14 Септември, 2024 19:45 4 106 116

Прецедент: Без да обяви война Сталин бомбардира България на 22 юни 1941 година

  • сталин-
  • ссср-
  • бомбардировки-
  • българия-
  • добрич

СССР купува оръжейни лицензи от Нацистка Германия години преди Втората световна война

Прецедент: Без да обяви война Сталин бомбардира България на 22 юни 1941 година - 1
Снимка: Shutterstock

Съюзническите бомбардировки през Втората световна война са добре известен факт, но малцина знаят за съветските атаки срещу Царство България, които рядко намират място в учебниците по история.

Първата съветска бомбардировка се случва през 1941 година, въпреки че България, макар и член на Тристранния пакт, не обявява война на Съветския съюз. В нощта на 22 юни 1941 година, съветски бомбардировач атакува град Добрич – събитие, което остава в сянка на ключовия за Москва ден, когато Хитлер започва операция "Барбароса" и нападението над Съветския съюз.

Любо Огнянов разказва за тези малко известни факти в рубриката си „Забранената история“ по NOVA.

На 1 март 1941 година България официално се присъединява към Тристранния пакт, заедно със страни като Унгария, Румъния и Словакия, които вече са част от Оста, съюзени с Нацистка Германия, Италия и Япония. В Югославия обаче държавен преврат променя позицията на страната, и на 6 април 1941 година югославски изтребители бомбардират София. Този период на историята е обект на изследвания на редица учени, сред които и доц. Тодор Чобанов. Срещаме се с него пред сградата на Народното събрание – една от мишените на бомбардировките.

Един малко известен факт е, че България е обмисляла възможността да купува оръжие от Съветския съюз, въпреки пропагандата на българските комунисти за съюз с нацистка Германия. Още по-интересен е фактът, че Йосиф Сталин е успял да придобие лицензи за производство на немско въоръжение, като парадоксално плаща нацистка Германия за патенти.

На 22 юни 1941 година, денят на нападението на Хитлер над СССР, съветски бомбардировач атакува Добрич, въпреки че България и Съветският съюз не се намират в състояние на война. Това нападение се случва само година след като Добрич е върнат на Царство България с Крайовската спогодба от 7 септември 1940 година, когато Румъния отстъпва Южна Добруджа. Цветан Сашев, главен уредник в отдел „Нова и най-нова история“ в регионалния исторически музей в Добрич, разказва повече за това нападение на фона на военното гробище в града – уникално място, където покоят си намират войници от Първата световна война – българи, руснаци, румънци и сърби.

Това не е единственият съветски въздушен удар върху България. През нощта на 12 срещу 13 септември 1942 година, Русе става жертва на бомбардировка, при която са хвърлени четири авиобомби, а над близкото село Червена вода – девет. Подобни атаки се извършват и над Стара Загора, Горна Оряховица и Казанлък, където има жертви и ранени. Тези удари карат българските власти да въведат затъмнение през октомври същата година.

Най-кървавото нападение от съветска страна се случва на 24 февруари 1942 година, когато съветска подводница потапя кораба "Струма" край Истанбул. На борда му се намират стотици еврейски бежанци, бягащи към Палестина. Жертвите са 406 мъже, 269 жени и 103 деца. Българският екипаж, воден от капитан Григорий Горбатенко, също загива. По ирония на съдбата, капитанът е с руски произход.

Въпреки съюзническите си връзки с нацистка Германия, България не изпраща войски на Източния фронт и не обявява война на Съветския съюз. За разлика от България, Румъния участва активно в операции срещу Съветския съюз. Включена е в операция "Барбароса" и изпраща войски за завладяването на Одеса. България обаче обявява война на Съединените щати на 13 декември 1941 година, макар че тази война остава символична, тъй като не се водят преки бойни действия.

1942 година обаче носи промяна. Военните действия на нацистка Германия започват да затихват, а Съединените щати обявяват война на България на 5 юни същата година. Скоро след това съюзниците започват да включват и нашата страна в своите планове за въздушни удари.

Сред многото български герои, паднали жертва на съюзническите бомбардировки, е пилотът Симеон Михайлов, който загива при атаката над София на 10 януари 1944 година. Неговият самолет не успява да спре бомбардировките над столицата и след като се насочва към Кюстендил, машината му внезапно пада. Симеон Михайлов е погребан във военното гробище в Добрич.

Дълги години съветските бомбардировки над България по време на Втората световна война остават неразказана част от нашата история, премълчавана по време на комунистическия режим.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стали-велик водач

    93 108 Отговор
    Дълбок поклон към Сталин за всяко негово дело.

    Коментиран от #10, #94

  • 2 България е член на Тристранния Пак!!

    106 49 Отговор
    Каква война да ни обявяват!!??

    Коментиран от #48, #78

  • 3 Точен

    147 43 Отговор
    Е заради такива "статии" и "тези" в Ньойи /където Русия не присъства/ Англия, Франция, САЩ, Италия и пр. късат от Българско Беломорието, Македония, Западните Покрайнини и Добруджа. А през 1940 г СССР предлага на Българско цяла Добруджа до делтата на Дунав. Едностранчивата статия и подобни тези и примитивната ни байганьовска буржоазия са причината да сме най-бедната страна в ЕС.

    Коментиран от #95

  • 4 ⚜️Лопата с чип⚜️

    130 56 Отговор
    Ква война ще ни обявява? Към онзи момент, точно както и днес сме на страната на фашистите! И като ни запукат пак и като очистят цялата жълтопаветна измет, да няма после олеле цвета на нацията!

    Коментиран от #36

  • 5 Иванов

    51 35 Отговор
    Карати ниа да бъдем всички за Росия!
  • 6 Хайо

    118 40 Отговор
    По важно е друго ,пишете колко хора са загинали и ги сравнете с бомбардировките на англосаксите над България.Срам ли ви е ?
  • 7 Тоа вече е в

    28 21 Отговор
    9-я кръг на ада, отдавна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Читател

    56 38 Отговор
    XX век роди титани на мисълта и делото. Сталин е един от тях. XXI век - пигмеи и човекомразци.

    Коментиран от #96

  • 10 Милионите..

    36 35 Отговор

    До коментар #1 от "Стали-велик водач":

    Загинали да тежат на теб и родата ти. Амин
  • 11 И Ганьо

    53 16 Отговор
    преименува Варна на Сталинград .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някакъв филм

    84 41 Отговор
    Пунта Мара! Само СССР ли е бомбандирал?
    А САЩ? Малоумници.....

    Коментиран от #41

  • 14 никола гешев

    45 22 Отговор
    И през 1916 г. Просия бомбандира Балчик и Варна, та катедралният ни храм се преименува на " Св.Св. Кирил и Методий" и носи това име до 1923 г.!
  • 15 Мунчо

    54 52 Отговор
    Слава на великия Сталин! Сталин показа правия път на човечеството. Трябва ни диктатура на пролетарията, изедниците в лагерите.
  • 16 "Съюзническите"

    73 30 Отговор
    бомбандировки не са "факт",а са терористичен акт,защото са бомбандирани само и единствено големите градове ! А за играчките бомби осакатили десетки деца ,какво да кажем!СССР обяви война на фашистка България,като ни освободи от из родите убивали по най жесток начин населението си!

    Коментиран от #100

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Доста

    51 23 Отговор
    Неграмотно написана статия! Иначе ,нормално . Ние сме били вражеска страна за СССР,Англия и САЩ. Няма да ни хвърлят рози от самолета. Преди години не се е споменавало за престъпленията на съветските войски в България,щото бяхме братски народи ,великия съветски човек и прочие глупости. Макар посрещнати с цветя и ракия има доста случаи на грабежи и изнасилвания. Ама война е и хората озверяват.
  • 19 Мунчо

    23 45 Отговор
    Няма по-прости от днешните руснаци. На 9-ти май не споменават името на Върховния Главнокомандващ, плюят по Вожда и бутнаха много негови паметници, преименуваха Сталинград, разрушиха СССР и въведоха пещерен капитализъм.
  • 20 реру

    34 10 Отговор
    "Прецедент: Без да обяви война Сталин бомбардира България на 22 юни 1941 година"


    Без прецедент и без обявяване на война е инвазията на 01.09.1939 год.
    Тези на 22.06.1941 год. и особено на 24.02.2022 год. явно вече са нещо нормално...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Никси

    50 17 Отговор
    айде Мара пак изплиска легено , пак ли яде сутринта пици с кристали та още те държи ? хем 1944 година на 09.09 Русняците ни освободили от Великата Отечествена Война 1941-1945 година , пък сега ни били нападнали , на некой му липсват часове по История в Училището където е учил , и сега за грантове от едно Посолство е готов и детето му да обесят , положението не е смешно а тревожно и плачевно !!!.

    Коментиран от #39

  • 23 стоян георгиев

    43 15 Отговор
    Айдеее ня елементарна пропаганда, топла топла! 😂😂😂
  • 24 Тоалетната хартия

    44 25 Отговор
    Няма се плашите, Русия пак ще бомби фашисти, т.е. и нас....Предателите в парламента ще висят по дърветата и лампите!!

    Коментиран от #54

  • 25 Кажете

    48 16 Отговор
    какви обекти са бомбандирали - военни, български или германски или цивилни? В страната ни е имало германса войска. И тогава както и сега сме били на страната на воюващите срещу Съветския съюз.
  • 26 Дребни факти

    12 15 Отговор
    за дребни души
  • 27 Эээ

    24 5 Отговор
    А още по интересно е, че точно до предния ден, Сталин и Хитлер са били съюзници.
  • 28 Ганьо

    29 30 Отговор
    След 35 години демокрация, все пак някой се осмели да пише за неудобните факти в историята ни...

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мара нюз

    27 10 Отговор
    Неграмотно преписано!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Само питам

    38 15 Отговор
    Когато краварите удариха Либия, Ирак и др. , обявиха ли им война ???

    Коментиран от #44

  • 33 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    37 12 Отговор
    На 22 юни,след немската атака срещу СССР, съветски бомбардировачи атакуват румънските находища.Възможно е един самолёт да се е объркал. Но! Знае се точно колко бомби са паднали- 4 и 9.А колко българи са загинали от англоамериканските бомбардировки
  • 34 миче откъде измъкна таз лъжа

    25 11 Отговор
    и да сте мълчали досега? Вие даже и историята не знаете
    Сталин и хитлер са били съюзници (поне на хартия) с пакт за ненападение както и бг с хитлеристка германия.
    И затова ССР нахлува в бг преди 80 години както и в румъния.
    Затова не се вайкате защо сме били в соца.
  • 35 ....

    14 29 Отговор

    До коментар #28 от "Ганьо":

    А кога някой ще събере смелост да напише истината за фалшивия идол Кунчев, за когото децата още учат, че е умрял за "свободата на България", а всъщност е обесен за въоръжен грабеж и убийство на българче?

    Коментиран от #64

  • 36 Русофилите сте лицемери

    26 40 Отговор

    До коментар #4 от "⚜️Лопата с чип⚜️":

    Когато Чърчил казва, че иска да изравни София със земята - оревахте света колко мразел България, но когато Сталин пуска бомби по българите - било нормално, все пак сме били във война.

    Коментиран от #50, #59

  • 37 плюс минус

    42 13 Отговор
    Роднини си спомняха как американски военни самолети са бомбардирали Русе по време на ВСВ.
    Дори имало и свален самолет със загинали в него военни в околностите на града и русенци са отишли да видят сваления самолет.
    Но нямат спомени за съветски самолети, които да бомбардират през 1941 и 1942 година.
    Но пък американски самолети бомбардират София. Убити са хиляди хора, разрушени много жилища.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Механик

    23 14 Отговор

    До коментар #22 от "Никси":

    В началото на 1941г сталин лично настоява България да влезе в тристрания пакт,понеже ссср е съюзник на Германия.Родните комуняги също агитират за съюз с Германия.

    Коментиран от #56

  • 40 Ще цитирам

    21 7 Отговор
    България не изпраща войски на Източния фронт


    Така е България не изпраща войски на източния фронт но изпрати са метален влак който да лекува ранени германци
    България държеше една армия близо до турската граница с оглед да предпази тела на германците ако Турция влезе във войната
    България воюваше със югославската съпротива
    Нека не забравяме че Тито разполагаше с 200 хиляди бойци имаше територия градове и един период владееше цялото адриатическо крайбрежие
    България воюваше с съпротивата на гърците и по този начин всички германски войски от балканския полуостров отидоха да воюват срещу Съветския съюз
    Нека не забравяме че в България строеше катери във Варна за германската армия
    Освен това България се надяваше германците с ценни суровини И особено с храни тъй като по време на война това са много важни продукти
    Мога да изброявам още

    Коментиран от #46, #90

  • 41 Стенли

    29 14 Отговор

    До коментар #13 от "Някакъв филм":

    А сащ дори са хвърляли бомби с играчки факт който се премълчава

    Коментиран от #93, #104

  • 42 Кашата е в твоята

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Пилотът Гошу":

    кухара. Мара няма нищо общо с това.
  • 43 гост

    20 7 Отговор
    Поводът за съюзническите бомбандировки е следният: През есента на 1943г. англоамериканците завлабяват Южна Италия и при град Бриндизи строят голямо летище. От тук по приблизителен маршрут Бриндизи - Скопие - Горна Оряховица - Плоещ бомбандират единствените нефтени находища в Европа експлоатирани от германците. Германците създават силна ПВО и много американски и английски самолети са свалени или повредени. Повредените се завръщат по единично без охрана от изтребители и нашите управляващи дават заповед да бъдат сваляни. Това вбесява "българолюбеца" Чърчил и той произнася прословутата реплика: "София да се превърне в картофена нива"! Така, че по стар български обичай и до сега когато атовете се ритат политиците ни сами ни натикват между къчовете.
    А в "статията" не се споменава, че летищата в Добрич и Балчик , както и пристанищата Варна и Бургас се ползват от германците срещу СССР. А за кораба "Струма" има много литература, но кой да чете!

    Коментиран от #61

  • 44 Е те

    18 9 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Внасят пряка демокрация в страните ,които нападат. Това Либия сега цъфти и връзва след като краварите бяха там. Ирак , Гренада, в Африка войните не секват. В бивша Югославия Косово? Тумор в Европа! Попиляха България!
  • 45 Бай Дън

    8 10 Отговор
    Какви са тези измислици и с какво са бомбардирали със салфетки
  • 46 луна 25

    7 7 Отговор

    До коментар #40 от "Ще цитирам":

    Продължавай да изброяваш как ссср е зараждал Германия със горива и полезни изкопаеми до последния момент.

    Коментиран от #60, #62

  • 47 Аз съм веган

    2 1 Отговор
    Сефте мамо индиянци.
  • 48 Хахахаха

    15 11 Отговор

    До коментар #2 от "България е член на Тристранния Пак!!":

    А копейките, след като путлера води война с НАТО сега, вие защо подкрепяте путлера, след като България е страна от ЕС и НАТО? Не се ли смятате за предатели?

    Коментиран от #58

  • 49 Павел Николаев

    11 12 Отговор
    Много хубаво е направил Сталин, само да Ви припомнА, че през 41ва сме били отново от страна на булката. Каквото търсиш - такова получаваш.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Софийски

    8 8 Отговор
    То и англо-американските бомбандировки 43-44-а са по заръка и настояване на Сталин. Отделно цялото военно оборудване на “партизанине” идва от Англия с въздушни доставки.
  • 52 Чърчил

    0 4 Отговор
    ОК.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 реру

    19 10 Отговор

    До коментар #24 от "Тоалетната хартия":

    "Няма се плашите, Русия пак ще бомби фашисти, т.е. и нас..."


    Колко е трогателно и т.н., когато българофобите се кефят, че по заповед от Кремъл съветски самолети са бомбардирали БЪЛГАРСКИ градове... и дори мечтаят за още от същото...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 реру

    13 5 Отговор

    До коментар #39 от "Механик":

    "В началото на 1941г сталин лично настоява България да влезе в тристрания пакт..."


    В страната ситуацията е същата. Всички партии агитират и са за включване в Тристрания пакт...

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хо хо хо хи

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хахахаха":

    Па ходи воювай , кой те спира
    докажи че си лоялен бе .
    Аре ходи си вземи хонорара .
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Стенли

    11 1 Отговор

    До коментар #46 от "луна 25":

    Да това е факт дори гледах един документален филм как последния влак с пшеница и други стоки за Германия е напуснал СССР малко преди войските на вермахта да нахлуят в СССР между другото разузнаването на СССР е донесло на Сталин че Германия струва войски на границата но Сталин до последно е вярвал че няма да го нападнат точно за това и германските войски са навлезли толкова навътре
  • 61 Като пинчер

    14 2 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Така е. Баща ми казваше ,че отначало само са прелитали над България и докато не сме ги закачали не са ни бомбардирали. Почнали сме от засада да ги сваляме като са се връщали от Плоещ. Сега правим същото - лаем истерично като пинчер.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Има
    Филм в
    Ю ТУБ
    Сталин
  • 64 Ганьо

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "....":

    Ами нямаме герои, измисляме си фалшиви и удобни и те така историята в учебниците...
  • 65 Кирил

    19 13 Отговор
    Мен са ми разказвали, когато германците са били тук, всичко е било нормално. Когато руските орки идват започват да убиват грабят и насилват

    Коментиран от #101

  • 66 Ванга

    12 7 Отговор
    Русия ке падне
  • 67 Чочо

    6 1 Отговор
    На 22 юни,като са летели на сам,не са ли видели немските войски на тяхната граница???????
    Много въпроси, много!!!

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Стенли

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Чочо":

    Ами нали точно това писах че руското разузнаване е докладвало на Сталин но той не е вярвал че ще го нападнат и дори е премахнал много висши офицери и генерали преди войната защото го е било страх от преврат и не е очаквал нападение от Германия
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Край

    7 6 Отговор
    Глупавите русофиби винаги ще обявят случайните навигационни грешки на съветски пилоти за “ бомбардировка” и никога няма да признаят че в нарушение на всички действащи тогава военни конвенции англо- американците убиват с бомбардировки над 4000 български жени и деца и цивилни граждани в центровете на София Враца И Дупница. Това е военно престъпление. По никой начин не може да бъде оправдано с пискливото “ама ние сме им обявили война”.

    Коментиран от #72

  • 72 Стенли

    9 5 Отговор

    До коментар #71 от "Край":

    Да това е факт че англо американците са бомбили предимно жилищни сгради а не военни обекти и затова има толкова жертви от цивилното население
  • 73 Закого Сеотнася

    9 6 Отговор
    " И клаха народа си, както турчин не го е клал."

    Коментиран от #80

  • 74 важното е, че

    7 7 Отговор
    американците ни боНбандират демократично малко след това
  • 75 Гост

    10 7 Отговор
    И нито дума за краварските бомбения над София. На тях им издигнахте паметник. Кому сте угодни?
  • 76 защо

    1 5 Отговор
    Браво Миме,
    Никой не се беше сетил до сега.
  • 77 Роза

    15 5 Отговор
    Отдавна го няма на света Йосиф Висарионович,а греховете,които е извършил,едва ли ще се разкрият докрай!Затова дъщеря му Светлана цял живот след смъртта му носеше друга фамилия- фамилията на майка си,а после на съпруга си-и казваше, че не иска да си спомня за баща си!
  • 78 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "България е член на Тристранния Пак!!":

    Тя, войната е била обявена отдавна. Ние, просто сме взели страна след обявяването й.
  • 79 Ей Русофили

    10 8 Отговор
    Факта ,че американци и англичани са ни бомбили е всеизвестен сега вече разбрахте що за стока са ватенките.Да не забравяме ,че и през 1916 ни нападат в Добруджа.Ген.Колев им мачка черепахите

    Коментиран от #81

  • 80 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #73 от "Закого Сеотнася":

    Антон Страшимиров го е писал, по повод зверското потушаване на Септемврийското въстание 1923г. Управниците се опитват да убедят народа, че въстаниците били шепа к0мунисти, обслужващи р0ски интереси, но това не обяснява, защо жертвите от потушаването му са хиляди.

    Коментиран от #84

  • 81 Гост

    11 7 Отговор

    До коментар #79 от "Ей Русофили":

    Сталин е бил 0тка4ен и3верг. Той не олицетворява руският народ. Прочети колко е изтребил от тях.
  • 82 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #62 от "уйко калеко":

    А след ВСВ, сума и райхвеличия са се укрили в краварника, при предложеното им политическо убежище срещу информация и съдействие.
  • 83 Тома

    5 8 Отговор
    Много ясно след като фашистка България стана съюзник на Хитлер

    Коментиран от #88

  • 84 БАРС

    1 2 Отговор

    До коментар #80 от "Гост":

    ДАА И КЛАХА СВОЯ НАРОД КАКТО ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ.
  • 85 БАРС

    6 5 Отговор
    ОТНОВО ГЛУПОСТИ СЕ ПИШАТЗА ДА СЕ ИЗКАРА РАША ОТНОВО ВИНОВНА ТАКОВА БОМБАНДИРАНЕ ТА ТОЧНО КОГАТО ХИТЛЕР НАПАДА СССР НЕ ИМАЛО СТИГА СТЕ МЪТИЛИ ГЛАВИТЕ НА ХОРАТАЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАМ А ЧЕ АНГЛИЧАНИТЕ БОМБАНДИРАТ БЪЛГАРИЯ ТО ДА ПИШЕТЕ ЗА ТОВА А НЕ ЛЪЖИ
  • 86 Турчин

    7 4 Отговор
    На военното гробище в Добрич има гробове също и на ОСМАНСКИ ВОЙНИЦИ, ГЕРМАНСКИ И АВСТРО-УНГАРСКИ ВОЙНИЦИ СРАЖАВАЛИ СЕ ЗАЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ РУМЪНЦИ И РУСНАЦИ.
    СЪЩОТО ГРОБИЩЕ ГО ИМА И В ТУТРАКАН СИЛИСТРЕНСКО.
    ЗАЩО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ?
    ГЛУПАЦИ, НЕВЕЖИ НАЦИОНАЛИСТИ.ТЪМНИ ОСОБИ С НАУЧНИ ЗВАНИЯ...
    Р.S. Поздрави на всички, които ме следят толкова усърдно в нета.

    Коментиран от #87, #89

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Значи България

    9 3 Отговор

    До коментар #83 от "Тома":

    Е била фашистка преди да стане съюзник с Хитлер.Ей много малко гънки имаш,мойто момче.Руските фенове мбого харесват думата фашизъм.
  • 89 Верно е

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "Турчин":

    Заедно с нас стещу руснаци са се били турци и немци наши съюзници
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Стенли

    2 2 Отговор

    До коментар #91 от "Готов за бой":

    Приятелю ти имаш сериозна нужда от психиатър
  • 93 Има една

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Стенли":

    книга - " Воля" - по действителен случай... За един подарък от хуманистите и миролюбците евроатлантически...
  • 94 ТРОЛАЛАЙКО

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Стали-велик водач":

    Рашисте, върни си се Блатария кремълистанска, нямаш място в нашата родина.
  • 95 Ей такива статитии

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Точен":

    са нужни ,за да се спре руската лъжа тиражирана от предателите на България-комунделите.
  • 96 Дано

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Читател":

    Срещнеш кумира си!!! Скоро…
  • 97 Росен

    5 3 Отговор
    Факти, какъв ви е проблема със Сталин от 1941 год.?! "Ровете" за катастрофата с пилотите, за холерата дошла в БГ след 100 години, за липсата на питейна вода в 21 век, за цената на тока, за мълчанието на бокича, за войниците в украйна и т.н. И какво точно ще вземете от Сталин сега!? То и баба ви се е насирала тогава, ама не давате информация....
  • 98 ЕвроАтлантическа манипулация

    9 5 Отговор
    България е в Хитлеристкия съюз срещу Англия, САЩ, СССР.
    Бомбардировките на СССР са по военни обекти, а жертвите - двама военни и няколко ранени. За това и са премълчали жертвите.

    Бомбардировките на Англия и САЩ са целенасочени по населението. Жертвите са хиляди, не военни, а мирни граждани.

    Сега разбирате ли долната евроатлантическа манипулация на Любо Огнянов по NOVA?!

    Коментиран от #109

  • 99 Брей...

    5 3 Отговор
    Абе в Горна баня що ни бомбиха америте, нали им се одупихме да бомбят сърбите?
  • 100 Коста

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от ""Съюзническите"":

    КАк може да застават народа на страната на СССР? Който бомбардира още 1876 година София с Ту-54М
  • 101 Коста

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Кирил":

    Бабата ти е заченала бащата ти от руски солдат дето я насилил. Затуй по наследство си умен по целата глава!
  • 102 Бомбрдировките на 22 юни

    3 2 Отговор
    Тогава са извършени през ноща и тогава са приписани на английската авиация която се опитала да бомбардира нфтените находища в З Плоещ и на връщаме ги е хвърлила в покрайнините на Добрич. В Стара Загора и Казанлък си спомнят само за американски бомбардировки, а корабът Струма нито е нългарски нито е имало българи на него пътувал е под български флаг.

    Коментиран от #113

  • 103 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    По официални данни жертвите от бомбардировките на сегашните ни приятели са 4070 човека, ранените около 5 хиляди.Че СССР бомби фашистка България е нормално. Войници не сме изпратили – щяли сме да превземем Сталинград . Никой не смее да каже колко тона сирене, кашкавал и кожи сме засилили срещу СССР.
    Може би всичкото производство на българските мандри са изяли партизаните - според сегашните историци !?
    Не знам дали румънците плачат и афишират жертвите от англо-американските бомбардировки на Плоещ, Питещ, Гюргево. А и тях СССР не ги ли е бомбардирал ??
    Ако след ВСВ бяхме победили САЩ , Англия и СССР, но въпреки това бяхме в пазвата на Щатите с нейния "план Маршал", едва ли щяхме да знаем нещо за техните бомбардировки над "книжния тигър" на Балканите .......
  • 104 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Стенли":

    Това е било след войната !
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Йохан

    4 1 Отговор
    Това сигурно омаловажава сриването на София от бомбардировките на американци и англичани.
  • 107 Раша

    2 2 Отговор
    Не ни обяснявате,че България не праща войниците си на източен фронт.Да,Това е така в отличие от другие държави-сателити на Хитлера!Но чтом подписала с ъюзнически договор ,-се води като неприятелска държава.Няма да стане как да седне на два а стола!
  • 108 Изводът

    6 4 Отговор
    Пак сме от вражеската страна срещу Русия. Пак сме от страната на булката. Пак ще изядем дървото
  • 109 Масон кво друго може да прави

    3 1 Отговор

    До коментар #98 от "ЕвроАтлантическа манипулация":

    освен долно, евроатлантически да манипулира
  • 110 тази куха лейка

    4 1 Отговор
    пак яко лъже....толкова долна мис.ир.ка. като тази не съм виждал в бг журналя
  • 111 ТИГО

    3 4 Отговор
    Смешно /жалкият напън на Русолайките да представят "Единая Могучая" за "Асвабадител " пак удари на камък ! Пропуснахте за лицензите на Германия дето е дала на СССР ,ако ме беше ЧИЧО СССР още щяха да са крепостни селяни и САЩ да си бият негрите ! Пълна пародия ,имам колега Болшевик и виждам едно ПОРШЕ 911 викам му "Е тия загубиха войната" оня мълчи като "П. в нови Г@щи" Е такива сте Русолайките въздух от "ауспуха"

    Коментиран от #114

  • 112 Ай, ай

    2 2 Отговор
    Съветската армия, на която вдигате паметници ли е направила това?
    Вървете да им поставяте букети!
  • 113 Почти целият

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Бомбрдировките на 22 юни":

    Корабът "Струма" е български , но е пътувал до Истанбул под неутрален панамски флаг и затова до Истанбул никой не го е закачал. Турците не го пускат в пристанището защото докато е пътувал Панама влиза във войната на страната на САЩ, Британия и СССР. Тогава свалят панамският влах но не смеят да вдигнат българския , защото през цялата война българският флот е возил немски товари и почти целият е потопен в Бяло и Черно море.
  • 114 Боа

    2 0 Отговор

    До коментар #111 от "ТИГО":

    Балканецо,-колко те познавам,-само да се хвалиш и да плюеш друг!!!И не с ъществувп тоз,който каже добра дума за теб!Комшиите са отвратени
    Вековният Ти менталитет е тоз,-Нищожество!
  • 115 ганю

    1 0 Отговор
    май и сега натам вървим като ги гледам сегашните
    "джентълмени управници " за 33г съсипахте страната и
    построеното от майките и бащите а не сте построили
    абсолютно нищо - защото сте едно нищо
    Младите избягаха защото няма работа
    едно училище или завод за 1000 души не сте построили
    с български работници материали и производство
    построеното от народа и Бай Тошо за 15 г не можете само го боядисате
    за трети път сте на грешната страна и пращате оръжие на украйна
    ще ядете пердах пак
  • 116 ганю

    1 0 Отговор
    Най много се създаде в България заедно със СССР
    всеки сектор на родната промишленост
    от ТКЗС и до Армия
    сега ви имат за хора 3-та ръка и от 3-тия свят
    маймуни там някакви гласувате с машини
    като бананова република за
    да се манипулира лесно всичко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове