30 Август, 2024 13:21 6 418 25

Адвокат Мария Петрова пред ФАКТИ за енергийното прахче: По-скоро това е един абсолютно нелегален продукт

  • мария-
  • петрова-
  • адвокат-
  • прахче-
  • пие-
  • шмърка

Подобни продукти трябва да бъдат изтеглени от пазара, казва юристът

Адвокат Мария Петрова пред ФАКТИ за енергийното прахче: По-скоро това е един абсолютно нелегален продукт - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Софийската районна прокуратура се самосезира за енергийните прахчета, чието рекламно лице стана фолк певица. От обвинението обясниха, че е образувана преписка и започва разследване. Също така здравният министър Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат т.нар. „енергиен сниф”. Има ли рискове… Пред ФАКТИ говори адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право.

- Адвокат Петрова, рекламата на един енергиен продукт, който се шмърка, предизвика много дебати. Какво всъщност е това – напитка ли е, само прах за тонус ли е…
- Не мога да отговоря на този въпрос точно. Ако е напитка, се предполага да се пие, а не да се шмърка. И фактът, че ако беше напитка, щеше да е регистрирана като такава в Българската агенция по храните, а тя не е. Ако е прах за тонус, възниква въпросът дали същото изделие е регистрирано като лекарствен продукт, защото приложението на прах през назалната лигавица, ако очакваме това да се случи легално, би следвало да бъде регистрирано като лекарствен продукт, който да е минал всички фази на изпитване. Респективно, да е получил своите разрешителни от Изпълнителна агенция по лекарствата. Няма данни това да е така, защото ако имаше, щяха да го продават в аптеките, а не в някакви съмнителни сайтове в интернет.
На този етап нямаме данни за конкретния продукт да притежава каквито и да е разрешителни, сертификати или някакви удостоверения за това какво точно се предлага.

- Отново ли имаме пробив в законодателството, защото явно няма регулации за подобен продукт?
- Напротив, не е пробив в законодателството. Не е нужно да бъде допускано всеки прах да бъде регистриран и употребяван от хора.

Това енергийно прахче е един абсолютно нелегален продукт, психостимулант.

Това, че някой продава нещо, както и че има дързостта, наглостта и глупостта да го рекламира, далеч не го прави нито легално, още по-малко полезно.

Това е нелеп и опасен опит да бъде натрапено на обществото нещо изключително опасно и вредно като нещо, което е едва ли не легално, допустимо, правилно и безвредно.

И то от хора, които нямат квалификация, но “имат опит” и злоупотребяват с популярността и влиянието, което имат, особено сред подрастващите. В България познаваме т. нар. дизайнерска дрога, това са вещества, които не са в списъка с наркотичните такива, но далеч не са легални или безопасни. Обществото трябва да укорява подобни прояви, а употребата и разпространеното на такива вещества, ако не е доказан техният произход и безопасност, да бъде инкриминирано.

- Вече месец и повече от Министерството на здравеопазването и Агенцията по храните не излизат с ясно становище, а за продуктът се говори и от повече време. Вреден ли е, или не? Някой може ли да каже?
- Със сигурност можем да кажем, че не е безопасен. Докато не разполагаме със съответните сертификати, у нас възниква въпросът какво всъщност е този прах. Извън легалните дефиниции дали ще го наречем напитка, дали ще е хранителна добавка, дали ще е лекарствен продукт не знаем как да го наречем. Всеки ден на пазара се появяват нови и нови опасни вещества, а липсата на яснота за състава им е само една предпоставка да приемем, че не трябва да се допускат да бъдат предлагани на хора.

- Приемането му явно прави асоциация с прием на определена дрога. Това ли е големият проблем?
- Не само това е големият проблем. В крайна сметка, за мен действията, които се извършваха в този клип, са красноречиви. Единствената аналогия, която аз правя с моите познания и житейски опит, са като за употреба на наркотици. Аз застъпвам тезата, че подобни действия са непристойни, насочени срещу обществения ред, вредни за обществено и не трябва да бъдат допускани. Смятам, че това е една хулиганска проява, а лицата, които си я позволяват, трябва да понесат включително и наказателна отговорност. Ако не, то да бъдат до такава степен лишени от обществено доверие и одобрение, че това да е по-тежко наказание за това, което правят. Не може някакви артисти за пари да въвеждат в заблуждение и да влияят негативно сред подрастващите. Аз не съм прокурор, но се надявам прокуратурата да се ангажира със случая.

Това “нещо” се продава в сайтове, на които няма посочен състав, няма качени сертификати, не е ясно от медицинска гледна точка до какви вреди и до какви ефекти може да доведе.

Респективно, аз приемам, че то пряко застрашава здравето на всички, които го употребяват, особено ако са непълнолетни. Категорично смятам, че подобни продукти трябва да бъдат изтеглени от пазара.
Важно е да съобразим, че това е нерешен проблем от години, а сега рискуваме вместо да бъде решен, да бъде употребен като политическа дъвка в поредната кампания, защото ние в последните три години все сме в кампания, а не да се вземат реални мерки, за да опазят живота и здравето както на подрастващите, така и на останалите членове на обществото.

Това прахче е опасно, защото никой не може и на този етап не е гарантирал неговата безопасност.

Не можем да допускаме онлайн търговия на продукти, които нямат доказан и изследван произход. Кутията на „Пандора“ бе отворена, след като обществото си затвори очите при рекламата на тютюневи изделия в клиповете на определени изпълнители, защото рекламата на такива изделия е забранена. Някак остана незабелязано, после започнаха да ни натрапват вейпове и наргилета, а аз допускам, че е имало определен финансов стимул това да е така. Ако продължаваме да си затваряме очите като общество, да приемаме за нормална, рутинна и безвредна употребата на разни вейпове, лепенки за венци, спрейове за уста, които са без ясен произход, ще стигнем дотам, че да не ни прави впечатление, когато някой се прави, че шмърка наркотик, а то било “напитка за шмъркане”. Когато търсим решение на проблема, а зависимостите са сериозен, социален и здравен проблем, то трябва да е комплексно за всички неща, които споменах. Иначе някой пак ще изиграе поредната проформа реформа и чисто политически пак ще обещае нещо, но така няма да запазим живота и здравето на децата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най - големия

    38 1 Отговор
    Въпрос е как въобще са влезли в България тези продукти?

    Коментиран от #6, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ?!!?

    32 2 Отговор
    Фолк парцалесата да ходи да чисти тоалетните в Сливенския.
  • 4 по скоро

    34 0 Отговор
    НЯМА ДЪРЖАВА, по магазините е пълно с фалшива храна, болниците и гробищата са пълни
  • 5 Демократ

    37 1 Отговор
    Много приказки от много дълго време, а според мен няма нито въпрос,нито отговор на най-важния въпрос- кой е производителя, в коя държава е и как безпрепятствено се предлага отдавна в България . Това означава, че нито една институция и многознайковците говорещи глави не си вършат работата и сигурно съвсем тенденциозно държавата е превърната в разграден двор. Това е недопустимо да се случи в държава, в която има закони и институции, които работят по правилата.

    Коментиран от #23

  • 6 Ася

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Най - големия":

    Е, как, как.. като консервант за компоти.
  • 7 държавата ансурдистан

    2 24 Отговор
    може да изпие 5 ред була един след друг, а не може да шмръкне 10 пъти по безвреден продукт.
  • 8 Kaлпазанин

    9 12 Отговор
    Щом факти вкара в рекламата на тези прахчета и адвокат ,скоро ще се радваме свободно и на дрога по улиците и покрай училищата ,ашколсун
  • 9 Нацепин Нацепинов

    4 11 Отговор
    Сега е момента да отвориме широко вратите за всенародно шмъркане от малки и големи . Друг е въпроса дали ще се шмърка легетимно само това. хи хи хи ...
  • 10 Дика

    3 10 Отговор
    Ако тогава го изсипя в чаша вода и го изпия става ли легален продукт прахчето, или само шмъркането е проблем?
  • 11 интересна физиономия

    8 3 Отговор
    как вниква в дълбочина . психо прахче , незаконно - контрабанда и канал на ДС , а прилича и на един бял - прах отрова за нос нелегален . кой работи с мовита за пари - нап ощетен ли е и с валута ли или с левове . тази фолк от англ ез диско певица лежала ли е в пандиза , кога , Има една лаборатория дето прави тестове на прахчето . 24 часа не могат да открият състава му . а мосад не може да разбере кой го е произвел . Странно бавене . адвокатките са печени лисици .
  • 12 Софийски селянин,

    15 1 Отговор
    Аз и друг път съм казвал че България изстървана и изпусната държава във всяко едно отношение..
    Тези които го продават особено тази чалгарка която го рекламира в Беларус при батька Лукашенко веднага щяха да бъдат арестувани, и подведени под съдебна отговорност!!
    А при техните строги закони ги чакат дълги години затвор!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дърабъра!

    12 3 Отговор
    Какво лицемерие! На фона на безумните реклами по телевизора на повече от съмнителни добавки, с които се съблазняват болни хора, се сетили за контрол...
    Прах в очите, нищо няма да се промени!
    Нищо, защото системата е гнила и античовешка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вражалец

    4 4 Отговор
    И тази търси евтина слава!
    Кой ще плати за официална реклама на нещо" нелегално"?
    Може да е вредно,опасно,гадно,но не е нелегално! Лошо Петрова,лошо?
  • 17 Сексуален козирог

    6 4 Отговор
    Като я гледам на снимката,ми се струва че е консумирала...
  • 18 Уса

    3 1 Отговор
    За първи път чувам за енергиино прахче през носа,което не било наркотик и безвредно...Американците са силно заинтересовани от иновацията
  • 19 В разграденият

    4 0 Отговор
    ни дом всеки може да предлага и прави каквото си пожелае! Управниците ни се интересуват само от тлъстия кокал и потупването по рамото от началниците от Брюксел и САЩ! Съдебната система е напълно независима - от нея нищо не зависи! Каде другаде шмекерите да си пласират шмекериите!?
  • 20 СПОМЕН

    5 1 Отговор
    Едно време е имало прахчета ЕХО, нищо като суха лимонада, можеш да я разствориш във вода или децата я близвахме и подавахме на другия
  • 21 Буквоядец

    6 0 Отговор
    Тези,чиито детство е минало преди 1989г. си спомнят,че навсякъде се продаваха пакетчета с лимонада на прах Ако,правилно помня ,струваха 3 стотинки! Но Държавата се грижеше,те да са БЕЗВРЕДНИ!
  • 22 Сатана Z

    5 1 Отговор
    Енергийното прахче е продукт вкарван контрабандно от 404 от омрели нацисти
  • 23 За коя

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    За коя държава става въпрос???
  • 24 НаркоМан

    3 0 Отговор
    Общественополезен труд - женското чучело да отива на улицата и да радва раята
  • 25 Kaлпазанин

    2 0 Отговор
    За втори път ни ги рекламирате тука с тази" адвокатка “и като я гледам на фотото не се и съмнявам че и тя ги взима ,явно такъв е ефекта от тях .продължавайте да рекламирате деградацията и простотията скоро очакваме и да ни ги узаконите ,без това вече всички изперкаха