27 Август, 2024 04:42 1 010 8

Атентаторът от Солинген бил в центъра за настаняване на бежанци Бусманци

  • солинген-
  • атентатор-
  • бусманци

След това следите му се изгубили

Атентаторът от Солинген бил в центъра за настаняване на бежанци Бусманци - 1
Снимка: БГНЕС

Сириецът, заподозрян за атака с нож в Солинген, е прекарал близо седмица в приемателния център за бежанци в Бусманци през 2022 г, предаде БНТ.

Исса Алхасан е преминал проверка за сигурност. Той е бил в полезрението на българските власти около седмица, след което следите му се губят. Година по-късно през май той е открит в Германия и е трябвало да бъде върнат в България.

От Държавната агенция за бежанците заявиха за По света и у нас, че към настоящия момент България не е отговорната държава- членка и няма задължение да приеме сирийския гражданин на територията си, тъй като сроковете за прехвърляне по Дъблинския регламент са изтекли.

Исса Алхасан е регистриран в базата данни на Държавната агенция за бежанците на 7 декември 2022 г. като търсещ международна закрила. Тогава е бил приет в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, след извършена проверка за сигурност.

По време на процедурата по разглеждане на молбата му за закрила е било изискано становище от ДАНС, което е задължително по закон. Той обаче не дочаква решението, тъй като на 14 декември напуска приемателния център. Оттам веднага подават сигнал в МВР за липсата му. Как Алхасан успява да напусне страната остава загадка.

В първите месеци на 2023 г. той обаче отново попада в полезрението на българските власти. От Германия е получено запитване за обратно приемане по реда на Дъблинския регламент. Страната ни тогава изпраща положителен отговор, сириецът е трябвало да бъде върнат в България на пети юни миналата година, но прехвърлянето така и не е осъществено.

"Атентатът в Солинген е един типичен пример за атака от типа самотен вълк. Това разпознаване от страна на "Ислямска държава" не е нетипично. Това, което ме учудва обаче е, че предполагаемият извършител се е предал.Това е нещо, което не сме срещали до момента сред ислямистите", каза Мариян Събев - старши анализатор Център за изследване на демокрацията.

Дали сириецът,заподозрян за нападението с нож се е радикализирал в Европа все още е въпрос без отговор. Експерти обаче предупреждават, че през последните месеци ислямската пропаганда се активизира силно. "Ислямска държава - Хорасан" имат най-много клетки в Германия, твърди журналистът Мохамед Халаф.

"В Германия се появява нова организация,,Мюслим Интерактив" ръководи я Рахим Готенберг. В момента организира много протести и призовава за възстановяване на ислямския халифат в Германия. Още една друга се казва "Истинския ислям", имаме друга организация, която се казва "Ислямско поколение". Най-силно е влиянието в "Тик-Ток", където войната в Газа се използва като основно гориво за пропаганда. В социалните мрежи ги вербуват и започват да им промиват мозъците. Има различни хора маскирани, които призовават за отмъщение, атентати към хората, които подкрепят Израел. Най-голямата заплаха е в Германия и скандинавските държави и най-много в Швеция. Там вече слива организираната престъпност с ислямските организации", коментира Мохамед Халаф - журналист.

Доклади на Европол показват, че лица между 13 и 19 години регулярно са подложени на пропагандно облъчване чрез социалните мрежи. Оказва се, че болшинството младежи, към които се изпращат послания с език на омразата и призиви за джихат са основно европейски граждани, а не толкова мигранти или бежанци.

"Лицата получават готови пакети с информация. Материали, с които да се запознаят как да подготвят някаква атака, но никой не разполага със статистика на спящите клетки", посочи Мариян Събев.

"Много политици и държавници в Германия казват, че това са маргинали, които не представляват заплаха за сигурността на страната. Как да не представляват те се организират и се увеличават", обясни Мохамед Халаф.

Според експерти и анализатори военните действия в Газа крият опасност от активиране на различни терористични спящи клетки в Европа.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жокера

    20 2 Отговор
    Ние ги хващаме - вие ги пускате
    Меркел ги кани да заповядат...
    Скоро от Райхстага иман ще чете петъчната молитва
  • 2 Геша

    9 1 Отговор
    Всички влезли е Европа поканени лично от германското правителство в лицето на канцлера Меркел, трябва да бъдат транспортирани до Германия.А там те да ги правят каквото искат.
  • 3 Последния Софиянец

    3 3 Отговор
    Трябвало е да бъде върнат заедно с другите убийци в България но не го открили.След като с полковник Марков разкрихме тайните самолети от Запад с оковани убийци почнаха да кацат вместо на летище София на изоставено летище край Пловдив.В Пловдив хората да вземат мерки.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 небрежнев

    5 1 Отговор
    Този е по покана на Меркел. Немците да ни платят и за издръжката му докато е бил тук. Имаме още много немски гости, които храним днес. Да си ги гледат за тяхна сметка.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Геша

    7 0 Отговор
    Можете ли да ми кажете коя от страните с които граничим е във война, че да наричаме този боклук бежанци? И защо ги настаняваме а не ги съдим и вкараменете в затворите за незаконно преминаване на държавната ни граница? Кой точно е отговорезултатът за неспазване на законите и защо тези хора не са изправени също пред съда? Ние ли чакат да дойдем на власт?
  • 8 ГОЛАТА ИСТИНА

    2 0 Отговор
    Цялата държава е една голяма загаТка...смех ! Каквато държавата, такава и границата...и журналистите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове