9 Юли, 2024 16:07 1 141 14

БСП: Няма да подкрепим втория мандат. Но сме готови да посредничим за третия

  • бсп-
  • втори мандат-
  • трети мандат-
  • подкрепа

Борислав Гуцанов посочи, че не е нормално парламентът да се събира само на изслушвания. Той посочи за приоритет за замразяване на преговорите за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, тъй като, според тях има проблем с шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

БСП: Няма да подкрепим втория мандат. Но сме готови да посредничим за третия  - 1
Снимка: БГНЕС

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат. Това заяви изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров на брифинг, цитиран от Dariknews.bg.

По думите му те не са давали заявка да го получават, но независимо кой го получи, те ще участват в разговорите с мандатоносителя. "Там не трябва да има предварителни ограничения, а разговорът да се води с всички.

"Този мандат е кризисен, надпартиен, и трябва да се опита да се реши с общи усилия", посочи още той.

Гуцанов допълни, че когато той бъде връчен, независимо на коя партия, Националният съвет ще се събере и ще се произнесе дали да се водят разговори с ГЕРБ и ДПС. "Да се направи кабинет на националното спасение би било много добре за решаване на настоящата ситуация", посочи още Гуцанов.

По-рано от ГЕРБ също заявиха, че няма да подкрепят "при никакви условия" втория мандат.

По думите му в момента върви процес на консолидация както в БСП, така и в лявото политическо пространство като цяло.

Зафиров посочи, че се изпълняват решенията на Националния съвет, тече и подготовка за събора на Бузлуджа в края на юли, който според него ще бъде "най-големият" досега. Върви диалог с други леви партии и се очаква меморандум за взаимодействие преди него.

Той даде пример, че са се вдъхновили от левицата във Великобритания и Франция в парламентарните избори и смята, че такова обединение като модел е възможен и в България.

Борислав Гуцанов посочи, че не е нормално парламентът да се събира само на изслушвания. Той посочи за приоритет за замразяване на преговорите за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, тъй като, според тях има проблем с шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Той изрази очакване, че ще получат подкрепа в Народното събрание, като подчерта, че не поставят под съмнение да заработят седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Друг проблем е усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост - Гуцанов посочи, че едва 10% са били усвоени миналата година по времето на служебния кабинет.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиши

    10 1 Отговор
    Ще ми седнете в скута!
  • 2 Русофилчо

    9 2 Отговор
    Тия от БСП си мислят, че са у Франция и Англия. В БГ сте бе, а тука е: тука има тука нема.
  • 3 бесепар

    13 1 Отговор
    Гуцанов удобно забрави операция Медузи и отношенията си с Дънката и сега е на баша . Няма такава държава .
  • 4 комсомолец

    13 1 Отговор
    Както са подредени на снимката , ако им конфискуват парите , ще построим поне 3 детски болници и ще довършим Хемус за 6 месеца
  • 5 Цъ Цъ Цъ

    12 1 Отговор
    Тез нещастници очукани от съдбата и бабите те отрекоха от тях те тръгнали мандат за правителство да искат.
  • 6 Абсурдистан

    8 1 Отговор
    Тези мумии се преструват на живи!
  • 7 Амет

    5 1 Отговор
    Гуци, гуци, гуци бей. Тър так, тър так, пак и пак и пак. Ще строим АЕЦ на та Шак
  • 8 Нов обрат

    6 1 Отговор
    търпи драмата в БСП. Днес Софийски градски съд отказа да впише Атанас Зафиров за временен председател на БСП. Така лидерството в столетницата остава висящо.


    Днешният отказ на съда обаче означава, че Корнелия Нинова продължава да е официалният председател на БСП до конгреса на партията през ноември.

    Това прави хаосът в БСП още по-непредвидим, а евентуални преговори с партията за бъдещ кабинет - нелепи. Малко след като сдаде поста, почти всички "близки" до Корнелия се отрекоха от нея и започнаха да кроят планове за реформа в БСП.

    А сега ще трябва да я молят да подписва документи и да води политически разговори.

    Коментиран от #9

  • 9 Не е ясно

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нов обрат":

    кой ще реди листите и ще внася документите в ЦИК. Очевидно това трябва да е самата Нинова.

    Вече се носят слухове, че редовите социалистите са с изчерпано търпение от поведението на временното ръководство и започват масово събиране на подписка за тяхното отстраняване.

    Каквото и да се случи обаче, драмата е равностойна на тази, която тресе и ДПС.

    Коментиран от #10

  • 10 Корнелия Нинова

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Не е ясно":

    продължава да е официалният председател на БСП до конгреса на партията през ноември.

    Така БСП е изправена пред голям проблем. Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Владимир Москов - превратаджиите, както ги наричат повечето членове на партията, са в безисходица: или трябва да се
    помолят на Нинова да дойде да подписва документи и да води разговори, или рискуват всички предприети
    от тях действия да се окажат незаконни.

    Поставени под натиск от Румен Радев да зачеркнат окончателно Корнелия Нинова, доскорошните й заместници обмислят свикване на бърз конгрес през август, за да се констатира оставката й.

    Тъй като не е популярен сред делегатите на конгреса, Гуцанов е започнал ударно даподменя някои от тях.

    В същото време напрежението сред членовете расте.
    Те са абсолютно против да правят конгрес през лятото, още повече че може по това време да се наложи кампания за предсрочни избори.

    Не е ясно кой ще реди листите и ще внася документите в ЦИК. Социалистите са с изчерпано търпение от поведението на подкупните самозванци във временното ръководство и започват масово събиране на подписка за тяхното отстраняване.
  • 11 Перо

    4 1 Отговор
    Червената буржоазия стигна до прага за влизане в НС!
  • 12 Изборен кодекс да се промени

    5 0 Отговор
    Избирателите предлагаме:
    1,След извънредни парламентарни избори партиите да не получават субсидии до нови редовни парламентарни избори.
    2.Макар "Не подкрепям никого" да са действителен глас, в Изборния кодекс изрично е уточнено, че тези гласове се изваждат от общия брой валидни бюлетини, когато се опреля нивото на бариерата.
    ЦИК да направи промяна в изборния кодекс така,че броя на редовно гласувалите с "не подкрепям никого" да се включват когато се определя нивото на бариерата .
    3.Да се промени закона за регистрциите на партиите за избори да представят списък с подписи на 250 000 привърженици,а не както сега 2 500 подписа.
    Така по малко партии и коалиции ще има,а не както сега да се явяват над 30 партии и коалиции!

    Депутатите да запомнят,че не направят ли тези промени в изборния кодекс ние гласуващите с "не подкрепям никого" няма да ходим да гласуваме!!!
  • 13 хихихиййййй

    3 1 Отговор
    От вас освен частушки в съпровод на балалайка , друго няма да излезе , така и така утекохте у каналето , не се напъвайте , че няма кой да ви слуша .
  • 14 Ефенди

    0 0 Отговор
    тия съм ги занулил
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол