10 Август, 2024 06:16 2 691 29

Отбелязват 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили

  • български военноморски сили-
  • годишнина

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържеството във Варна

Отбелязват 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили - 1
Снимка: navy.mod.bg

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили (ВМС). Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО), предаде БТА.

Тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС, ще започне в 18:00 ч. днес във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна. Тържеството ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Министър Атанас Запрянов и адмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.

От 9:30 ч. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе тържествено връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2024“. Своите дипломи за завършено висше образование ще получат 503-ма студенти. Те ще бъдат поздравени от името на министъра на отбраната от директора на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ Людмил Михайлов.

Ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати флаговете на корабите от състава на ВМС, ще започне на Морска гара Варна утре в 9:00 ч. По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС съвпада с тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024“ „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ), който ще започне в 9:15 ч. на Морската гара. Тази година офицерски пагони ще получат 31 курсанти. Първенец на випуска с успех „Отличен - 5.92“ е мичман Рафаел Кънев от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, специализация „Корабни машини и механизми“. Министър Атанас Запрянов, адмирал Емил Ефтимов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери за постъпването им на служба във военния ни флот.

По повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби и техника, на въоръжение във Военноморските сили днес от 9:00 ч. до 17:00 ч. на морските гари във Варна и Бургас, а утре от 10:30 ч. до 17:00 ч. на Морска гара Варна и от 9:00 ч. до 17:00 ч. на Морска гара Бургас.

В неделя жителите и гостите на град Варна ще могат да присъстват на динамичения показ на способности на военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Те ще започнат в 11:30 ч. на Централния плаж в гр. Варна и ще бъдат наблюдавани от министър Запрянов и адмирал Ефтимов. Демонстрациите включват маневри на висока скорост на бързоходни моторни лодки, приводняване на парашутисти и представяне на бойни умения от военнослужещите, посочват от МО.

БТА припомня, че честванията по случай 145-а годишнина на ВМС във Варна започнаха вчера с награждаването на над 50 моряци и цивилни служители. По традиция церемонията се проведе в сградата на Адмиралтейството. Освен командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, отличия връчиха областният управител Андрияна Андреева и кметът Благомир Коцев. Командирът припомни, че началото на българските ВМС е поставено на 12 август 1879 г. със създаването на Дунавската флотилия. За всяка държава излазът на море е ценност и благо, които трябва да се ползват мъдро, посочи Михайлов. Той подчерта, че основната задача на ВМС е да бранят родината и те винаги са се справяли с достойнство и чест.

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе Военноморските сили на Република България отбелязаха 145-годишнината от създаването си на 5 август. „Отъ тукъ започна българското морячество“ гласи надписът на монумента, затова всяка година по традиция от Русе започват тържествата по случай основаването на ВМС.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    32 1 Отговор
    Честит празник покажете корабите и думнете с главното оръдие поне един път.
  • 2 Мдааа

    41 4 Отговор
    За 35 години демокрация сме придобили във военния ни флот 3 гумени военни лодки. Подарък от американците. Ако слушкаме, то след 10 години ще ни подарят и помпи за да ги напомпим и лепенки за залепване на дупките при спукване.

    Коментиран от #29

  • 3 каква картинка само

    28 2 Отговор
    а този кораб на снимката за повдигане на духа ли е? до колкото знам нашия флот има 2-3 гумени лодки единствения ни подарък от нашите “приятели”
  • 4 Гумен русофил

    2 26 Отговор
    А Путлер колко лодки има ? 2025-2026 влизат на въоражение двата нови многоцелеви патрулни кораба.

    Коментиран от #15

  • 5 Калпазанин

    27 2 Отговор
    Бааа и флот ли сме имали,???? Сега чувам
  • 6 Капитан Немо

    30 3 Отговор
    Българските военноморски сили имат два и половина ръждясали кораба и няколко надуваеми, както и подводница музей. Когато предплатеният самолетоносач е готов и докара двете ескадрили ефки, тогава да честват.
  • 7 Бравос

    9 2 Отговор
    на Запрянката !
  • 8 плюс минус

    26 0 Отговор
    Като дете по времето на соца помня как в стария център на Русе имаше казарма с моряци. Тогава в града имаше и корабостроителница, големи пътнически кораби по маршрута Русе- Видин, т н. бързи Ракети по реката, пътническо пристанище, БРП - български речен......, само в нашия голям двор живееха двама капитани на товарни кораби, въобще любимият град беше пристанищен град.
  • 9 Боже пази България

    24 1 Отговор
    Да се смея ли, да плача ли, на две гумени надуваеми лодки и една ръждясала гемия да викате Военноморски сили дори не е смешно, а трагично. Че и адмирал си имаме. Трагикомедия.
  • 10 скачащ заек по павета

    23 0 Отговор
    "Отбелязват 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили"

    И 35 години от тяхното погребение !!!
  • 11 директор на СНЕГОЗАДЪРЖАНЕТО в Варна

    19 0 Отговор
    Флота в последните години ни е толкова колкото и снеговалежа .
  • 12 Моарейн

    17 1 Отговор
    А колко от завършващите 503 студенти ще останат наистина да работят във ВМС? Въпреки че имат договор и са длъжни да останат в армията, голяма част от тях напускат почти веднага след дипломирането си и се насочват към търговския флот, където възнагражденията са в пъти по-добри.

    Коментиран от #28

  • 13 Механик

    19 0 Отговор
    145 от създаването, а колко години се навършват от ЗАКРИВНЕТО?
    Ние сме единствената държава в която адмиралите са повече от целия наличен флот.
  • 14 Хейт

    5 0 Отговор
    Че то имало още такива . ??!!! 😂😂😂😂😂😂
  • 15 Аха верно

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гумен русофил":

    И самолетоносач ЩЕ има, с Фъ16
  • 16 Помнеш

    12 1 Отговор
    Сто четиридесет и пет години от създаването на Военноморските сили и 35 г. от нарязването на целия флот за скрап от СДС-Шайката и унищожаването на армията.

    Коментиран от #25

  • 17 Моряк

    10 2 Отговор
    Флот няма,има остатъци от него ...
    Имаше преди 40,50 години...
    В морското влязох и да разгледам...бившия плац е паркинг, частни детски градини и ресторанти....
    Курсантки с раздърпани и смачкани униформи и мръсотия...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 МУТРАФОН

    2 4 Отговор
    АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ Е БИЛ ЛЮДОЕД НО СЕ Е ИЗПОВЯДАЛ ПРЕД ПОПА НА РОССИ И СТАНАЛ СВЕТЕЦ
  • 20 МУТРАФОН

    1 5 Отговор
    ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ Е. СВЕТЕЦ НО КРЕМЪЛ ПЛАТИЛ НА МАГДЕМОРТ И ТЯ ГО ОПИСАЛА КАТО КРАДЕЦ УБИЕЦ НА НЕВИННИ ДЕЦА...ТОВА СА РОССИ ЛЮДОЕДИ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АЛЕКСАНДЪР ТАРАШНИКОВ

    1 3 Отговор
    КЪДЕТО НЯМА ЛУСТРАЦИЯ Е РУСКА ПЕДЕРАЦИЯ
  • 24 Българин НАТО и ЕС

    0 2 Отговор
    Стартира натовското ВВС военно учение с българско участие „Тракийска пепелянка 2024“
    Летище Безмер .

    Коментиран от #26

  • 25 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Помнеш":

    Колега, не си съвсем прав.На СДС(Филип Димитров и Димитър Луджев) и приемника им ГЕРБ(Б.Борисов и Аню Анев) не им стигна времето да нарежат Военноморския флот изцяло , както направиха със Сухопътните сили и ВВС.Половината остана, макар и 40 годишен.Нарязаха Подводниците, десантните кораби,ракетните катери,половината противоминни кораба, половината корвети.И днес най боеспособния ни кораб е съветската фрегата "Смели."
  • 26 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българин НАТО и ЕС":

    Пепелянка във въздуха?Може би защото тя е голяма колкото ВВС- ни.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Моарейн":

    Корекция, явно не си вътре в темата.Тези 500 випускници не са военни, а студенти( в това число и чуждестранни).Сами си плащат обучението и тръгват законно по света.За ВМС ежегодно завършват към 40 курсанти и попълват военния флот.
  • 29 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Добър хумор,но като всеки хумор- преувеличен.Не забравяй, че натовските ни колеги ни продадоха и престарели фрегати.Едната даже е на снимката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове