16 Юли, 2024 15:03 14 069 63

Йордан Цонев: Ние, от екипа на Пеевски, сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира

  • йордан цонев-
  • екип-
  • делян пеевски-
  • страх-
  • дпс-
  • реновиране

"Реалният шанс за съставяне на кабинет беше проигран в първия мандат. Имаше такова мнозинство - и хипотетично, и реално", смята Цонев

Йордан Цонев: Ние, от екипа на Пеевски, сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира - 1
Снимка: Нова телевизия

"Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира".

Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев. А "уплашените" описа така: "Тези, които искат малко, по-етнизирано и по-затворено ДПС".

"Огорчен съм от етнизацията на проблемите в ДПС. Това не е насочено към обществото, но вътре в партията е. Ние продължаваме да чуваме "Да си върнем партията от българите", "Българите и помаците искат да ни вземат партията"", коментира Цонев и заяви категорично:

"Партията е наша, обща - на българи, турци, помаци, роми, всякакви".

Депутатът декларира, че откакто са започнали проблемите в Движението, не се е чувал, виждал и разговарял с Ахмед Доган. В това обаче, по думите му, няма нищо необичайно, защото за последните 3-5 години се е чувал и виждал само няколко пъти с почетния председател.

"Не сме тръгнали против г-н Доган. Част от хората трябва да си ходят, защото хората така искат. Все още имам някаква надежда, че ще се намери някакво решение, защото това не е от полза на депесарите. Това не е от полза и за страната", каза той.

Според Йордан Цонев формулата за председателството в ДПС от 2013 г. насам е сбъркана. По думите му единственият, който не е посочен от Доган, е Пеевски. Всички структури бяха номинирали Пеевски за председател, обясни той.

"Надявам се ДПС да не загуби това чудесно начало, което получи от Националната конференция насам. Това, което Пеевски нарече ново начало. Надявам се това ново начало да продължи. Това е много полезно за ДПС. В екипа на Пеевски съм, но не съм против почетния и никой не е против него".
В този парламент всякакъв шанс за съставяне на редовен кабинет е изчерпан, категорично заяви депутатът от ДПС.

"Реалният шанс за съставяне на кабинет беше проигран в първия мандат. Имаше такова мнозинство - и хипотетично, и реално", смята той и добави:

"Дори да не беше съставен в първия мандат кабинет, подкрепата на кабинета, предложен от победителя в изборите, щеше да бъде добра основа за разговори за втория или третия мандат. Ако този шалтер не беше дръпнат по този начин - с едно разпореждане 15 минути или половин час преди гласуването, щеше да има подкрепа от наша страна и ние все още щяхме да сме втората група".

Според него все пак ГЕРБ не е разделителната линия в ДПС.

Хората искаха редовен кабинет и ние в програмната си декларация казахме как точно смятаме да го направим, напомни Цонев за началото на настоящия парламент. Той подчерта, че тогава цялата парламентарна група е определила преговарящ екип с ГЕРБ, с които са обсъдени и уточнени всички въпроси. Взехме решение за подкрепа, изтъкна той. И продължи:

"Отидохме при президента и повторихме тезите си. След това минаха 2 седмици, в които нито почетният председател не ни потърси, нито нашите колеги казаха, че имат аргументи против това. Когато трябваше да започне заседанието, дойде Джевдет Чакъров с разпореждане от почетния председател".

Разделението дойде от тази заповед, обясни Йордан Цонев. По думите му именно в този момент е била ликвидирана всякаква възможност за съставяне на кабинет.
Вървим към нови избори, категоричен бе депутатът и призна, че ДПС не е в добра кондиция.

"Проблемът е, че новото начало, което постави новото ръководство, начело с председателя Пеевски, включваше няколко стъпки. Първата от тях е ДПС да отвори по-широко електоралното си ветрило. На тези избори това започна да се случва. /.../ Втората стъпка беше да се проведе доста по-целенасочена политика към хората и общините. Тук е големият успех на Пеевски. /.../ Третата част беше, че ДПС ще се чисти от хората, които хората по места не желаят. За този процес също бяха направени първите крачки".

Желанието на част от стария апарат на ДПС да запази стария образ и старата формула не отговаря на желанията и интересите на избирателите, не отговаря на мащабния план, който Пеевски приложи, подчерта той. По думите му ако партията е била останала в този си вид, на следващите избори е щяла да има минимум 50 хил. гласа повече.

Относно декларацията на ПП-ДБ и исканото отлагане на връчването на мандата, Йордан Цонев подчерта, че сме в хипотезата на чл. 99, който дава точна технология как да бъде избрано редовно правителство от парламента. В тази процедура по избор на правителство, ПП-ДБ отидоха при президента, за да му кажат, че искат отсрочка от 3 месеца, за да правят законодателни промени, а президентът ги приземи, коментира той. И определи предложението на ПП-ДБ като "слагане на каруцата пред коня".

"Първо се прави правителство, после се прави законодателна програма".

Според него това е поредният опит от тяхна страна за "изнасилване на Конституцията".
Декларация за приемане на законодателство не е обичайна законодателна практика, подчерта депутатът и добави:

"Не може да кажеш с декларация какво точно ще приемеш. /.../ Това е някаква политическа иновация, която няма как да мине дори в българския парламент в този му вид".

В този смисъл ПП-ДБ не може да разчита на подкрепата на ДПС, категоричен е Цонев, като добави, че това не е борба с корупцията:

"ПП-ДБ нямат моралното право да казват кой подкрепя борбата с корупцията и кой не. Голяма част от лидерите им нямат интегритет по отношение на корупцията. Тези хора точно да претеглят антикорупционния интегритет на другите партии е смешно и дори нахално".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    112 6 Отговор
    Мента, това ти беше последния парламент, но аз вярвам, че и много по-лоши неща ти предстоят.
  • 2 Носи сееее...

    97 6 Отговор
    Данчо скоро отново, ще разнася мента!
  • 3 факуса

    82 7 Отговор
    ментак,дпс си е етническа партия,сиреч незаконна,и не трябваше да се регистрира изобщо
  • 4 Тома

    98 5 Отговор
    Където е далаверата и парите там е и ментата
  • 5 Ама в екипа на Ментата

    70 3 Отговор
    Мастиката е задължителна.
  • 6 Карадайъ

    33 10 Отговор
    Всички ще станете ДПС!

    Коментиран от #10, #17

  • 7 Реновацията дали ще доведе

    31 18 Отговор
    до ликвидация? В българските партии след 1878 г. винаги е имало съществено място за турци. Руснаците извършиха т.нар "възродителен процес" за да откъснат турците от тялото на българската нация. И винаги са готови да разбъркат коша с осите! ДПС проформа се пишат евроатлантици, иначе са си промосковска партия!
  • 8 Бонев

    50 6 Отговор
    Еничарите ще трябва да си търсят нов султан.
  • 9 ТаУмВзе

    24 14 Отговор
    Да видим как, краварите ще Реформират уж Партийките на Територийката след Опита за Тръмп! ХАХХАХАХ Не само тук тва де.
  • 10 Карадъя, великият Ердоган не

    32 4 Отговор

    До коментар #6 от "Карадайъ":

    можа да се пребори ти, Лютви Местан, Касим Дал и Гюнер Тахир ДПС да станете акана турска партия. Доган не ви позволява това да се случи, познай защо?
  • 11 резервист

    50 5 Отговор
    Данчо ментата го усуква по килифарски. Сякаш е паднал от Марс, а не е до гуша затънал в блатото. Прозвуча като : "Отиващите на смърт те поздравяват, о Цезаре!"
  • 12 Пазарувате изборите здраво и безсрамно

    55 6 Отговор
    Данчо Ментата смени цвета си пак за много пари, но за последно!
  • 13 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

    18 12 Отговор
    Посолството е наредило на Бойко да се пенсионира или при Брендо. Посолството е наредило на Кирчо и Терзиев да изсмучат мозъкът на ГЕРБ и да изплюят останалото от ГЕРБ. дпс да е в коалиция с ПП, подобно на герб-сдс, тоест ПП-ДПС. Но дпс с нов млад лидер, слабичък и от харвард. Посолството нареди ДПС да се разцепят, да отиде вторият мандат при Кирчо. За НС има Магнитски и всякакви камшици, моркови за магаретата от БКП. НС е БКП, и е в сградата на БКП.
  • 14 гражданин

    25 4 Отговор
    дреме му на момчето за хората и общините, то е там да прави пари, от властови позиции, това го е правило през последните 25 години, кой е решил, че сега ще прави нещо друго, и малките деца знаят, как, и с какви средства, и с какви хора, тоест избиратели, разширявате електоралното ветрило, ДПС е органично свързано с Доган, и легендата му, тоест вие тарикатите, бизнесмените, и реформаторите, от новото ДПС, е време да напуснете, и да си основете ваша си партия

    Коментиран от #18

  • 15 АРЕ СТИГА ТОЛКОЗ

    22 8 Отговор
    ДОТУК БЕ ЛАПАНЕТО И ОБРЪЧИТЕ НА ОНЗИ КУКУНДРЕЛ ДОГАН.
  • 16 Хасковски каунь

    14 9 Отговор
    Ю - рууууууш !
    За народу, за Ахмеду!
  • 17 Никси

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "Карадайъ":

    Да ми Изедеш Мъдя , да дойдем ти намам две шаке около врато та да ти писну ушите и че ти се извърти сопол 30 минути около врато , Я Марш у Анадоло Циганин Мазен и вземи си оня Ментака с тебе , да си правите компания за ръчичка през Генерал Тошево , тук не ви е мястото !!!.
  • 18 Стършел

    39 3 Отговор

    До коментар #14 от "гражданин":

    Ментата се разбра, че е при пълничкото момче, още когато му пресъхваха устенцата да го брани от намагнатизиране. То, такива като него, освен келепира друго не признават!
  • 19 Град Козлодуй

    24 3 Отговор
    Всичко При Вас е Интереси

    Коментиран от #23

  • 20 Боруна Лом

    20 3 Отговор
    ДАНЧОО, ТЕБЕ ПА С КАКВО ТЕ ДЪРЖАТ АМБАСАДАТА,А?
  • 21 !!!!

    21 2 Отговор
    Когато те изгони Ахмед тръгваш по улицата пешком:))))
    И се молиш да те стигне колата да те вземе:)))
  • 22 Факт

    37 5 Отговор
    Дака,Дакааа на куц кон заложи този път.На чурук клон се хвана.А така безбрежно си я караше и ръсеше мозък по студията.Даже и очилца сложи да изглеждаш по-ЕнтЕлегентно ама ха-де.
  • 23 Шано

    6 10 Отговор

    До коментар #19 от "Град Козлодуй":

    Седи на сянка плашок

    Коментиран от #32

  • 24 Гал

    33 2 Отговор
    Един от най най-големите бо....ци в България. Безподобно същество.
  • 25 реалист

    25 6 Отговор
    Добре, че Меди Доган се обяви против нагласеното правителство на войната. До следващите избори имаме мир. Помислете защо Президента не отиде на сборището на НАТО , а работа на служебния министър ли е да ходи.
  • 26 Перо

    10 5 Отговор
    Някой се уплаши, че 14-ия мандат няма да се осъществи! Не е подозирал, че султаната не е вечен!

    Коментиран от #28, #29

  • 27 да да

    19 2 Отговор
    Мръсник си е......
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Град Козлодуй

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    И ти ли тапио
  • 30 Реалист

    21 2 Отговор
    Данчо след месец друга песен ще пееш, знаем те и тебе:)
  • 31 Дурхан

    19 2 Отговор
    Депесарски шут и за Данчо Ментата
  • 32 Град Козлодуй

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шано":

    Вие Сте такъв
  • 33 хикс

    15 2 Отговор
    Господин Цонев , от името на всички българи ви уверявам , че в сърцаната ни няма никакъв страх от ДПС ,опитайте !
  • 34 Факти

    23 4 Отговор
    Йордан Цонев: Ние, от екипа на Пеевски, сме най-големите дерибей начело с него !
  • 35 Ха ха ха

    18 3 Отговор
    Дребен мошеник и спекулант.
  • 36 мдаа

    22 2 Отговор
    Около Пеевски са се събрали все едни отвратителни... Явно по този признак ги подбират.
  • 37 Мнение

    20 2 Отговор
    Какво силно ДПС бълнува този Дончо Ментата бруталния лъжец и манипулатор! С бухалки, заплахи, шантажи и масови изключвания щели да правят "силно ДПС"! Тжва е деспотизъм и мания за доминиране, а не демокрация!

    Коментиран от #43

  • 38 Истината

    15 2 Отговор
    И този Данчо Ментата се е самозабравил и възгордял нещо. Хората ще му бият шута скоро, те не търпят такива мутренски номера.
  • 39 Тахумба

    12 1 Отговор
    Странен и политически термин! ДПС се реновирало?!
  • 40 Светофара

    11 2 Отговор
    А този нагъл лигльо за кой пореден път ще се реновира !? СДС, ДПС, Глиган Магнитски...
  • 41 Какво е това Партия или Фирма ???

    2 0 Отговор
    Това е организация , която трябва да е пазена от чужда намеса , чужди интереси и болни амбиции. Най Голям пример за такъв проблем е Фирмата Епъл. От Българската История е БКП. Фирма Която може да помогне на партия или Фирма да си защити интересите. “ PINKERTON”
  • 42 Куче наркотърсач

    11 1 Отговор
    Крупието е като кучу търсач на наркотици - винаги намирисва парите и през най-дебелите куфари. Да не ми заиграва с етническата карта,защото с нея заиграха еничарите.
  • 43 Такова ДПС

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "Мнение":

    Реално Доган ни спаси от още по-дълбоко затъване в блатото Украйна. А "силното" ДПС бе постигнато с масово купуване на роми, пенсионери от Северозапада и брутален рекет и сплашване. Тякова ДПС не е нужно нито на турците,нито на България.
  • 44 Мента и магнит

    11 2 Отговор
    Ееегаси майката егаси...
    Ортаци на ментата и магнитски,
    Абе заеВи ги, башибузук бандитски!!!
  • 45 Бай Митко

    12 2 Отговор
    Данчо ментата от село Карапелит /дори не съм го и чувал/ е мазен пехливанин! На думите му никога не се вързвайте - менте са! Него не го интересува ни почетния, ни намагнетизирания, ни партията, ни страната, ни народа - него го интересуват само парите, които може да прибере! Несравнимо противно човече!
  • 46 Аз знам

    7 1 Отговор
    Най наплашен е Номинираният по закона Магнитски!!!
  • 47 Иванчо

    11 1 Отговор
    Ти да видиш! Еничарчето Данчо ментата се обидило, че му викат "българчето", тъй де той е готов и фес да нахлузи. И тия намагнетизираните акъл ще дават за корупция у другите.

    Коментиран от #53

  • 48 Аз съм,бе

    4 1 Отговор
    Колко си долен тиииии...
    Плъховете първи напускат потъващия кораб,но пък се прекачват успешно на още по-лъскав кораб,с дебел,алчен и безпардонен капитан.
    Дано само енергията на кораба да не е 90% в свирката!
  • 49 Аз съм,бе

    2 1 Отговор
    Колко си долен тиииии...
    Плъховете първи напускат потъващия кораб,но пък се прекачват успешно на още по-лъскав кораб,с дебел,алчен и безпардонен капитан.
    Дано само енергията на кораба да не е 90% в свирката!
  • 50 Мента ей лингур

    5 1 Отговор
    Май изпусна далаверата на сина ти с Вендинг машините за лекарства и дрога. Не ви ли стигна толкова години грабене на държавата и разпределяне на порциите . Мястото вие в СЦЗ.
  • 51 Телеграф

    5 2 Отговор
    Прякорът му Данчо Ментата е от преди 10 ноември 1989 г., когато е бил главен крупие в бургаския хотел "България", пише в рубриката общество на в. "Стандарт" Пепа Витанова. Завършил е курс за крупиета във Великобритания. Забогатял от пицария, търговия с кока-кола и чейнджбюра в Бургас в навечерието на демокрацията и в началото на 90-те г. Скъсвал се от работа, дотолкова, че вече не понася пици и не пие кока-кола. Като политик е заченат от късния СДС, през 1996-а става председател на областния съвет на сините в Бургас. По това време със съдружници прави големия си финансов удар - купуват земеделска земя и след месец я продават за над 100 пъти по-висока цена на бензиностанции "Шел". В парламента Цонев попадна през 1997 г., даже оглави бюджетната комисия. Тогава обяви, че е напуснал седемте си фирми в търговията и туризма. Имаше обвинения в пресата, че не е плащал данъци с години, а той размахваше в НС декларации за изплатени на държавата 11 млн. лв. само за 1997-а. ... Най-характерното качество на Данчо Ментата е невероятната му приспособимост. Хамелеонщината, умението да се слива със средата наоколо. Виждала съм го по времето на премиера Сакскобургготски в един софийски "Макдоналдс" - беше с децата си и съпругата Пролетина. Изглеждаше като най-обикновен средностатистичен баща, нито обувките му, нито коженото сако имаха марков вид, нищо общо с визията му от периода на 38-ото НС. Трансформациите в кариерата му винаги имат езиково изражение. Като председател на
  • 52 Хасан от Рибново

    6 2 Отговор
    Като чуя от айдуци дпсари че се грижат за народа ги псууваммм на майка, а като кажат че милеят за България ги пссуваммяко на целия им род.
  • 53 Георги Първанович

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Иванчо":

    Ментата не е българче, а произхода му е ромикошничари от румънските изселници у нас. От там му е този афинитет да хамелионства и да е ненаситен мошеник.
  • 54 Български турчин

    5 1 Отговор
    Кои в парламента от ДПС мислят за нас бедните и трудолюбиви мюсюлмани, освен за порциите и за личното благоденствие . Данчо ментата за нас - никога.
  • 55 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Последен сезон дупедат.....мантата му го турям у зурлята....
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ?!?!?!

    3 1 Отговор
    Другарю Мента,Що е ТО "МАГНИТСКИ" ???? Е,от КАКВО се е УПЛАШИЛ,някой ????!!!
  • 58 Евгени Иванов

    2 1 Отговор
    Мястото ти е в затвора! Нагъл нещастник!
  • 59 Евгени Иванов

    0 1 Отговор
    Мястото ти е в затвора! Нагъл нещастник!
  • 60 адвокат

    1 0 Отговор
    Дреме му на Ментата той колко е откраднал ако видите ще ви се завиее свят доста милиони е гънал говори се за едни 400-450 милиона лева
  • 61 Моряк

    2 1 Отговор
    има над 400 декара земи по морето от заменки и далавери
  • 62 гЕШЕВ

    2 1 Отговор
    ЗАТВОООООООООР!
  • 63 АНАЛИЗАТОР

    2 1 Отговор
    ТОЗИ ЮНАК ТРЯБВАШЕ ДА Е В ЗАТВОРА ПРЕДИ 10 ГОДИНИ НО ГО СПАСИ АХМЕД ДЕМИР ДОГАН НО СЕГА Е ПЪТНИК ЗА ЗАТВОРА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол