Last news in Fakti

5 Март, 2014 12:43 1 016 0

"Атака" иска рестарт на "Кремиковци"

  • кремиковци-
  • възраждане-
  • рестарт-
  • металургия-
  • атака

Дебатът беше отложен и проектът беше разпределен на Комисията по икономическата политика и туризъм

"Атака" иска рестарт на "Кремиковци" - 1
Кремиковци

Да се възстанови заводът за леене на стомана „Кремиковци". Това предложиха от партия „Атака”, като внесоха Проект за решение и възстановяване за дейността и производството на завода за непрекъснато леене на стомана на МК Кремиковци.

Според партията с възраждането на производството в „Кремиковци" ще се допринесе за увеличаването на брутния вътрешен продукт и ще се осигурят повече работни места.

Разбира се, че възстановяването на завода за непрекъснато леене на стомана ма МК „Кремиковци” не е икономическо обосновано за герберите, които по време на управлението си, не правеха нищо друго, освен да взимат поръчки за собствени фирми, или за фирмите на съпругите си, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Дясноуправляващите и дясното мислене в България ни доведоха до тази ситуация. Това ни доведе до кризата, в която се намираме, заяви Петър Мутафчиев от БСП. „Много лесно е да говориш колко е лошо едно предприятие, тъй като то замърсява и вместо да решиш проблема със замърсяването, да решиш, че е по-добре да унищожиш едно предприятие. Това беше десният подход по отношение на предприятието „Кремиковци”. От това загуби България и българските граждани. България загуби за това, защото със спирането включително на чугунолеенето ние загубихме суверенитет и загубихме белега на индустриална държава”, посочи Мутафчиев.

Кабинетът „Орешарски” трябва да внесе програма и да даде отговор не само за „Кремиковци”, а за цялата реиндустриализация, коментира и друг депутат от левицата - Борислав Гуцанов.

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят проекта. Основното възражение на опозицията беше липсата на екологична оценка и икономическа изгода. Като довод от ГЕРБ посочиха и данни, според които три пъти е намалял броят на онкоболните в София след закриването на комбината, както и че той е бил "черната" каса на партиите. Според ДПС ще е грешка да се вземат пари от данъкоплатеца за възстановяване на едно напълно "взривено" предприятие. 

Подкрепяме идеята да бъде подпомогнат потенциален инвеститор, но не чрез пряко участие на държавата, а с ускоряване на административните процедури, което да не бъде за сметка на сериозна екологична оценка”, заяви депутатът от ГЕРБ Стефани Михайлова. По думите й заводът не може да работи самостоятелно. 

Енергийните ресурси ще помогнат една държава да се реиндустриализира, а не наливане на държавни средства. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. „Становищата на БСП и ДПС е, че „Кремиковци” е много хубав завод, но не трябва да става с държавни средства и да има частни инвестиции. Реиндустриализацията е актуална тема в ЕС. Нито в Европа, нито в Щатите това не означава наливане на пари на данъкоплатците. Няма как това решение да мине, защото не се подкрепя от премиера”, посочи Добрев.

Депутатът от ПГ на ДПС Алиосман Имамов пък заяви: „Министерски съвет трябва да даде отговора на въпроса как. Имаме конкретен случай, свързан със завода за непрекъснато леене на стомана. Той е в ръцете на частно търговско дружество. Ние нямаме много опции и възможности в такава ситуация”.

В крайна сметка по обяд дебатът беше отложен. Проектът ще бъде разпределен на Комисията по икономическата политика и туризъм, Ще има обсъждане в пленарна зала след становище на комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове