1 Април, 2014 18:07 1 292 0

Златанова: Не е вярно, че ни спират средствата по европрограми

  • зинаида златанова-
  • ек-
  • еп-
  • европейския парламент-
  • средства-
  • герб

Това са политически спекулации, става дума за доклад от 2012 г., обясни вицепремиерът

Златанова: Не е вярно, че ни спират средствата по европрограми - 1
Вицепремиерът Зинаида Златанова и норвешкият зам.-министър на правосъдието Видар Брайн-Карлсен. Снимка: БТА

Спиране на средства – нито има такава дума, нито има такова нещо. Не е хубаво да спекулираме с тези неща. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и категорично опроверга твърденията, че финансовата комисия на Европейския парламент предлага да бъдат спрени плащанията по европрограми за България. „Нищо такова не предлага ЕП”, каза Златанова. В неделя ГЕРБ дадоха пресконференция, на която алармираха, че 2 млрд. лв. по ОП "Околна среда" са под въпрос.  

Вицепремиерът подчерта, че става дума за доклад на ЕП от 2012 г., който засяга представянето на всички процедури и правила, по които ЕК управлява средствата на европейските данъкоплатци, като има параграф, който обръща внимание, че следва да се засили фокусът към България. Златанова заяви, че става дума за политически документ, който все още е предложение и предстои да се обсъжда от Комисията по бюджетен контрол.

„Да не забравяме, че цяла Европа е в предизборна кампания и този тип политически изяви не бива да ни учудват и ще се засилват вероятно от всички страни, от страна на всички партии, за съжаление, до европейските избори. Хубаво е както българските, така и всички политици да подхождат отговорно към тези въпроси, за да не заблуждаваме гражданите с неща, които не са в правомощията на един или друг орган“, добави вицепремиерът.

Златанова припомни, че контролът върху разходването на европейските средства се осъществява от множество европейски и национални органи и то няма нищо общо с докладите на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.

ххх

„Върховенството на закона е в основата не само на правовата държава, но и път за устойчиво развитие, икономически растеж и доверие в съдебната система”. Това заяви заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова днес при откриването на двудневната международна конференция „Интегритет на магистратите“. Вицепремиерът изтъкна, че обективността при постановяването на съдебните решения, почтеността и високият морал на магистратите са необходимите условия за утвърждаване върховенството на закона.

„Последният доклад на Европейската комисия от януари тази година, в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, също установи, че интегритетът на магистратите е едно от условията за възстановяване на доверието в съдебната система”, посочи министър Златанова и допълни, че обикновено оценката на интегритета се смята и за важен елемент за оценката на способността за противодействие на корупцията в една държава. „Затова са необходими високи стандарти за компетентност и морал, които да елиминират всякакви възможности за влияние. Уверена съм, че гаранциите за независимост на магистратите следва да бъдат поставени в центъра на продължаващата съдебна реформа”, изтъкна правосъдният министър.

В изказването си Зинаида Златанова посочи още, че добрите практики на страните-членки на Европейския съюз и други развити демократични страни показват, че поддържането на интегритета и почтеността на магистратите е предмет на система от правила и мерки за тяхното изпълнение.

„Но всъщност най-важното е как ние ще претворим всички тези добри практики, така че общественото доверие в българската съдебна система да се укрепи. А това е възможно, само ако има воля в самите нас, ако всеки български магистрат допринесе не само за своята почтеност, но и за интегритета на системата като цяло. Разковничето е в хората от системата - необходимо е те самите да имат усет за избягване на всякакъв конфликт на интереси, включително и този, който не е непременно уреден с нормативен акт”, заяви правосъдният министър.

Тя изтъкна факта, че в последните години професионалната гилдия реагира негативно на всеки опит за намеса в работата на съдебната власт. „Това безспорно е израз не само на конституционната уредба, че съдебната власт е независима, но и порив на вроденото чувство на всеки магистрат за справедливост”.

След откриването на конференцията, в отговор на журналистически въпроси за адвокатските хонорари, министър Златанова призова адвокатите да преразгледат решението си за драстичното вдигане на таксите, защото това решение, освен че възпрепятства достъпа на хората  до правосъдие, не е и подходящо в икономически аспект.

Конференцията на високо равнище „Интегритет на магистратите”, която бе открита днес в гранд хотел „София”, се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014г., в рамките на програмата „Изграждане на капацитет и сътрудничество в областта на съдебната система“, с програмен оператор Министерство на правосъдието. Програмен партньор от страна на донора е Съветът на Европа. Основната цел на форума е обмен на опит и знания във връзка с интегритета на магистратите, както и дискутиране на въпроси, свързани с укрепване ефективността на съдебната система.

В конференцията участват норвежкият заместник-министър на правосъдието и обществената сигурност Видар Брайн-Карлсен, Ханне Юнкер – ръководител на Департамента по правосъдие и правно сътрудничество в Съвета на Европа, Славица Банич от Конституционния съд на Хърватия, член на Европейската комисия за демокрация чрез право /Венецианската комисия/, Барт ван Лироп, председател на Консултативния съвет на европейските съдии към Съвета Европа, представители на министерствата на правосъдието на страните-членки на ЕС, на европейската мрежа от висши съдебни съвети - на Португалия, Словакия, Унгария, Латвия, Словения, Румъния, Полша, Италия и Белгия.

Утре програмата на международния форум продължава с разискване на теми като „Открити и прозрачни процедури за назначаване на членове на съдебната власт – гаранция за почтеност”, „Значимостта на обучението за целостта и независимостта на магистратите”, „Общественото доверие: съдебната власт и отношенията с медиите” и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове