да се кандидатира. Искат да я изключват. Обединяват се с Румен Петков, Таня Дончева, Михаил Миков, Масларова и прочие големи авторитети. Какво да ги коментираме. Излагат се всеки ден.

- Борислав Гуцанов ви призова да напуснете Народното събрание… Как ще подходите?
- Лицето, което е ноторно известно във Варна, има доста по-малък резултат от Корнелия Нинова и мен в София. Втори съм по брой преференции в трите софийски избирателни района. И то в условия на постоянни компроматни атаки, зверски саботаж и провокации по време на цялата кампания от тяхната превратаджийска група. Хора от листата никога не се появиха в кампанията, други работиха за Григорова, трети имитираха дейност, вдигаха скандали по събранията. Същият варненски герой отговаряше за организацията на кампанията в цялата страна. На подобно искане мога да кажа две неща. Първо, да си купи огледало. И второ, аз искам той незабавно да напусне парламента, защото има трагични резултати, трагично проведена кампания, трагичен преврат, трагично парламентарно поведение, трагичен рейтинг и трагикомично нарушение на всякакви норми с моето изключване. Дори не си заслужава да го коментираме. Кариерата му приключва.

- Да очакваме ли преврат в БСП?
- Не, защото той вече се състоя.

- С първия, с втория или с третия мандат. Как ще е най-вероятно да имаме кабинет?
- Ключът към случващото е в ДПС. Там текат някакви процеси на прегрупиране, изключвания, сериозно вътрешно напрежение. Или с първия, или с третия. Но не виждам разбирателство, здрав разум, ентусиазъм. Както ви казах – броят на независимите депутати расте, а това е индикатор за нестабилност. Борисов се бори като хванато в капан животно само и само да не е в самостоятелна коалиция с ДПС. Търси подход към ДБ и ПП. Пеевски се е еманципирал зверски. Към третият мандат вече има искания от „Възраждане“, превратаджиите от БСП, ИТН и „Величие“. Пресечните точки са все по-малко. Хубаво е да има правителство, което да е със силен парламентарен контрол с някаква къса програма и кратък хоризонт. Колкото да се стабилизира държавата.

Засега по-вероятно е да отиваме на избори.

Вероятно през октомври. Като цяло това ще е катастрофа за политическата система и особено за партийната. Но пък ситуацията в парламента се мени с часове. В обобщение - има сериозно напрежение в политиката и ще трябва да избие нанякъде. Много неща ще се случат до края на годината. Живеем в интересни времена.

- Има ли екзотика в това да се мисли за правителство на малцинството…
- Да. Няма как да работи подобен модел при този раздробен и радикализиран парламент. Устойчиво правителство на малцинството може да има при едни твои 100-110 депутати. Предложението на ГЕРБ е политическо самоубийство или заблуда. Да не ги обвинят, че ни хвърлят в седми поред избори. И да покажат на намаляващите си избиратели, че имат управленски потенциал. Не ми се струва сериозно като политическо предложение.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 8 Отговор
    Бе се пе, едвам минава 4те процента, щото не се Наядоха да крепят, който Плаща! Аре Закривай са и Честито! Хахахах
  • 2 Трол

    10 12 Отговор
    ППДБ са новото БСП.
  • 3 Надъхан след почерпката

    16 4 Отговор
    В Гърция. Тъжна работа; никаква полза.

    Коментиран от #23

  • 4 Сила

    27 14 Отговор
    Щото си и жиголо и ти дава кинти.... Затова си се вкопчил в нея, паразит седесарски....! А женицата я тресе критическата и хормоните и бушуват....
  • 5 След оставката

    14 7 Отговор
    на Корнелия Нинова БСП влезе в политически и организационен погром. Но тепърва предстои и съдебен такъв, научихме от загрижени за партията социалисти.
    Временното ръководство не е вписано в съда. Това прави всички решения, взети от Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов, Кристиан Вигенин и Владимир Москов незаконни.
    Но това не е нищо в сравнение с действията на превратаджиите, които се мъчат да легитимират постовете си с потресаващи решения.
    Те продължават да изнасят към частни фирми работата, извършвана досега на "Позитано". Вписването на временното ръководство в съда е предоставено на частна адвокатска кантора за пръв път в историята на партията. Досега винаги това е правено от правния отдел на партията. Но това не е най-лошото.
    На тази фирма са дадени личните данни на членовете на Националния съвет, без тяхно съгласие, подобно на предоставената на частна фирма счетоводна документация на БСП.

    Коментиран от #6

  • 6 Запознат

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "След оставката":

    На самия пленум на партията е вкарана нелегално бивша стенографка на Калоян Паргов, която е правила запис и стенограмата не е сваляна в централата на партията, както винаги, а в нечии офис.

    Никой не може да гарантира, че предоставената на съда стенограма е автентична и описаните решения и гласувания са верни.

    Става обаче още по-напечено като се види подадената от адвоката молба за вписване на Атанас Зафиров като изпълняващ функциите на председател.

    Освен, че е неграмотно написана и е пълна с правописни грешки, от нея личи, че е адресирана до Софийски градски съд, където е партидата на БСП, а молителят Зафиров се обръща към Окръжния съд.

    Коментиран от #9

  • 7 Стефка

    13 16 Отговор
    Силен, категоричен и интересен е Методиев.
  • 8 12340

    12 1 Отговор
    Може да са мутри превратаджиите, ама ги предвожда самия Фред Флинтстоун:))
  • 9 Случайно ли е подменен

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    съдията, който от 13 г. отговаря за вписванията в партидата на БСП (Видно от приложената молба). Какво се крие зад тези несъответствия?
    Възможно ли е да се сменя съдията, защото документите и от Националния съвет на преврата не са законосъобразни, а мнозина от присъствалите нямат право да са там.
    Възможно ли е на новото ръководство да е обяснено, че съдът не може да ги впише, защото Зафиров само временно е изпълняващ функциите на председател, а не избран председател.
    Възможно ли е съдията да е сменен по някакви други причини, питат се социалисти.
    Те се молят да няма предсрочни избори, защото в това състояние партията е обречена.
    Няма дори кой да внесе легитимно документи в ЦИК за участие в избори и да подпише листи на кандидати. Трябва да ги подпише Нинова, тъй като до избор на нов председател тя е законният такъв.
    Атанас Зафиров няма спесимен и не може да подписва.
  • 10 Припомням

    11 5 Отговор
    ЧЕРВЕНИЯТ ГУЦАНОВ В ОБЩИ ИМОТНИ ДАЛАВЕРИ С ГЕРБ!

    Въпреки че бе шеф на БСП-Варна и залъгваше избирателите си с популистки фрази, е публична тайна, че Борислав Гуцанов си въртеше бизнес сделки с хора от гербаджийските среди, в близки отношения бе и с кмета Иван Портних.

    Именно благодарение на връзките с ГЕРБ, Гуцанов се е сдобил и с имот в чужбина. Някак обаче се забравиха врътките му, с които той се сдоби с имот в местността „Почивка“ и как специално за негово удобство се промени движението на главния път. Вече сме писали как Гуцанов си уреди с парите на данъкоплатците светофар и кръгово за 800 хиляди лева след местността „Почивка” в посока „Златни пясъци“. Всичко това е за негово удобство, за да стига по-лесно до баровския си имот – нищо, че забавя движението в района.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Масонът

    10 8 Отговор
    Румен Радев е заложил няколко групи в БСП за превземането ѝ отвътре.

    Заседанието на групата на социалистите, на което Калоян Методиев бе изключен, е било охранявано от татуирани момчета и е преминало под натиска на народни представители.

    Вътре в партията бе организиран преврат срещу Нинова. Той беше изпълнен от част от нейните заместници, начело с Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров.

    Зафиров стана и.д. председател до очаквания през октомври конгрес, на който ще бъде избран нов лидер, а Гуцанов оглави парламентарната група, вместо лидерката в оставка.
  • 13 Струва си

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Припомням":

    да припомним и как се сдоби с прословутата и широко рекламирана сграда „К55“ в кв. „Чайка“ – на възлово място до основния път, в непосредствена близост до търговски център, точно зад военноморското училище и с панорамна гледка към морето.

    На 12.09.2019 г. официално от Борислав Гуцанов откри началото на строителството на жилищна сграда. Това, което се съобщава за сградата е, че се състои от три взаимопресичащи се тела, на които са разположени 117 функционални апартамента с разнообразни квадратури. „К55“ е разположена на ул. „Никола Вапцаров“ №7, на пешеходно разстояние от автобусни спирки, детски градини и учебни заведения и Морска градина.

    По-късно започна да тече активна реклама в брокерски сайтове и социалната мрежа за продажба на имоти във въпросната сграда.

    Коментиран от #14

  • 14 Борислав Гуцанов

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Струва си":

    и Лиляна Йорданова създават фирмата „Транспортно-спедиторска кантора“ ЕООД. Фирмата се занимава с международна спедиция и автомобилни превози.

    По-късно същата година Гуцанов става едноличен собственик на фирмата, а през 2010 година я продава на строителната фирма „Комфорт“ ООД на Атанас Костурков, авер на Гуцанов.

    Същата година през април 2010 г. Гуцанов е арестуван по обвинения за присвояване на средства чрез сключване на неизгодни, според прокуратурата, договори.

    Коментиран от #16

  • 15 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    5 4 Отговор
    В МОМЕНТА ЗАВЪРШВАМ КЛАСИЧЕСКИ ФИЛОСОФСКИ ТРУД " ЗА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ"
    ....
    НО ПЪРВИЯ КОЙТО ЩЕ ГО ПРОЧЕТЕ Е В.В. ПУТИН, ПОНЕЖЕ САМО РУСИЯ ДА СЪЗДАДЕ НОВИВ СВЯТ
    ...
    И ПОКРАЙ НЕГО И ДА СПАСИ НАС БЪЛГАРИТЕ
    .....
    НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛ В МОМЕНТА ДА ТРЪГНА ДА СПАСЯВАМ БСП И БЪЛГАРИЯ
    .. НАРОДА САМ ТРЯБВА ДА СИ УЗРЕЕ ЗА ИСТИНАТА И СМИСЪЛА НА ЖИВОТА
  • 16 Възникват въпросите:

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Борислав Гуцанов":

    Как и на какво основание първоначално „Транспортно спедиторска кантора“ ЕООД (Борислав Гуцанов), става собственик на имота?

    Защо от ЕСУТ – Община Варна, не се вземат предвид възраженията на гражданите живущи в квартал „Чайка“ през 2013 г.?

    Как и защо първоначално е одобрен УПИ ІІ3 (за административна сграда) и УПИ ІІІ (за бензиностанция и автомивка)?

    Кое обстоятелство налага изменението за нов УПИ VІ-203,204 за сграда със смесено предназначение, ПГ и трафопост по плана на 18 м.р. гр. Варна?

    Как ЕСУТ с Протокол №10/19.03.2019 г. излиза с Решение да се направи изменение за нов УПИ VІ-203,204 за сграда със смесено предназначение, ПГ и трафопост по плана на 18 м.р. гр. Варна, при условие, че ПУП- ПРЗ на ж.к. „Чайка“ е одобрен с Решение № 2106-14 на 30.03.2015 г. на Общински съвет – Варна, а четири години по-късно се правят изменения без да са гласувани отново от общинския съвет?

    Крайнонуждаещият се заместник-кмет на община Варна – Пейчо Пейчев, който е подписал Заповедта за одобрение на нов УПИ VІ-203,204 за сграда със смесено предназначение, ПГ и трафопост по плана на 18 м.р. гр. Варна, има ли обещан апартамент от сградата?

    Коментиран от #21

  • 17 друг гост

    7 6 Отговор
    Каквото и да плещи този индивид, няма как на редовия поддръжник на БСП да му хареса как Корнелия Нинова нататрузи това лице на СДС в листите на БСП. Това отврати и отблъсна много избиратели. Успоредно с нейната/ на Корнелия/ лицемерна политика
  • 18 не лъжи

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Това на снимката в лявата му ръка.":

    Това е твоята розова вратовръзка, която тихичко са ти излузили...
  • 19 .....

    7 5 Отговор
    Що изглежда, че Калоян Методиев е по социалист от Гуцанов и Кирчо, видни продукти на прехода, с единствена идеология пари и печалби в лична полза?
    Днешните превратаджии се интересуват от БСП единствено като търговска марка, обаче са забравили, че при капитализма фалитът е повече от възможен.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами да

    5 1 Отговор
    Всичко е точно и по план в БСП! И заслужено! Още малко!
  • 23 въпрос

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Надъхан след почерпката":

    Тоя що не отиде да си ръководи младежкото СДС, ами се е загрижил за БСПто?
  • 24 Никой

    2 4 Отговор
    нормален човек не го интересува ,какво се случва с кибритчето бсп!
  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 2 Отговор
    МУНЧО БРАДАВИЦАТА ЩЕ ................ ПРЕВZEME БСП ЧРЕZ НЕГРАМОТНИ ВОЕННИ ПЕНСИОНЕРИ(ЗАФИРОВ И ГУЦАНОВ) .......,...,..... ПЪЛНИ ИДИОТИ ......,.......... ФАКТ !
  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 2 Отговор
    В МЛАДЕЖКОТО БСП ЩЕ СЕ ВЛЕЯТ .............. БАЙ ТАСКО И БАЙ ВЕЛКО ЦЕННИ ЕКСПЕРТИ И КАТО КАПАК ................ БАЙ ЕЛЕНКО(СТАР ТЕРОРИСТ) ............... ФАКТ !
  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор
    КАДРИТЕ НА ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ............... ТЪПИ ВОЕННИ.ОТ ZAПАСА (ЗКПЧ) ...............ФАКТ !
  • 28 Цирк БСП

    2 0 Отговор
    Пълен смех са другарите...
  • 29 Светулка

    1 1 Отговор
    Точно така Методиев