25 Юли, 2024 11:21 1 362 28

Петър Танев: Мотивът за руска връзка е по-скоро наратив, който се прокарва от хора в България

  • петър танев-
  • руска връзка-
  • наратив-
  • хора-
  • българия

Миналата есен Петър Танев е бил номинация на бившия вицепремиер и външен министър Мария Габриел за извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна. Но Николай Денков не е подписал.

Петър Танев: Мотивът за руска връзка е по-скоро наратив, който се прокарва от хора в България - 1
Снимка: bTV

Мотивът за руска връзка по-скоро е наратив, който съвсем съзнателно се прокарва от хората, които са противници на това да отиде дипломат, анализатор и човек, който е работил само в горещи точки. За мен това са хора в България. Украйна и посолството нямат никакво отношение към това. Донякъде ударите са и срещу дейността на сина ми Петър Танев, който носи моето име, защото неговата дейност някак не се вписва в това определено удобно твърдение, че това е руска връзка“.
Това заяви в предаването „Тази сутрин“ дипломатът от кариерата Петър Танев.
„Не знам точно коя е руската връзка. Моята бивша съпруга, с която сме разведени от 15 години, е гражданка на Русия. Нашите пътища са отдавна разделени. Моите синове са младежи с ярка политическа позиция, те са българи с българско гражданство. Най-вече подкрепям тяхната гражданска позиция“, допълни той.
Миналата есен Петър Танев е бил номинация на бившия вицепремиер и външен министър Мария Габриел за извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна.

Официално решение на Министерския съвет за назначение обаче не е постъпило на „Дондуков“ 2. Ето защо държавният глава не е издал указ.

„Първото предложение дойде май месец (бел. ред – 2023 г.) и беше обсъждано на ниво депутати от ЕНП в европарламента, подкрепени и от левицата. Реалната номинация беше в началото на октомври, когато получих официално номинацията, след което тръгна процедурата. Мария Габриел като външен министър е нивото, което предлага човек за посланик, възлага на МВнР да изготви предложението в писмен вид с всички съпътстващи документи и след което беше внесено на заседание на Министерския съвет“, разказа Танев.
„Всички съгласувателни процедури до етап влизане на предложението за посланици, впрочем тогава беше внесен пакет с предложение за шестима посланици, е стигнал до Министерския съвет. След провала на процедурата единствено имах разговор с Мария Габриел, която ми каза, че премиерът Денков не е подписал предложението само за мен, което оттам отлежава в секретно деловодство“, допълни той.
По думите му оттам нататък няма информация, не е говорил с Мария Габриел и никой не го е уведомил за причините и мотивите.

По информация на bTV причината премиерът Николай Денков да не подпише предложението за назначение на Петър Танев за посланик на България в Украйна е връзки с Руската федерация.
„Буквално по неволя бях въвлечен в един спор на институционално и политическо ниво, към което аз нямам отношение. Много е неприятно, защото всеки един кандидат може да попадне в тази ситуация. Този вътрешен скандал вреди на двустранните отношения, на отношението на Украйна към България като надежден стратегически партньор, както и отвън. Този казус се следи много внимателно, включително от Руската федерация“, посочи Танев.

По думите му понятие „временен посланик“ няма и той не знае за вътрешен конкурс за посланик на България


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 6 Отговор
    Значи посланиците ги назначават и одобряват в Брюксел?

    Коментиран от #10

  • 2 Мдаа

    15 19 Отговор
    И Ивелин Михайлов се е "развел" с "бившата" си преди 7-8 години, но ти да видиш как имат няколко десетки фирми заедно и си живеят пак така.

    Не вървят кремльовските предложения на руския чорап Радев.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Казва че първо бил обсъждан от ЕНП а после от Мария Габриел.Кой назначава посланиците?
  • 5 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Тоя крадец на Хранилката не го знам, еле па синчетата му! ХАХАХАХА
  • 6 Читател

    8 1 Отговор
    Като професионален дипломат този много добре знае, че брак с чужденка го поставя в потенциална рискова група за националната сигурност. Друг е въпросът, че с този брак изобщо не би трябвало да бъде допускан до дипломатическа кариера.

    Но от друга страна, ако законът за достъп до класифицирана информация се спазваше стриктно, не би трябвало да имаме премиер Кирчо с канадска съпруга, френската булка-евродепутатка и министър Габриел, и разбира се един дърт алкохолик от Врана, дето и досега е със засекретени от общественността 30 и повече години биография.

    Коментиран от #7

  • 7 ТаУмВзе

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Читател":

    Нали е било дипломатче при бай Тошо и е нормално да е женено за Рускиня де!

    Коментиран от #8

  • 8 Читател

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Не знаех, че той е от "онези" времена. Но ако е така, по-късно, поне през нулевите, би трябвало да му стопират кариерния ръст.

    Коментиран от #14

  • 9 АМИИИ

    9 5 Отговор
    ИСКАТ ДА НАГЛАСЯТ ВЕЛИКИЯ ПОСЛАНИК ПЕРУКАН ЗА УКРАНА-ВСЕКИ ИСКА РАБОТА КОЯТО НЕ Е ЗА НЕГО
  • 10 Казуар

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    България е член на ЕС и НАТО, защото ще бъде атакувана от Русия по всякакъв възможен начин. Понял.

    Коментиран от #12, #13, #18, #19

  • 11 хаа

    8 2 Отговор
    Вие сте все "честни" комунисти.
  • 12 Кои

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Казуар":

    Гарги плашим?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТаУмВзе

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    Ако се загледате, всичките Крадци, които си ни Връткат са от Онези Времена де! Просто боята им е различна. За пример Пожарникарчето от Банкя е шофърче на Живков. ХАХАХХА Демокрацийка да е!
  • 15 Софийски

    5 3 Отговор
    РуССки боклуци

    Коментиран от #16

  • 16 Грую

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Софийски":

    Ппдб са големи мошеници а избирателите им са ултрапрости селяни дошли в София.
  • 17 И пак в лъжите

    1 0 Отговор
    замесени шарлатаните ПП и ДБ! Толкова вредни човечета!
  • 18 Ко речи

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Казуар":

    Тъз глупост е дота глупава, на фона на случващото се и освен, че е тъпа, е откорвенна лъжа!
  • 19 Щщщ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Казуар":

    Казуарчоооо, хич те няма
  • 20 Казуар

    2 0 Отговор
    То и на съветника на Радев, Маринов, жена му е рускиня.

    Коментиран от #21

  • 21 И като е рускиня какво

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Казуар":

    Дали е рускиня, българка, туркиня или друга, какво значение има? Важнто е някой дали е достоен човек, а не какъв е по народност!

    Коментиран от #23

  • 22 От кухнята

    3 0 Отговор
    Кога е полагал изпити за аташе този професионален дипломат, тотално неизвестен в МВнР. Май е професионален парашутист!
  • 23 От кухнята

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "И като е рускиня какво":

    Дипломатите работят с класифицирана секретна информация. Най-лесно е чрез жена рускиня, туркиня и т.н. да изтече тайна към съответното чуждо разузнаване. Тия неща са сериозни, не е като холивудските филми.

    Коментиран от #25

  • 24 Тодоров

    1 1 Отговор
    По-интересното от този глупав "дипломат" е, че Гаргамел се е опитала да набута руски шпионин на топ позиция в Киев. Май затова изчезна това чудовище.

    Коментиран от #26

  • 25 Те и шарлатаните ПП и ДБ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "От кухнята":

    показаха в записите, че са национални предатели и предават България на чуждо посолство, ама не виждам това да ти е проблем!

    Коментиран от #27

  • 26 Верно ли

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тодоров":

    И как разбра, че някой е шпионин? По лъжите на едни национални предатели и шарлатани ПП и ДБ ли? Че аз от теб разбрах, колко са вредни ПП и ДБ за България и какво дъно са ударили!
  • 27 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Те и шарлатаните ПП и ДБ":

    Ако са посещавали посолства, то са на партньори, прави разлика.

    Коментиран от #28

  • 28 Не виждам

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Казуар":

    на твоите партньори, ти да им редиш министри и да ги командваш какво да правят в страните си и как да ги съсипват! Голям мерак да я продавате и съсипвате тази България! Вместо просто да я напуснете, като я мразите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол