Last news in Fakti

30 Март, 2014 14:14 921 0

ГЕРБ: 2 млрд. лева за околна среда са заплашени

  • герб-
  • томислав дончев-
  • лиляна павлова-
  • оп "околна среда"-
  • предизборна кампания

Удар, нанесен през брюкселските институции, обаче означава щета не само за политическия опонент, а и за България,коментира Томислав Дончев

ГЕРБ: 2 млрд. лева за околна среда са заплашени - 1
Снимка: БТА

До края на март трябваше бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма „Околна среда”. Срокът изтече и плащанията не са възстановени от Европейската комисия. Това заяви на пресконференция на партия ГЕРБ народният представител и водач на листата за европейските избори Томислав Дончев.

Ако ни бъдат спрени европарите, тази финансова тежест не е заложена в бюджета. Щетите няма да са само за кабинета, но за цялата страна“, обясни Дончев и допълни, че изходът е да се преговаря с ЕК, за да се договори финансова корекция за сметка на държавата.

Това ще избегне по-страшния сценарий. 1,5 млрд. лева са платени от националния бюджет по програмата, които не са възстановени от ЕС“, заяви Томислав Дончев. Той коментира, че политическата ситуация е нажежена, но сме длъжни при такава ситуация не само да алармираме, но и да предлагаме решения. „Понеже става дума за стотици проекти и двата месеца до края на срока не са достатъчни, плоска финансова корекция е единственият изход. Да се иска от ЕК финансова корекция. Бих счел за добра корекцията, ако тя е под 5% разход, който да е платен от държава. Това ще избегне страшния сценарий – милиардите да останат за сметка на държавата“, посочи още Дончев.

Народният представител Ивелина Василева коментира, че вместо да се работи по тези проблеми, над 50 души в МОСВ са били брутално уволнени. Няма работеща структура, никой не подписва документи, не се извършват плащания, обясни тя. Хората били уволнени без предизвестие и без основания. По думите й, това са именно хората, които трябва да запретнат ръкави, за да спасят програмата.

Ивелина Василева попита защо това се прави точно сега и защо няма ясен отговор от правителството какво се случва с проверката, която те са обещали да направят. “Вярно ли е, че тази проверка, чийто резултат беше оповестен преди две седмици, не е задоволителна? Вярно ли е, че е необходимо отново да бъде направена вече трета проверка?”, запита тя.

„1,5 млрд. лв. за сметка на данъкоплатеца са под риск. Ако до края на май ЕК не започне да възстановява плащанията, влизаме в процедура на окончателно спиране на програмата. Ако кабинетът се задейства да отстранява проблемите, чак на пролетта на 2015 г. може да има възстановяване на програмата. Минимум 2 милиарда лева са под риск“, предупреди народният представител и бивш министър от кабинета на ГЕРБ Лиляна Павлова.

Тя обясни, че заради това много населени места могат да останат с разорани улици и хората да живеят „в окопите" заради невъзможността да се довършват вече започнати проекти. Тези проблеми според Павлова ще затруднят бюджетите на общините, както и бизнеса и ще увеличат безработицата.

Над 50 града, където се реализира програма ОП „Околна среда” – това са над 2000 км разкопани улици и изкопи. Градовете на практика са непроходими – всичко е разкопано и може да си остане така... Ако държавните изплащания по ОП „Околна среда” спрат, означава общините да спрат да се разплащат с бизнеса и в разгара на строителния сезон хиляди работници да останат без заплати“, каза Лиляна Павлова.

Виждаме сериозно закъснение на големите инфраструктурни проекти, посочи още тя, като конкретизира, че изграждането на „Струма" и „Марица" закъснява. Драматичният срок е краят на май, предупреди тя и настоя кабинетът да вземе спешни мерки, за да не се изпуснат фондовете. Народният представител припомни какво се случи през 2009 г., когато заради казуса „Батко и братко“ бяха спрени по същата процедура средствата по пътните проекти от европейско финансиране.

Един политически удар, нанесен през брюкселските институции, означава щета не само за политическия опонент, а означава щета и за България, коментира Томислав Дончев. Предизборната кампания все още не е започнала и не смятам, че ще е от полза за кампанията тя да бъде фокусирана върху случилото се в ОП „Околна среда”. Надявам се, по време на кампанията да протече един истински дебат: къде е мястото на България в Европа, колко ни е нужна Европа, дебат за европейското ляво и за европейското дясно. Тази тема е важна, защото има последици от това, което ще се случи в следващите 5 години във всяка страна-членка на ЕС. „Темата за околната среда в рамките на предизборната кампания не би донесла някаква добавена стойност”, подчерта той.

По думите му, е добре да има в предизборната кампания теми, които да са отвъд традиционния и дежурен политически сблъсък. Ако вицепремиерът, ако министърът на околната среда и водите във формат парламентарна комисия ни информира какви са мерките, които той е предприел или смята да предприеме, той би получил пълната подкрепа на ГЕРБ, защото има теми, по които политическото разделение вреди на България, категоричен бе Дончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове