20 Март, 2014 12:13 1 665 1

Скандал за ЦИК в парламента: Миков изгони депутат от ГЕРБ (обновена)

  • парламента-
  • скандал-
  • ивилина алексиева-
  • десислав чуколов-
  • георги андонов

Чуколов от Атака предизвика напрежение, заявявайки, че президентът Плевнелиев е избран с измама

Скандал за ЦИК в парламента: Миков изгони депутат от ГЕРБ (обновена) - 1
Снимка: БТА

Депутатите избраха Ивилина Алексиева за председател на Централната избирателна комисия. За заместник-председател на ЦИК беше избрана Мария Мусорлиева. Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова. Изборът премина със скандали и напрежение, а след гласуването депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Със 110 гласа „за” депутатите приеха решение, според което Народното събрание предлага на президента на Република България да назначи останалите членове на ЦИК при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции както следва: ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, Атака - 1 член, НДСВ - 1 член, Синя коалиция - 1 член.

Повече от четири часа народните представители дебатираха по избора на ръководство на ЦИК. По-рано през деня председателят на парламента Михаил Миков изгони депутат от опозицията от пленарната зала, където се провеждаше дебата за избор на ръководство на Централната избирателна комисия.

Депутатът от ГЕРБ Георги Андонов извика няколко пъти от място към Миков да направи забележка за острия тон, който използва от трибуната неговият колега от „Атака" Десислав Чуколов. Националистът повтори тезата си, че президентът Плевнелиев е избран незаконно и го нарече "човечец".

В крайна сметка квесторите придружиха Андонов към вратите на пленарната зала.
Парламентът трябва да избере днес ново ръководство на Централната избирателна комисия - председател, двама зам.-председатели и секретар.

За председател на новата ЦИК от парламентарната група на Коалиция за България предлагат Ивилина Алексиева. Нейната кандидатура беше издигната от Института за модерна политика на Борислав Цеков, на който тя е изпълнителен директор. Алексиева е и председател на Обществения съвет към Комисията за взаимодействие с гражданските организации с председател Мая Манолова.

От ГЕРБ също издигат свой кандидат за шеф на ЦИК - бившия конституционен съдия Маргарита Златарева. От "Атака" предлагат за зам.-председател досегашния им представител в ЦИК юристката Мария Мусорлиева. ДПС предлага за секретар на ЦИК Севинч Солакова.

НДСВ издига досегашния си представител в ЦИК Иванка Грозева. От Синята коалиция издигат Ивайло Йовков, който е в Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Новата комисия ще е 19-членна, от които 4-ма души в ръководството и 15 членове, които ще се назначават с указ на президента.

По време на заседанието заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева каза: „Смирете се, уважаеми вносители. Не правете неща, които сте замислили със силата на мнозинството да минирате работата на ЦИК. Това е нарушаване на правомощията на президента”.

Председателят на Комисията по правни въпроси Четин Казак каза, че правомощие на президента е да назначава определени държавни служители, без да се прецизира кои са те. „Къде е дадено правомощие на президента кои конкретни членове на назначава? Абсурдно е и не си правете илюзията, че можете да сезирате Конституционния съд. Ще ви се изсмеят и ще ви го върнат. Никой не избира и не назначава вместо президента. Народното събрание си позволява да предложи на президента такова съотношение на разпределение на местата, каквото счита, че отговаря на разписаните членове. Оттам насетне президентът може да реши кого и как да назначи за членове на ЦИК”, заяви Казак.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева добави: „Записано е, че се създава ЦИК, която е независим държавен орган. Искате съотношението между ГЕРБ и ДПС да е 2 към 1. Пропорционалното съотношение според вас е 2:1, при положение че процентите са над 30 за ГЕРБ и 11% за ДПС”.

Депутатът от ДПС Четин Казак заяви: „Ние преценихме с Изборния кодекс, че ЦИК няма да се избира изцяло от Народното събрание, ще оставим възможност президентът да назначи членове, но при ясни изисквания, разписани в Изборния кодекс, а именно пропорционалното разпределение”.

Депутатът от „Атака” Десислав Чуколов пък каза, че на президента и това му е много. „Президентът Плевнелиев е избран с измама. Максимално трябва да му бъдат орязани възможностите да манипулира”, заяви Чуколов, като нарече Плевнелиев "този човечец". Така се стигна до пререканията му с ГЕРБера Георги Андонов.

Депутатите след това продължиха да спорят за съотношението между политическите сили в състава на ЦИК. Цачева от ГЕРБ изтъкна: „Съотношението между членовете на ЦИК трябва да бъде такова, каквото е между политическите сили, като се изключи ръководството. 17, а не 13 са членовете на ЦИК, които се излъчват от парламентарно представените партии, защото се включва ръководството”.

Димитър Лазаров от ГЕРБ добави: „Изборният комикс на БСП вече показва своите недостатъци. Това е резултат от приемането му в 12:01 часа, в последния момент”.

Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова контрира: „Какво мислят да правят членовете на ГЕРБ, че спорят за един член? Каква е тази фаталия? Президентът назначава членовете в ЦИК извън тези в ръководството, а не включително. За първи път има два органа, които се произнасят по състава на ЦИК – парламентът и президентът. Съотношението, което трябва да спазва президентът, е по отношение на членовете, които той назначава. Това е ясно и разбираемо за всяко дете”.

„В основната на думата комикс не е комедия, а движещи се картинки, в случая движещи се картинки на депутати от ГЕРБ”, заяви Манолова.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов каза: „Става дума за простото тройно правило, съгласно което можете да пресметнете за ГЕРБ например колко прави 39 % от 13. Става дума за 5 души, а за ДПС – 15 % от 13”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    А аз мисля,че на всички трябва по една лопата да им дадат и да отиват да бачкат!Така , ще има по голяма полза от тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове